Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@klamonožka píše:
@Evulina
Super, jsem ráda, že se někdo přidává do diskuse.![]()
S tím plastem jsme taky doma pořád na štíru, a to takřka jediná věc, kterou v plastu pravidelně kupujeme, je ta smetana a zakysaná smetana, o které jsi taky psala - myslím, že ta se jinak prostě sehnat nedá, nebo se mi to alespoň doteď nepodařilo. Některé trvanlivé smetany jsou ve skle, ale zas nebudu kupovat kvůli tomu trvanlivou místo čerstvé.
Vždycky se najdou nějaké další drobnosti a koš na plast je plný… Ale taky se to snažím omezovat, co to jde.S bio mám podobný problém - ještě mě, kromě toho balení, štve, když mají třeba cibuli - českou, volnou, nebio, a ta bio je třeba z Holandska.
Většinou pak beru tu českou.
Ad mléčné výrobky: pokud nenajdeš farmu, dívala jsem se, že do Pardubic i Hradce Králové zaváží Farma rodiny Němcovy, kteří prodávají mléko i jogurty ve vratných nádobách. Nevím, jak to funguje s jejich objednáváním, jestli si neúčtují nějaký poplatek, ale snad ne, když to mají na pravidelné trase. Mléko je to nehomogenizované, což je za mě plus. Akorát moc dlouho nevydrží (týden je maximum, spíš méně).
Já už jsem si svoje prodavače v okolních krámcích, kam chodím, „vychovala“ a už se ani netváří divně, když po nich chci něco odvážit do bedýnky.
I v Jednotě si určitě zvyknou.
„Light verze“ (když posílám pro něco přítele, kterému je to trochu blbé, chodit s látkovýma), je používat znovu mikroteňáky, ale není to ideální, moc toho nevydrží.
Kváskový chleba taky peču, přítel sní všechno
, ale já s ním ještě sama nejsem úplně spokojená, takže ho ještě ladím…
Na to koření a semínka bych ti asi doporučila některý z těch dvou e-shopů, které jsem psala na konci minulého příspěvku, ale chce to udělat větší objednávku, aby se to vyplatilo, jinak to pak i s poštovným vyjde dost draho.
Opobchod je mi sympatičtější, ale na Pytlíkově zas mají víc věcí, i toho koření.
Toho experimentování se zuby se taky bojím - kartáček mám taky normální, ale ani pastu měnit nebudu. Jeden čas jsem začala používat bezfluorovou, ale začaly se mi hrozně kazit, takže jsem se holt vrátila k fluoridové… Ale aspoň kupuju českou (firma Carlotherm z Karlových Varů).
Ad praní - už jsem se pustila do jeleního slizu a mýdlo s jelenem se mi u nás podařilo najít v boží papírové krabičce (myslím si, že je to asi jejich nové balení a v některých obchodech už jen doprodávají ty staré plastové). Takže mám na to v plastu akorát tu sodu, ale říkám si, že se toho slizu vyrobí hora a co do odpadu se to pořád vyplatí.
Na mytí nádobí kupuju Frosh v 5 l kanystrech, které pak využíváme na táboře na vodu, takže z toho odpad taky není.
Ocet taky kupuju v 5 l kanystru, běžný. Většinou se mi podaří ten kanystr pak taky na něco využít.To s tou vodkou je dobrý nápad
Ad pleny/vložky - asi se tím nemůžeš trápit.
Prostě je potřeba, jako u všeho, si najít rozumnou míru, kam až je ochoten člověk zajít, a tady prostě nelze jinak. Kde je na výběr, tam si hledat lepší cestu, ale kde není, tak se s tím holt smířit. Taky mě žádné řešení nenapadá.
Vedeme si doma dost poctivé účetnictví, a teď jsem právě zas koncem měsíce vyhazovala všechny dubnové účtenky a rozčilovala jsem se, že to dělá dobrou polovinu našeho komunálního odpadu za ten měsíc… To psaní poznámek na ně taky zavedu, ať se aspoň využijí dvakrát. Doteď jsem používala různé odstřižky normálního papíru, ale ten asi zužitkuju i jinak.
Ruličky kompostuju do žížalího kompostu, alespoň není tak vlhký.
A s dárky od příbuzných mám úplně stejný problém. Bohužel, třeba šamponů a sprchových gelů máme zásobu tak na 10 let dopředu - já to používat odmítám (mám z toho kvasinky a dráždí mi to kůži), takže si tím akorát přítel myje vlasy, takže ubývají děsně pomalu. Přemýšlím, že je rozdám za odvoz… jako to ostatně dělám s každou blbostí, u které usoudím, že je nám doma k ničemu.
Tak ještě jednou díky, že jsi se přidala do diskuse
Když tě ještě něco napadne, určitě piš.
Napadlo mě ty sprcháče a šampony věnovat třeba nějaké charitě nebo domovu pro matky s dětmi apod., někomu, kdo to využije.
Díky moc za typy na ty e-obchůdky na semínka a koření. Jo a taky za Jelena a rozvozy Němcových, juknu po tom!
Pro pana domácího se obávám, že i kdybych našla zdroj papírových eko jednorázovek, stejně bychom je nemohli kupovat, vyšlo by to na cca 6000,– kč měsíčně (a spíš víc, eko by byly určitě o dost dražší, než obyč.)Teď máme základ na pojišťovnu a stejně ještě za cca 2000,– Kč dokupujeme. Takže já se s tím netrápím, jen jsem konstatovala fakty, holt v tomto to jinak nejde. Je ale opravdu hrůza, jak odpad přibývá, ty pleny jsou holt velké.
Už se hrozně moc těším na mléko naší Julči, bude mě to opravdu těšit mít domácí maso, vejce, mléko, brambory a zeleninu - to je vlastně krom obilovin základ. No jako my bychom obilí taky mohli pěstovat, nějaký hektar se najde, ale už teď je to tu někdy zralé na čeledína nebo děvečku a kór potom
![]()
@Bondgirl007 píše:
@klamonožka A zkousela jsi nekdy necim to mydlo barvit? Mam v planu zkusit zeleny caj, jestli to vubec bude mit efektA kde nakupujes suroviny? Ja naposledy na „ekokoza“…Jinak jeste k ZW jsem chtela napsat, ze me trochu stve, jak uz se z toho stal trochu byznis. Kdyz jsem se divala na netu na nejake ty pytliky a sitky, tak se mi protocily panenky. Jako dat tri stovky za tri sitovane pytliky? Taky na tech ruznych videich v clancich vsichni maji stylove lahve na piti, dozy atd…Jako pytliky se daji udelat za par kacek z nejake zaclony nebo neceho podobneho, misto origibalnich doz mam hodne sklenice treba od medu ci presnidavek, flasku na piti mam jeste holt plastovou (aspon teda tu zdravou), ale prece to nebudu vyhazovat a kupovat sklo. To v tech ruznych navodech nerika skoro nikdo. Ono i ty odlicovaci tampony a latkove vlozky mi pripadaji predrazene…
Jsem si odličovací tampony ušila ze zbytků látek, z kterých jsem šila plenky, ale nemám s nimi dobrou zkušenost, protože používám obličejové ne krémy, ale oleje a pak je tampon šíleně mastný a špinavý a vyprat to z něj je teda unikát - samotná pračka nestačí, musí se to předem vydrbat důkladně v ruce a je s tím velká práce. Teď používám vždycky kus toaleťáku
.
Jinak bomba, u nás v Jednotě dostaly Jelena a výrobky s ním, i prášek v papírové krabici. Ale je fakt, že ten hotový prášek už je moc synteticky ovoněný. Ale klasiku Jelena mýdlo v papírovém obalu určitě využiju
![]()
@Evulina píše:
Jinak bomba, u nás v Jednotě dostaly Jelena a výrobky s ním, i prášek v papírové krabici. Ale je fakt, že ten hotový prášek už je moc synteticky ovoněný. Ale klasiku Jelena mýdlo v papírovém obalu určitě využiju![]()
Jo, taky jsem byla nadšená, když jsem objevila to nové balení Jelena v papírové krabičce ![]()
Ten jejich prášek jsem taky zkoušela, na utěrky, ty mi jinak časem dost šednou a zachází, tak je sem tam vezmu něčím, byť synetetičtějším, s rozjasňovači. Přijde mi tenhle jelení prášek dost podobný, jako jiné klasické bílé prášky, akorát mi byl sympatický tím, že je to český výrobce a ta malá (papírová) krabička mi takhle jednou za čas úplně stačí a nemusím doma skladovat bůhvíkolik-kg pytel prášku, který v mém případě moc nevyužiju. Ale asi to nic moc přírodního nebude. ![]()
U nás je tedy ještě specializovaný bezobalový obchod s drogerií, ale je to tam na můj vkus dost drahé, takže vytrvávám u slizu. Akorát tam taky mají nějaký bělící prášek (a měl by být i jakž takž přírodní), tak ten asi příště zkusím, toho nepotřebuju moc, na tu utěrkovou bělící kúru jednou za pár měsíců. ![]()
@Evulina Ja si je prave chtela taky usit, ale nemam podle me na to taky vhodnou latku, takze budu kupovat asi na fleru. Ja ztaim dojizdim stare zasoby jednorazovych. Ja se moc nelicim, takze to buud mit jeste na dlouho. Pusu umyvam ve sprse gelem. Trpim celkem dost na akne, takze bohuzel pouzivam ruzne kremy a priprvaky z lekarny, tady zero waste jde stranou bohuzel.
Jinak jsem objevila zdroj domacich vajicek, takze mi odpadly obaly z vajec a take jsem zjistila, ze mame ve meste mlekomat. Uz jsem to parkrat koupila a mleko je dobre. Akorta vydrzi tak 2 dny a ja ho nestiham konzumovat. Takze kombinuji s krabicakama, protoze do mesta se dostanu jen jednou tydne… to je fakt skoda.
@klamonožka V cem jeste peres krome slizu? A co houbicka na nadobi, ja stale vaham ![]()
@Bondgirl007 píše:
@Evulina Ja si je prave chtela taky usit, ale nemam podle me na to taky vhodnou latku, takze budu kupovat asi na fleru. Ja ztaim dojizdim stare zasoby jednorazovych. Ja se moc nelicim, takze to buud mit jeste na dlouho. Pusu umyvam ve sprse gelem. Trpim celkem dost na akne, takze bohuzel pouzivam ruzne kremy a priprvaky z lekarny, tady zero waste jde stranou bohuzel.Jinak jsem objevila zdroj domacich vajicek, takze mi odpadly obaly z vajec a take jsem zjistila, ze mame ve meste mlekomat. Uz jsem to parkrat koupila a mleko je dobre. Akorta vydrzi tak 2 dny a ja ho nestiham konzumovat. Takze kombinuji s krabicakama, protoze do mesta se dostanu jen jednou tydne… to je fakt skoda.
@klamonožka V cem jeste peres krome slizu? A co houbicka na nadobi, ja stale vaham
Ještě k odličovákům - já jsem právě naštěstí na Fleru našla paní, která je zblízka, takže jsem si pro ně dojela a nemusela platit za poštovné, a s tou cenou 10 kč/ks mě to vyšlo snad i levněji, než kdybych na to ty látky kupovala.
Leda vzít nějaký starý kus oblečení, ale zas jsem taky neměla zrovna žádný z vhodné látky. Taky se moc nelíčím a těch 10 kusů, které jsem si koupila, jsem snad nikdy ještě nevypotřebovala všechny mezi jednotlivými praními (peru je s barevným na 40 nebo 60).
Už jsem se odhodlala i k těm látkovým intimkám a zatím slouží taky fajn.
Ad praní: mám ještě zbytky pracích gelů (Jelena na černé a Perwollu), takže abych je dobrala, tak dávám vždycky sliz (cca 2/3 dávky) a tak 1 polévkovou lžíci toho gelu (běžně se má dávat celé víčko, takže mi asi vydrží ještě dost dlouho). Pak ještě dávám ocet místo aviváže. Až ty gely doberu, zkusím to bez nich, jen v tom slizu, i když možná na černé si ho zas koupím a budu to takhle kombinovat, máme hodně černého oblečení, tak se trochu bojím, aby nezašlo.
A jak jsem psala, tak jednou za pár měsíců vezmu bílé prádlo a utěrky (vlastně nic moc jiného kromě utěrek a kapesníků bílého nemáme) klasickým bílým práškem, příště zkusím ten z bezobalového obchodu s drogerií.
Houbička stále drží
Asi před 14 dny (tj. v půlce předpokládané tříměsíční životnosti) jsem vyměnila pozici provázku, kterým houbičku navlékám na kohoutek, protože ten konec bez provázku je používaný daleko víc, takže byl už trochu rozdrbaný, kdežto ten konec s provázkem jako nový. Takže jsem provázek vyndala a navlékla ho na druhý konec, aby se houbička opotřebovávala rovnoměrně. Jinak slouží stále stejně, jako na začátku, akorát když se mi podaří taková věc, jako třeba umýt tím struhadlo (po směru strouhání
), tak pustí pár vláken. Postupně se trochu rozvolňuje, ale jinak v pohodě. Tři měsíce dá, spíš i víc (a to nemáme myčku, takže meju všechno ručně) ![]()
Kupovala jsem je po balíčku po třech a ještě bez poštovného (dojela jsem si pro ně), takže mě jedna vyšla na 28 Kč. Jestli chceš, tak ti můžu jednu na zkoušku poslat poštou v klasické obálce (napiš kdyžtak SZ a domluvíme se).
Gratuluji k nalezení mlékomatu, ty se bohužel v Praze nenosí, nemáme tu ani jeden. ![]()
A čepuješ si to mléko do vyvařených flašek? Jestli se třeba nekontaminuje od lahve. Měla jsem mléko z mlékomatu jenom jednou (potkala jsem mlékomat na výletě a načepovala ho do flašky od minerálky
) a vydrželo tak 3 dny, pak jsem ho vypila (a nevím, kolik by vydrželo, kdybych ho nevypila). Ale asi jsou po republice různé mlékomaty s různým mlékem a na tohle jsem zrovna měla štěstí.
@klamonožka Tak vysterilizovat lahev me nenapadlo, ale asi by to bylo dobre
Jinak u toho mlekomatu visi vzdy datum spotreby a je to max ty tri dny. Jednou tam bylo jen do druheho dne, to jsem ani nebrala…Mozna vychytat, kdy tam dovezou cerstvou davku. Ale vzhledem k tomu, ze se tam dostanu max jednou tydne, to je nerealne. Ale mliko fakt dobre, 4%tuku, litr vyjde na 16kc…
Ad pradlo, mne prave cerne dost bledne a resim, zda koupit neco extra na cerne pradlo. Do cehoz se mi moc nechce. Ja peru v Denkmitu z DM, mam na barevne a bile. Nejvice pradla mam bileho a pak cerne nebo hodne tmave…sliz mi zasednul vse… ten jelen, nevite nekdo, jestli ma to slozeni aspon trochu eko? A on existuje i jelen gel na cerne?
Diky za nabidku s houbickou, ale proste je objednam a k tomu i kartacek na zeleninu. Ted je mi to lito loupat, kdyz je vse mlade a cerstve… ![]()
@Bondgirl007 píše:
@klamonožka Tak vysterilizovat lahev me nenapadlo, ale asi by to bylo dobreJinak u toho mlekomatu visi vzdy datum spotreby a je to max ty tri dny. Jednou tam bylo jen do druheho dne, to jsem ani nebrala…Mozna vychytat, kdy tam dovezou cerstvou davku. Ale vzhledem k tomu, ze se tam dostanu max jednou tydne, to je nerealne. Ale mliko fakt dobre, 4%tuku, litr vyjde na 16kc…Ad pradlo, mne prave cerne dost bledne a resim, zda koupit neco extra na cerne pradlo. Do cehoz se mi moc nechce. Ja peru v Denkmitu z DM, mam na barevne a bile. Nejvice pradla mam bileho a pak cerne nebo hodne tmave…sliz mi zasednul vse… ten jelen, nevite nekdo, jestli ma to slozeni aspon trochu eko? A on existuje i jelen gel na cerne?
Diky za nabidku s houbickou, ale proste je objednam a k tomu i kartacek na zeleninu. Ted je mi to lito loupat, kdyz je vse mlade a cerstve…
Bezobalové tučné mléko za 16 korun, já chci taky
Jen škoda s tou trvanlivostí… Tak uvidíš, jestli nepomůže to vyvaření flašky.
Že to prádlo šedne jsi viděla hned, nebo až s odstupem času? Já právě zatím nic nepozoruju, ale peru v něm jenom krátce, takže to možná jen ještě nevidím… Asi to budu tedy dál takhle kombinovat, spotřebuju tak toho gelu alespoň řádově míň, než kdybych prala jenom v něm.
Zkoušela jsem sliz dělat i ze svého domácího mýdla, ale vůbec mi neztuhnul, a pak jsem ho zkoušela z Jelena a z toho se mi povedla úplně ideální konzistence - není moc tekutý, ale dostatečně na to, aby se dal z lahve krásně nalít do odměrky. Dávám ho do těch flašek od pracích gelů.
Jelen právě dělá, co jsem viděla, kromě mýdla i prášek a pak prací gel - mám vyzkoušený jenom ten na černé, možná mají i další. Teď jsem šla prozkoumat složení (a srovnat ho s Perwollem) a bohužel, je to úplně totéž.
Je mi tedy sympatičtější alespoň tím, že je to český výrobek, dává se ho míň (asi je koncentrovanější) a vyjde levněji, ale nic přírodního to není.
Ten Denkmit je prášek, nebo gel? Ono údajně všechny klasické prášky bělidla obsahují, takže v nich černé prádlo světlá.
A doufám, že ti bude houbička taky vyhovovat. ![]()
Experimentálně jsem si koupila i semínka „houbičkovníku“ (lufy), ale zatím mi to všechno chcíplo (měla jsem jich 8, asi půlka vůbec nevzešla a další půlku mi sežraly nějaké potvory, které ožírají mladé rostlinky, teď mám poslední 4 semínka a odhodlávám se je ještě zkusit).
P. S.: Omlouvám se, jestli se v něčem opakuju, jak tu řešíme podobné věci, tak už si nepamatuju, co jsem ti psala a co ne a nemám sílu po sobě všechny ty litanie zpětně číst. ![]()
Do některých bezobalových prodejen dodává Tierra Verde bezobalovou drogerii!!
Jinak dáte prosím někdo radu, kde sehnat (Pardubice, Hradec Králové a okolí) psí granule jen v papírové krabici? Kočičí se takto dají sehnat skoro všude, ale psí vidím všude v plastu. Je fakt, že by to taky nemuselo být zrovna to sušené levné seno, jako jsou ty nejlevnější granule.
@Evulina píše:
Do některých bezobalových prodejen dodává Tierra Verde bezobalovou drogerii!!Jinak dáte prosím někdo radu, kde sehnat (Pardubice, Hradec Králové a okolí) psí granule jen v papírové krabici? Kočičí se takto dají sehnat skoro všude, ale psí vidím všude v plastu. Je fakt, že by to taky nemuselo být zrovna to sušené levné seno, jako jsou ty nejlevnější granule.
Jo jo, já mám právě jeden takový krámek s drogerií kousek od školy a už dlouho se tam chystám zajít, ale ještě dojíždím staré zásoby, tak hned jak budou pryč, tak vyzkouším. Tierra Verde tam mají taky. ![]()
S psími granulemi bohužel zkušenost nemám, vždycky jsme mívali jenom kočky. Bojím se, že ty granule se v papíru moc nebudou prodávat, protože u těch velkých balení hrozí, že by skladováním v papíru navlhly a tak je raději výrobci šoupnou do plastu. Když jsme ještě mívali ty kočky, tak jsem věděla minimálně o 2 menších zverimexech, kde prodávali psí granule na váhu (vždycky mě mrzelo, že kočičí nemají), ale už je to drahně let, takže kdoví, jestli ještě něco takového je…
Případně zkusit vymyslet nějaké uplatnění pro ty pytle, obzvlášť jestli kupujete takové ty veliké po 15 kg nebo kolika se to prodává, tak by se třeba na něco použít daly. ![]()
@klamonožka píše:
Jo jo, já mám právě jeden takový krámek s drogerií kousek od školy a už dlouho se tam chystám zajít, ale ještě dojíždím staré zásoby, tak hned jak budou pryč, tak vyzkouším. Tierra Verde tam mají taky.S psími granulemi bohužel zkušenost nemám, vždycky jsme mívali jenom kočky. Bojím se, že ty granule se v papíru moc nebudou prodávat, protože u těch velkých balení hrozí, že by skladováním v papíru navlhly a tak je raději výrobci šoupnou do plastu. Když jsme ještě mívali ty kočky, tak jsem věděla minimálně o 2 menších zverimexech, kde prodávali psí granule na váhu (vždycky mě mrzelo, že kočičí nemají), ale už je to drahně let, takže kdoví, jestli ještě něco takového je…
Případně zkusit vymyslet nějaké uplatnění pro ty pytle, obzvlášť jestli kupujete takové ty veliké po 15 kg nebo kolika se to prodává, tak by se třeba na něco použít daly.
Díky za typ - zkusím se podívat po granulích na váhu. Ony se přeci prodávají i malá balení granulí, tak je mi divné, že kočičí v pohodě v papíru, ale psí ne..Nekupujeme zas až tak velké pytle, psík je to menší.
Jinak mám asi blbou otázku, ale je „ekologické“ kupovat plechovky třeba místo plastových pytlů? Třeba psí konzervy místo granulí, kdybych granule bez obalu nebo v papíru nesehnala?
@Evulina píše:
Díky za typ - zkusím se podívat po granulích na váhu. Ony se přeci prodávají i malá balení granulí, tak je mi divné, že kočičí v pohodě v papíru, ale psí ne..Nekupujeme zas až tak velké pytle, psík je to menší.
Jinak mám asi blbou otázku, ale je „ekologické“ kupovat plechovky třeba místo plastových pytlů? Třeba psí konzervy místo granulí, kdybych granule bez obalu nebo v papíru nesehnala?
No, to je dilema… Nedávno jsem řešila něco podobného ohledně smetany - jestli je menší zlo tetrapak nebo plast a usoudila jsem, že plast bude asi lepší, protože ta recyklovatelnost tetrapaku je ještě horší, než u plastů.
A kov vs. plast…
Určitě je energeticky náročnější vyrobit kovovou konzervu, než plastový pytlík, ale kov je daleko lépe recyklovatelný. Tedy, pokud máte v obci/městě kontejnery na kov (šedé, u nás je nedávno zavedli), a všechno bys tam vytřídila, tak nejspíš o fous lépe vyjdou ty konzervy. Ale ten rozdíl asi nebude takový, abych se rozhodovala jen podle toho. Nejsem odborník na psí výživu, tak ani nevím, jestli je zdravější psa stravovat granulemi nebo konzervami, nebo jak to leze do peněz.
Dávala bych si pozor leda na kombinované obaly (C/PAP apod.), které nevytřídíš vůbec, a jinak bych to spíš asi kombinovala, jak jsi byla zvyklá. ![]()
@klamonožka píše:
No, to je dilema… Nedávno jsem řešila něco podobného ohledně smetany - jestli je menší zlo tetrapak nebo plast a usoudila jsem, že plast bude asi lepší, protože ta recyklovatelnost tetrapaku je ještě horší, než u plastů.
A kov vs. plast…Určitě je energeticky náročnější vyrobit kovovou konzervu, než plastový pytlík, ale kov je daleko lépe recyklovatelný. Tedy, pokud máte v obci/městě kontejnery na kov (šedé, u nás je nedávno zavedli), a všechno bys tam vytřídila, tak nejspíš o fous lépe vyjdou ty konzervy. Ale ten rozdíl asi nebude takový, abych se rozhodovala jen podle toho. Nejsem odborník na psí výživu, tak ani nevím, jestli je zdravější psa stravovat granulemi nebo konzervami, nebo jak to leze do peněz.
Dávala bych si pozor leda na kombinované obaly (C/PAP apod.), které nevytřídíš vůbec, a jinak bych to spíš asi kombinovala, jak jsi byla zvyklá.
No tak ty kombinované obaly jsou taky na pytel..jak mám koupit jinak máslo že? Na váhu ho u nás nikde nemají. Nebo třeba vážené droždí, jako bývalo, když jsem byla malá, balilo se jen do papíru, taky u nás nikde nic takového.. ![]()
Jinak u nás je na kov poblíž sběrňák, není problém tam zajít, je to kousek.
Jinak psa je podle mého názoru asi nejlepší stravovat barfem, ale já už na to bohužel nemám kapacitu (hospodářství, dvě děti a starý dědula na plenách).
Jinak prý jde obal C/PAP oddělit na suché pánvi, tak to někdy vyzkouším. Zas proplácám elektřinu, no ale kdyby se to oddělilo rychle, tak bych to možná využila.
@Evulina píše:
Jinak prý jde obal C/PAP oddělit na suché pánvi, tak to někdy vyzkouším. Zas proplácám elektřinu, no ale kdyby se to oddělilo rychle, tak bych to možná využila.
Tyjo, tak to si asi netroufnu zkoušet.
Jednak ta elektřina - to se nejspíš ani ekologicky nevyplatí, takže bych to mohla zkusit třeba na chatě na kamnech, když se stejně bude topit, ale přeci jen, tavit si doma plast… Naštěstí v C/PAP už skoro nic nekupuju (kupovala jsem pudinky, ale teď mám koupený obří pytel škrobu a odebírám si z něj, takže leda dětskou krupičku, ale tu stejně používám docela málo).
Ale je docela zajímavé, že někoho napadlo nad tím přemýšlet. ![]()
Třeba to máslo bývá směska ještě s hliníkem, to je úplně marné (já mám naštěstí možnost váženého, ale moc často ho nevídám takhle prodávat, asi mám docela štěstí, že mám takový krámek kousek).