Vyřazení auta z podnikání

3157
2.2.14 14:07

Vyřazení auta z podnikání

Prosím o radu ohledně vozidla v podnikání. Koupila jsem v roce 2010 auto, vložila do podnikání, uplatnila jsem DPH, které jsem dostala zpět. Nyní bych ho chtěla z podnikání vyřadit - k 31/12/2013. Mám nějakou povinnost vůči DPH? Někdo mě totiž nahlodal, že to DPH budu muset nějak vrátit nebo něco v tom smyslu. Nevítě někdo prosím jak to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
2.2.14 14:16

Určitě si dph nemůžeš nechat. Auto se musí z firmy „odkoupit“ a zase z toho odvést dph.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
2.2.14 14:32
@terinka4444 píše:
Určitě si dph nemůžeš nechat. Auto se musí z firmy „odkoupit“ a zase z toho odvést dph.

Aha.. :zed: Tak to jsem nedomyslela tedy. A nevíš jestli je u toho nějaký časový test? Nebo to je neomezené, a kdykoliv ho vyřadím z podnikání (vedu DE) tak to budu muset vracet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.2.14 15:19

Vracet ne, jen zaplatíš aktuální dph. Nemůžeš ho jen vyřadit, jako to netuším, co si pod tím představuješ. Je to firemní majetek a ten musíš za rozumnou cenu odpovídající trhu prodat, dát do příjmů a odvést dph jako z příjmové faktury.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
2.2.14 15:20

5 let, §78 zákona o DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
2.2.14 19:12

@Hanula1212 Díky… tak nějak jsem si to myslela ale nechtělo se mi hledat v zákoně.

@terinka4444 No tak když podnikám jako FO vedoucí DE, tak ho chci vyřadit z podnikání a dál ho budu mít jako soukromé vozidlo ne? To mám jako prodat sama sobě? Tomu nějak nerozumím :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.2.14 19:17

Proda bylo v uvozovkách. Já ho tedy prodávala fakt cizím lidem, ale předpokládám, že se bude muset zahrnout nějaká zůstatková hodnota a odevzdat dph. Kdo ti bude dělat účetnictví? Tak se zeptej přesně účetní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák