Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@slavuska1 píše:
nejste z Hradce? Někde na FB jsme četla že tam bio zrušili, protože lidi tam házeli všechno možný, zničilo jim to prý 2 stroje snad, a stejně to nešlo kompostovat, jak tam bylo plno jiných věcí, prý se t lidi 2 roky snažili naučit, ale neúspěšně. Ani nevím, proč mi to vyskočilo, když jsme odjinud.
Jo, přesně to jsem taky viděla: „Ukončujeme pilotní projekt na svoz bioodpadů (kuchyňské odpady) z městských sídlišť. Důvodem je neukázněnost obyvatel, kteří nerespektují požadované složení odpadů a do kontejnerů vhazují odpady, které znemožňují využití bioodpadu na kompostárně či v bioplynové stanici. Získaný odpad tak nejde zpracovávat a je nutné jej likvidovat na skládce což odporuje principu snahy o důsledné roztřídění odpadů a jejich materiálovému využití. Těm, kteří kontejnery využívali pro ukládání zbytků potravin se omlouváme a děkujeme za jejich přístup. Bohužel kontejnery jsou anonymní. Složení odpadů dlouhodobě ukazuje, že většina jejich uživatelů nerespektovala určení a účel kontejnerů.“
@slavuska1 píše:
jinak diskusi sleduji, snažím se plasty omezovat, ale do dokonalosti mám zatím daleko. ani nevím, jeslti jsem sem už někdy psala, ale asi jo, mám diskusi ve sledovaných.
Super, že se nás tu schází čím dál víc. ![]()
Ahoj holky, je to zajímavý, tak k vám nakukuju, i když jsem spíš eko-teoretik, když vidím, kolik toho (ne)děláte vy… ![]()
Akorát jsem si všimla, že řešíte tu smetanu - úplně bezobalovou a navíc bio nevím, ale u nás prodávají Moravia šlehačku v krabičce, vypadá to jako tetrapack, ale není v tom ten hliník, je to jen ten karton a dokonce na tom píšou pure-pack. Nevím teda, jestli to nemůže být přípustná alternativa? Tak jen že se na to třeba můžete podívat, když byste jinak to, co není ve skle rovnou „přehlídly“. ![]()
A v Praze je ještě prodejna Nebaleno v Nuslích na zastávce Ostrčilovo náměstí, ale neznám to osobně… ![]()
@krakala píše:
Ahoj holky, je to zajímavý, tak k vám nakukuju, i když jsem spíš eko-teoretik, když vidím, kolik toho (ne)děláte vy…
Akorát jsem si všimla, že řešíte tu smetanu - úplně bezobalovou a navíc bio nevím, ale u nás prodávají Moravia šlehačku v krabičce, vypadá to jako tetrapack, ale není v tom ten hliník, je to jen ten karton a dokonce na tom píšou pure-pack. Nevím teda, jestli to nemůže být přípustná alternativa? Tak jen že se na to třeba můžete podívat, když byste jinak to, co není ve skle rovnou „přehlídly“.
A v Praze je ještě prodejna Nebaleno v Nuslích na zastávce Ostrčilovo náměstí, ale neznám to osobně…
V lidlu mají taky smetanu ke šlehání v krabičce. ![]()
@aiwwa
I v Kauflandu myslím mají tu svojí značku takhle balenou, ale to už zas nevím, jestli to je aspoň český, aby odpadla doprava kdoví odkud… ![]()
@krakala píše:
Ahoj holky, je to zajímavý, tak k vám nakukuju, i když jsem spíš eko-teoretik, když vidím, kolik toho (ne)děláte vy…
Akorát jsem si všimla, že řešíte tu smetanu - úplně bezobalovou a navíc bio nevím, ale u nás prodávají Moravia šlehačku v krabičce, vypadá to jako tetrapack, ale není v tom ten hliník, je to jen ten karton a dokonce na tom píšou pure-pack. Nevím teda, jestli to nemůže být přípustná alternativa? Tak jen že se na to třeba můžete podívat, když byste jinak to, co není ve skle rovnou „přehlídly“.
A v Praze je ještě prodejna Nebaleno v Nuslích na zastávce Ostrčilovo náměstí, ale neznám to osobně…
Tyjo, díky za tip na tu smetanu, prozkoumám to, co je to za obal. ![]()
Nebaleno v Nuslích znám, to je prodejna s bezobalovou drogerií - kupuju tam deodorant (mají „náplně“ do deodorantů - takový koláček, který se rozpustí v plecháčku na plotně a nalije do obalu od klasického deodorantu, případně prodávají i s papírovou tubičkou, ale mně to víc vyhovuje takhle, alespoň využiju ten obal), pak stáčený šampon pro přítele - atopika, žlučové mýdlo, a příležitostně i další věci, ale hodně věcí z tohohle sortimentu si radši vyrábím doma, protože to samozřejmě vychází o mnoho levněji. Ale je to tam příjemné a často mají ty samé věci (i stejnou značku) levnější, než v Bezobalu na Hradčanské.
Jo a když jsme u toho, v Praze je pak ještě Kosí zob ve Slivenci, který je taky prima, je i často levnější, než Bezobalu, ale mám ho strašně z ruky, byla jsem tam jen jednou (když ještě v BO neměli olej), ale ta cesta je na sto let… ![]()
A údajně se výhledově chystá třetí prodejna Bezobalu (kromě té na IPáku a na Hradčanské).
Teď dělají anketu, kde by lidem vyhovovala.
A taky se sem tam dají koupit i nějaké bezobalové věci v jinak „obalových“ obchodech, existuje na to prima mapa: https: //mapa. reduca. cz/ (musíš dát pryč mezery, aby to fungovalo). ![]()
@krakala píše:
ono tam stejně něco bude, ten hliník asi uvnitř. Karton by tekutinu neudržel. Nebo možná too je nějak povoskovaný, neb tam bude nějaká folie, ale čistej papír to určo nebude. Taky ji ale kupuju, tam alternativa není. Ono živočišný produkty moc nejsou, max nějaký jogurty ve skle, skalní ZW říkají, že jedení živočišných produktů je totálně antiZW, že ta kráva sní tuny krmiva, c se vzí v obalech, spootřebuje tisíce litrů vody, atd. Zatím si ale vegantsví fakt neumím představit. teď jsem se zařekla, že omezím ty živočišný produkty, že maso zkusím na FB sehnat z nějakých farem spíš, kde se to zvíře mělo dbře, vejde taky tak, a mlíko a mlíčný výrobky zkusit aspoň o třetinu až polovinu omezit, protože co jsme tu četla jednu diskusi, jak se kvůli mlíku bere tele krávě hned po porodu, tak mi mooc dobře nebyl, že to podporujeme, ale úplně bez to nepůjde, u nás. ![]()
mě by se tak líbilo, mít nějakej statek, tam si chovat kravku, a dojit jen přebytky, co nevypije telátko, chovat slepice na dvorku, a tak, ale to bych musela vyhrát 10 mega
a navíc jsme panelákovej typ, co by statek nezvládl ![]()
Holky tu smetanu jsem začla dělat úspěšně doma, jak jsem tady psala, z mléka a másla. Mléko z farmy a máslo z Gran Moravia z Hradce, kde mi ho navažují do mé nádoby.
Postup: na 200 ml mléka 125 g másla.
Obojí dát do hrnku a zahřívat téměř k bodu varu, ale vařit se nesmí. Pak chvilku mixovat ponorným mixerem a to je vše - nechat zchladit a dát do lednice do druhého dne. Jde pak i krásně ušlehat..anebo samozřejmě použít na vaření, do kafe atd.
@slavuska1 píše:
ono tam stejně něco bude, ten hliník asi uvnitř. Karton by tekutinu neudržel. Nebo možná too je nějak povoskovaný, neb tam bude nějaká folie, ale čistej papír to určo nebude. Taky ji ale kupuju, tam alternativa není. Ono živočišný produkty moc nejsou, max nějaký jogurty ve skle, skalní ZW říkají, že jedení živočišných produktů je totálně antiZW, že ta kráva sní tuny krmiva, c se vzí v obalech, spootřebuje tisíce litrů vody, atd. Zatím si ale vegantsví fakt neumím představit. teď jsem se zařekla, že omezím ty živočišný produkty, že maso zkusím na FB sehnat z nějakých farem spíš, kde se to zvíře mělo dbře, vejde taky tak, a mlíko a mlíčný výrobky zkusit aspoň o třetinu až polovinu omezit, protože co jsme tu četla jednu diskusi, jak se kvůli mlíku bere tele krávě hned po porodu, tak mi mooc dobře nebyl, že to podporujeme, ale úplně bez to nepůjde, u nás.mě by se tak líbilo, mít nějakej statek, tam si chovat kravku, a dojit jen přebytky, co nevypije telátko, chovat slepice na dvorku, a tak, ale to bych musela vyhrát 10 mega
![]()
a navíc jsme panelákovej typ, co by statek nezvládl
Jsem taky proti velkochovům..
Máme něco svého (býčka, prasata, slepice a kozu), ale něco ne, např. pro kravské mléko jezdím na farmu, kde do 3 měsíců jsou telátka u krav a je to biofarma, mléko jen 13,– Kč/l.
@Evulina tyjo, tak s tou smetanou by mě to nenapadlo. já o tom i přemýšlela, třeba do omáčky dám v klidu mlíko a máslo, když nemám smetanu, ale že to půjde i ušlehat. Jsem si myslela, že podmáslí je trošku jiný, než mlíko. když ze smetany se udělá máslo a podmáslí.
a já to v tý diskusi četla, tebe si pamatuju, jak jsi tam psala, že velkochovy nemáš ráda. Já ani nevím, jestli jsem tam něco napsala, ale diskusi jsem přečetla celou. U nás v Praze nic podobnýho bohužel není, mlíko z podobný farmy. Máme tu kousek jeden mlékomat, ale to si myslím, že je vlastně to samý, jen tedy bezobalový, a 20kč za litr se mi dávat nechce..já to mlíko stejně dávám jen do pečení, a tak, samotný mlíko nepiju, dětem dávám jen výjimečně. Což kdyby to za těch 20 kč bylo od tý krávy, co má tele 3 měsíce aspoń, tak bych to ráda zaplatila, ale to si nemyslím..zkusím si to zjistit ![]()
@Evulina jo, to by bylo dobrý ![]()
@slavuska1 ano, už jsem se zajímala, děkuji, psala jsem na město a odpověděli mi právě taky tak
Že kvůli takovýmto individům a lemplům, to schytáme my
,co nám na tom záleží a zrušili to, ale prý se budou snažit s tím něco dělat, tak uvidíme, co vymyslí ![]()
Příspěvek upraven 23.05.18 v 18:53
@Evulina tak to tu smetanu doma taky vyzkouším
ani to nevypadá složitě ![]()
Tož, děvčata, jdu si pro vaše nápady a rady. ![]()
Chystáme svatbu a kromě toho, aby byla i po všech jiných stránkách super, bych byla i hrozně ráda, abychom se vyhnuli plýtvání, vyhazování moře jídla a hromadám zbytečných odpadků.
Přiblížení situace: na obřadu asi není co vymýšlet, ale pak následuje hostina formou rautu pro cca 70 lidí. Tu chystáme na pronajatém statku víceméně svépomocí (část jídla budeme i sami či v rodině vyrábět - např. nějaké saláty, část se koupí a doveze - řízečky, dorty, koláčky a další složitější věci).
Samozřejmostí je, že nebudeme mít nějaké jednorázové nádobí a podobně, ale klasické talíře, skleničky atd. ale co dál? Je mi jasné, že na takové běžné svatbě, kde je to člověku jedno, se musí vyprodukovat hromada bordelu, tak pokud máte jakýkoliv svatební odpadu-se-zbavující nápad, sem s ním. ![]()
Předem díky!
(a pokud by to někoho zajímalo, tak sem můžu průběžně sem tam psát, co jsem vymyslela a jak to případně fungovalo
)
@klamonožka my budeme mít svatbu za rok, taky večer formou rautu tak pak písní co se vám osvědčilo ![]()
@klamonožka
Mně napadá jen jediná věc, na jedné svatbě měli jmenovky na stole z perníku, takže se daly sníst. ![]()