Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Holky, je tu nekdo, kdo se o tuhle problematiku zajima? mam nekolik dotazu ![]()
@AlenkaL Ahoj, prave jsem narazila na nejaka videa o zero waste na youtube a docela me to zaujalo
Jako myslenka, aby se zbytecne nevytvarel odpad a neplytvalo se, neni nic noveho, ale trochu me to motivovalo se zamyslet. Me jsou tyhle veci blizke a jednu dobu jsme jeli doma dost eko, ale od te doby co mame maleho, vitezi prakticnost a pohodlnost nad eko apod. Prave bych se k tomu chtela postupne zase vracet… Zajimaly by me prakticke rady ze zivota, co kdo doma dela, aby omezil plytvani?
My teda hlavne se snazime nekupovat blbosti a nezamorovat si dum zbytecnostmi. Recyklace je jasna, ale jak ten odpad nevytvaret? ![]()
@AlenkaL @Bondgirl007 Ahoj, vím, že už jste sem psaly před dlouhou dobou, ale to jsem ještě na emiminu nebyla, tak se ozývám teď a třeba se ještě někdo přidá. ![]()
Taky se o ZW zajímám, tak si můžeme posdílet nějaké tipy.
Nejdůležitější, co jsem pro ZW udělala, bylo, když jsem si pořídila žížalí kompost (na balkon, do bytu bych ho fakt nechtěla). Nikdy jsem si do té doby nemyslela, kolik z odpadu jsou tyhle recyklovatelné - kompostovatelné zbytky. ![]()
Ale jinak si myslím, že je to o tisíci malých krůčcích zjišťování, co vše člověk vlastně nepotřebuje, případně co lze nahradit znovupoužitelnými věcmi.
@klamonožka Ahoj, to je fajn, ze se nekdo nasel! Ja s tim zero waste a minimalismem porad koketuji…vim, ze zero waste nikdy nebudeme, v nasich podminkach je to nerealne. Zrovna dnes jsem premyslela, jak bych treba kupovala jen blbe mleko apod. zakladni veci bez vytvoreni odpadu
No, ale male kroky se taky pocitaji. Ja tedy konkretne nepouzivam igelitove tasky, mam sve latkove, sacky jeste jo, to je pro me vyssi level. Dale tridime, kompostujeme, kupujeme toaletni papir ten obyc eko bez igelitu. Ja se chystam usit si pratelne odlicovaci tampony a koupit si pratelne latkove intimky. Ocet a kyselina citronova jsou uz klasika. No a uprednostnuji volne skladanou zeleninu a ovoce prec balenymi. Dalsi vec na seznamu je poridit si schranku na postu a dat tam, ze nechceme reklamu. Zatim nam to strkaji mezi tycky od plotu
A jak u vas? Jak jsi spokojena se zizalami? My mame zahradu a klasicky kompost.
@Bondgirl007 Tak klasický kompost je samozřejmě ideál, ale ten by mi v paneláku neprošel. ![]()
Se žížalami teď začínám druhou „sezónu“, tedy mám je od loňského jara. Vyrobila jsem si kompost z takových těch velikých kýblů od barvy, spodní prázdný a do horního (s děrovaným dnem) jsem dávala zbytky. Nemám kalifornské žížaly, ale obyčejné nasbírané na kompostu. Za ten celý loňský rok jsem zaplnila právě akorát ten jeden kýbl, možná, že ty kalifornské by to zvládly zpracovávat ještě dokonaleji, na menší množství. Zrovna teď jsem ten loňský kyblík kompostu rozdělila do truhlíků. (a to toho bioodpadu máme fakt horu)
V mrazu by žížaly nemakaly, tak jsem je přesunula do sklepa, kde je pořád tak kol. 10°C (odhaduju) a tak fungovaly skvěle i přes zimu. Takže za mě super
Ale nevěřím, že když to má člověk doma, tak to není cítit. Do toho bych nešla. Díkybohu za náš minibalkonek.
Taky si myslím, že úplně ZW není bez nějaké razantní změny životního stylu reálné (což podnikat nehodlám). Nejsem ochotná si říct „když tohle a tohle nemůžu sehnat bez obalů, tak to kupovat nebudu“, to fakt ne. Ale postupně se to snažím nahrazovat a hledat a hledat. Napíšu pár tipů:
Letáky nám do schránky nikdo nehází, je u nás v baráku u schránek na ně taková polička, kde leží a můžou si je lidi brát, tak si je neberu.
Látkové tašky na nákupy mám taky. Mně ty igelitové z obchodů přijdou i vyloženě ošklivé, ta látková je alespoň elementárně elegantní, i když je plná nákupu.
Toaleťák jsem doteď kupovala sice recyklovaný, ale byl v igelitu, protože jsem měla nějakou utkvělou představu, že ty obyč v papíru jsou „šmirglpapír“, ale nedávno jsem na něj někde narazila a byl fajn, tak od příště už beru taky ty.
Uf, asi bych ještě našla další věci, ale už jsem toho pro teď naťukala až dost ![]()
Já vlastně moc nevím, co si představit pod tím minimalismem, mám doma hodně různých věcí, akorát se snažím, aby to nebyly kraviny, a radši koupím drahou věc, když vím, že mi vydrží dlouho. Ale než bych jen vyjmenovala, jaké všechny kuchyňské „pomocníčky“ potřebuju (nutně
) tak by to moc minimalistické nebylo.
@klamonožka Diky za vycerpavajici prispevek
Co se tyce kompostu, ja jsem uvazovala, jestli si neporidit k tomu klasickemu jeste i ten vermikomposter. Hlavne kvuli tomu tzv. zizalimu caji-na kytky a tak. Stridali bychom taky venek a sklep. Pouzit nase domaci zizaly me nenapadlo teda…My mame toho bioodpadu dost, takze zizalovnik by se urcite uzivil. Pak mame hodne odpadu plasty, porad nejake obaly, sacky… to mi moc zredukovat nejde. My bydlime na male vesnici u mensiho mesta, takze moznosti nakupu mam hodne omezene. Mame tu nekolik zdravych vyziv a lokalnich obchudku, ale veci na vahu moc v nabidce nemaji. Ja se dostanu na nakupy tak jedenkrat tydne, takze neni ani moc casu shanet a zjistovat kde co maji. Ale ted jsem nasla obchod, kde maji na vahu seminka a susene plody, tak tam nekdy vyrazim se svoji krabickou a uvidim. Abych rekla pravdu, nejak se nemuzu odhodlat k tomu, vyrazit na nakupy se svymi latkovymi pytlicky. Malomesto, vsichni znaji vsechny, proste mam v tom blok. Ale vyuzivani jiz pouzitych sacku je dobry tip, to zavedu. I kdyz my je spotrebovavame na kocici hovnousky
Do ceho konkretne ti vazi ty veci v masne? S toaletnim papirem souhlas, taky jsem mela predstavu hrubeho cehosi, ale jsem mile prekvapena a zda se mi, ze ta role vydrzi dele nez ty mekke bile. Kapesniky latkove se snazim taky vyuzivat, ale s malym ditetem casto sahnu po papirovych, zejmena kdyz je nejaka akutni prihoda. Celkove s ditetem je to o dost tezsi, casto zklouzavam k pohodlnejsim nez k eko variantam, tak jsem rada, ze ozila tady ta diskuze, je to pro me motivace. Ty mas deti? Me prave u toho zero waste dost trklo do oci, ze takovy ti ultrazerowaste jsou vetsinou mladi, bezdetni anebo jako Bea uz s vetsimi detmi. A taky lide z velkomesta. O ten barak se zda, ze by ta recyklace a tak mohla byt jednodussi, ale opak je pravdou. Je to prace a prace, porad dojizdeni, omezene moznosti a ten barak taky dost sezere (naradi, sekacka, benzin, auto nutnost…), takze ve sve podstate byt mi prijde vice eko(nomicky i logicky)
. S tim souvisi i ten minimalismus. Myslenka je ta, ze jeho stoupenci se obklopuji jen vecmi, ktre skutecne potrebuji a zbytek minimalizuji. Misto toho se soustredi na vztahy a zazitky. Me k tomu privedla kniha Marie Kondo Zazracny uklid. Postupne jsme v jejim duchu projeli cely dum a povyhazovali spoustu kramu a veci usporadali podle jejiho systemu. Byl to osvobozujici pocit a ja jsem zacala hledat na netu az jsem narazila na minimalismus a v navaznosti na to na zero waste. Oni casto minimalisti jsou zero waste a naopak. U nas je o tom dobra webovka zijememinimalismem. Ale pokud ovladas anglictinu, tak v zahranici to dost frci a je toho k precteni a zhlednuti mraky( napr. Theminimalists. Com).
Jinak jeste co u nas doma frci jsou veci z druhe ruky, syn ma satnik tak z 90% podedeny nebo ze sekace, ja tak ze dvou tretin. U manzela to je slabsi, na chlapy se v sekaci shani hure. Ale ja mam v duchu minimalismu ten satnik dost zredukovany, snazim se nemit prehadrovano. Dalsi kapitola o nevyzadanem odpadu jsou darky od pribuznych pro syna. Pominu-li neustale krabice a obaly, tak se nam tady neustale hromadi hracky a „kraviny“, ktere bychom mu nikdy nekoupili. Ale rozhodne to nechci rodine zakazovat, takze neustale probirame a davame dale do obehu ![]()
Já jsem zatím bez dětí, takže to mám jednodušší. Ale až budou, tak bych to chtěla zkusit třeba s látkovýma plenkama, když tady vidím tu horu diskuzí, jaké na to dnes existují vychytávky, tak mi přijde, že už je to zas o něčem úplně jiném, než když jsem byla mimino já, a nebude to snad o tolik méně pohodlné, než jednorázovky (o financích nemluvě). Ale možná to bude jeden z těch střetů představ o mateřství a realitou
Ale ani bez dětí žádný ultrazerowaste nejsem ![]()
S tím žížalím čajem - u mě to většinou dopadá tak, že ho stejně vyleju (v lepším případě ven ke stromu nebo na trávník), protože v bytě si s tím kytky zalévat moc nechci, přeci jen to trochu smrdí, a když mám v truhlíkách hlínu právě z toho kompostu, tak už mi přijde, že to víc hnojit není potřeba. Takže mně spíš překáží, ale jestli máš zahradu, tak tam by se určitě dobře využil. Ale zas tak moc ho není, za celou zimu (tak od listopadu) jsem ho neodebírala, až tenhle týden, a bylo ho tak 5 litrů. Tak nevím, jestli má cenu se piplat s žížalím kompostem jenom kvůli tomu.
Do masny mám takovéhle piksly: http://vool.cz/BOeYj , mám asi 3 velikosti, podle toho, co se chystám kupovat, jestli 2 kila plece, nebo jen deset deka šunky. Ale jak říkám, jsou tam moc prima lidi, střídají se asi 3 a už si mě pamatují, do supermarketu k pultu bych si to asi s bedýnkou nelajsla. Navíc v těch řetězcích prodavačky často ani nevědí, jestli to takhle navážit smějí, nebo ne, a nechci je tím nějak prudit.
Úplně chápu, že je to na vesnici nebo v menším městě o dost těžší. To aby pak měl člověk málem svoji farmu.
Tady mám právě na výběr už i víc takových „alternativních“ obchodů, k tomu tržnice a tak, takže to není nijak náročné objet víc obchůdků. Kdybych bydlela jinde, tak bych určitě byla „nucená“ těch odpadků vytvářet mnohem víc.
Myslím, že, jako u všeho, by si měl člověk najít svoji míru a nejít do toho nějak násilím. Inspirovat se tím směrem, ale nenechat se tím šikanovat (nebo tím nedejbože šikanovat lidi okolo).
Mám taky hodně oblečení sekáčového, ale třeba boty nebo spodní prádlo bych si asi z druhé ruky nekoupila. Tak se snažím teď hledat české výrobce a kupovat ty věci s tím, aby mi dlouho vydržely, a třeba o boty se dobře starat, nechávám je opravovat, a mám raději dvoje pěkné, kvalitnější, než šestery čínské kecky.
A taky mi přijde, že jsou u nás kolikrát ty sekáče dost předražené - třeba dát 150 nebo 200 za sekáčovou mikinu, když ani není nijak extra, se mi moc nechce. Takže zatím pátrám po levném a dobrém sekáči (už jsem jich několik objevila, ale bohužel všechny v Brně, kde jsem jen jednou za uherák).
Jak jsi vlastně se ZW začala? To jsi od někoho dostala tu knížku? Asi by mě nenapadlo si ji třeba jen tak sama od sebe koupit, kdybych se o to už nezajímala (jinak - tuhle jsem nečetla, myslíš, že stojí za to?)
@klamonožka Tak pokud nemas deti, tak to je v tomto ohledu opravdu vyhoda. Opravdu clovek mini a dite meni
U nas prave nevysly ty latkove pleny, coz me dost mrzi, ale u druheho ditete, pokud se zadari, tak to zkusim. A mas pritele/manzela? A jak se v tomto shodnete? Manzel me podporuje, ale vetsi zapalenec jsem ja…v sekaci bych taky nekoupila vsechno, ale krome spodniho pradla, pyzama a botu uz jsem tam koupila snad vsechno. U nas mame vcelku lidove ceny, predrazene veci taky ze zasady nekupuji. Pro maleho mi chodi mamka do takovych tech hrabaren typu vse za deset apod., a to je mazec, co za krasne vcei se tam da vybrat, pokud ma na to clovek cas a nervy ![]()
K ZW jsem se dostala prave pres tu knihu od Marie kondo, da se stahnou na netu v pdf, je celkem utla, za jeden vecer precteno. Zacala jsem pak hledat na youtube nejaka souvisejici videa a vyjelo na me i toto. Ja teda patram hodne na zahranicnich webech, sjizdim anglicka videa a pinterest. Dost casto to souvisi i s tim minimalismem, tak ja se zmitam mezi timto vsim a hledam si to, co je pro me. Pokud ovladas anglictinu, tak vyborne jsou tedtalks. Minuly tyden byl u Sipa ve vsechnoparty Tomas Sedlacek (ekonom) a o ZW i minimalismu se taky zminoval. ![]()
Nemas zkusenost s temi bambusovymi kartacky? Ty me lakaji, ale mam citlive zuby, musim mit opravdu mekke stetiny, tak se toho bojim, preci jen to neni levna sranda. A pak taky porad resim nejake pratelne ci recyklovatelne houbicky na nadobi ![]()
Jinak uz mam nachystanych par pouzitych sacku na ovozel a sehnany material na odlicovaci tamponky. ![]()
@Bondgirl007 No jo, uvidím, jak mi ZW snahy vydrží i s, zatím hypotetickými, budoucími dětmi. Přítele mám a mé nadšení sdílí, třeba mi pomohl s výrobou toho kompostu a jeho stěhováním do sklepa a zpátky. Ale taky jsem v tomhle směru větší aktivista. Taky naprostou většinu běžných nákupů domů zajišťuju já, takže si to můžu ošéfovat. ![]()
O minimalismus jsem se zatím nijak zvlášť nezajímala, ale když jsme se spolu sestěhovávali, tak jsme se shodli na tom, že nebudeme mít doma žádné zbytečnosti. Ani jeden si nepotrpíme na nějaké hromadění věcí z nostalgie, ani na obskládávání poliček dekorativními předměty, takže myslím, že v tomhle směru tu minimalismus taky máme, i když jsme nevěděli, že se to tak jmenuje
. Když u něčeho zjistíme, že to nepotřebujeme, nepoužíváme, tak to nafotíme a dáme na internet za odvoz, i jsme se takhle při rekonstrukci zbavili hromady věcí a jsem za to ráda, že jsme to nevyházeli, ale mohl to zas využít někdo další (a že si lidi jsou schopní přijet pro neuvěřitelné věci - staré dveře, starý odpadkový koš, prázdné videokazety…
).
Já jsem se k ZW dostala tak, že jsem byla před několika lety v létě na Balkáně a všude, pořád, jsem byla obklopená tím neuvěřitelným bordelem, který tam je. Bydlela jsem v takové malé vesničce a vůbec jsem nechápala, že je pro místní úplně normální, když naplní svůj koš odpadem, zajet za vesnici a tam to pohodit na hromadu do křoví. Ale pak jsem si uvědomila, že my vlastně v ČR děláme to samé - akorát ten náš koš vezme a na nějakou hromadu vysype někdo jiný, takže to nevidíme. Tak jsem po návratu domů začala sledovat, kolik těch odpadků produkujeme, a taky jsem začala hledat, kde by se dalo nakupovat s méně obaly a odpadky. A od toho už jsem se dostala k Bezobalu, žížalám a tak. ![]()
Bambusové kartáčky jsem nezkoušela, zuby jsou asi jeden z aspektů, kde se mi experimentovat moc nechce.
Asi rok jsem používala pastu bez fluoru a skončilo to třemi zkaženými zuby (prvními v mém životě). Mohla to být náhoda, ale riskovat už to nebudu.
Co se houbiček týče, slyšela jsem doporučení na toto: ****, už jsem si dokonce nějaké objednala, ale zatím jsem si tam nedojela je vyzvednout, takže ještě nevím, jak budou fungovat.
Tomáš Sedláček je super, už jsem od něj poslouchala na internetu pár zajímavých přednášek, tak si najdu i toho Šípa. Taky sem tam procházím různé webovky, anglicky nebo německy, ale už mi přijde, že se většina tipů buď opakuje, nebo je to místní řešení, většinou toho, kam jít nakoupit. Už jsem dlouho nenarazila na nějakou „bombu“ (posledně na ty látkové odličováky).
No, a teď už moje snaha o ZW sestává hlavně z hledání obchodů, kde můžu koupit něco, co doteď používám obalově, bez obalů, a současně za přijatelný peníz. Pokud bych byla časově nebo místně nucená k tomu, všechny nákupy realizovat tak, že najedu do supermarketu, a tam poberu vše na následující týden, tak bych moc ZW být nemohla. Takhle mám vyhlídnutou celou řádku obchodů, které mám běžně víceméně po cestě, a vím, že v nich seženu mléko a jogurt ve vratných nádobách, máslo a tvaroh na váhu, pečivo do vlastního pytlíčku, luštěniny, oříšky a suš. ovoce, čaj, kafe, maso, sýry, ovoce a zeleninu, vajíčka, mouky…
Ještě se mi z „každodenností“ (z jídla) nepodařilo vyřešit krupičku (našla jsem jen v pytlíkách z C/PAP materiálu), smetanu, olej a cukr (ale to jsou papírové pytlíky a ty mě tak netrápí).
Taky mě baví výroba různých domácích věcí, třeba jsem se poslední dobou nadchla do mýdla. Chystám se i do slizu na praní, tak doufám, že bude fungovat.
Mojí velkou každoroční výzvou je vaření na 14 denním letním táboře, tak doufám, že letos tam bude těch odpadků zase míň, než loni. ![]()
edit admin - odstraněn odkaz
edit: tak koukám, že se nesmí dávat odkazy. Tak jen napíšu, o co jde. Jsou to kompostovatelné houbičky z nějakého speciálního druhu tykve. Vyjde asi na 40 korun a píší, že vydrží 3 měsíce, ale jak jsem říkala, ještě jsem ji nevyzkoušela.
Moje dnešní ZW historka: potřebovala jsem nakoupit brambory, zaběhnu do Tesca a chystám se si je nabrat do svého pytlíčku. Ale přitom se dívám, co je u nich napsané: země původu - Egypt
No, tak jsem vzala radši české, i když byly už navážené v plastovém pytli. Fakt nechápu, proč se k nám dovážejí brambory z Egypta. ![]()
@klamonožka Za ty houbicky diky, jeste jsem se na to stihla podivat, nez to smazli. Je lepsi to nevkladat jako odkaz, ale nejak to zamaskovat, no…
Presne tuhle houbu mam taky vyhlednutou, skoda, ze ji jeste nemas, osobni zkusenost by bodla…Jinak ja si prave chci objednat jeste pratelne intimky a nakonec i ty bavlnene odlicovaci tampony (nemam uplne dobry material) a nemuzu najit eshop, kde by meli vsechny tyto veci pohromade. To me taky vzdycky stve, ty miliony zbytecne velkych krabic vycpanych vsim moznym, kdyz si neco objednavam
Mydla jsem vyrabela, nez se narodil syn, ted tu mam nachystany recept i suroviny, tak jeste ten cas
Vyrabim metodou za studena a ty? Sliz na prani jsem zavrhla. Prala jsem v nem celkem dlouho, ale bohuzel mi to zasmradlo pracku a dost zasedlo pradlo. Presla jsem zpet na klasicke prasky ale znovu se chystam to zacit kombinovat. Sliz aspon na manzelovy pracovni veci apod.
S tim dovozem veci ze zehranici mas pravdu, pro me je to kolikrat taky dilema, co je vetsi zlo. Ono i ten bambus treba se vozi kdo vi odkud, byt se nakrasne rozlozi v kompostu ![]()
Ja prave jsem odkazana vetsinou na hyper-super markety, ale snazim se hledat alternativy. Moc jich neni, ale da se i u nas na malem meste neco najit. Ty veci na vahu (maslo, tvaroh…), vyjdou te cenove draz? Jinak co se tyce krupicky, da se ta kase uvarit i z normalni krupice (jak je v papirovych saccich stejne jako mouky), ale musi se dele povarit a neni tak jemna…my frcime dost na kasich a ty jsou bohuzel vesmes v plastovych saccich nebo krabicich ![]()
Jinak s temi videi mas pravdu, je to porad to same, me taky dlouho uz nic netrklo noveho. Ale ted zkousim domaci hnojivo z drozdi a vcera jsem zkusila podle babskych rad pohnojit ruze bananovou slupkou a logrem z kavy. Jsem zvedava, dale mam v planu udelat nalev na zalevani z kopriv…snad nam neco vyroste ![]()
Na tabory jsem jezdivala jako mladsi taky, dost i v te kuchyni jsem byla, tam to teprve clovek vidi to plytvani a odpad. My navic jezdili i na dost outdoorove pobyty, kde se spalo ve srubu, chodilo na latrinu a varilo na ohni ci v polni kuchyni, to byla kolikrat fakt vyzva. Ale je fakt, ze tam jsme se snazili ten odpad hodne hlidat, nebylo ho kam davat ![]()
Edit-preklepy ![]()
Jsem teď nemocná, takže se pro ty houbičky nedostanu, ale příští týden už snad jo, tak dám vědět.
Na intimky a odličováky bych zkusila ten Fler, já jsem tam odličováky pořídila levněji, než jsem našla na e-shopech, navíc někdy jsou holky ochotné to posílat i v obyčejné obálce, takže člověk nemusí dávat stovku za poštovné (otázka je, aby se to neztratilo někde v útrobách České pošty, ale mně se to ještě nestalo). A je jich tam na výběr milion. A kdybys našla někoho, kdo dělá jen intimky, tak bych mu zkusila napsat, jestli by nespíchnul i odličováky - materiál to bývá stejný, třeba bude rád, že zužitkuje odstřižky, co mu zbývají.
Mýdlo dělám za studena, podle návodu na „U Tří lilií“ (odkaz radši už nedávám), akorát s různými oleji, ne s těmi, co tam mají napsané (nepoužívám palmáč). Spočítám si to vždycky na mýdlové kalkulačce (soapcalc - tečka - net), aby to jakž takž vycházelo. Zatím mi přijde, že tam vždycky musím dát kokosový tuk, aby to mělo vlastnosti v těch hodnotách, které doporučují, ale s těmi ostatními tuky různě experimentuju - už jsem s úspěchem vyrobila i mýdlo z použitého kuchyňského oleje.
Používala jsem ho tedy jenom na ruční praní, ale vůbec to nebylo poznat - ten louh z toho všechny nečistoty úplně vyžere (tedy, ne že by tam byly drobky, byl to docela čistý olej
)).
Tak to jsi mě zklamala, s tím slizem. Prádlo nám tím zničit nechci. Tak až se mi jednou podaří ho vyrobit, tak ho asi budu buď střídat, nebo dávat vždycky půl dávky slizu a půl normálního pracího prostředku (používám tekuté gely na praní).
Většina těch věcí na váhu vyjde dost podobně - máslo za 160 kč/kg, což je teď v zimě normální cena (za české čerstvé máslo), tvaroh si teď nepamatuju, ale vychází to taky podobně, jako v supermarketech (když nepočítám polský nebo takové ty low-cost značky). Kupuju to v obchůdku jednoho zemědělského družstva, takže jsou ty ceny prima (navíc to mám za rohem).
Zkusím tu obyč. krupici. Já jinak kupované kaše moc nevařím (akorát sem tam k snídani ovesnou nebo pohankovou), takže nevím, co jsou vlastně zač, ale nezkoušela jsi si je umíchat podle složení sama? Většinou to vychází i levněji (jako třeba u müsli - to vážně nechápu, ani ne 400 gramů müsli, z toho je většina vločky a cukr, a stojí to bratru 60 Kč, o obalech nemluvě). Já mám takhle koupenou tříkilovku kukuřičného škrobu na puding - vezmu dvě lžíce škrobu, lžíci nebo dvě kakaa, a pak už je to nastejno, jako s kupovaným. Navíc ho mám takhle doma pořád a nemusím myslet na to, že ho musím koupit. Nebo z tržnice od Vietnamců mám 5 kg pytel rýže, která vyjde jednak levněji, a taky je vážně výborná (a pořád zůstává ta výhoda, že je doma furt a nemusím pořád dokola kupovat malé balíčky).
Tak jestli je lógr dobré hnojivo, tak mi letos musí všechno v truhlících růst jako divé! (i když je to tedy lógr přefiltrovaný přes žížaly
). Kafe pijeme doma dost.
Taky jezdíme třeba na různé přechody hor, a když vidím tu spoušť, co za sebou někteří nechávají, tak jsem naštvaná. ![]()
@Bondgirl007 Tak mám ty přírodní houbičky ![]()
Mám je až ode dneška, takže mají za sebou pouze jedno umývání nádobí po večeři. Jedna houbička má asi 12 cm na délku a když se namočí, tak se rozvine do takového trojbokého hranolku. Materiál je to docela příjemný, za sucha je to hodně tvrdé a bála jsem se, abych si s tím třeba neodřela teflonovou pánvičku, ale vůbec ne, jak se to namočí, pěkně to změkne. Myje se tím dobře, ale ještě jsem nemusela nic moc důkladně drbat. Takže zatím OK - co do funkčnosti konvenční houbičku myslím uspokojivě zastoupí.
Jediná nevýhoda, kterou jsem zatím pozorovala, je, že je po namočení trochu cítit, jako po vlhkém dřevě, někomu by to mohlo být nepříjemné. Myslím, že to po pár mytích přejde.
Taky se bojím, aby nezačala plesnivět, takže jsem z ní po mytí vyklepala vodu (to jde dobře, ta vlákna jsou docela nařídko, jak se při namočení rozvine do 3D) a pověsila na kohoutek proschnout - má na sobě přidělaný takový šikovný provázek.
Ještě doufám, že to vydrží ty avizované 3 měsíce.
@klamonožka Dekuji za info, ja jsem se k nakupu jeste nedokopala, syn byl nemocny a porad nekde neco vyrizuju a zarizuju, pristi tyden by mel byt klidnejsi, tak si v klidu prolustruju ten fler a pockam si, jak na tom bude tvoje houbicka
Jinak jsem byla nakupovat se svymi jiz pouzitymi sacky a musim rict, ze ten pocit z dobreho skutku byl lepsi, nez jsem ocekavala
Taky jsem objevila v jedne zdrave vyzive nejake zbozi na vahu -koreni a prasek do peciva, takze az mi dojde, zkusim tam nabehnout se svymi krabickami. Ty kase si taky varim doma, napr z ruznych krupicek, lamanek a vlocek. Jenze toto e se prodava (u nas) v pytlicich, akorat nominal kase jsou tedy v papirove krabici, jinak vetsina v plastovem obalu. To me mrzi, ze casto neco, co je eko a bio je zabalene kdo vi v cem. Dnes jsem byla v lidlu a tam je to klasika. Bio citrony v sitce, ceska mrkev v plastove krabicce, vedle italska jen tak svazek s nati. V tomto pripade zvitezila italie, me to desne stve, jak uz je to presne navazene a nakrabickovane. Totez petrzel-uz v sacku po ctvrt kile a brambory po dvou v sitce
Sice vse ceske, ale toto me casto od nakupu odrazuje…U reznika jsem koupila vse do jejich sacku. Ja to totiz kupuju do mrazaku do zadoby a stejne bych to do tech savku dala. Ty kdyz to koupis do sve bedynky, tak pak to uchovavas jak?
Mydlo delam podle knizky a taky co kde najdu na netu, ale stejne ty ingredience jsou v obalech…ale mam dobry pocit, ze vim, co v tom mam za chemii…bez palmace jsem zatim nedelala, nemas nejaky recepis?
Jo a jeste jsem nasla prodejnu s cerstvymi vejci, kde mi je daji do meho obalu…jupi ![]()
Ahoj ja premyslim, ze bych si objednala menstruacni houbicky, nemate nektera? Videla jsem je na Kalisek, maji nahrazovat tampony i cenove ujdou.