Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6664
30.9.17 20:37
@Petrajtjv píše:
Můžu se zeptat kde přesně je ten obchod v Praze? Díky

Původní, menší bezobalový obchůdek v Praze je kousek od I. P. Pavlova, v ulici Bělehradská 96. Je hodně schovaný - musíš u vchodu zazvonit na zvonek označený „Bezobalu“ (je tam ale u toho vchodu docela veliká cedule, když už tam člověk stojí, tak to vidí) a oni ti zazvoní, pak projdeš dovnitř do dvora a tam to je.

Větší, nový obchod, kde by mělo být plus mínus to samé, jako v tom malém, ale hodně věcí navíc (drogerie, mléčné výrobky ve vratném, nebo třeba právě ten olej), je kousek od zastávky Hradčanská, v ulici Pod Kaštany 5. To už je normálně obchod s vchodem a vývěsním štítem do ulice. Akorát tam zatím nejde platit kartou, otevřeli teprve nedávno, takže tohle asi ještě dolaďují. Tenhle už funguje jako „sámoška“, přijdeš, u váhy u vchodu si odvážíš svoje nádoby na váze, nalepíš si na ně čárkové kódy, pak si sama nabereš v obchodě věci (mají na to většinou takové dávkovače) a u pokladny ti to zváží a odečtou váhu obalu podle toho čárkového kódu. Když je tam člověk poprvé, všechno mu ukážou.

A ještě vím v Praze o třetím obchůdku, ale ten je strašně z ruky, je ve Slivenci (to je busem ze Smíchovského nádraží ještě lán cesty). Jmenuje se Kosí zob a mají to tam taky fajn (některé věci i levnější, než v BO), ale já to mám tedy hrozně daleko…

Omlouvám se za vyčerpávající příspěvek ;)

@Petrajtjv píše:
Teď jsem byla v kontejneru, vyhodit těch pár plastů kterých se zatím nevyhneme, a kontejner na plast byl do půlky naplněný polystyrenem! To tam snad nepatří ne? :nevim: :cert:

Klíííd, polystyren do plastů normálně patří. :) To, že by ho mohl inteligentní člověk rozlámat na menší kousky, aby se tam vešly i další věci, je věc jiná, ale jinak je to normálně plast, který se tam třídí. ;)

Ještě přispěju troškou do mlýna k tématu „vlasy“ - už asi 3. nebo 4. týden myju jen žitnou moukou (tu mám z BO) a zatím paráda. Vlasy jako z reklamy. :dance:
Ale přejít na ní rovnou z běžných šamponů bych si asi nelajsla, nevím, jestli by to takhle fungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
30.9.17 20:57
@Evulina píše:
Jůva, něco jsem našla - vypadá to, že je to ono!
http://rejstrik-firem.kurzy.cz/…balu-hk-sro/

Tak jestli jsi to ještě nedohledala, tak mělo by to být takto:

"Mrštíkova ulice 1122/40, v Malšovicích na konci ulice za Futurem, v areálu vedle pošty. Vedle nás jsou rybářské potřeby a pošta a naproti bowling A-sport.

Otevírací doba zatím zkušební: 9,30 - 12 a 12,30 - 17 hod."

@sharunka03 @Evulina Tak to prověřte, jestli budete mít cestu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
30.9.17 21:04

@klamonožka Díky moc za podrobné popsání :palec:.

Jejda, a já myslela že ne :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
1.10.17 10:20

@klamonožka jo,tak tam, to prověřím určitě, díky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.10.17 17:06
@klamonožka píše:
Tak jestli jsi to ještě nedohledala, tak mělo by to být takto:

"Mrštíkova ulice 1122/40, v Malšovicích na konci ulice za Futurem, v areálu vedle pošty. Vedle nás jsou rybářské potřeby a pošta a naproti bowling A-sport.

Otevírací doba zatím zkušební: 9,30 - 12 a 12,30 - 17 hod."

@sharunka03 @Evulina Tak to prověřte, jestli budete mít cestu. :)

Prověřím, díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.10.17 17:09
@Petrajtjv píše:
@Evulina No nebo ty udivene výrazy na látkové pleny, třeba když jsem u mudr. tak pokud má počuranou plenu tak v čekárně vyměním aby do ordinace šel suchej, tak ty maminy které mě neznají na mě vždy ziraji jako na socku která nemá na pleny :lol:

Jé tak to u nás na vsi ani ne, naopak mi je i maminy chválily a i doktorka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.10.17 17:10
@Petrajtjv píše:
Teď jsem byla v kontejneru, vyhodit těch pár plastů kterých se zatím nevyhneme, a kontejner na plast byl do půlky naplněný polystyrenem! To tam snad nepatří ne? :nevim: :cert:

Polystyren jo, ten do plastů patří..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
1.10.17 18:36

@Evulina No doktorka ta mi je taky chválí a na kyčlích ortoped hodně chválil :) ale jinak tady v našem kraji jedou bohužel jen jednorazovky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
1.10.17 20:06
@Petrajtjv píše:
@Evulina No doktorka ta mi je taky chválí a na kyčlích ortoped hodně chválil :) ale jinak tady v našem kraji jedou bohužel jen jednorazovky…

No tak jsi naopak průkopnice! :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
8.10.17 19:35

Recept na domácí bezobalový čerstvý sýr (navíc teda ultra rychlý, což mě při hektickém dni určitě vyhovuje):

Suroviny: mléko čerstvé z farmy, citronová šťáva nebo jablečný ocet, sůl, příp. bylinky
Poměr - na 1 l mléka cca 25 ml srážedla (někdy se mléko srazí i při menším množství)

Mléko zahříváme a těsně před bodem varu (když už vidím, jak se povrch mléka začne mírně vlnit), stáhnu z ohne a pomalu za stálého míchání přilévám citronovou šťávu nebo ocet. Mělo by se to za chviličku srazit na hrudky + syrovátku. Ihned přelijeme do plátýnka, které máme předem rozložené v cedníku a cedník posazený do hrnce, aby do něj skapávala syrovátka. Plátýnko (dávám vyvařenou plínu nebo lze taky kapesník při menším množství), zavážu a zatížím kastrólkem s vodou a nechám 4-8 hodin zatížené. Pak se do sýra vmíchá sůl, příp. i bylinky a hmota se natlačí do formiček (já dávám do kompotových misek). Nechá se v lednici a pak už se jen vyklepne a papá.

Mám zkušenosti s výrobou sýrů klasicky se syřidlem, chloridem vápenatým, smetanovou kulturou..ale popravdě - za prvé je to hodně pracné a pro vytížené rodiče tudíž dost zatěžující a za druhé všechny ty syřidla, chloridy a kultury vám poštou přijdou v plastových nádobkách..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
8.10.17 21:08

@Evulina jé,to je super, tak to někdy vyzkouším :palec: už jsme se vrátili z lazní, tak zítra asi koukneme na ten nový bezobalový obchod :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
8.10.17 23:43

@Evulina Super :palec: Díky, vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
9.10.17 08:01

@Evulina Taky moc děkuju! Už jsem přemýšlela, že bych si doma vyráběla mozzarellu, tak se k tomu asi konečně odhodlám a použiju tvůj návod na výrobu toho sýrového základu. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
10.10.17 12:22
@klamonožka píše:
@Evulina Taky moc děkuju! Už jsem přemýšlela, že bych si doma vyráběla mozzarellu, tak se k tomu asi konečně odhodlám a použiju tvůj návod na výrobu toho sýrového základu. :palec:

Tak to pozor - to nevím, jestli půjde. Když máš klasické syřidlo (živočišné nebo mikrobiální), jdou pak dělat různé sýry..Ale s citronovou šťávou nebo tím jabl. octem podle mě neuděláš jiný sýr, než ten, co popisuju. Má taky jinou chuť, než ten s klasickým syřidlem, ale nám chutná.
Možná by to stálo zato zeptat se třeba na „Co nového na kopci“ anebo postudovat, co se tam píše, je tam o výrobě sýrů, tvarohu, jogurtu atd. mnoho, třeba tam půjde něco dohledat..ale já na to bohužel nemám čas :roll:

Jinak jsou věci, které pořád nevím, jak řešit bezobalově..např. teď jsem dávala 3 kabáty do čistírny..no samozřejmě, že to pak přijde vyčištěné ve velkých igelitových pytlích :zed:
Pak droždí - sehnala jsem droždí na váhu, přinesla si svůj kompostovatelný pytlík a paní s tím mi tam navážit neměla problém..akorát to stejně navažuje z velkého balení, které už jim přijde do krámu taky obalené plastovým celofánem :nevim:. To je podobný, jak tu někdo psal o těch vážených psích granulích - já si přinesu vlastní nádobu, super, oni mi naváží a pro moji domácnost to bude sice znamenat bezobalovost, ale v rámci ochrany přírody to bohužel tak slavné nebude, protože než to nasypou do zásobníků, taky jim to přijde do krámu v plastových pytlích..

Taky mi nasadil brouka do hlavy muž s toaleťákem, taky kapitola sama pro sebe. Začla jsem kupovat jednotlivé ruličky. Ale muž mě vyvedl z omylu, že by bylo lepší, kdybych si kupovala ty balené v igelitu, protože jim stejně ty jednotlivé ruličky do obchodu opět přijdou ve velkém plastovém pytli a v hodně krámech se bohužel ani neobtěžují třídit odpad a hází ty pytle prý do normálního odpadu. Já že doma aspoň ten pytlík hodím do plastů..tak nevím :think:

Jinak už se těším, až se podívám do toho nového hradeckého obchůdku, furt se tam akorát nemůžu časově dostat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
10.10.17 20:16

@Evulina Tak jo, s tím sýrem to ještě nastuduju. My sýry stejně moc nekupujeme, takže to odložím na nějaké dlouhé zimní večery. :)

S droždím, toaleťákem, granulema atd. - jo, taky jsem viděla, že třeba ten kusový toaleťák je balený do plastu, oni to nějak zabalit asi musí, aby jim to cestou třeba nezvlhlo nebo se neupatlalo, ale řekla bych, že když si posčítáš všechny ty fólie kolem klasicky balených toaleťáků, tak to vyjde daleko hůř. Co jsem viděla třeba toaleťáky v Normě, tak byla do jednoho igelitu kolem dokola zabalená celá paleta. A kromě toho kolikrát bývají ještě znovu igelitem po paletách obalené i ty klasicky zabalené toaleťáky, aby se jim to nerozsypávalo.

Stejně tak třeba to vážené máslo - paní mi to ukrajuje z bloku, který je taky ve fólii, ale když bych sečetla všechny ty papíry od čtvrtkilových másel, bylo by to mnohem víc odpadu.

A co vím, tak minimálně ve valné většině supermarketů odpad třídí, protože je to vyjde finančně daleko lépe, než dávat všechno do směsi. Za vytříděný papír dokonce nějaké peníze dostávají, za plast si nejsem jistá, ale každopádně za odvoz směsného platí velké peníze.

Takže v tomhle už jsem si nad tím taky popřemýšlela a usoudila jsem, že se to i přesto co do množství odpadků vyplatí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.