Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Doporučuji kroužek, anebo občas sama, občas s tebou, abys tam nebyla furt. Nebo třeba na dvě, tři hodinky ty, zbytek sama. Určitě nějaký seznam aktivit, domácí úkoly, uklidit si pokojíček, vyluxovat obývák, vyklidit myčku apod. Já jsem ve dvanácti taky byla pět hodin sama doma každý týden a pekla jsem buchtu a uklízela tátův pokoj
Byla jsem dycky hrozně pyšná ![]()
Ne každé dítě vydrží, je to individuální. Můj bratr měl bývat ve 12ti letech asi 4hodiny denně sám, byl to velký problém. Jednak se doma bál (bylo to k večeru), jednak se výrazně zhoršil ve škole. Máma nakonec práci změnila, brácha se opět zlepšil a po roce a půl už bez problému i se učí. Obecně bych řekla že kluci to zvládají hůř než slečny. Já jsem od 13ti let také právě malého brášku hlídala a vše ok. Holky bývají takové vyzrálejší, tak by to mohla zvládat, asi jde o to jaká je, jak moc rozumná, zodpovědná.
V pohodě zvládne, bude střídat ranní odpolední, takže nebude denně večer sama. Jednou za čas bych ji zašla zkontrolovat, ale určitě má mobil, může zavolat. my to máme tak, že pokud by něco bylo můžou zaťukat na sousedy, jsme v bytě a máme dobré vztahy, ale zatím to nepotřebovaly. Hlavně ať nikomu neotvírá a večer třeba do 6 doma a zkontrolovat, že došla jak měla.
Záleží i na povaze dítěte
. nebude se sama až moc nudit? prarodiče nefungují že by k nim třeba zašla po škole na nějakou dobu? Tebe taky chápu že chceš čas trávit jinak a ne tam být celý den až do večera. Když hlídání tak aby se střídalo víc osob. namátkově tam zajít a vidělo by se co a jak dělá nebo musí mít raději dohled. Já v jejim věku byla kolikrát doma i přes noc, to byl klid
. Od 7h jsme sama chodila do školy a ze školy a strašně jsme záviděla když na někoho někdo čekal u školy
. Klíč na krku a bylo, rodiče chodili domů až v pod večer
. a sama neteř to už ví a nevadí jí to? Otázka jak je samostatná ![]()
Tak super, díky všem.
Potřebovala jsem spíš jen uklidnit, že nejsem úplně špatná, když tam nechci být každý den. Budu tam chodit jednou za týden, když bude odpolední, dopoledne bude ve škole
Musím říct, že se mi ulevilo- svědomí. Ještě jednou díky moc! Ten kroužek zkusím. Přihlášky jsou spíš na podzim, že?
@Markéta80 No, určitě není ráda, že se s mámou bude míň vidět. Ale určitě to chápe.
Záleží, já byla od 14ti sama doma 14 dní, kdy naši jeli na dovolenou a já na ni neměla čas, tak jsem zůstala.
ale tehdy to bylo jiné. my byly se segrou samy doma, když mi byly tři a jí šest a jen na oběd jsme chodily k babičce, protože všichni ostatní pracovali. no říkám-jiná doba, ted bych si to nelajzla.ale u dvanáctileté jo, pokud je rozumná a zvyklá aspon po pár hodinách a víc co a jak. každopádně to si musí rozhodnout matka. já holt jako teta bych tam asi šla, vzala si knížku nebo nějakou práci a aspon tam byla. holka at se baví už sama, to je druhá věc.
@Anonymní píše:
@Markéta80 No, určitě není ráda, že se s mámou bude míň vidět. Ale určitě to chápe.
když to jinak nejde
, záleží fakt na povaze aby jí nenapadali blbosti
. pokud je rozumná, spíš klidnější tak se nějak domluvit, jídlo si nějaké udělá ne nebo ohřeje. a kdyby něco at volá
. Přes den ok, ale když jsme někdy byla v noci sama to bylo horší ![]()
Zakladatelko, 12 je podle me vek, kdy to dite vydrzi. Zas nemuzes sestre delat sluzku.
Byt tebou tak ji nabidnu: kdyz budes mit odpoledni, tak si jednou, dvakrat za ten turnus neter vezmu, na jeden den ji zaplatim krouzek (kdyz rikas ze jim stejne financne pomahas). Ostatni dny, at neteri nalinkuje presny seznam, jak uz tady nekdo zminil: udelat ukoly, uklidit, prach, vyluxovat, neco upect… kazdy den se muze doma necim zabavit.
U nas treba funguje pri domu zajmovych krouzku takova mistnost, kam muzou deti chodit zadarmo na cele odpoledne. Maji tam PC, xbox, deskove hry, knihovnicku, tak se zkuste poohlidnout po necem podobnem.
No a jestli ma neter PC nebo mobil, tak bych se vubec nebala, ze se nezabavi ![]()
@PavlaHr No, my máme kamarádský vztah. Takže mi ukazuje oblíbené písničky nebo legrační videa se zvířaty aj. na youtube. Takže když tam budu, tak se jí budu věnovat. ![]()
@Anonymní píše:
Tak super, díky všem.Potřebovala jsem spíš jen uklidnit, že nejsem úplně špatná, když tam nechci být každý den. Budu tam chodit jednou za týden, když bude odpolední, dopoledne bude ve škole
Musím říct, že se mi ulevilo- svědomí. Ještě jednou díky moc! Ten kroužek zkusím. Přihlášky jsou spíš na podzim, že?
některé kroužky berou celoročně a dají se najít i takové, které nejsou drahé.
Kamarádka nechávala malého od nějakých sedmi, když byl nemocný a ona musela do práce (učitelka), a taky to zvládnul. Nebála bych se.
Na druhou stranu, pokusila bych se to nějak vyvážit. Někdy abys s ní byla (nebo třeba zašla), někdo jiný z rodiny ať se staví… a jinak ona nemá nějaké kamarádky ve škole? Že by třeba jednou týdně po škole chodila ke kamarádce a třeba tam i přespala, to holky baví. A sestra by si zase mohla vzít tu kamarádku, když bude mít ranní.
@Slečna Ferka S tou kamarádkou mě to taky napadlo, zkusím to sestře i neteři navrhnout.
@lucenka Určitě se to bude střídat.