Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@Evulina Děkuji za recept
Ono by aspoň stačilo, kdyby se balilo do papíru, když už, ale všichni jedou na plasty, jak nemocný ![]()
Tak dneska jsme byli v Bezobalu a utratili přes pět stovek
, ale mám aspoň nějaké zásoby zas ![]()
Ještě jsem chtěla napsat k těm tampónkům odličovacím, co tam prodávají, jsou takové hebké, ale docela tlusté. Třeba, když jsem potřebovala pod spodníma řasama si otřít řasenku, bylo to moc tlusté
na to, jinak v pohodě a koupím si další, chtěla jse dneska, ale zase, to nespěchá, tak jindy.
Ahoj holky, náhodou jsem našla vaši diskuzi a zaujala mě. Ještě jsem se tedy neprokousala všemi příspěvky, ale během pár dní to určitě zvládnu
O ZW se snažím něco přes rok, i když to zase tak úplně nehrotím. Nosím své látkové tašky do krámu, občas i pytlíky, když si vzpomenu. Svačiny dávám do krabiček místo do sáčku. A kupuju ten recyklovaný wc papír (přítel ho teda nesnáší
). Před nějakou dobou jsem příteli v obchodě vynadala, že si vzal igeliťák… v tu chvíli jsem si uvědomila, že nic se nemá přehánět ![]()
@Horská koza píše:
Ahoj holky, náhodou jsem našla vaši diskuzi a zaujala mě. Ještě jsem se tedy neprokousala všemi příspěvky, ale během pár dní to určitě zvládnuO ZW se snažím něco přes rok, i když to zase tak úplně nehrotím. Nosím své látkové tašky do krámu, občas i pytlíky, když si vzpomenu. Svačiny dávám do krabiček místo do sáčku. A kupuju ten recyklovaný wc papír (přítel ho teda nesnáší
). Před nějakou dobou jsem příteli v obchodě vynadala, že si vzal igeliťák… v tu chvíli jsem si uvědomila, že nic se nemá přehánět
Ahojky, vítej!
Tak já se přiznám, že asi už to beru vážně dost..přemýšlím nad každou prkotinou, jestli jde koupit když ne úplně bez obalu, tak aspoň ne v plastu, ale třeba ve skle, dřevě, papíru, plechu..Jsou ale věci, který bez plastu prostě pořídit ani nejde (např. jsem teď zjistila, že v obchodě ryby - buď jsou jedině v plastu v mrazákách anebo u pultů ti jí taky musejí povinně dát do těch jejich obalů, který taky nejsou extra eko, do mýho pytlíku mi maso a ryby dát odmítají defacto všude. Někde ale mám radost, že uzeninu a sýry mi do vlastního obalu nandají.
@sharunka03
Nejdeš zítra náhodou do bezobalu v HK na workshop o bezobalový eko drogerii? Mohly by jsme se tam sejít ![]()
Ahoj už jsem celkem dlouho nepřispěla, bohužel starší syn mi onemocněl diabetem1typu takže jsem byla dost psychicky víte kde…
@Horská koza já už to tedy přeháním igelit u mě nemá šanci ale s manželem je to v tomhle celkem těžké, když jede náhodou nakoupit on tak prostě bere sáčky na všechno a kupuje si pití v petce…
@Petrajtjv píše:
Ahoj už jsem celkem dlouho nepřispěla, bohužel starší syn mi onemocněl diabetem1typu takže jsem byla dost psychicky víte kde…
@Horská koza já už to tedy přeháním igelit u mě nemá šanci ale s manželem je to v tomhle celkem těžké, když jede náhodou nakoupit on tak prostě bere sáčky na všechno a kupuje si pití v petce…
Jo tak muž taky no..když ale jede autem někam, tak jsem do auta nainstalovala tašku s pár látkovejma pytlíkama, tak má pokyn, aby bral ty..a když jde rovnou z domova, tak mu to rovnou šoupnu do ruky. V petkách muž kupoval ani ne tak vody, ale spíš sirupy, tak jsem začla dělat ty domácí, jak jsem sem dávala recept a aby měl změnu taky za jiný, než pomerančový a citronový, tak občas koupím z jiného ovoce ve skle..
@Evulina ahojky, ne nejdu zrovna, zatím máme vše, ale klidně jindy jo, proč ne, ráda tě poznám ![]()
tak jsme dělala ten kokosový balzám na rty do té tyčinky a nic moc, no
patlá se to a hlavně mi to tu pusu spíš vysušovalo ![]()
To mně přítel asi před třemi měsíci hrdě „ohlásil“, že si dal do batohu jeden sáček, a tu koblihu, co si ráno kupuje v Tescu, si dává do něj a nebere si každý den nový.
A igelitky si tedy u pokladny taky nekupuje, nahází nákup do batohu a je to, v tom se shodujeme, že je to zbytečné.
Jinak všechny větší nákupy stejně zajišťuju domů já, takže je to v klidu. Ale docela jsme zajedno, i když já jsem daleko drzejší, nebojím se si říct v obchodech o nandání do svého obalu (a většinou mi to vychází), to přítel nakupuje ZW jen když to nikdo nepozná a nebude na něj divně koukat. ![]()
@sharunka03 píše:
tak jsme dělala ten kokosový balzám na rty do té tyčinky a nic moc, nopatlá se to a hlavně mi to tu pusu spíš vysušovalo
To se nedivím, mě ten kokosový tuk taky hrozně vysušuje, obzvlášť právě rty.
Proto dělám ten lůj na rty z vosku a z nějakého oleje (třeba olivového nebo slunečnicového, možná i bambucké máslo by bylo dobré, ale to jsem ještě nezkoušela) a to mi funguje dobře. Přidávám i pár kapek tee-tree, takže je to i trochu desinfekční.
@Horská koza Vítej! ![]()
A zkoušela jsi různé druhy toho recyklovaného papíru? Protože některé jsou fakt šmirgl-papírové (takové ty za 3 koruny rolička), ale jiné jsou pěkně měkoučké, jako normální ne-recyklovaný papír. Třeba příjemný je tenhle recyklovaný papír Clever z Billy (ten stojí tuším 10 korun rolička).
@klamonožka no,aspoň jsem to zkusila, že to fakt nejde a zkusím něco co děláš ty ![]()
@sharunka03 píše:
@klamonožka no,aspoň jsem to zkusila, že to fakt nejde a zkusím něco co děláš ty
Ale i jsem všude možně četla, jak si ten kokosák lidi chválí, takže to je asi dost individuální.
Každopádně já s ním tedy taky moc dobré zkušenosti nemám (akorát na vyrábění mýdla, na to je fajn
)
@klamonožka jo,to bude asi ono, že mě asi na rty nesedí, zkusím si ho dát třeba na obličej nebo na vlasový zábal a uvidíme ![]()
@sharunka03 Mně nevyhovuje ani na ten obličej, přijde mi, že se tak rozpustí, že úplně zvodnatí, nemá konzistenci jako krém, ale ta kůže po něm prostě není vyživená.
Zkoušela jsem to i na mokrou kůži, to je o fous lepší, ale třeba olivový olej nebo bambucké máslo mi vyhovují mnohem víc. Tak uvidíš, jak ti sedne. ![]()
@klamonožka Ahoj, jojo, kupuju teď právě ty velký role toaleťáku v Bille nebo v Penny. Mně přijdou super. Dokonce bych řekla, že jsem se možná i částečně díky tomu zbavila opakujících se problémů se záněty a mykózami. A chlap to hold jednou za den vydrží ![]()
Jinak já jsem z Mladé Boleslavi a tady bohužel není žádný bezobalový obchod
Tak se snažím alespoň to pečivo. A tuhle jsem se konečně odhodlala přijít do masny s vlastní krabičkou pro šunku a nebyl s tím problém
Je zajímavý, jak člověku taková „maličkost“ zlepší náladu ![]()