Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@klamonožka píše:
@Evulina Tak jo, s tím sýrem to ještě nastuduju. My sýry stejně moc nekupujeme, takže to odložím na nějaké dlouhé zimní večery.![]()
S droždím, toaleťákem, granulema atd. - jo, taky jsem viděla, že třeba ten kusový toaleťák je balený do plastu, oni to nějak zabalit asi musí, aby jim to cestou třeba nezvlhlo nebo se neupatlalo, ale řekla bych, že když si posčítáš všechny ty fólie kolem klasicky balených toaleťáků, tak to vyjde daleko hůř. Co jsem viděla třeba toaleťáky v Normě, tak byla do jednoho igelitu kolem dokola zabalená celá paleta. A kromě toho kolikrát bývají ještě znovu igelitem po paletách obalené i ty klasicky zabalené toaleťáky, aby se jim to nerozsypávalo.
Stejně tak třeba to vážené máslo - paní mi to ukrajuje z bloku, který je taky ve fólii, ale když bych sečetla všechny ty papíry od čtvrtkilových másel, bylo by to mnohem víc odpadu.
A co vím, tak minimálně ve valné většině supermarketů odpad třídí, protože je to vyjde finančně daleko lépe, než dávat všechno do směsi. Za vytříděný papír dokonce nějaké peníze dostávají, za plast si nejsem jistá, ale každopádně za odvoz směsného platí velké peníze.
Takže v tomhle už jsem si nad tím taky popřemýšlela a usoudila jsem, že se to i přesto co do množství odpadků vyplatí.
Tak to je dobře, díky za informace.
Jinak musím pokoukat po Hradci ještě kde mají to máslo na váhu..Jenže já jsem tolik náročná, že bych ho ještě chtěla v kvalitě bio a to už je asi tak trochu science-fiction že ![]()
@Evulina já vím jen o už naváženém a zabaleném, no zrovna je to v mikrotenovém sáčku ve Formagerii, tak při nejhorším, jinak nevím ![]()
@klamonožka ještě jsem se tam nedostala
ale už chci vyrazit, tak snad dneska to vyjde ![]()
Já se tam taky ještě nedostala, je to pro mě trochu z ruky..ale taky se tam co nevidět chystám.
Co ale bylo velké překvapení v neděli v Tescu..říkala jsem si líná huba holý neštěstí, za zeptání nic nedám a u pultu s lahůdkama jsem se zeptala, jestli by mi navážili pár věcí do mých pytlíků a vysvětlila proč, v čem „jedu“ (pytlíky mám z kompostuj.cz).
Prodavačka úsměv od ucha k uchu a prý samozřejmě a že prý si zrovna předělává domácnost, že začíná taky bezobalově a chce s podívat do toho nového krámu v HK..a že je moc ráda, že je nás víc.. Říkám jí, že asi musí v Tescu trpět - tolik pytlíků, obalů apod..ona říká že jo, že je to hrozný..že se sice odpad aspoň třídí, ale hodně z jejích kolegyň na to prdí, plastovou vaničku od salátu, než aby jí vymyly, hodí rovnou do směsného odpadu atd..
V Globusu zase jsem byla svědkem v jídelně balení jídel, kdo je chce s sebou..mají tam ten zatavovací přístroj a má si to každý obsloužit sám..a fígl, když je tam zmuchlaná ta fólie není tu fólii jen narovnat, to prý nejde, ale strčit tam prázdou novou vaničku a na té to srovnat, zatavit a pak jí vyhodit..no to mě vážně málem šlehlo.. ![]()
@Evulina tak to je dobrý s tou paní z Tesca, nevíš, asi která to je, viď?
a v jakém Tescu u nádraží, směr na Pardubice nebo v Káru? ![]()
tak to jsem teda netušila, že takhle v Globusu s materiálem plýtvají ![]()
Jinak, konečně jsem se dokopala a jeli jsme se s manželem do toho bezobalového obchůdku podívat ![]()
Přijeli jsme tam teda asi 5 minut před zavíračkou
(jaksi jsem si to nezjistila, že mají jen do 17:30) ale paní se nám věnovala. Říkala jsem ji, že jsme zatím přijeli, to omrknout. Mají tam toho hodně, ale všechno taky ne, tak uvidíme časem, jestli rozšíří svůj sortiment. Mají tam všechny možné mouky, obilniny, luštěniny, rýži, těstoviny, oříšky, semínka. To je na jedné straně. Na druhé mají, různé obaly a pak tuhá mýdla, několik druhů, kartáčky na zuby z bambusu a zubní pastu přírodní. Jen paní říkala, že tu pastu, už mít nebudou, r
protože prý nejsou schopni jim to vozit bez obalu, ale vypadaly, fakt dobře. Pak ty menstruační kalíšky, slipovky, to jsem moc nekoukala, jen jsem si všimla, že jsou látkové a ještě se ji neptala, jestli se to pere nebo jak? To, kdyžtak příště, pak tam mají různé úklidové a čistící přípravky na stáčení do lahví a různé oleje na vaření. Pak na pultě měla paní různé dobroty z Bazalky, jestli znáte. Různé koláče a ty minipizzy. Příště se tam už vydám pro něco konkrétního a snad už přijedeme s přepravkou a odvezeme si třeba ty veškeré mouky, co doma používám. Jo, a aby jsme neodešli z prázdnou, tak jsme si koupili 10dkg nesířených meruněk. Já nejdřív četla 46 korun za 10dkg a paní po mě chtěla bylo to trošku přes 10dkg, 33 korun
, tak pak čumím na lístek a za 10dkg to nakonec bylo jen za 26 korun. Tak to jsem se třeba v Káru v té Veselé veverce nesetkala s tím, že by to bylo takhle levné. Tam to právě kupujeme kolem té 50 koruny a tady, jen za 26 korun, no, tak to mě moc potěšilo.
Jen jsem nestačila pojmout to ostatní, kolik, co stojí, ale zřejmě to možná taky bude levnější, no to mám úkol na příště, to zjistit ![]()
@sharunka03 píše:
@Evulina tak to je dobrý s tou paní z Tesca, nevíš, asi která to je, viď?a v jakém Tescu u nádraží, směr na Pardubice nebo v Káru?
tak to jsem teda netušila, že takhle v Globusu s materiálem plýtvajíJinak, konečně jsem se dokopala a jeli jsme se s manželem do toho bezobalového obchůdku podívat
Přijeli jsme tam teda asi 5 minut před zavíračkou(jaksi jsem si to nezjistila, že mají jen do 17:30) ale paní se nám věnovala. Říkala jsem ji, že jsme zatím přijeli, to omrknout. Mají tam toho hodně, ale všechno taky ne, tak uvidíme časem, jestli rozšíří svůj sortiment. Mají tam všechny možné mouky, obilniny, luštěniny, rýži, těstoviny, oříšky, semínka. To je na jedné straně. Na druhé mají, různé obaly a pak tuhá mýdla, několik druhů, kartáčky na zuby z bambusu a zubní pastu přírodní. Jen paní říkala, že tu pastu, už mít nebudou, r
protože prý nejsou schopni jim to vozit bez obalu, ale vypadaly, fakt dobře. Pak ty menstruační kalíšky, slipovky, to jsem moc nekoukala, jen jsem si všimla, že jsou látkové a ještě se ji neptala, jestli se to pere nebo jak? To, kdyžtak příště, pak tam mají různé úklidové a čistící přípravky na stáčení do lahví a různé oleje na vaření. Pak na pultě měla paní různé dobroty z Bazalky, jestli znáte. Různé koláče a ty minipizzy. Příště se tam už vydám pro něco konkrétního a snad už přijedeme s přepravkou a odvezeme si třeba ty veškeré mouky, co doma používám. Jo, a aby jsme neodešli z prázdnou, tak jsme si koupili 10dkg nesířených meruněk. Já nejdřív četla 46 korun za 10dkg a paní po mě chtěla bylo to trošku přes 10dkg, 33 korun, tak pak čumím na lístek a za 10dkg to nakonec bylo jen za 26 korun. Tak to jsem se třeba v Káru v té Veselé veverce nesetkala s tím, že by to bylo takhle levné. Tam to právě kupujeme kolem té 50 koruny a tady, jen za 26 korun, no, tak to mě moc potěšilo.
Jen jsem nestačila pojmout to ostatní, kolik, co stojí, ale zřejmě to možná taky bude levnější, no to mám úkol na příště, to zjistit
Jé tak moc díky za reference!!
Prosím tě a nevšimla sis, jestli jim jde hlavně o to, aby to bylo bez obalu, nebo i o kvalitu a mají tam toho dost v biokvalitě? Uvítala bych druhou možnost samozřejmě.. ![]()
Taky se jich pak zeptám, jestli by nešlo někde objednat na váhu obilí - melu si totiž mouku doma na mlýnku..
@Evulina aha,to je zajímavý
no, neptala, ale myslím, že to asi bude biokvalita
![]()
K té biokvalitě - ono je fakt dobré se zeptat, protože ne vždycky to mají na prodejně na zboží napsané, i když to třeba v biokvalitě je. Třeba pražské Bezobalu to neuvádí, ale naopak u toho, co v biokvalitě není, píšou „konvenční“.
Je to proto, že aby mohla prodejna (nevím, jestli jen bezobalová, nebo každá) prodávat zboží označené jako „bio“, tak na to musí mít nějaké osvědčení, které se musí každý rok prodlužovat a platí se za to nemalé peníze… ![]()
@klamonožka @Evulina tak jsme dneska byla zase v této prodejně a biokvalitu tam mají, koukala jsem se,.mají tak označené ty dózy, takovým čtverečkem a pak i čtverečkem, co je bezlepkové. Dnes jsme tam stavili pro kešu oříšky a přišla jsem už i se sklenicí svoji ![]()
Tak to mám taky radost, že funguje. ![]()
Přidávám recept na výrobu tyčinky na rty („jeleního loje“). Ozkoušené, používám jej už asi půl roku, funguje a skvěle mi vyhovuje. ![]()
Ještě uvidím, jak uspěje přes zimu.
Potřeby:
Suroviny:
Postup: do plecháčku na plotnu dáme rozpustit malý kousek včelího vosku. Až se rozpustí, dáme do něj trochu oleje. Zamícháme (pomocí zatočení hrnečkem) a pak do tekutiny namočíme opačný konec lžičky. Konec lžičky vyndáme, počkáme až to ztuhne (cca 10 sekund) a ozkoušíme na rtech. Pravděpodobně to bude ještě moc voskovaté a málo mastící - v tom případě přidáme ještě trochu oleje. Postup opakujeme, dokud nejsme spokojeni s mírou, se kterou to rty mastí. Pak můžeme přidat pár kapek étrického olejíčku (používám pomerančový) a nalijeme do tubičky od loje na rty (musí být zašroubovaná úplně dolů). Počkáme až ztuhne.
Celkový čas výroby: 5 minut ![]()
Náklady na jednu tyčinku: < 5 Kč (spotřebuje se toho fakt miniaturní množství)
@klamonožka jé,díky za recept, zrovna jsme si říkala, co budu užívat, až tyhle balzámy na rty dodělám ![]()
Ach jo, tak jsem si koupila minulý týden velkou krabici pracího prášku Sonett, většinou jsou prací prášky jen v krabici nasypané, tak si říkám super, eko prášek a v papíru..no a rozbalím to a ono je to ještě v plastovém pytlíku - ach jo, tohle mě popravdě vždycky naštve..nebo třeba další věc - mám předplatné Pravého domácího časopisu, na téma zero waste tam bylo dost..no a přitom časák do schánky chodí v plastovém pytlíku. Psala jsem na redakci, ale bohužel předplatné zařizuje Postservis České pošty a tam zero waste neprovozujou, prý mám zkusit přímo na ně a prý i nejsem sama, komu to vadí.
Vyhnout se plastům je fakt někdy nadlidské úsilí a mnoho kvalitních věcí bez plastu vůbec není k mání.. ![]()
@Evulina Jo, taky už jsem se kolikrát takhle spálila - vybírám něco v obchodě, mají buď plastový pytlík, nebo papírovou krabičku - sáhnu po krabičce a pak doma zjistím, že je ještě uvnitř C/PAP pytlík… ![]()
Teprve asi na pátý pokus se mi nedávno podařilo objevit značku dětské krupičky, která je opravdu jenom v papírové krabici.
@sharunka03 píše:
@klamonožka @Evulina tak jsme dneska byla zase v této prodejně a biokvalitu tam mají, koukala jsem se,.mají tak označené ty dózy, takovým čtverečkem a pak i čtverečkem, co je bezlepkové. Dnes jsme tam stavili pro kešu oříšky a přišla jsem už i se sklenicí svoji
Můžu se ještě zeptat - mají tam na váhu taky třeba těstoviny? A mýdlo? Díky.
Ach jo, ještě jsem se tam fakt nedostala.. ![]()