Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@petru80 Zkusenost nemam, bohuzel…ja zatim zkusim latkove intimky a casem uvidim, co dal. Laka me kalisek, ale zatim nemam odvahu ![]()
@petru80 Ne, taky nemám zkušenost. Osobně bych se bála infekce, jestli myslíš ty znovupoužitelné. Nevěřím, že se dají tak dobře vyčistit, jako kalíšek - to je přeci jen lékařský silikon.
Dnes mi privezli domu nakup z kosiku, potesilo me, ze nakup donesli v papirovych taskach, ale co me vadilo, ze vsechno ovoce a zelenina byla v igelitovych saccich i grep, nevite jestli se jim tam da nejak napsat aby ovoce a zeleninu nebalili do sacku? Mate nekdo s tim zkusenost?
@Bondgirl007
Tak to je super, že jsi objevila nějaký krámek s kořením - to je zrovna věc, u které mi to přijde skoro nejabsurdnější, trošička něčeho, zabalená v mnohavrstvém, kombinovaném obalu, navíc mnohanásobně větším, než by bylo nutné. Když je začali prodávat v Bezobalu, tak jsem z toho byla nadšená (navíc, tohle je jedna z věcí, která mě bezobalově vyjde mnohem levněji).
Teď nedávno proběhla zpráva, že některé řetězce začnou prodávat i „nestandardní“ zeleninu a ovoce, třeba mrkve, které jsou trochu nakřivo, nebo nesplňují nějaká pravidla o rozměru. Tak jsem si říkala, že to je super, že se zas bude o něco méně plýtvat, ale když jsem to pak viděla prodávat, tak zase - napytlíkované po kile v igelitu… ![]()
Snažím se pro zeleninu a ovoce jezdit do tržnice, tam si to můžu nabrat, jak chci, a nikdo na mě divně nekouká, ale taky se tam nedostanu vždycky, když bych potřebovala.
S tím masem, taky kupuju větší kus, který si pak porcuju do mrazáku. Uzené rozkouskuju a dávám do společné piksly, to se tím mrazem neslepí, normální maso (třeba vepřové) nejdřív vyskládám na prkýnko, nechám zmrznout tak, a pak dám do společné krabičky - když už je zmrzlé, tak se taky neslepí. A kuřecí dávám normálně do pytlíčků - vždycky se nám doma nějakým zázrakem nějaké nahromadí, tak je použiju. Na to maso beru i třeba takové, které už mají malou dírku a jinak bych je vyhodila, na tohle to tak nevadí.
Na mýdlo si vždycky počítám nový recept podle mýdlové kalkulačky: soapcalc. net /calc/SoapCalcWP. asp (musíš dát pryč mezery
). Jsou tam uvedené hodnoty různých parametrů, do kterých by se člověk měl vejít - tvrdost, čistící schopnost, pěnivost atd. Zatím mi vychází, že vždycky musím dát nějaký kokosový tuk, abych se do těch parametrů vešla, se zbytkem experimentuju. Hydroxid mám nakoupený v kilovce, tak to mi chvíli vydrží. Nic jiného už do mýdla nedávám (jen vodu, hydroxid a tuky), jen třeba nějakou bylinku nebo éterický olej (ale stejně to po něm moc cítit není…).
Třeba jsem dělala tuhle low-cost variantu:
Případně tuhle luxusnější variantu:
Upřímně řečeno, nepoznala bych mezi těmito variantami rozdíl. ![]()
Ono v té kalkulačce si jde naťukat úplně jakékoliv tuky, je tam, na co si člověk vzpomene.
Do mýdla jsem se hrozně nadchla, třeba jsem jich vyrobila horu na Vánoce, s různými „příchutěmi“, aby byla různě barevná, a obdarovala jsem jimi celé příbuzenstvo a kamarádstvo. Nevím, jestli z toho byli tak nadšení, jako já, ale zas mýdlo používá snad každý, tak jsem usoudila, že je to dobrý praktický dárek.
Jen vždycky vydržet čekat ten měsíc, než mýdlo uzraje.
Zviklala jsi mě s těmi látkovými intimkami, asi do toho taky půjdu.
P. S.: Houbička už přestala smrdět. ![]()
@petru80 To nevím, tyhle služby jsem zatím nikdy nezkoušela.
Ale pochybuju, že by ti v tom byli ochotní vyhovět, když si vezmeš, jak ohromné objemy musí pořád odbavovat a připravovat, tak nebudou mít moc čas řešit takováhle individuální přání. Maximálně zkusit nějakou z těch menších společností, třeba Koloniál, jestli u vás vozí, tam by možná mohli.
@petru80 píše:
Dnes mi privezli domu nakup z kosiku, potesilo me, ze nakup donesli v papirovych taskach, ale co me vadilo, ze vsechno ovoce a zelenina byla v igelitovych saccich i grep, nevite jestli se jim tam da nejak napsat aby ovoce a zeleninu nebalili do sacku? Mate nekdo s tim zkusenost?
Nevim, co je to nakup z kosiku, to je nejaky eshop s jidlem? ![]()
@klamonožka Diky za tip na mydlo
Ja tam taky davam jen etericke olejicky, pak treba skorici nebo po lete ovesne vlocky, med…a vzdycky extrakt z grepovych jader. Nekazi se ti to bez toho? Jinak tu soap calc znam, ale zatim jsem delala jen recepty od nekoho jiz odzkousene, sama jsem zatim nekombinovala. Teda ty tuky, jinak ostatni ingredience si dvam dle sebe. Maso mrazit jak popisujes ty, me nenapadlo. Mrazim tak jrn ovoce…no popremyslim nad tim
Houbicka se mi libi cim dal vice ![]()
@Bondgirl007 Joo, to jsem zapomněla napsat. Nedávám grepový, ale tee tree olejíček, ten by měl být taky desinfekční. S tím se to nekazí.
@klamonožka A zkousela jsi nekdy necim to mydlo barvit? Mam v planu zkusit zeleny caj, jestli to vubec bude mit efekt
A kde nakupujes suroviny? Ja naposledy na „ekokoza“…
Jinak jeste k ZW jsem chtela napsat, ze me trochu stve, jak uz se z toho stal trochu byznis. Kdyz jsem se divala na netu na nejake ty pytliky a sitky, tak se mi protocily panenky. Jako dat tri stovky za tri sitovane pytliky? Taky na tech ruznych videich v clancich vsichni maji stylove lahve na piti, dozy atd…Jako pytliky se daji udelat za par kacek z nejake zaclony nebo neceho podobneho, misto origibalnich doz mam hodne sklenice treba od medu ci presnidavek, flasku na piti mam jeste holt plastovou (aspon teda tu zdravou), ale prece to nebudu vyhazovat a kupovat sklo. To v tech ruznych navodech nerika skoro nikdo. Ono i ty odlicovaci tampony a latkove vlozky mi pripadaji predrazene… ![]()
@Bondgirl007 píše:
Nevim, co je to nakup z kosiku, to je nejaky eshop s jidlem?
Ano obchod s jidlem na internetu, prinesou ti nakup domu az ke dverim a doprava je nad 1000,–Kc zdarma, me se libi, ze tam maji hlavne produkty od Ceskych vyrobcu. Na jejich strankach maji i recepty takze si vzdy vyberu co budu varit a v tom receptu mas hned k zakoupeni vsechny nebo jen nektere ingredience, ktere potrebujes na ten recept k zakoupeni jen kliknes do kosiku a nemusis slozite hledat. Ja takto nakupuji 1× do tydne a nakoupim treba ve stredu a zavoz si zvolim na patek v urcitou hodinu a oni mi to dovezou v tuto dobu jo a vzdy tam mam od nich i nejaky darek naposledy nejake piti v plechovce Cedr myslim.
@Bondgirl007
Když smíchám louhovou vodu a tuky, tak to celé naliju do mixéru a v téhle fázi právě přidávám ty různé bylinky, aby se taky rozmixovaly. Někdy to docela pěkně obarví - dělala jsem třeba konopné mýdlo, když jsem ho lila do formy, tak bylo krásně zelené, po uzrání je spíš do hnědo-zelena. Zelený čaj jsem dávala (taky jako lístky), to bylo pak hnědozelené, to se mi moc nelíbilo. Pak jsem zkoušela přidat mletou kávu, ta to obarvila hodně. Na umývání to bylo OK, akorát to trochu špinilo houbu, na které máme mýdlo položené. Pak jsem dělala s borovým jehličím a to bylo docela pěkné i uzrálé. Vždycky ze začátku to vypadá krásně, ale během zrání to vybledne na jakousi světle béžovou, žádné jasné barvy člověk asi přírodní cestou nedosáhne. Ještě mám přichystané usušené slupky z mandarinek, že udělám oranžové, ale moc si od toho neslibuju.
A s tím předražováním máš tedy pravdu - to mě taky mrzí. Já to beru jako takovou inspiraci, jak žít trochu ekologičtěji, jak mít menší dopad na své okolí a nejdu přes svůj zdravý rozum, ale taky mi připadá, že to spousta lidí má jako svůj „cool life style“ se stylovými doplňky, stylovými potisky na tričku a tašce, stylovými youtube videi… Nemám to ráda, ale asi pro určitý typ lidí je nutné to takhle podat, aby je to oslovilo.
Flašku mám taky obyčejnou plastovou, co byla předtím od něčeho jiného, když už mi přijde pochybná, tak ji vyhodím a vezmu novou z těch, co mám schovaných třeba od šťávy, stejně se jim člověk 100 % nevyhne. Na skladování semínek, oříšků a tak používám sklenice od kávy.
Za odličováky jsem dala 10 kč za kus, to myslím, že jde, když si vezmu, že to má několik vrstev, no já bych se s tím za míň taky nešila. Mám jich 10. Na ty vložky jsem se ještě nedívala, tak nevím. Pytlíky mám ušité ze záclon.
Taky nejsem ochotná dávat horu peněz za blbinky, které si můžu snadno vyrobit prakticky zadarmo. Když jsem viděla, kolik stojí žížalí kompostéry… no, myslím, že můj z kyblíků od barvy slouží úplně stejně, jako ten stylový za tři litry…
Suroviny na mýdlo: NaOH v barvách-lacích v kilových pikslách, kokosák v Bezobalu, olivový olej mají stáčený u nás v rybárně, nosím si svoji flašku. Slunečnicový holt normálně obalově. Pak mám vyhlídnutý specializovaný obchod se stáčenými oleji, kde sem tam koupím nějaký ten zajímavější (sezamový, hroznový, mandlový…). Tee tree olejíček v lékárně. Bylinky většinou někde natrhám, konopné lístky mám taky z Bezobalu, nebo prostě použiju, co je zrovna po ruce. Ty přísady jsem nikdy moc neřešila, nějaké jíly a tak.
Ještě si vyrábím šampon na vlasy - zkoušela jsem si je mýt mým mýdlem, ale vypadaly mastné, i když byly umyté, takže jsem to zavrhla. A vyrobila jsem si tuhý šampon - vzala jsem moje mýdlo (bez příchuti), nastrouhala jsem ho na struhadle a smíchala s jedlou sodou (kupuju v Bezobalu). Pak jsem z to zase zpátky uplácala do tvaru mýdla, a tím si myju vlasy. Už to používám asi třetí měsíc a zatím v pohodě, účinek stejný, jako běžný šampon.
@klamonožka Diky ta tipy! Ja si taky zkousela myt vlasy mydlem-specialnim koupenym primo na vlasy, ale taky jsem to mela jakoby porad mastne, tak jsem presla zpet na klasicky sampon. Uvidim, jestli se mi bude chtit nekdy zase experimentovat. Prosim te, nemas nejaky tip, jak skladovat tvrde syry? Mame tady pobliz prodejnu s kvalitnimi syry, odrezou na vahu a asi by nebyl problem s vlastni nadobou. Ale oni to davaji do toho papiru jako treba salamy v reznictvi - a pry v tom to vydrzi i dva tydny. To tedy muzu potvrdit, ale rikam si, co by to udelalo v doze? Preci jen jsou to drazsi kvalitni syry a mam strach, aby mi to nesplesnivelo ![]()
@Bondgirl007
Tak to nevím, my tvrdé sýry moc nejíme - akorát je používám třeba na pizzu, na špagety, na různá zapečená jídla, a tak když mi kus zbude, tak ho nastrouhám a dám do krabičky do mrazáku. A pak ho rovnou zmražený zas příště nasypu na tu pizzu a není to znát, že není čerstvý. Ale myslím, že jen tak na jídlo, třeba na chleba, už rozmrazený nebude dobrý. Tak leda kupovat menší množství, abyste to snědli třeba za týden. Nevím, jak si ten spešl papír mám představit, ale napadlo mě ještě chodit si kupovat sýry s krabičkou, ale doma mít schovaný ten jejich papír, skladovat to v něm a používat ho opakovaně (ale nevím, jestli tím, že je jednou použitý, není nějak poznamenaný, rozmáčený a tak).
Ještě jsem si vzpomněla na dva e-shopy, jeden by měl být vyloženě bezobalový (že jim pošleš svoje pytlíčky a oni ti to naplní), druhý původně prodával jen v papíru, ale teď už tam mají i horu jiných věcí. Já jsem tam jednou kupovala koření, ale teď už všechno mají v Bezobalu, takže jsem v těhle obchodech už nic dalšího nekupovala. Ale zas tam mají spíš takové různé speciality, sušené ovoce a oříšky, všelijaké kuriózní obilniny a luštěniny… Ale třeba tam něco zajímavého objevíš: Ten první je Opobchod, teď se nejlíp hledá na webu panpekar (tečka) blogspot (tečka) cz, druhý jsou Pytlíci: pytlici (tečka) cz.
Zdravím!
Zrovna jsem chtěla založit diskusi na tohle téma a ona už tady je, to je fajn! ![]()
Zkouším asi měsíc zpětně co nejvíc omezit plastový odpad a je to tedy dobrodružství
. Bydlíme na vesnici, velká města poblíž Hradec Králové a Pardubice. 2 děti 6 let a 1 rok + starý pán, o kterého se staráme + hospodářství (býček, prasátka, koza, slepice, zahrada atd.). Jsem moc ráda za domácí vajíčka, sezonní zeleninu, bude na podzim už zas i maso a asi za rok, doufám, taky kozí mléko. Ale jinak toho bohužel kupuju pořád hafo i v obchodech.
Takže moje měsíční postřehy:
Můj celkový postřeh a dilema je v tom, že jsem vždycky upřednostňovala potraviny v biokvalitě a ty jsou bohužel většinou právě balené do plastu. Takže v tom tak bruslím a hodně z bioprodukce jsem nahradila aspoň českou výrobou na váhu. Třeba ty mléčné výrobky a mléko mě štvou kupovat z velkých mlékáren, ale ještě chci pohledat v okolí nějakou farmu, která je blízko a i pase venku, snad budu úspěšná (už aby měla koza Julča to mléko
).
1)Muž mi nejí domácí kváskový chléb, takže ten peču jen pro nás holky a jemu kupuju do látkových pytlíků obyč. pečivo. Tasím tady látkové pytlíky i v místní Jednotě, ať si každý myslí, co chce, tady sousedi taky nejsou svatí zase v jiných věcech, tak ať si třeba říkají, že ta ženská je střelená ![]()
2)Uzeniny a sýry - kupuju do svého obalu v pojízdné prodejně z Letohradu, co nám jezdí pod okno - jsou v tomto moc ochotní a dokonce mají šunku, salám, klobásy, párky a tlačenku bez éček, dokonce i bez dusitanů.
3)Ovoce a zelenina - když už narychlo musím do supermarketu, mám pytlíky ze záclon nebo látkové pytlíky, ale opět - biozelenina a některá kvalitní česká zelenina všechna zatavená v plastu a volně jen zahraniční, ne třeba tak kvalitní
4)Sušené ovoce, semínka, ořechy a koření - bohužel se nedaří. V tomto radši koupím nesířené bio rozinky v plastovém pytlíků, než volné sířené z Tesca, na volná semínka jsem nikde nenarazila a třeba mandle, kterých máme docela spotřebu, se mi taky nechce kupovat ty volné made in USA, která propadla v testu klíčivosti, tak holt taky zatím kupuju bio v plastovém pytlíku. Na volné koření nemůžu zarazit vůbec.
5)Narazila jsem na eshop sunfood, kde mají na váhu obiloviny (mám domácí mlýnek, tak si melu mouku doma sama), a některé luštěniny a na přání zabalí do papírových obalů a odešlou v balíku, kde je minimum plastu (ve formě fólií apod.)
Jinak samozřejmě další, menší, pohroma jsou dárky nebo pozornosti od známých a příbuzných, to je kolikrát plastová smršť. Někomu to má cenu vysvětlovat, někomu holt ne, tak co se dá pak nějak holt znova používám, recykluju apod..
Jsem hrozně moc ráda za typy, co tu proběhly a ještě snad i proběhnou, je to moc fajn sdílení postřehů a zkušeností.
@Evulina
Super, jsem ráda, že se někdo přidává do diskuse. ![]()
S tím plastem jsme taky doma pořád na štíru, a to takřka jediná věc, kterou v plastu pravidelně kupujeme, je ta smetana a zakysaná smetana, o které jsi taky psala - myslím, že ta se jinak prostě sehnat nedá, nebo se mi to alespoň doteď nepodařilo. Některé trvanlivé smetany jsou ve skle, ale zas nebudu kupovat kvůli tomu trvanlivou místo čerstvé. ![]()
Vždycky se najdou nějaké další drobnosti a koš na plast je plný… Ale taky se to snažím omezovat, co to jde.
S bio mám podobný problém - ještě mě, kromě toho balení, štve, když mají třeba cibuli - českou, volnou, nebio, a ta bio je třeba z Holandska.
Většinou pak beru tu českou.
Ad mléčné výrobky: pokud nenajdeš farmu, dívala jsem se, že do Pardubic i Hradce Králové zaváží Farma rodiny Němcovy, kteří prodávají mléko i jogurty ve vratných nádobách. Nevím, jak to funguje s jejich objednáváním, jestli si neúčtují nějaký poplatek, ale snad ne, když to mají na pravidelné trase. Mléko je to nehomogenizované, což je za mě plus. Akorát moc dlouho nevydrží (týden je maximum, spíš méně).
Já už jsem si svoje prodavače v okolních krámcích, kam chodím, „vychovala“ a už se ani netváří divně, když po nich chci něco odvážit do bedýnky.
I v Jednotě si určitě zvyknou.
„Light verze“ (když posílám pro něco přítele, kterému je to trochu blbé, chodit s látkovýma), je používat znovu mikroteňáky, ale není to ideální, moc toho nevydrží.
Kváskový chleba taky peču, přítel sní všechno
, ale já s ním ještě sama nejsem úplně spokojená, takže ho ještě ladím…
Na to koření a semínka bych ti asi doporučila některý z těch dvou e-shopů, které jsem psala na konci minulého příspěvku, ale chce to udělat větší objednávku, aby se to vyplatilo, jinak to pak i s poštovným vyjde dost draho.
Opobchod je mi sympatičtější, ale na Pytlíkově zas mají víc věcí, i toho koření.
Toho experimentování se zuby se taky bojím - kartáček mám taky normální, ale ani pastu měnit nebudu. Jeden čas jsem začala používat bezfluorovou, ale začaly se mi hrozně kazit, takže jsem se holt vrátila k fluoridové… Ale aspoň kupuju českou (firma Carlotherm z Karlových Varů).
Ad praní - už jsem se pustila do jeleního slizu a mýdlo s jelenem se mi u nás podařilo najít v boží papírové krabičce (myslím si, že je to asi jejich nové balení a v některých obchodech už jen doprodávají ty staré plastové). Takže mám na to v plastu akorát tu sodu, ale říkám si, že se toho slizu vyrobí hora a co do odpadu se to pořád vyplatí.
Na mytí nádobí kupuju Frosh v 5 l kanystrech, které pak využíváme na táboře na vodu, takže z toho odpad taky není.
Ocet taky kupuju v 5 l kanystru, běžný. Většinou se mi podaří ten kanystr pak taky na něco využít.
To s tou vodkou je dobrý nápad ![]()
Ad pleny/vložky - asi se tím nemůžeš trápit.
Prostě je potřeba, jako u všeho, si najít rozumnou míru, kam až je ochoten člověk zajít, a tady prostě nelze jinak. Kde je na výběr, tam si hledat lepší cestu, ale kde není, tak se s tím holt smířit. Taky mě žádné řešení nenapadá.
Vedeme si doma dost poctivé účetnictví, a teď jsem právě zas koncem měsíce vyhazovala všechny dubnové účtenky a rozčilovala jsem se, že to dělá dobrou polovinu našeho komunálního odpadu za ten měsíc… To psaní poznámek na ně taky zavedu, ať se aspoň využijí dvakrát. Doteď jsem používala různé odstřižky normálního papíru, ale ten asi zužitkuju i jinak.
Ruličky kompostuju do žížalího kompostu, alespoň není tak vlhký.
A s dárky od příbuzných mám úplně stejný problém. Bohužel, třeba šamponů a sprchových gelů máme zásobu tak na 10 let dopředu - já to používat odmítám (mám z toho kvasinky a dráždí mi to kůži), takže si tím akorát přítel myje vlasy, takže ubývají děsně pomalu. Přemýšlím, že je rozdám za odvoz… jako to ostatně dělám s každou blbostí, u které usoudím, že je nám doma k ničemu.
Tak ještě jednou díky, že jsi se přidala do diskuse ![]()
Když tě ještě něco napadne, určitě piš. ![]()