Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Netopirek a jídlo tam také kupujete?
Jo, je fakt, že mi také přijde, že tyhle věci vydrží nějak déle. Třeba ten tuhý šampón..stačí mi vždy jen trošičku..
@Sarlotak Já si to vždycky počítám podle té mýdlové kalkulačky - vlevo nahoře spočítá různé vlastnosti mýdla podle toho, jaké si tam člověk nakliká ty oleje, jak bude tvrdé, pěnivé, vyživující… a je tam uvedený rozsah, do kterého by se měl člověk vejít. Nejdůležitější je ta tvrdost, protože když je to mýdlo i po uzrání (zraje asi 3 týdny až měsíc) pořád měkké, strašně rychle se vymydlí a v mýdlence se rozpatlává a zkrátka není to ono. ![]()
Zatím mám tu zkušenost, že každé mýdlo, aby bylo právě dobře tvrdé, musí mít základ v kokosovém oleji - bez něj se mi ještě žádné se správnou konzistencí nepodařilo. A k tomu kokosáku se pak dají přidat různé další oleje a tuky: klidně klasický slunečnicový nebo řepkový, super je trocha včelího vosku (dá tomu krásnou žlutou barvu), olivový olej, klidně i sádlo (nesolené), vcelku cokoliv, v té kalkulačce je snad všechno, a vždycky si to dát spočítat, jestli jsou ještě hodnoty ok.
Základ návodu jsem se naučila podle téhle stránky: http://utrililii.blogspot.com/…d-na-to.html
Ale ne ten jejich recept (nepoužívám palmáč), jen postup. Je tam dobře vysvětlený. Místo toho extraktu z grepových jader (je děsně drahý) dávám tee-tree olejíček.
A z těch „příchutí“ může člověk zkusit, co se mu zlíbí, dělala jsem s plátky růží, měsíčkem, skořicí, pomerančovou kůrou (to nebylo nic moc), čajovými lístky, kafem (to je hodně hrubé - dá se tím pěkně obrušovat kůže, když člověk chce, ale zase to strašně špiní vanu), s mořskými řasami, s konopím… Část vždycky rozmixuju do hmoty a část pak použiju na ozdobení nahoru - ale nesmí se toho dovnitř rozmixovat moc, jinak má z toho člověk pořád někde kousky a drobečky, když ho pak používá.
Vyrábím vždycky tak z 1 kg hmoty najednou.
A je to při používání hrozně znát, že to je takhle doma vyrobené mýdlo, kde je dost glycerinu a je mnohem šetrnější k rukám, než nějaké kupované Palmolive. Už bych se nějak neuměla spokojit zpátky s těmi klasickými drogérkovými za dvacku.
A takhle vyrobené doma vyjde na podobné peníze (záleží, jaké člověk použije suroviny, někdy i na míň), když by měl takové mýdlo kupovat, tak se prodává i třeba kolem stovky.
A navíc je to zábava. ![]()
@Sarlotak píše:
@Netopirek
Tam se také chystám. Nákupy tam ale asi vyjdou hodně draho, ne?
Já kupuju 95 % věcí (potravin, drogerie) jen v bezobalových obchodech, ale upřímně řečeno - zrovna klasické Bezobalu je opravdu předražené hodně a to srovnávám jenom s ostatními bezobalovými obchody.
Ale jestli jsi z Prahy, tak tu je obchodů tohohle typu spousta, různě po Praze, a většinou jsou cenově příznivější. Jestli můžu konkrétně doporučit, nejraději mám Nebaleno - mají dva krámky pod Nuselákem (jeden s drogerií, druhý s jídlem) a teď mají nově ještě pobočku někde tuším u Jiřáku, ale tam jsem ještě nebyla. Celou řadu věcí tam mají úplně stejných jako v Bezobalu (stejný dodavatel, stejná kvalita) třeba o čtvrtinu levněji. ![]()
Nebo se podívej, co máš za bezobalové obchody v okolí, tady je taková šikovná mapa:
https://mapa.reduca.cz/
Většina z nich má na webu i seznam sortimentu a ceník.
Třeba mi přijde, že v Bezobalu postupně vyřadili snad skoro všechny suroviny, které nebyly v bio kvalitě a mají jenom to bio a žádnou alternativu. Takže jestli chce člověk kupovat jen bio, je to ok, ale o poznání dražší. Zato v mnohých ostatních obchůdcích mají na výběr - bio i klasické, tak si člověk může říct, jestli za to holt o půlku víc dá, nebo ne. ![]()
@Sarlotak Případně tady máme celou už trochu děsivě dlouhatánskou diskusi o bezodpadovosti, tak jestli chceš, můžeš se přidat. ![]()
https://www.emimino.cz/…-bez-267820/
@klamonožka je..to je super. To mám u kousek. Jsem z Vršovic. Už jsem o tom krámku slyšela. Určitě se tam zajdu podívat.
Diskuzi o bezobalu si také přečtu. ![]()
@Sarlotak
Určitě doporučuju si předem nastudovat ten sortiment - oni vždycky mívali k dispozici několik takových katalogů se seznamem všeho zboží a cenami, ale teď ho tam nemají, myslím si, že z „korona-důvodů“, aby to lidi neopatlávali.
A není to samoobslužné, je tam klasicky obsluha, které řekneš, co chceš a oni ti to naváží. Takže když člověk neví, co všechno mají, může trochu tápat (mají tam ještě na stěně na takové tabuli seznam, ale ten je spíš orientační, ono jim pořád přibývají nové věci a to všechno na té tabuli nestíhají mít.
Některé věci tam mají taky dražší, třeba ovoce a zeleninu, protože ty mají právě jenom bio (což chápu - protože nebio koupíš „bezobalově“ úplně kdekoliv), ale zas tam mají spoustu úplně běžných věcí za zcela běžné fajn ceny.
Ve Vršovicích je ještě Koloniál Jelen, u nádraží Vršovice, ale tam jsem byla zatím jen jednou (to mám dál), tak to nemám tolik ozkoušené. Ale vím, že tam mají např. fajn mléčné výrobky.
@Sarlotak jídlo občas. To je tam fakt drahé. Ale když tam jdu, tak vždycky něco vezmu.
Jsem se teď koukala. A před Vánoci jsem koupila 500g henny a 700g marockého jílu. V obouch ještě mám.
A to ten jíl používám i na obličej, masky apod.
@klamonožka aha, tak fajn. Moc děkuji za tipy ![]()
Existuje i nějaký eshop? (Jestli je to vůbec možné tedy
)
To mýdlo také vyzkoušîm..to mě láká už dlouho.. Kolik času to tak zabere?
@Netopirek tu henu se také chystám zkusit..Ale ne úplně na barvení ale spíš na nějakou regeneraci vlasů. Bývala kolegyně to používala jako takovou masku a vždy po použití to byl neskutečný rozdíl..
Ten jíl je taky super.
Mate někdo nějakou zajímavou knihu o výrobě domácí kosmetiky?
@Sarlotak Nebaleno má něco jako e-shop, přes internet si člověk objedná, co chce, a oni mu to dovezou domů (jen po Praze), od určité částky je ten dovoz zdarma. Dovezou to ve svých zálohovaných sklenicích, tuším, že je 10 korun za jednu sklenici, takže se to u toho prvního nákupu prodraží, ale pak ty sklenice člověk zas vrátí (buď na prodejně, nebo s příštím nákupem) a dostane ty peníze zpátky.
Ještě jsem někdy kdysi dávno, když ještě v Praze žádné bezobalové obchody nebyly, nakupovala v jednom e-shopu, co dodával zboží jen v papírových recyklovaných obalech, ale už si nevzpomenu, jak se jmenoval, ani nevím, jestli ještě existuje. ![]()
To mýdlo trvá tak třičtvrtě hodinu vyrobit (pak půl hodiny umýt všechny věci od toho
), poprvé asi o něco déle, pak to cca 24 hodin tuhne, pak to člověk nakrájí a pak ty 3-4 týdny zraje na nějakém větraném místě (= ne zavřené v krabici, jinak klidně třeba normálně na skříni, nemusí to být někde v průvanu).