Vyplatí se vůbec rekvalifikace?

2291
22.1.24 13:47

Vyplatí se vůbec rekvalifikace?

Dobrý den, od listopadu jsem bez práce, bohužel kvůli synovi s postižením a druhému, který není ve školce kvůli zdraví jsem už nemohla pracovat jako osobní asistent/aktivizacni v Praze. V okolí je práce jen na směny, pracovala jsem v ChB, což bylo fajn, ale služby klasické s omezením nedám. Zvažují rekvalifikaci. Buď na zubní instrumentářka nebo masáže, ke kterým bych si přidala i pedikúru a ze svého jógu, to vše jako OSVČ. Prostě s dětma co mám se budu muset otáčet, ale zpět k samotné rekvalifikaci. Na internetu je toho plno, třeba programator, personalistka, účetní, kouč, maser, instrumentářka, sanitář atd… Ale má to vůbec smysl? Tak snad se tu obě i lidičky, kterým rekvalifikace pomohla k práci. uplatneni. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8980
22.1.24 14:20

Smysl to určitě má. Ale musíš to promyslet. Vědět, co chceš dělat. A jít za tím. Musí to být reálný cíl, ne jen něco, co by tě asi bavilo. Třeba ty masáže atp. Pronajmes si nejakej prostor? Nebo predelas jednu místnost v domě? Budeš na to do začátku mít dost peněz? Ses v těchto věcech šikovná? Umíš si udělat reklamu? Kurz samotny ti nezajistí klientelu a výdělky… já jsem si během RD udělala 2 kurzy uplne mimo muj puvpdni obor, hned po RD v tom začala pracovat, pořád v tom pracuju a začala jsem to teď studovat na VŠ. V mém případě to tedy smysl mělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
22.1.24 14:22

Relvalifikace u kvalifikovanych pozic typu programator/ucetni /personalistka, ma podle me smysl jako nakouknuti, co to obnasi, jestli by to bylo pro tebe. Uplatneni samo o sobe neprinese - maximalne nejaka absolventska pozice za malo penez, vyzadujici spoustu casu na studium. Na kouce to chce hodne specificky soft skills. S ostatnimi nemam zkusenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37145
22.1.24 14:24

Tak jestli chceš dělat co píšeš, tak abys získala OSVČ tak minimálně ten kurz mít musíš. Nicméně do tehle oboru je potřeba nějaká vstupní investice, vybudování klientely, takže musíš počítat ze třeba několik měsíců pujdes spis do minusu. Co jiného bys chtěla dělat bez kurzu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
22.1.24 14:39

Rekvalifikace mají super smysl hl. pro ty frmy, co je „poskytují“. Takže není neobvyklé, že se klient dozví, jak po absolvování bude super odborník na vysoké úrovni s nástupem 70 tKč minimálně. A realita bude malinko jinde. Je tedy nutné k tomu přistoupit jako k hledání jakékoli jiné placené služby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22896
22.1.24 14:42

Na ty masaze si udelala kurz jedna nase pribuzna z podkrkonosi a nedela to. Sousedka z Prahy si tim slusne privydelava. Takze jde asi o to, jestli je v okoli dost klientely. Pak teda vsichni rikaji, ze je to narocny. Na to musis mit energii a musis ji nekde brat, tak si zvas, jestli je to pro tebe. Jinak je mi lito, ze nemuses ted nic sehnat. Urcite bude zase brzy lip. Dali ti doufam alespon prispevek na peci na syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
22.1.24 14:45

@Kriss Tina Tak určitě chci zůstat v práci s lidma nikoliv tedy přímo administrativa atd… Na ty masáže bych měla prostor v domě, oddělený vchod a vše hotové do konce léta), určitě bych si přivydělávala thajské, lomi atd… prostě ne ten základ. V tomto mám podporu i doma. Zajímám se o aromaterapii, dálkově studiu na terapeuta s titulem, ale jak jsem psala, jsem ve slepé uličce. Masáže dělat mohu doma, vlastně mám k tomu vhodné podmínky (tedy za x mesícu), ale co jsem slyšela, tak ted spíš neproplácí UP toto a třeba masér ve zdravotnictví (což je ta nejlepší varianta), to je takřka 50 000 a to nyní nemám. Účetnictví, IT kurzy, kurzy prac. v soc, službách, chůva a právě instrumentářka, tam mám šanci na proplacení, ale nejsem zdr, sestra, tak tápu, jestli mě opravdu zaměstnají jen s kurzem. Jakou to má hodnotu. Sama mám kurz Asistent pedagoga a Pracovník v soc. službách (platila jsem za své), ale třeba ten asistent pedagoga je k ničemu při té redukci, ale nelituji, kvůli synovi se to hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
22.1.24 14:47

@Oriseka Na syna max 3600, víc ne a školka stojí 12 000 bez obědů. No, není to snadný. Bohužel práce doma, jsou jen ty masáže a nebo s dojížděním, je za dobré finance (i s kratším úvazkem) instrumentařka, proto tápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2694
22.1.24 14:54

Účetnictví a IT podle mě nemá smysl, na tom bys musela hodně zapracovat i mimo ten kurz, abys jsi se v tom úspěšně uchytila. Budeš mít proti sobě lidi, co na to mají střední a většinou i vysokou školu, vzdělávají se v tom celý život a tudíž mají podstatně hlubší znalosti. A zrovna v těchto oblastech je to dost znát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
22.1.24 15:02

@PetraMeli z toho, co pises, mi jasne vyplyva, ze bys mela jit na ty masaze. Mas pro to zapal, bavi te to a navic brzy budou vhodne podminky. Kdybych byla na tvem miste, rekvalifikaci bych odsunula az budu mit penize na to, co chci opravdu delat. Treba pribrala brigadu, abych to uspisila. A nezatezovala mysl dalsim studiem, kapacitu si vysetrila na promysleni marketingu, jak budu resit vlastni administrativu atp, prakticke veci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
22.1.24 15:12

Akorát si včas zjistit, jaké jsou podmínky (hl. hygiena) pro zřízení provozovny na masáže. Aby tam nemusela být šatna, sprcha, klientské WC a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22896
22.1.24 15:41
@PetraMeli píše:
@Oriseka Na syna max 3600, víc ne a školka stojí 12 000 bez obědů. No, není to snadný. Bohužel práce doma, jsou jen ty masáže a nebo s dojížděním, je za dobré finance (i s kratším úvazkem) instrumentařka, proto tápu.

Je to tezke. Asi nejlip zni ty masaze, ale zkus zjistit, zda by o to byl zajem. Aby si nevyhodila penize za kurz a za upravu prostor a nakonec nemela klienty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
22.1.24 16:10

Co kurz tetování? Těch je málo a čeká se na ně. Musíš mít samostatné WC. Ale jinak stačí pokoj ve vlastním baráku. Co u nás teď frčí, tak je pedikérka a manikérka domů. Nemá provozovnu. Zrušila ji. Ale jezdí na přání ke klientům. Ale měla teda klientů dost, než zrušila provozovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
22.1.24 16:46

Děkuji za jiný náhled, ono vůbec se uvidí, jestli vůbec něco proplatí. Na podporu jsem čekala 2m, tak je možné, že ani nic nestihnu.
Na úřadě, kde jsem registrovaná jsou no, prostě náladový. Tak uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
22.1.24 22:22

Sice jsem si dělala rekvalifikaci v jiném oboru ale třeba pomůže můj vhled. Na ÚP mi bylo sděleno že s hotelovkou mi tu kvalifikaci neproplatí. Šáhla jsem si 25 000 do kapsy. Další náklady už raději počítat nebudu. Trvání bylo 3 týdny - pracovník grafického studia. Uplatnění jsem dlouho nenašla, zjistila jsem že mám velmi málo praktických znalostí na to, abych mohla být samostatný grafik a téměř nikde mě nechtěli vzít.
Nakonec jsem se vrátila k původnímu oboru s tím že ve firmě hledali i někoho kdo by spravoval socky, dělal grafiku a upravoval fotky. Postupně jsem se tak naučila nejvíc samostudiem. Přínosnost byla opravdu malá ale pomohlo mi to k tomu udělat první krok, odstěhovat se a změnit práci.
Co se týká těch zdravotnických kurzů tak bych do toho šla bez obav. Jen upozorním kdybys měla náhodou zdravku, tu zubní instrumentářku můžeš dělat i jako zdravotní asistent. Znám spoustu holek co to dělají bez nějakých extra kurzů :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat