Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2522
1.3.18 21:42

@Evulina Prosím, z čeho máš ušité ty pytlíky třeba na zeleninu nebo ovoce? Ze záclon? Na téma zero waste jsem narazila teprve nedávno, diskuzi si ve chvíli volná doctu, ale tato myšlenka, jako ze přijdu do obchodu se svým pytlíkem, se mi dost líbí ;) A jak na to reaguji prodavačky? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
1.3.18 22:02

Já mám ze záclon. :) Nakupuju ovoce a zeleninu hlavně v tržnici, tam jsou všichni v pohodě a jsou i milejší, když vidí, že mám takové pěkné vlastní sáčky.
Když mimořádně musím koupit něco v supermarketu, tak je raději dávám na pás trochu otevřené, aby prodavačka mohla snadno nahlédnout dovnitř a nezdržovala jsem. Tam na to nereagují většinou nijak, jen asi jednou se mě prodavačka zeptala, jestli to jsou naše vlastní sáčky, že si nevšimla, že by prodávali nějakou takovou novinku (byl to větší sáček a měla jsem v něm brambory). :) Že by mi za to někdo vynadal nebo reagoval nějak nepříjemně, jsem se ještě nesetkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
2.3.18 13:33

Já mám také ze záclon, nekolik velikostí.
S negativním názorem prodavaček jsem se ještě nesetkala, některým se to naopak líbí :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
2.3.18 21:37

No já se na ty záclonový teprve chystám, nejdřív nebyly záclony nějaké staré, tak jsem našila normálně látkové pytlíky z bavlněného plátna, tak používám ty. Pak jsem záclonu velikou nevyužitou našla, ale zas nemám čas. Záclonový jsou určitě lepší v tom, že jsou za prvé na váze lehčí, takže jsou na zeleninu a ovoce vhodnější a za druhý jsou průhledný, takže v tom jsou vhodnější pro pokladní, pokud v nich máme pečivo.
Ale jinak já osobě miluju ty svoje plátěný, mají různé barvy a vzory, tak mám vždycky takovej „veselej košík“. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
2.3.18 21:49

Provedla jsem vylepšení své domácí tyčinky na rty: dala jsem přibližně 50:50 vosku a bambuckého másla (mám ho nakoupené docela velké množství, když jsem vyráběla na Vánoce domácí kosmetiku) a k tom pár kapek éterického olejíčku.
A přijde mi ještě lepší a výživnější, než ta předchozí varianta s olejem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
2.3.18 22:01
@klamonožka píše:
Provedla jsem vylepšení své domácí tyčinky na rty: dala jsem přibližně 50:50 vosku a bambuckého másla (mám ho nakoupené docela velké množství, když jsem vyráběla na Vánoce domácí kosmetiku) a k tom pár kapek éterického olejíčku.
A přijde mi ještě lepší a výživnější, než ta předchozí varianta s olejem.
:palec: :potlesk: :dance:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
6.3.18 22:20

Budu si taky muset nějaké pytlíky opatřit, ale na šití vůbec nejsem zručná, takže asi koupím v tom Bezobalu :palec:

@klamonožka šikulka :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
13.4.18 09:10

@sharunka03 @Evulina Nový bezobalový krámek v regionu HK-Pardubice (v Brozanech), kdybyste to třeba měly blíž, než do HK ;)

http:// pardubicebezobalu. cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
13.4.18 14:57
@klamonožka píše:
@sharunka03 @Evulina Nový bezobalový krámek v regionu HK-Pardubice (v Brozanech), kdybyste to třeba měly blíž, než do HK ;)http:// pardubicebezobalu. cz/

Díky!!!
Jinak brzy budeme mít své „bezobalové“ mlíčko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
18.4.18 14:53

@klamonožka díky i snad v Pardubicích, když už tam budeme se u nich zastavíme :palec:

@Evulina jů,kozenýý :lol: ty jsou božínkový kůzlátka :*,tak to se máte, to je výhoda, mít to doma :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
2.5.18 11:32

@klamonožka ahojky, prosím, ty si mi minule psala, že pereš ty tampónky v pračce a nakolik stupňů? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
2.5.18 17:33

@sharunka03 Jo jo, dávám je do malého záclonového pytlíčku, který dobře zavazuju, aby se z něj nedostaly ven a nesežrala je pračka. Před praním je namáčím (jak to vyjde, většinou přes noc) a opatlám žlučovým mýdlem. Peru na 40° a jsou úplně v pohodě (dřív jsem prala i bez toho žlučového mýdla, s ním je to lepší).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
3.5.18 08:31

Holky prosím poraďte, kde se dá sehnat, nejlépe v Hradci Králové, příp. Pardubicích, smetana ke šlehání ve skle (nejlépe bio)???
Chystám se dělat domácí zmrzliny, i smetanové, ale prostě smetany buď jsou v kelímku nebo tetrapaku a to nechci ani jedno. A než bych sebrala potřebné množství smetany z mléka ze statku, tak by mě asi šlehlo a navíc ani nevím, jestli by jí bylo dost. Přivezu si třeba jen 6-8 litrů mlíka, udělám jogurty, trochu sýra, překapaný jogurt a už nic nezbude. Navíc ty výrobky chci mít z plnotučného mléka, tak tu smetanu z toho ani sbírat na tu zmrzku nechci..

Případně aspoň někde v Hradci máslo na váhu..nejlépe bio kvalitu..dá se totiž udělat šlehačka z másla a mléka (recepty jsou na netu), tak bych to kdyžtak takhle zkusila, kdybych nesehnala přímo smetanu ke šlehání ve skle.

Nemáte prosím typ??? Díky :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
3.5.18 09:46

Takže - učitý posun - zkusila jsem zavolat do Gran Moravia do Atria v HK, protože vím, že tam jim chodí velká hrouda másla a oni ji tam potom rozvažují a balí po kouscích do potrav. fólie. Tak jsem se zeptala, zda by nebylo možné mi odvážit vždy do mé nádoby.
Paní říkala, že by to šlo, akorát teda už do toho krámu jim to velké množství másla přijde zabalené do fólie, tu bych neušetřila. Ale ušetřila bych fólii, do které by mi potom máslo rozvažovali, takže takový kompromis.
Mám dát vědět, kolik másla na kdy bych chtěla, máslo krájejí ráno, tak by mi ukrojili a schovali na ten den, až si přijedu. Zabalit jsou ochotni do mnou přineseného obalu, pokud se budou dva vždy točit (jezdila bych si jednou týdně, tak bych jim tam vždy nechala nádobku na příště) anebo by to zabalili do papíru (taky dobrý).
Není to sice biokvalita, ale na druhou stranu jsem se na stránkách G. M. dočetla, že dbají na to, aby dodavatelé mléka pro ně měli pro zvířata důstojné podmínky k životu..takže jak říkám, docela přijatelný kompromis pro mě, řekla bych..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
3.5.18 10:28

@Evulina Dobré! Já mám za barákem obchod jednoho zemědělského družstva a tam taky chodí takhle velká hrouda másla v igelitu, ze které mi to paní ukrojí do krabičky, takže se ušetří akorát ten kus fólie pro mě, ale pořád je to daleko lepší než kupovat nabalené jednotlivé kostky. :think:
A s tou smetanou je to bída… Je to prakticky poslední výrobek, který jsem nikde nesehnala bez obalů nebo alespoň ve skle a kupuju ho klasicky, u nás tedy v malé PET lahvi (250 ml), která se tedy alespoň na rozdíl od ostatních plastů celkem dobře recykluje (i když jinak se jim snažím všemožně vyhnout)… Viděla jsem akorát 200 ml smetanu ve skle, ale byla to trvanlivá, takže i s nějakými stabilizátory a podobnými srandami, navíc ta lahvička byla samozřejmě nevratná, takže to s taky není nejlepší. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.