Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahoj holky, procetla jsem kousek diskuze a moc vam dekuju za tipy. Pridam i par svych, asi se budu i opakovat, ale treba to nekomu pomuze
:
Kdyz si na neco dalsiho vzpomenu, napisu. Skoda, ze toto tema zajima tak malo lidi ![]()
@dandy03 píše:
Ahoj holky, procetla jsem kousek diskuze a moc vam dekuju za tipy. Pridam i par svych, asi se budu i opakovat, ale treba to nekomu pomuze:
Kdyz si na neco dalsiho vzpomenu, napisu. Skoda, ze toto tema zajima tak malo lidi
- prani - pouzivam svuj vyrobeny prasek z cisteho olivoveho mydla knossos (stoji cca 30kc), ale chystam se na vlastni vyrobu, a praci sody. Sliz neni vhodny, zanasi pracku. Na bile mam navic perkarbonat. Kupuju ve velkych plastovych kanystrech, ktere mi v obchode znovu naplni. Misto avivaze ocet nebo kys. citronovou. Da se koupit velky bily ocet Ringo v Kauflandu - petilitrovy. Chci upozornit na Jelena - ma zbytecne pridatne latky, neni vhodny. Peru vzdy na zkraceny program a nedavam zadne machani navic, snazim se setrit energii a vodu.
- kalisek - nejvetsi pecka. nikdy bych si nemyslela, ze tohle napisu, vzdy mi to pripadlo nechutne, ale zmenila jsem nazor po prvnim pouziti. za me nejvetsi objev ve svete zero waste
- latkove odlicovaci tampony - koupila jsem v Brane k detem v Brne, nejsou to teda primo tamponky, ale malinke bambusove rucnicky
- zredukovala jsem veskerou kosmetiku, odlicuju se olejem s voskem domaci vyroby plus potom hydrolat, kupuju velke baleni hydrolatu ve skle. kremy nepouzivam vubec, max sem tam bambucke, ale spis nic. na vlasy jsem jeste nenasla to nej, stridam sampuky a sampony khadi, no poo me zklamalo a ucpalo odpad
. dekorativka jsem teda jeste neodbourala, ale uz nekupuju kazdou kravinu z reklamy
- toaletak obyc nebeleny
- pozor na jary feel eco a podobne, do eko to ma hodne daleko, bud delam jar vlastni vyroby nebo Ecover zero, pripadne Sonett. jine znacky jsou plne skodlivych konzervantu a fosfatu.
- misto dratenky na nadobi lufa, taktez jako podlozka pod mydlo. hadry na nadobi pouzivam opakovane a peru je
- vodu na piti nabiram ze studanky do kanystru vzdy, kdyz jedeme okolo. z plastu nekupuju vubec
- na depilaci jsem zkousela cukrovou pastu, bohuzel jsem nevychytala postup, takze pouzivam klasicke ziletky
- v obchode sem tam jeste vezmu plastovy sacek, ale snazim se nakupovat bez nich, pripadne pouziju opakovane na jine veci
- lahev na piti mam sklenenou od Aquily, jidlo do prace nosim v zavarovackach
- nejlepsi na prevazeni jidel, nikdy se nic nevylilo ani nevysypalo narozdil od plastovych krabicek
Ahojky!
Prosím kde toto kupuješ? Velké kanystry se sodou a pekarbošem jsem brala z Fichemy, ale tam znovu nenaplňují ![]()
O hydrolátu slyším poprvé, kde prosím nakupuješ ve skle?
Jinak moc díky za postřehy, např. o těch jarech..domácí už jsem jednou zkoušela, návod z essential.cz, ale neumylo se s tím nádobí dobře a ještě byla hrozná spotřeba (jako základ bylo olivové mýdlo rozpuštěné). Máš prosím osvědčený recept?
Jinak bohužel mě kalíšek nevyhovuje - vše, co mám delší dobu zavedeno, mi způsobuje mykózy. Tzn. nemůžu mít kalíšek, nemůžu mít pesar..Používám látkové vložky..
@Evulina píše:
Ahojky!Prosím kde toto kupuješ? Velké kanystry se sodou a pekarbošem jsem brala z Fichemy, ale tam znovu nenaplňují
O hydrolátu slyším poprvé, kde prosím nakupuješ ve skle?Jinak moc díky za postřehy, např. o těch jarech..domácí už jsem jednou zkoušela, návod z essential.cz, ale neumylo se s tím nádobí dobře a ještě byla hrozná spotřeba (jako základ bylo olivové mýdlo rozpuštěné). Máš prosím osvědčený recept?
Jinak bohužel mě kalíšek nevyhovuje - vše, co mám delší dobu zavedeno, mi způsobuje mykózy. Tzn. nemůžu mít kalíšek, nemůžu mít pesar..Používám látkové vložky..
Ahoj, beru opravdu z fichemy, mam to kousek od baraku a zajela jsem si to tam domluvit osobne hihi
. Jinak v Brne jde nacepovat i ocet do vlastni lahve/kanystru nekde na Videnske, zatim jsem se k tomu nedostala.
Hydrolaty jsou kvetinove/bylinkove vody, nejznamejsi je asi ruzova, nicmene ja beru i levandulovou, vilinovou a hermankovou. Pouzivam na docisteni a hydrataci po odliceni, neni uz potreba zadnych kremu. Neobsahuji zadny konzervant, takze se musi uchovat v lednici, ale to mi nevadi. Beru velke pullitrove baleni a kupuju znacku Florihana, maji velice kvalitni a davaji si zalezet na skladovani. Treba ruzova voda z dm od purity vision se jim tam vali pod svetlem kdovi jak dlouho
. Na recept na jar se podivam, jak budu doma, je teda pravda, ze nepeni tak dobre, ale kdyz koupis ecover zero nebo ten sonett, mas jistotu cisteho slozeni. Znovu varuju pred Jelenem, neni cisty. Vzdy je lepsi kupovat vsechno sypke nez tekute, vyhnes se konzervantum.
Ja teda vyrabim i pastu na zuby, deodorant, barvim se hennou, umyvam se tuhym mydlem knossos nebo marockym jilem (ale jak jsem psala, ucpava mi to odpad). Pouzivam bambusovy kartacek na zuby, ale fakt je, ze nevycisti tak dobre jak curaprox.
S tim kaliskem je to divny, vyvarovalas ho? Ja teda jeste delam to, ze ho nejdriv namocim do kokosaku, ten je antimykoticky. Ale asi to teda neni pro vsechny. ja jsem z neho fakt nadsena ![]()
Nemas prosim tip na neco na vlasy? ![]()
@dandy03 píše:
@EvulinaAhoj, beru opravdu z fichemy, mam to kousek od baraku a zajela jsem si to tam domluvit osobne hihi:). Jinak v Brne jde nacepovat i ocet do vlastni lahve/kanystru nekde na Videnske, zatim jsem se k tomu nedostala.
Hydrolaty jsou kvetinove/bylinkove vody, nejznamejsi je asi ruzova, nicmene ja beru i levandulovou, vilinovou a hermankovou. Pouzivam na docisteni a hydrataci po odliceni, neni uz potreba zadnych kremu. Neobsahuji zadny konzervant, takze se musi uchovat v lednici, ale to mi nevadi. Beru velke pullitrove baleni a kupuju znacku Florihana, maji velice kvalitni a davaji si zalezet na skladovani. Treba ruzova voda z dm od purity vision se jim tam vali pod svetlem kdovi jak dlouho. Na recept na jar se podivam, jak budu doma, je teda pravda, ze nepeni tak dobre, ale kdyz koupis ecover zero nebo ten sonett, mas jistotu cisteho slozeni. Znovu varuju pred Jelenem, neni cisty. Vzdy je lepsi kupovat vsechno sypke nez tekute, vyhnes se konzervantum.
Ja teda vyrabim i pastu na zuby, deodorant, barvim se hennou, umyvam se tuhym mydlem knossos nebo marockym jilem (ale jak jsem psala, ucpava mi to odpad). Pouzivam bambusovy kartacek na zuby, ale fakt je, ze nevycisti tak dobre jak curaprox.
S tim kaliskem je to divny, vyvarovalas ho? Ja teda jeste delam to, ze ho nejdriv namocim do kokosaku, ten je antimykoticky. Ale asi to teda neni pro vsechny. ja jsem z neho fakt nadsena
Nemas prosim tip na neco na vlasy?
Ahááá, tak to máš dobrý ![]()
Já jim tehdy specielně psala kvůli tomu dotaz, říkala jsem si proč ne, není to potravinářský zboží, no ale odmítli ![]()
Jinak tady u nás u Pardubic a Hradce je to zatím „zabitý“, žádná prodejna bezobalu, nic..
Co se týká toho kalíšku a spol. ano, dodržuju hygienu, všechno..ale prostě nesnesu v sobě nic dlouhodobě zavedeného, je mi to hrozně nepříjemný a možná si tu mykózu pak i vsugeruju tím, jak jsem nesvá..ona je mykóza hodně o psychice.
Díky za typy na ty hydroláty..to vyzkouším.
Co se vlasů týká, používám mýdlové šampony od naturinky, ale řeším kondicionér - mám u kořínků mastnější vlasy, ale jinak spíš suché a octová voda nepomáhá, kór teď v létě, když je ještě víc vysušuje slunce..
Jinak deodorant i zubní pastu si taky dělám sama (ale právě řeším, jak bezobalově nakupovat tu sodu, pekarboš a spo.), barvím se hennou a na tělo si kupuju ve skle mandlový olej, do kterého nakapu candisan (éterák) od Hadka - naliju to do dávkovače tekutého mýdla a zatřepu. Já nemám ucpané odpady, ale zase pořád zamaštěnou vanu ![]()
@dandy03 Můžu se zeptat na ten kalisek, jak řešíte umytí kalisku třeba v obchoďáku? To ho vymyvate tam kde si ostatní myji ruce? Dovedu si představit řeči a pohledy ostatních, přece jenom si tam ostatní chodí mýt ruce.
@rozmaryna1234 píše:
@dandy03 Můžu se zeptat na ten kalisek, jak řešíte umytí kalisku třeba v obchoďáku? To ho vymyvate tam kde si ostatní myji ruce? Dovedu si představit řeči a pohledy ostatních, přece jenom si tam ostatní chodí mýt ruce.
Nikdy bych ho pred ostatnimi neumyvala, v obchodaku bych sla na invalidy, v praci mame zachod s umyvadlem. vymenuju ho max trikrat za den, da se to naplanovat. ![]()
@Bondgirl007 děkuji,tak to si poznamenám, no já už radši to chci řešit teď, i když mám jen pár bílých
@Evulina a tohleto Khadí a Surya Brasil, to má taky různé odstíny, nebo je to jen jednotná barva? ![]()
@dandy03 taky ti děkuji za nové informace ![]()
tak mám několik hadříků na úklid a peru je pak dozblbnutí
a co se týče úspory obecně, tak chodíme v noci potmě na záchod, jsme v garsonce, takže to nemáme daleko a úplnou tmu tu v noci nemáme, takže se dá krásně trefit
a pokud to jde, sprchujeme se s manželem najednou ![]()
to olivové mýdlo znám, ale jak se z toho vyrobí ten prášek, to by mě zajímalo? ![]()
a měla by si nějaký tip na prádlo na skvrny? Zatím používám s DMka tne odstraňovač skvrn
zatím mě kalíšek taky moc nenadchnul, asi to nebude nic pro mě, ani tampony nemusím, ale chápu, že to ušetří určitě peníze za vložky i tampony ![]()
Jo, je to smutný, že lidi nad tím neuvažují, jak přistupovat k přírodě ![]()
A ještě bych se vás chtěla zeptat, jak perete a v čem třeba dražší věci, mám teď nově bundu, stála mě něco přes dva tisíce a nerada bych ji prala v něčem, co by mi ji zničilo, mám doma na černé a barevné prádlo, ty klasické tekuté gely. Jenže mi říkali, ať to neperu v aviváži, což mi ji nepoužíváme, ale dělají mi starosti v těch gelech ty vůně, jestli to není na ten způsob taky
Nerada bych si ji zničila. A to mi doporučila prodavačka, ať peru s prostředku na jemné prádlo, což ty gely myslím, také jsou.Tak prosím poraďte, co byste na tu bundu použily?
@sharunka03 píše:
A ještě bych se vás chtěla zeptat, jak perete a v čem třeba dražší věci, mám teď nově bundu, stála mě něco přes dva tisíce a nerada bych ji prala v něčem, co by mi ji zničilo, mám doma na černé a barevné prádlo, ty klasické tekuté gely. Jenže mi říkali, ať to neperu v aviváži, což mi ji nepoužíváme, ale dělají mi starosti v těch gelech ty vůně, jestli to není na ten způsob takyNerada bych si ji zničila. A to mi doporučila prodavačka, ať peru s prostředku na jemné prádlo, což ty gely myslím, také jsou.Tak prosím poraďte, co byste na tu bundu použily?
To je nějaká softshellová, nebo něco podobného? Snažila bych se ji prát hlavně co nejméně - pokusit se mít při činnostech, kdy by se mohla ušpinit, na sobě něco jiného, po nošení větrat, třeba na balkoně. Mám taky takovou „vzácnější“ sportovní bundu, chovám se k ní hezky a peru ji vždycky až po sezóně.
Obecně by bylo asi nejšetrnější praní v ruce, ale pokud bys ji chtěla dát do pračky, tak na nějaký šetrný program a hlavně si dát pozor, aby tam nebyla společně s oblečením se zipy (či suchými zipy) a prát ji zapnutou (případně naruby, ale to už je asi detail).
Místo prostředku se na tyhle citlivé věci doporučuje šampon - alespoň to jsem vyčetla, když jsem zkoumala, jak prát spacák. Jako ZW alternativa tedy nějaký stáčený ekošampon, pokud máš nějakou takovou prodejnu po ruce.
@sharunka03 Ahoj, co ma ta bunda na stitku? taky bych se zamerila spis na setrny program na pracce, co ma malo otacek. Z jakeho je materialu?
Jinak prasek vyrabim z jednoho 100g mydla smichaneho s cca 400g praci sody (sama si pak vychytas pomer, zalezi i na tvrdosti vody). Do bileho pak pridam lzici perkarbonatu (ten ale ucinkuje pri 60 stupnich, pri mene stupnich se musi jeste pridat TAED). Dulezite je pouzivat cista mydla, tedy jen zaklad bez nejakych umelych parfemu a pridavnych latek. Toto splnuje ciste olivove nebo kokosove, kokosove je na prani lepsi, vic peni, ale ja jsem spokojena i s tim olivovym. Vzdy se divat na slozeni, nejake eko a natural nikomu neverim, dokud nevidim slozeni
Na skvrny bych dala zlucove mydlo, ale jen to tuhe, tekute ma v sobe silene konzervanty a drazdidla.
Zkuste se nekdy podivat na slozeni prasku nebo gelu na prani. Obsahuje vetsinou ty stejne slozky, co se davaji do domacich prostredku, plus navic tenzidy, enzymy a konzervanty. Ale lidi se budou bat domacich prasku, protoze nejsou dost „setrne“
. Nebyla to narazka na nikoho, jen takovy vseobecny povzdech ![]()
@klamonožka děkuji za odpověď, no já mám takovou letní a hlavně nepromokavou, takže nechci ani, aby tím ztratila svoji funkci a z nepromokavé se z ni nestala promokavá, tak šampon bych mohla zkusit, to by šlo ![]()
Tak pračka má volbu šetrného prádla, tak to na tenhle program peru vždycky, tak ještě teda zkusím na to ten šampon ![]()
No, nevím o žádném, že by tu byl nebo někde v centru, leda se zeptat třeba ve zdravé výživě, tam mají i drogerku ![]()
@dandy03 taky děkuji, tak to někdy budu muset zkusit
a ten prekarbonát a ten taed, to seženu v drogerce normálně?
@sharunka03 sezenes nejvyhodneji na fichema.cz, maji to tam po velkych balenich, ja vzdycky beru jedlou sodu na uklid, praci sodu, kys. citronovou, perkarbonat a vyjimecne taed, ten mi moc neubyva. a nekdy tam beru jeste sampony naturinka. v drogerce to nesezenes, a kdyz, tak v malych neekonomickych balenich
@sharunka03 píše:
@dandy03 aha,tak to jo a ten taed je přímo co vlastně?
Z webu Fichemy:
TAED (Tetraacetylethylendiamin) CAS 10543-57-4, aktivátor perkarbonátu sodného.
Přidává se asi 5 % (50 g na kilogram) perkarbonátu sodného. TAED z něho uvolní peroxid již za nízké teploty. Pekarbonát samotný účinkuje až při nejméně 60 stupních, s TAEDEM už při 40.