Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@klamonožka píše:
@Evulina Jo, taky už jsem se kolikrát takhle spálila - vybírám něco v obchodě, mají buď plastový pytlík, nebo papírovou krabičku - sáhnu po krabičce a pak doma zjistím, že je ještě uvnitř C/PAP pytlík…
Teprve asi na pátý pokus se mi nedávno podařilo objevit značku dětské krupičky, která je opravdu jenom v papírové krabici.
Jéje, podělíš se, o jakou značku krupičky se jedná? Informací a bezobalovém nebo aspoň bezplastovém zboží není nikdy dost.. ![]()
@Evulina @klamonožka to taky znám, holt některé věci ještě budou trvat ![]()
@Evulina jo,mají ty potraviny v dózách na přesypání do těch obalů donešených, ale mýdla tam mají hotová, tuhá a s různými přírodními složkami ![]()
@Evulina píše:
Jéje, podělíš se, o jakou značku krupičky se jedná? Informací a bezobalovém nebo aspoň bezplastovém zboží není nikdy dost..
Tož, ta krupička - kupuju jí kupodivu v Normě (což je jinak příšerný supermarket, který vypadá, že se zasekl v raných 90. letech
) a je to nějaká jejich no name značka „vyrobeno pro Normu“. Je to oranžová krabice s nápisem „Dětská krupička“, na obrázku jsou ježci, jak míchají kaši.
A je to čistě papír, naprostá většina jiných krabic s krupičkami jsou C/PAP.
Zkoušela jsem gůglit obrázek, ale nepodařilo se mi to. ![]()
@klamonožka píše:
Tož, ta krupička - kupuju jí kupodivu v Normě (což je jinak příšerný supermarket, který vypadá, že se zasekl v raných 90. letech) a je to nějaká jejich no name značka „vyrobeno pro Normu“. Je to oranžová krabice s nápisem „Dětská krupička“, na obrázku jsou ježci, jak míchají kaši.
A je to čistě papír, naprostá většina jiných krabic s krupičkami jsou C/PAP.Zkoušela jsem gůglit obrázek, ale nepodařilo se mi to.
Díky! ![]()
Ahoj holky, tak jak se máte? Mám dotaz, dodělávám balzám na rty v takové té tyčince šroubovací. Myslíte, že by šlo nějak pak do té prázdné tyčinky si udělat vlastní balzám na rty? Že bych si uplácala třeba váleček z kokosového oleje, jde to?
Díky za odpovědi ![]()
Jinak, už dodělávám mouky a olej mi dochází, tak si tu lahev nechám a pojedu si doplnit do Bezobaláku a chci se tam zeptat (minul jsem to tam neviděla) jestli mají nějaké odličovací tampónky a taky by se mi hodily nějaké obaly, nejspíš látkové na dámské vložky. Když si koupím samostatně nebalené, tak ať si je na cesty mám do čeho dát. A nebo rovnou něco na způsob vložek jestli taky mají, to musím si zjistit ještě
A k jídlu sušené ovoce, oříšky na zobání a jestli mají vyloupané pistácie ![]()
@sharunka03 píše:
Ahoj holky, tak jak se máte? Mám dotaz, dodělávám balzám na rty v takové té tyčince šroubovací. Myslíte, že by šlo nějak pak do té prázdné tyčinky si udělat vlastní balzám na rty? Že bych si uplácala třeba váleček z kokosového oleje, jde to?Díky za odpovědi
Jinak, už dodělávám mouky a olej mi dochází, tak si tu lahev nechám a pojedu si doplnit do Bezobaláku a chci se tam zeptat (minul jsem to tam neviděla) jestli mají nějaké odličovací tampónky a taky by se mi hodily nějaké obaly, nejspíš látkové na dámské vložky. Když si koupím samostatně nebalené, tak ať si je na cesty mám do čeho dát. A nebo rovnou něco na způsob vložek jestli taky mají, to musím si zjistit ještěA k jídlu sušené ovoce, oříšky na zobání a jestli mají vyloupané pistácie
Ahoj, zdravím tě. Já se tam fakt ještě nedostala, to je hrůza
.
Prosím nevíš, jestli tam mají taky na váhu luštěniny?
Jinak mě napadá s tím balzámem, proč to nezkusit. Možná bych tu tyčinku stáhla do pozice jako úplně zavřené a přímo do té vzniklé tubičky nahňácala kokosák nebo bambucké máslo a nechala pak ztuhnout v lednici. Je ale fakt, že netuším, jestli by se to nepřilepilo na stěny té tubičky a šlo to potom vysunovat. Možná leda během tuhnutí to zkusit několikrát vysunout a zase zasunout jako prevenci toho přilepení.. ![]()
Balzám běžně dělám, popisuju to v příspěvku na str. 12 v téhle diskusi. ![]()
Akorát tedy z včelího vosku a oleje, myslím, že kokosák by byl jednak hrozně měkký a jednak mi přijde, že když se nanese na kůži, tak se stane úplně tekutým a to by mi na rty nevyhovovalo. A také se říká, že se má nanášet na vlhkou kůži, jinak spíš vysušuje.
U té tubičky je potřeba to úplně zašroubovat dolů a zkontrolovat, že to nemá kudy protéct - případně můžeš z trošku povoleného včelího vosku umačkat malou kuličku, kterou nacpeš dospoda, a ona to právě utěsní. Pokud ten obal není nějaký polámaný, tak ti to normálně vysouvat půjde (z asi 5 obalů, které točím, mi to nešlo jen u jednoho, což byl nějaký laciný šmejdský pseudo-lůj od Vietnamců).
Naopak je potřeba to vydržet a nevysouvat, dokud to není úplně ztuhlé (už mi to jednou takhle vyteklo, protože to bylo zčásti ztuhlé, ale dole ještě tekuté
).
Díky holky za odpovědi ![]()
@Evulina jo,to myslím mají taky luštěniny
taky to zkusím, jak píšeš s tím balzámem na rty ![]()
@klamonožka aha,děkuji, tak to vyzkouším, jak píšeš a uvidí se
tak zkusím tu tyčinku položit, aby se to rovnoměrně zatuhlo
![]()
Holky, vasi diskuzi sleduji s velkym obdivem a lehkym zacervenanim, ze se mam jeste co snazit.
Chtela bych vas poprosit o radu, napad, co by vam udelalo radost za darek, aby tak nejak splnoval pozadavky zero waste stylu?
@ngauruhoe píše:
Holky, vasi diskuzi sleduji s velkym obdivem a lehkym zacervenanim, ze se mam jeste co snazit.Chtela bych vas poprosit o radu, napad, co by vam udelalo radost za darek, aby tak nejak splnoval pozadavky zero waste stylu?
Tak jsem napsala příspěvek a celý se mi smazal ![]()
No, psala jsem, že já rozhodně „svatá“ nejsem. Zcela se vyhnout plastům či dokonce obalům obecně, je pro mě zatím sci-fi..ale omezuju, jak to jen jde. Naše produkce plastu se smrskla na jeden 60 l odpadní pytel na 5-ti člennou rodinu na měsíc..Ale ne vždy se mi daří dostatečně plánovat dopředu a improvizovat a když mám fofry, někdy holt něco v plastu koupím..nebo e-shopy..dodají sice třeba na můj popud zboží v krabici vystlané jen papírem, ale krabice je stejně svrchu polená lepicí páskou, holt to jinak nejde
Navíc třeba používám éteráky od Hadka a olej z malinových jader, což je vše ve skle, ale stejně víčka to má plastová a když to e-shop odesílá, tak skleněné věci si nikdo z nich nelajsne zabalit jen do papíru, prý holt musí do bublinkaté fólie..tak to je pak jak kdybych si koupila v krámě něco rovnou v plastu..
No, ale igelitové pytlíky a tašky..ty se třeba opravdu dají odbrourat na nulu..a kupované pití v plastu taky..
Jsem teď v takové situaci, kdy by mě asi nejvíc potěšily lístky do kina s nabídkou hlídání pro naše děti a pana domácího, abychom si mohli udělat s mužem relaxační odpoledne/večer ![]()
@Evulina dekuji za milou odpoved, je to proste fakt, ze dnes se tomu odpadu tezko vyhyba. Me mrzi, ze na to setreni naseho prostredi prichazim az po plinach ![]()
Darecek hledam pro pani, co uz ma dospele deti a svet „eko bio“ uz ma pod kuzi. Tak jsem myslela, ze bych u vas nasla inspiraci.
Volny vecer nebo snad cely vikend uplne chapu
Ja se ted nemuzu dostat ani ke kadernici.
@ngauruhoe píše:
@Evulina dekuji za milou odpoved, je to proste fakt, ze dnes se tomu odpadu tezko vyhyba. Me mrzi, ze na to setreni naseho prostredi prichazim az po plinach![]()
Darecek hledam pro pani, co uz ma dospele deti a svet „eko bio“ uz ma pod kuzi. Tak jsem myslela, ze bych u vas nasla inspiraci.
Volny vecer nebo snad cely vikend uplne chapuJa se ted nemuzu dostat ani ke kadernici.
Já taky ne, byla jsem před půl rokem
![]()
Co třeba nějaká mýdla, krémy nebo šampony od Naturinky?
@ngauruhoe píše:
Holky, vasi diskuzi sleduji s velkym obdivem a lehkym zacervenanim, ze se mam jeste co snazit.Chtela bych vas poprosit o radu, napad, co by vam udelalo radost za darek, aby tak nejak splnoval pozadavky zero waste stylu?
Taky rozhodně nejsem ZW, ani všem těm plastům se nevyhnu, jak psala Evulina, je to fakt spíš o tom, uvědomit si, který odpad je naprosto zbytný a jde ho vyřadit (jako jsou ty PETky, igelitky, kelímky na kávu s sebou a podobně), případně si myslím, že hodně dělá, když můžeš kompostovat. ![]()
Ale k dárku: pokud by to nebylo vyloženě něco nehmotného (zážitek, pozvání na nějakou kulturu, lístky někam, službu - „přivezu a naštípu za tebe hromadu dřeva“…) tak já v poslední době hrozně oceňuju domácí výrobky - sama nemám tolik zdrojů, takže pro mě jsou domácí marmelády, med nebo ořechy naprosto parádní dárek (ale zase jestli obdarovaná sama tráví půlku léta zavařováním, tak by asi marmeládu neocenila).
U jakékoliv věci, pokud ji přímo nepotřebuji, tak jde bohužel obvykle o další „krám“, který ve skutečnosti nepoužiju a neupotřebím. A pak dotyčnou věc předávám dál, protože v našem 1+1 skutečně nebudu skladovat věci jen z úcty k dárci.
Ještě k dárku - zaměřila bych se i na to, jak ho zabalit a předat, třeba do látkového pytlíčku s mašlí nebo do něčeho přírodního, aby to nebyl sice dokonalý dárek, ale obalený v celofánu. ![]()
Jo, mimochodem, jak řešíte ocet? V Brně k dostání na třech místech stáčený za, nevím, 10 Kč/litr, v Ostravě jakbysmet, v celé Praze nic.
Do Brna i do Ostravy jezdím, ale tahat se mi s ním fakt nechce, mám docela velkou spotřebu. V Albertu v pětilitrovém kanystru je ÚPLNĚ STEJNÝ ocet o polovinu dražší, než když se koupí jednotlivě po litrových flaškách.
Kupuju ho tedy, protože mám pro ty 5 l kanystříky zatím využití, ale raději bych nějaké jiné řešení (a ve skle mají jen ty luxusní za minimálně 40 korun za litr a s tím tedy podlahu vytírat a lít do do pračky nechci
).