Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@klamonožka to máš pravdu s těmi cukrářskými piškoty, taky mě to štve, ještě, že Tiramisu dělám jen párkrát do roka ![]()
@Evulina taky jsem dnes musela koupit piškoty v obale, no
![]()
Ahoj ![]()
Tak se dnes chystám konečně do toho bezobaláku v Hradci, moc se těším. Vezmu jim tam nějaké skleničky šroubovací, mám jich dostatek doma.
Jinak jak jsem tady psala, že mi moc nevyhovuje na vlasy no-poo metoda, po sodě to byla vůbec hrůza a kaše ze žitné mouky nejdřív dobrý, ale pak to začla být taky hrůza, vlasy stále mastné u kořínků a matné, bez lesku..Používala jsem pak Naturinku šampony, vyzkoušela různé druhy, ale stejně to nikdy nebylo ono, vlasy se mi tím zase moc přesušovaly a když jsem použila mýdlový šampon na suché vlasy, tak jsem je zas měla druhý den opět mastné v takových těch slepených „provázcích“, hlavně u kořínků..
No a konečně jsem na to kápla. Hledala jsem v knížce od MUDr. Hofhanzlové teď před Vánoci recept na perníčky a ouha, narazila jsem i na něco jiného, co už jsem úplně zapomněla, že v knize bylo - mytí vlasů vaječným žloutkem. Nikdy jsem to nezkoušela předtím, přišlo by to až moc alternativní
. No, ale teď jsem to zkusila a teda překvapení veliké - vlasy rovnoměrně umyté, žádná mastnota u kořínků a přitom ale vyživené i na koncích. Fakt super. Už jsem si žloutky myla hlavu 4× a vždy dobrý. Přelila jsem je pak na konci vždycky jablečným octem s vodou v poměru 1:1 a on ten jabl. ocet působí i jako tužidlo, vlasy pak pěkně drží v účesu. Příště ale vyzkouším na závěrečný oplach i bylinné výluhy (kopřiva, bříza atd.). Řekla bych, že žloutky jsou to pravé na moje vlasy
Akorát má v návodu paní doktorka na vlasy do půli zad 1 žloutek, ale já mám taky vlasy do půli zad a používám vždy dva, jeden mi přijde málo..je akorát potřeba před aplikací žloutek vždy vytlačit z takové té blanky, jinak blanka zůstává ve vlasech a špatně se vymývá. Je taky dobré nechat žloutky na vlasech chvíli působit, pár minutek a pak teprve důkladně opláchnout.
Aha, tak teď koukám, že budou mít otevřeno až 2. ledna, tak to neva, vypravím se tam pak.
Ahoj, tak včerejší návštěva bezobaláku v Hradci proběhla ![]()
Mají toho tam opravdu dost, to jsem ani nečekala. Prý uvažovali i o zavedení např. mléčných výrobků apod., ale zatím to odkládají. Jinak mají tam i ten kokos, který jsem bezobalový nesehnala před vánoci, tak to je super.
Nicméně můj přemýšlivý a skeptický manžel mi dal do hlavy pár otázek. Např.:
Nevíte někdo náhodou, jak je to s těmi obaly, v kterých to chodí do těch bezobalových obchodů od dodavatelů? Mě totiž nejde primárně o bezobalovou jenom naší domácnost, bezobalovostí (a tím myslím hlavně bezplastovostí) mi jde hlavně o co největší ochranu přírody, takže když by jim to přišlo do krámu v plastu a oni to jen přesypali do skla, tak by to bylo tak nějak bezpředmětné podle mě ![]()
S krmivem pro domácí mazlíčky mi tedy paní prodavačka neporadila, říkala co zkusit ty sypané na váhu, tak jsem jí říkala, že právě i to přichází jim do krámu v plastovém pytli a oni to jen přesypávají do zásobníků, tak to mi pokývala, že to nemá cenu. Ale byla tam zákaznice, která mi velmi dobře poradila - prý mám hledat na netu zastudena lisované granule a ty prý balí do papíru. Sice mi neřekla firmu, ale pohledala jsem a našla přímo výrobce krmiv „Krmiva Hulín“ a odtud lze po vzájemné komunikaci s firmou objednat granule v papíru - jediná nevýhoda je, že musejí krabici nahoře pro přepravu potáhnout lepicí páskou. Ale prý to budu mít v papírovém pytli a v té krabici pouze. Při příští objednávce prý mám opět do poznámky napsat žádost o to, aby to nebylo v PVC obalu ani ve streč fólii.
Dám vědět, jak to dopadlo, až krmivo přijde, jestli to nebude fópá a nebudou granule všude rozsypané..
Jo jo, při otevírání pražských BO byly na majitele také kladené všechny tyhle otázky (snad kromě těch krmiv), tak se ti sem pokusím něco interpretovat. Ono v tom novém pražském BO pořádají i školení a předávání know-how pro lidi, co mají nebo se chystají si otevřít svůj BO a zrovna tahle hradecká skupinka tam tuším taky byla.
1. Bezobalové obchody se většinou snaží domluvit se s výrobci na vratném obalu, který naopak koluje mezi obchodem a výrobcem (např. v Praze vím, že tak mají kávu, mouky a spoustu dalších věcí). U věcí dovážených z velké dálky to bývá ve velkých papírových pytlích, protože se to vracení asi těžko domlouvá. Každopádně, u klasického prodejce třeba slunečnicových semínek je to tak, že k němu přijde tenhle velký pytel a on ho rozporcuje do malinkých (plastových) pytlíků, které jdou do obchodu. U BO jim přijde rovnou ten velký pytel, ze kterého prodávají nám, takže všechny ty malé pytlíčky, do kterých by to bylo klasicky rozporcované, se ušetří.
V pražském BO čas od času organizují výrobu různých věcí z těch papírových pytlů, ale možná by šlo i najít na ně nějakého odběratele, který by je zase využil (ale to nevím, jestli se dá a nebyl by s tím problém třeba s hygienou).
2. To balení do malých plastových pytlíčků není obvykle věcí výrobce, ale až distributora, pro výrobce není rozhodně jednodušší to zabalit a pak znovu (lidskou silou = draze) ty pytlíky rozdělávat a přesypávat do velkého papírového.
3. To jsou, ale zas se na to díváš jen z hlediska emisí, ne z jakéhokoliv jiného. A je-li to sklo opakovaně používané, tak se to oproti jednorázovým plastům vyplatí i co do emisí. A je-li to sklo vyrobené z vyhozeného skla (recyklovaného), tak je to také daleko méně, než „nové“ sklo. U vratných a opakované použitelných skleněných nádob podle mého vůbec není o čem debatovat, otázka je snad jen u jednorázových skleněných nádob. Tam jde ale ne ani tak o tu zátěž při výrobě, ale o to, že se sklo daleko hůře dopravuje (plast je lehký, skladnější atd.). Takže třeba u něčeho v jednorázovém skleněném obalu dovezeném přes půl světa už je to otázka a asi by to chtělo někoho informovanějšího, než jsem já. ![]()
Ale kromě těch emisí při výrobě a dopravě máš pořád ještě aspekt toho, co je s tím obalem potom - sklenici, i nevratnou, můžeš znovu mnohokrát využít třeba na marmelády nebo šťávy, případně se dá nekonečně recyklovat (což je mnohem méně energeticky náročné, než výroba úplně nového skla). A i kdyby se dostala nedej bože někam do přírody, tak je to zcela inertní materiál, který tam nebude uvolňovat žádná změkčovadla a podobné srandy a časem se rozbije na skleněný písek, který je přírodě vlastní (na rozdíl od plastových mikročástic).
Plus, do potravin zabalených v plastu se uvolňují z toho plastu různé látky, o tom byla už spousta studií. Ze skla ne.
A máš-li potravinu balenou do skla, tak ji lze vyrábět i bez různých chemických konzervantů, protože se nalijí do těch skleněných flašek ve výrobě horké a funguje to stejně, jako když si člověk doma vaří marmeládu, kdežto do těch plastových to nejde takto vroucí nalít a tím sterilizovat, takže se tam přidávají ty konzervanty (třeba u kečupu nebo hořčice je to dobře vidět, všechny v plastu v sobě mají třeba benzoan sodný nebo jiný konzervant, ve skle obvykle nic takového neobsahují).
edit.: A plast je samozřejmě ropný produkt a těžba ropy není nic ekologického ani za mák…
@Evulina píše:
Jo, já myslím, že lidé v azylácích anebo třeba nějací důchodci, by byli moc rádi. Akorát by mi jich bylo trochu líto, že jim dávám takové nezdravé potraviny, které jim k vitalitě moc nepřispějí![]()
Důchodcům by to nevadilo, to mi věř. Oni si to sladké moc rádi dají, ke kafíčku. A když jim k tomu přidáš nějaké pohlazení, ožijí a budou rádi, fakt že jo.
@Evulina Tak tohle jsme vůbec zatím neřešila
a asi mi to je jedno, hlavně, že já to koupím bez obalu tedy bez plastu. A jsem ráda, že se ti tam líbí, nám taky
Dokonce, sice ne v bezobalu, ale jinde, jsem si koupila dřevěný hřeben v Manufaktuře a je fajn. Už mě ten plastový kartáč unavoval, hlavně to čištění od těch prachových mastných chuchvalců
A s tímto novým jsem spokojená ![]()
Zdravím vás holky
už pár týdnů sleduji vaši diskuzi, ale nějak nebyl čas se zapojit aktivněji. V pondělí jsem poprvé objednávala na pytlici.cz a dnes balík dorazil
Tady čistě bezobalový obchod nemáme, jen něco málo se tu dá koupit na váhu (ořechy a sušené ovoce), tak jsem ráda, za tuto možnost ![]()
Máte některá doma knížku Domácnost bez odpadu? Docela by mě zajímalo, jestli má cenu si ji koupit, nebo tam jsou vesměs ty rady, kterých je na netu plno…
Tak hlásím, že krmivo pro našeho hafíka přišlo v pořádku. Sice byla krabice přepásaná lepicí páskou a asi 4 takovými zpevňovacími černými pásky, ale jinak jen papírová krabice a papírový pytel - řekla bych, že pořád lepší, než z krámu plastový pytel. Taky je to rovnou od výrobce a českého, to je mi taky sympatické. Pejskovi moc chutnají ![]()
@nodysek Ahoj!
Jsem ráda, že se k nám přidává někdo další. Tak vítej. ![]()
Přesně to by mě taky o knížce zajímalo - jak už se o téma zajímám trochu déle, tak mi právě připadá, že už se ty rady dost všude opakují a taky přemýšlím, jestli by mi ta knížka ještě něco nového dala.
Takže taky nevím. ![]()
@Evulina píše:
Tak hlásím, že krmivo pro našeho hafíka přišlo v pořádku. Sice byla krabice přepásaná lepicí páskou a asi 4 takovými zpevňovacími černými pásky, ale jinak jen papírová krabice a papírový pytel - řekla bych, že pořád lepší, než z krámu plastový pytel. Taky je to rovnou od výrobce a českého, to je mi taky sympatické. Pejskovi moc chutnají
To zní dobře. ![]()
@klamonožka píše:
To zní dobře.
Je to firma Krmiva Hulín.
Jinak přemýšlím, jestli by se z těch černých pevných pásků nedalo něco doma vyrobit..
Co jsem našla na netu za kosmetiku bez plastového obalu, bohužel mi nejdou vkládat odkazy, tak musíte zapátrat samy:
šampony 2SIS (zaujalo mě, že na rozdíl od Naturinky není základem mýdlo, čili hydroxid sodný)
Soaphoria tuhé kondicionéry (není zde sice napsáno, jak jsou balené, ale předpokládala bych, že stejně, jako tuhé šampony, by to mohlo být jen v papíru, stálo by zato se zeptat)
Krémy bio rythme, mají i jeden na mastnou a smíšenou pleť, jsou v plechových dózičkách.
Ještě přidám recept na domácí sirup zastudena dělaný.
Oloupou se pomeranče nebo citrony, aby jich po oloupání byl cca 1 kg. Pak se odšťavní na pomalém šnekovém odšťavňovači, přidají se 3 kg třtinového cukru, 2 l vody a 40 g kyseliny citronové. Nechá se v chladu odležet 24 hodin, mezitím občas promíchnout. To je celé, nalít do lahví a uchovávat v lednici.