Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@Evulina píše:
No tak ty kombinované obaly jsou taky na pytel..jak mám koupit jinak máslo že? Na váhu ho u nás nikde nemají. Nebo třeba vážené droždí, jako bývalo, když jsem byla malá, balilo se jen do papíru, taky u nás nikde nic takového..
Nějak se mi zatím nepodařilo rozluštit, co je ten papírek na droždí vůbec za druh obalu - není na tom žádná značka (kupuju to se slonem). Dávám ho tedy do směsi, ale nevím to jistě. ![]()
@klamonožka píše:
Nějak se mi zatím nepodařilo rozluštit, co je ten papírek na droždí vůbec za druh obalu - není na tom žádná značka (kupuju to se slonem). Dávám ho tedy do směsi, ale nevím to jistě.
Taky ho dávám do směsi ![]()
Jinak jsem si dnes u nás v krámě v Jednotě nabrala pár brambor do svého pytlíku - váží to až u pokladny. No a prodavačka (je tam záskok, naše s tím problém nemá) mi říkala, že prý kdyby přišla kontrola, tak má průšvih. Nebylo mi to jasné proč a prý kvůli tomu, že jako ten sáček víc váží než mikroten a počítala by mi víc peněz. Podle mě naprostá blbost, že by kvůli tomu měla průšvih, navíc když to bylo na žádost zákazníka a ještě to není ani zboží, u kterého by se měla dodržovat nějaká extra hygiena jako např. uzeniny, sýry..Tak jsem jí říkala, že s tím nemají problém ani v Tescu nebo Globusu, tam si nabírám do svého běžně a nemají s tím fakt problém. Tak nevím, co tím chtěl básník říci..koukala na mě divně a já koukala asi taky divně ![]()
No myslela to asi dobře. Třeba měla strach, že to budeš chtít nějak zvážit bez pytlíku a pak přesunout. Já jsem si říkala, že na tohle nechám jednu tu umělohmotnou tenoučkou sítku, co se v ní brambory prodávají, nahoru dám provázek na zdrhnutí a dobrý. Ty sítky jsou lehoučké.
@klamonožka některé tipy s dovolením vyzkouším. Ale mnohem víc mě štve třeba to dvojí balení - jakože je krabice a v krabici ještě pytlík. Krabice jak kráva a skoro prázdná. Co s tím?
@inkakřivák píše:
@klamonožka některé tipy s dovolením vyzkouším. Ale mnohem víc mě štve třeba to dvojí balení - jakože je krabice a v krabici ještě pytlík. Krabice jak kráva a skoro prázdná. Co s tím?
Juchuu, nový člověk do ZW diskuze, to je prima. ![]()
To s těmi krabicemi máš pravdu, to je úplně na pytel - třeba u škrobu, kakaa, o sušenkách nemluvě.
Je jasné, že to tak dělají, aby měl člověk pocit, že toho kupuje velikou krabici, i když je toho jen trošku. U věcí, kde je na výběr víc druhů, tak si vždycky srovnávám cenu za kilo (bývá to vždycky u toho napsané) a většinou se ukáže, že tyhle „nafouknuté“ varianty jsou v přepočtu dražší, než jen ty pytlíkované, akorát se snaží se opticky zvětšovat. Ona je na to snad i nějaká vyhláška, že se nemají používat nadměrné obaly, ale je to jedna z těch, ze kterých si výrobci dělají dobrý den.
A to ještě kromě těch zbytečných obalů - kolik se navíc projezdí při převážení „vzduchu“ sem a tam, když jsou krabice dvakrát takové, než by musely. ![]()
@Evulina píše:
Taky ho dávám do směsiJinak jsem si dnes u nás v krámě v Jednotě nabrala pár brambor do svého pytlíku - váží to až u pokladny. No a prodavačka (je tam záskok, naše s tím problém nemá) mi říkala, že prý kdyby přišla kontrola, tak má průšvih. Nebylo mi to jasné proč a prý kvůli tomu, že jako ten sáček víc váží než mikroten a počítala by mi víc peněz. Podle mě naprostá blbost, že by kvůli tomu měla průšvih, navíc když to bylo na žádost zákazníka a ještě to není ani zboží, u kterého by se měla dodržovat nějaká extra hygiena jako např. uzeniny, sýry..Tak jsem jí říkala, že s tím nemají problém ani v Tescu nebo Globusu, tam si nabírám do svého běžně a nemají s tím fakt problém. Tak nevím, co tím chtěl básník říci..koukala na mě divně a já koukala asi taky divně
Já si myslím, že byla prostě trochu rozhozená z toho, že něco nejede úplně podle zavedeného stereotypu, ale pochybuju, že by opravdu za něco takového mohla dostat pokutu - kontroly probíhají tak, že přijde kontrolór, tváří se, že je zákazník, provede svůj kontrolní nákup a pak se legitimuje a vyhodnotí to. A že by si kontrolór nosil svůj záclonový pytlík, aby na tom mohl prodavačku nachytat, to bych se tedy hodně divila.
Ono existuje akorát nějaká norma, která říká, že určité potraviny má prodejce povinnost prodat zákazníkovi do nezávadného obalu, ale nikde se tam nepíše, že si ten obal nemůže zákazník sám přinést. Takže je to spíš o tom, že prostě prodavači nejsou zvyklí a nejsou si jistí, než že by doopravdy nesměli. Ale také to dělám tak, že si raději „vychovám“ svoje prodavače v krámcích okolo, kam chodím pravidelně, než s tím stresovat brigádnici v supermarketu, která by se třeba kvůli tomu bála, že bude mít nějaké potíže. ![]()
S těmi nadměrnými obaly to vidím i tak, že když se ted musí na těch obalech uvádět miliony údajů, aby třeba celiak věděl, že mouka obsahuje lepek ( to je pokus o vtip nebo ironii), tak za chvíli nebudou stačit ty obaly ani tak veliké jako ted. Já to vidím rtak, že v budoucnu bude u každého výrobku obrovský příbalový leták tištěný velkými písmeny, aby s tím ani brejlatí neměli problémy. Děs. My jsme prostě doba lejstrová a zahltíme planetu.
Jo a ještě - on třeba náš systém úhrady za komunální odpady taky moc to šetření nepodporuje. Jsme dva a týdně máme do popelnice maximálně 5 litrů odpadu. Zbytek třídění nebo kompost. A přesto platíme za vyvážení tolik jako sousedi, kteří mají popelnice čtyři. A za týdej je narvou. Jak, čím, na to jsem nepřišla.
@inkakřivák píše:
S těmi nadměrnými obaly to vidím i tak, že když se ted musí na těch obalech uvádět miliony údajů, aby třeba celiak věděl, že mouka obsahuje lepek (to je pokus o vtip nebo ironii), tak za chvíli nebudou stačit ty obaly ani tak veliké jako ted. Já to vidím rtak, že v budoucnu bude u každého výrobku obrovský příbalový leták tištěný velkými písmeny, aby s tím ani brejlatí neměli problémy. Děs. My jsme prostě doba lejstrová a zahltíme planetu.
Mohli by to udělat tak, že by na regál nalepili cedulu, kde by těch všech milion údajů bylo vypsaných, tím by se splnila povinnost, a na tom výrobku už by to nebylo.
Ale to se asi nestane… ![]()
@inkakřivák píše:
Jo a ještě - on třeba náš systém úhrady za komunální odpady taky moc to šetření nepodporuje. Jsme dva a týdně máme do popelnice maximálně 5 litrů odpadu. Zbytek třídění nebo kompost. A přesto platíme za vyvážení tolik jako sousedi, kteří mají popelnice čtyři. A za týdej je narvou. Jak, čím, na to jsem nepřišla.
Tak to jsme na tom stejně, my jsme dva v bytě v paneláku a tím, že mám i ty žížaly na balkóně na bioodpad a třídím, tak je toho komunálu fakt hrstička, ale taky jsou kontejnery před barákem imrvére narvané - a platíme do fondu samozřejmě všichni stejně. Vím, že u našich (u domečku) to mají tak, že mají popelnici a kupují si na ni vždycky poukázku na jednorázové vyvezení, takže ji dávají, až když je plná. Ale to u baráku, kde je 50 partií, půjde těžko nějak ošetřit.
Kdyby se celý dům rozhodl, že budou minimálně svědomitě třídit, tak na tom ušetří všichni, stačilo by vyvážet třeba o polovinu méně často, ale takhle si akorát většina řekne „co já bych se snažil, stejně to tam nahází ten a ten“. ![]()
(Jo, a ještě víc mě sejří ti, kteří nám do kontejneru na plasty nebo na papíry hází pytle s komunálem… To už vůbec nepochopím, jakou pro to má kdo motivaci.)
Taky jsme ty lístečky měli a radnice to zrušila s tím, že část lidí to řešila právě tím odpadem v kontejnerech na plast a papír. A bylo vymalováno. Bohužel. Mně se líbilo, jak jsem jednou četla, co mají myslím někde v japonsku - mají různé krabice na tříděný odpad a ty v určitý den strčí ven, třeba starý papír. No a firma si to objede, vysype a ti lidi dostanou krabici zpět a v ní třeba dvě role toaletáku a nazdar. Dobrý, ne?
Ahoj, moc vas ted nestiham cist a komentovat, jak se udelalo konecne hezky, tak jsme furt venku ![]()
Ad granule, kvalitni v papirovem obalu podle me nejsou, ten plast asi zajistuje idealni klima…ve zverimexech byvaji na vahu, ale podle mych zkusenosti to jsou stejne akorat presypane ty velke pytle. Ja docela vazne uvazuji, ze az nebude nasich dvou kocicich milacku, ze do dalsich uz nepujdem. Kdyz se nad tim clovek zamysli, tak to je furt granule, kapsiciy, stelivo, sacky na vykaly…je to fakt mrhani. Kdyz si predstavim ty miliony jinych psu a kocek, tak to je docela mazec. Mozna si poridime nejakou zahradni cicu, i kdyz tam hrozi kratka zivotnost
Ta propagatorka ZW Bea Johnson ma myslim taky psa, toz kdo vi, jak to ma osefovane ona?
Ad prani a sliz. Mne pradlo zesedlo casem, delala jsem to tak, ze obcas jsem to pak vyprala v klasickem prasku…kombinace trochu slizu a trochu prasku je mozna jeste lepsi. Taky bych rekla, ze je to celkem alchymie si namichat ten sliz spravne vuci typu vody (pomer sody)…asi by to stalo za to si s tim trochu pohrat, ale na to jsrm lina
Mam v planu kombinovat sliz s klasickym praskem…a uvidim.
My jsme se vcera divali na dokument Before the flood s DiCapriem, znate nekdo? Docela masakr,, jeste dneska je mi z toho uzko. Zase me to motivovalo nevzdavat to a byt vice eko…
Popelnice taky u nas totez. My naplnime sotva jednu za 14 dni 2+dite), sousedi 2dospeli vyvali taky vzdycky ctyri
a platime stejne ![]()
@inkakřivák píše:
Taky jsme ty lístečky měli a radnice to zrušila s tím, že část lidí to řešila právě tím odpadem v kontejnerech na plast a papír. A bylo vymalováno. Bohužel.
Co k tomu říct?
![]()
Ono je to u našich minivesnice a ten tříděný tam mají taky tak, že si každý donese z obecního úřadu barevný pytel (na plasty/sklo…), doma to tam třídí a pak ho v určité dny vyšoupne před vrata a obecní pracovník to sveze. Kdyby byly veřejné kontejnery, možná by to tak taky dopadlo. ![]()
@inkakřivák píše:
Mně se líbilo, jak jsem jednou četla, co mají myslím někde v japonsku - mají různé krabice na tříděný odpad a ty v určitý den strčí ven, třeba starý papír. No a firma si to objede, vysype a ti lidi dostanou krabici zpět a v ní třeba dvě role toaletáku a nazdar. Dobrý, ne?
Hezké.
Věřím, že to funguje v disciplinovaném Japonsku, ani si raději nechci představovat, v co by se to zase zvrhlo u nás.
Myslíš, že by to lidi motivovalo k třídění? Že by si neřekli, že za nějaký kus toaleťáku jim to nestojí? Nebo naopak, že by je to nemotivovalo k tomu, produkovat toho odpadu co nejvíc, byť tříděného, aby za to dostali odměnu?
@inkakřivák U nas na vsi cas od casu vyhlasi, ze kdo se chce zbavit kovu, tak to ma taky v urcity den dat pred branu a mistni typek s traktorem si to odveze…my to mame bez prace a mu to aspon neco hodi. Ten system jako v japonsku bych brala taky.
@Bondgirl007 píše:
Ahoj, moc vas ted nestiham cist a komentovat, jak se udelalo konecne hezky, tak jsme furt venku
To se máš… Mně finišuje škola, takže jsem furt nad počítačem… Je to pěkně na prd. A venku tak krásně. ![]()
Ad granule, kvalitni v papirovem obalu podle me nejsou, ten plast asi zajistuje idealni klima…ve zverimexech byvaji na vahu, ale podle mych zkusenosti to jsou stejne akorat presypane ty velke pytle. Ja docela vazne uvazuji, ze az nebude nasich dvou kocicich milacku, ze do dalsich uz nepujdem. Kdyz se nad tim clovek zamysli, tak to je furt granule, kapsiciy, stelivo, sacky na vykaly…je to fakt mrhani. Kdyz si predstavim ty miliony jinych psu a kocek, tak to je docela mazec. Mozna si poridime nejakou zahradni cicu, i kdyz tam hrozi kratka zivotnostTa propagatorka ZW Bea Johnson ma myslim taky psa, toz kdo vi, jak to ma osefovane ona?
Já si myslím, že má nějakého minipsa, tak pro toho si dovedu představit, že i kupuje maso, nebo něco vaří, kdyby člověk měl krmit masem dogu, tak by musel být asi milionář. Alespoň takovou mám představu o množství masa snědeného velkým psem. ![]()
My jsme mívali u našich vždycky venkovní číči, ale je to něco asi hodně jiného, jsou prostě samostatné, člověku tak úplně „nepatří“, nepomazlí se s nimi, když chce, ale když chtějí ony, a pak jednoho dne prostě odejdou a člověk neví, jestli se za měsíc vrátí, nebo i ne. ![]()
My jsme se vcera divali na dokument Before the flood s DiCapriem, znate nekdo? Docela masakr,, jeste dneska je mi z toho uzko. Zase me to motivovalo nevzdavat to a byt vice eko…
Taky jsem viděla, už tedy před nějakou dobou. ![]()
Otázka je, jestli to má potenciál posunout to v chování nějak i lidi, kteří doteď přemýšlí spíš „po mně potopa“… Ono to hlavní téma, jestli si dobře pamatuju, je znečišťování a oteplování - a to je pro spoustu lidí tak vzdálené a vlastně neviditelné, že si řeknou „no jo, oteplování, to je jenom nějaká ekoteroristická agitka abych zas musel dělat něco navíc“. Že je to film spíš pro lidi, kteří už se nad tím teď zamýšlí.
Hodně působivý mi přišel taky třeba Oceán plastů, nebo Home.
Zdravím zase po cca měsíci..
Prosím nevíte, jestli lze sehnat bezobalový kondicionér a ještě k tomu bez chemie? Jako šampon používám Naturinku šamponová mýdla, Naturinka je v bezobalu vůbec super, má dokonce krémy ve vratných obalech, ale bohužel na moje vlasy pouze ten šampon nestačí, byť se na něm píše, že se kondicionér už nemusí po umytí použít. Ještě jsem i zkoušela octovou vodu, ale ani to není dobré, vlasy jsou pak po délce moc vysušené a bez lesku. Mám stejně divný vlasy - u kořínků se rychle mastí, ale jinak jsou spíš suché..Výživný kondicionér je pro mě na vlasy krom kořínků nutností. Ale vše je v plastových tubách, lahvičkách apod..zatím mám holt klasiku Alverde v plastové lahvičce.
Taky nemůžu sehnat jinak než v plastu nějaký denní hydratační krém (taky pouze přírodní kosmetika), pro spíš smíšenou pleť. Ve skle vídám nebo od Naturinky ve vratném hliníku lze objednat jenom mastné krémy, kde základem je bambucké máslo, kokosák apod. a to na moji pleť není..
Díky.
@Evulina píše:
Zdravím zase po cca měsíci..
Prosím nevíte, jestli lze sehnat bezobalový kondicionér a ještě k tomu bez chemie? Jako šampon používám Naturinku šamponová mýdla, Naturinka je v bezobalu vůbec super, má dokonce krémy ve vratných obalech, ale bohužel na moje vlasy pouze ten šampon nestačí, byť se na něm píše, že se kondicionér už nemusí po umytí použít. Ještě jsem i zkoušela octovou vodu, ale ani to není dobré, vlasy jsou pak po délce moc vysušené a bez lesku. Mám stejně divný vlasy - u kořínků se rychle mastí, ale jinak jsou spíš suché..Výživný kondicionér je pro mě na vlasy krom kořínků nutností. Ale vše je v plastových tubách, lahvičkách apod..zatím mám holt klasiku Alverde v plastové lahvičce.Taky nemůžu sehnat jinak než v plastu nějaký denní hydratační krém (taky pouze přírodní kosmetika), pro spíš smíšenou pleť. Ve skle vídám nebo od Naturinky ve vratném hliníku lze objednat jenom mastné krémy, kde základem je bambucké máslo, kokosák apod. a to na moji pleť není..
Díky.
Tak ohledně těch vlasů ti asi moc neporadím, protože ty moje jsou dost odolné, momentálně mám pocit, že bych je mohla mýt Savem a neprotestovaly by.
Když jsem je myla svým domácím hodně mastným mýdlem, byly mastnější, než bych si představovala, teď v kombinaci relativně mastného mýdla se sodou už jsou v pohodě a ani se nemastí, ani nelámou.
Zkusila bych mýt tou Naturinkou a čas od času na ně dát nějaký výživný zábal (ne asi ke kořínkům, jestli se ti mastí, ale spíš po délce), doporučuje se olivový olej (to jsem zkoušela, pak jsem to mýdlem v pohodě vymyla, ale že bych pozorovala nějaký úžasný efekt, to spíš ne), pak se mluví třeba o vajíčku, že je hodně výživné (to jsem nezkoušela, protože je mi vajíčka líto).
Naturinka byla první přírodní mýdlo, které jsem měla v ruce a právě mě tak nadchla, že jsem si řekla, že normální mýdlo už nikdy víc a pustila jsem se do výroby.
Ale netušila jsem, že mají krémy ve vratných pikslách, dík za informaci. ![]()
Já se mažu olivovým olejem, který v lahvičce protřepu s vodou, ale musím se vždycky napatlat s předstihem, než vyrazím z domu, protože trvá dost dlouho, než se to vsákne (příp. se pak ještě utřu čistým kapesníkem), ale nemám suchou kůži, takže se nemažu moc často, navíc se většinou ani nemaluju.
No, moc jsem ti neporadila, ale alespoň to tu oživím, ať si dotazu všimne třeba ještě někdo jiný. ![]()
P. S.: Houbička z lufy stále drží a vypadá to nadějně, deklarované 3 měsíce už má 14 dní za sebou a vypadá stále dobře.
Tak jsem právě něco objevila: https://www.shop-saloos.cz/…os-d2430.htm - Saloos většinou má vše ve skle, z fotky to není tak patrné, jaké je to balení, ale můžu se podívat do DM, tam ho prý mají. Jako víčko to má samozřejmě plastové, ale to bohužel všechny skleněné lahvičky s kosmetikou, tak holt takový kompromis..