Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Tak právě zkouším udělat tu šlehačku z másla a mléka. Tak dám zítra vědět, jak to dopadlo (má se to den chladit, než se to zkusí vyšlehat). Jak vidno, je nednodušší sehnat máslo na váhu + mléko někde od farmáře, než sehnat bezobalově či ve skle kvalitní smetanu ke šlehání - tohle by mohla být alternativa..
@klamonožka díky moc, jo už jsem je zkusila prát taky myslím 40ku a dobrý, ještě je tedy příště zkusím namočit předem. Jinak naposledy jsme si koupila u nich tu lufu, prý na nádobí místo houbičky, tak jsem na to taky zvědavá ![]()
@Evulina to vůbec netuším, ale taky by se mi to líbilo ve skle, jako kdysi ![]()
@sharunka03 píše:
@Evulina tak jak to dopadlo?byla domácí šlehačka?
Jé, já zapomněla napsat
Čoveče jo a skvělá - výborně se ušlehala!! ![]()
Jinak další výborná zpráva z bezobalu v HK - čekají na lednici a měli by pak brát nějaké ml. výrobky z nějaké minimlékárničky!
![]()
A perlička z Grand Moravia v Atriu - prý to budou řešit i na vedení, jestli nezavést částečně i bezobal, protože prý nejsem jediná, kdo si tam šel pro máslo a ještě další věci s vlastní krabičkou..holky, přiznejte se, že tam takto šel ještě někdo odtud z diskuse!
![]()
@Evulina píše:
A perlička z Grand Moravia v Atriu - prý to budou řešit i na vedení, jestli nezavést částečně i bezobal, protože prý nejsem jediná, kdo si tam šel pro máslo a ještě další věci s vlastní krabičkou..holky, přiznejte se, že tam takto šel ještě někdo odtud z diskuse!![]()
Velká gratulace!!!
Tohle je super, mám moc velkou radost, že se vám podařilo to takhle nakopnout správným směrem. ![]()
@klamonožka píše:
Velká gratulace!!!Tohle je super, mám moc velkou radost, že se vám podařilo to takhle nakopnout správným směrem.
No jako ksichtík prodavačky byl všelijaký, ale důležité je, že nakonec vyhoví a ještě důležitější je, když je ten „tlak“ od více lidí současně. ![]()
Asi jsem objevila znova Ameriku, ale v pražském bezobalovém obchůdku na drogerii začali prodávat žlučové mýdlo, tak jsem ho na zkoušku koupila a jsem hrozně nadšená.
Myslela jsem, že je to jen takový vylepšený jelen, ale už mi tím pustily i ty nejzažranější fleky i fleky od motorového oleje, či co to bylo. Ať se jdou zahrabat všechny odstraňovače skvrn. ![]()
A taky jsem si tam znovu pořídila náplň do deodorantu (na vlastní výrobu si zatím netroufám) a je taky moc prima. A už konečně po několika letech dobírám 5 l kanystr Froshe na nádobí, tak otestuju ty stáčené. V jednom obchodě prodávají stáčený Ecover (o tom vím, že funguje dobře), ale zjistila jsem, že ho stáčejí jen z takových těch jednorázových kanystrů - kartonů s pytlíkem uvnitř, a to už se mi moc nelíbí (není to bezobalový obchod, tak to asi neřeší
).
Co používáte na mytí nádobí? Nemáte nějaký tip?
@klamonožka píše:
Asi jsem objevila znova Ameriku, ale v pražském bezobalovém obchůdku na drogerii začali prodávat žlučové mýdlo, tak jsem ho na zkoušku koupila a jsem hrozně nadšená.Myslela jsem, že je to jen takový vylepšený jelen, ale už mi tím pustily i ty nejzažranější fleky i fleky od motorového oleje, či co to bylo. Ať se jdou zahrabat všechny odstraňovače skvrn.
![]()
A taky jsem si tam znovu pořídila náplň do deodorantu (na vlastní výrobu si zatím netroufám) a je taky moc prima. A už konečně po několika letech dobírám 5 l kanystr Froshe na nádobí, tak otestuju ty stáčené. V jednom obchodě prodávají stáčený Ecover (o tom vím, že funguje dobře), ale zjistila jsem, že ho stáčejí jen z takových těch jednorázových kanystrů - kartonů s pytlíkem uvnitř, a to už se mi moc nelíbí (není to bezobalový obchod, tak to asi neřeší
Co používáte na mytí nádobí? Nemáte nějaký tip?).
Tak u nás v bezobalu mají „jar“ stáčený od Yellow Blue. Ale myju teda většinu v myčce, hodně mi to pomáhá, je nás pět a mám malý kuchyňský kout, takže nádobí bylo furt všude a hrozně mi to kazilo radost z vaření. Je fakt, že gel do myčky (též z bezobalu) moc nefunguje
, resp. jen na opravdu málo znečištěné nádobí a které se myje hned, jak už se to nechá přes den zaschnout a pustím myčku až kvečeru, tak zůstávají zbytky. Také je nutné pouštět myčku na vyšší stupně, s programem Eco to je dle mého, jako kdybych tam nedala do přihrádky nic ![]()
Takže kompromis - tablety z DM Nature - tablety jsou v rozpustném obalu a zabaleny v papírové krabičce, takže plastový odpad z toho není žádný. A ty myjou skvěle ![]()
Ahoj holky, mohu se k vám přidat? V zw „jedeme“ už docela dlouho, nejsme tedy 100%, ale snažíme se
Ráda si přečtu zkušenosti ostatních a prispeji svými ![]()
A ještě dotaz, není tu někdo z Benešovska? ![]()
@Evulina Jo, ten od YB už jsem zkoušela, má takovou nahnědlou barvu, protože je vyrobený z mýdlových ořechů, hezky voní a celkem funguje, ale je hrozně řídký a mám pocit, že se ho vyplácá hrozně moc, a na to kolik stojí, mi to přijde blbý.
Koupila jsem ho onehdá na chatu, kde se voda z nádobí prostě vylévá za barák, takže jsem chtěla něco přírodního, ale domů bych radši něco účinnějšího. Ještě vím asi o dvou značkách, které se v pražských bezobalácích prodávají, tak je vyzkouším. My jak jsme jen dva, tak myjeme klasicky ručně, nemáme myčku.
edit.: Ha, tak jsem se dočetla, že se YB už zas vyrábí ne ta hnědá řídká varianta, ale klasická, jako měli původně (ta fungovala). Tak jí dám asi zase šanci. ![]()
Příspěvek upraven 15.05.18 v 10:13
@Lišťičková píše:
Ahoj holky, mohu se k vám přidat? V zw „jedeme“ už docela dlouho, nejsme tedy 100%, ale snažíme seRáda si přečtu zkušenosti ostatních a prispeji svými
A ještě dotaz, není tu někdo z Benešovska?
Ahoj! ![]()
@Evulina No, tak to jsi šikulka a že se ti to povedlo hezky doma, super ![]()
Jupí, mléčné výrobky, to jsem si právě myslela, že je tam mají už od začátku, hned jsem se ptala na mléko a to mi říkala paní, že toto nemají, tak paráda ![]()
A s tím máslem, tak to by bylo taky moc dobře, kdyby to prosadily, že by to udělali na způsob bezobalu. To je hned člověku líp, že se dozví, jak je nás víc, co chtějí bezobal ![]()
A nešlo by dávat do myčky třeba ten jar místo toho přípravku dělaný na myčky?
![]()
@klamonožka tak paráda, že měli žlučové mýdlo, tady v HK ho myslím v Bezobalu mají taky
jé, náplň do deodorantu, to vůbec nevím, jak si mám představit ![]()
Já teda zatím myju nádobí s jarem z DM tou jejich značkou, ale chci zkusit ten přírodní, myslím, že to je ten samý, co v Bezobalu tady, ne, tak čtu zrovna, že ne. Tak ten taky vyzkouším
I když se mi to zdá v tom Bezoblau drahé, tak asi nakonec to vyjde levněji, že?
![]()
@Lišťičková ahoj, vítej ![]()
taky nejedeme na 100% ale snažíme se, aspoň nějak ![]()
U nás to bohužel dost vazne na bezobalovem obchodě - žádný tady (Benešov) totiž není… Mám vychytaných pár obchodů, kam mohu s mistickou nebo s pytlíky, ale…
Ještě jezdím do Prahy na Hlavak a jdu na Senovážné náměstí - nevíte, je v okolí něco?
![]()
@sharunka03 No popravdě, vyjdou ty saponáty dráž. Když srovnáš tu samou značku „obalově“ a bezobalově, tak sice ne, ale háček je v tom, že u nás se v bezobalácích prodávají jen ty značky, které jsou celkem drahé i samy o sobě. Třeba s Froshem se to nedá cenově, bohužel, srovnávat, ale ten zas není nějak extra eko. Ecover vychází taky o něco levněji. Ještě nejsem úplně přesvědčená, že u nich vydržím. Zkusím je na zkoušku koupit a vyzkouším, na jak dlouho vystačí, a podle toho se rozhodnu. Zas je určitá mez, kolik jsem za to ochotná dávat navíc. ![]()
@Lišťičková To máš nejblíž svézt se 2 stanice metrem C na I. P. Pavlova a odtud je to malý kousek (do 5 minut) pěšky do původního, prvního malého Bezobalu v Bělehradské ulici. Mají tam hromadu potravin, ale nemají věci, co potřebují být v chladu (mléčné, vejce, čerstvé potraviny…), ani nemají věci (kartáčky, lufu…). Sortiment mají napsaný na svých stránkách: http://bezobalu.org/…g/sortiment/
Musíš dojít na tu adresu a zazvonit na zvonek označený Bezobalu, oni ti zazvoní a projdeš dovnitř až do dvora a tam to je. Je to trochu schované, ale když víš, kde hledat, tak je to v pohodě. ![]()