Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ja di letos splnila sen. Máme takovou zidku, tak jsem na ni osazela 6 truhliku balkonovkama. Ale toho plastu. Kazda kytka v plastovem kvetinacku, ještě v celofanu, substrát v igelitovem pytli…takže jsem květináči schovala, ze to za rok zkusím vypěstovat ze semínek. Takže zase práce navíc a tak je to sr vsim, nechceš plast, musíš doma patlat. Coz uz docela časove nestíhám. Jinak super diskuse, jsem vdecna za ten odkaz na bezplastovy eshop pytlikov.
Já taky chodím do masny s vlastními krabičkami a není to vůbec problém, taky už mi řekli, že nejsem jediná, tak mám radost. ![]()
Odličováky mám koupené z Fleru, z jedné strany je to asi nějaké bavlněné plátno (to je ta „hezká“ vrstva, z barevné látky), druhá strana, kterou se odličuju, mi připadá jako jemné froté. Možná i bambusová látka by byla moc příjemná, ale zas nevím, jestli by to vydrželo a brzy se nezničilo.
Peru je teď tak, že je namočím do kyblíčku s vodou a před praním opucuju žlučovým mýdlem, peru je v záclonovém sáčku, aby je nesežrala pračka, a vyperou se úplně krásně (peru je většinou na 40°C, spolu s barevným prádlem).
Kytky na sázení kupuju u nás v tržnici, kde jsou drobnější pěstitelé a rostlinky mají jenom v těch plastových květináčcích, ne v nějakém ceelofánu apod., a navíc jsou rádi, když jim ty květináčky přinesu zpátky, takže je vracím k dalšímu použití. Hlínu mám z žížalího kompostu a míchám s hrabankou z lesa, rašelinu nekupuju, kromě toho, že se ohromě rychle vyčerpá z živin, je její těžba taky dost problematická.
Ale je mi jasné, že to zas žere čas navíc. ![]()
M máme ko.post normalni na zahradě, hazim.tam posecenou trávu a zbytky z kuchyně, ale ta hlina je tak na tahony, do truhliku je to dost těžké. Zizali kompost je jemnejsi? Ten by se mohl libit detem
@klamonožka
@klamonožka
díky za rady, zkusím teda z kombinaci froté a bavlny.
a s pěstováním, já pěstuju všechno v hlíně z kompostu /tráva + odřezky z kuchyně/ a hlína je perfektní. My teda necháváme dlouho zrát, máme tam přepážky a manžel to ještě na jaře prohází přes prohazovačku. No a když sázím nějaké spíš suchomilné rostliny, tak přidám písek a je to perfektní.
@Evulina píše:
Tak já v sušičce suším všechno..i tyhle pytlíky. Společně s ostatním prádlem. Dávám program „mix materiálů“ a dobrý, vše žije..
Diky! ![]()
@aiwwa píše:
Je to takový ten jak vypadá jako pečící papír. Každopádně do masny chodím s krabickama, promáčí se to. Oni to běžně dávají i do igelitoveho pytlíku. Ale mně už znají a prý nejsem jediná, kdo chodí s krabickama.
Jogurty teď kupuju ty bílé jihočeské ve skle a skleničky používám na zavařování, takže je syslím. Problém je s drogerií, vše musí balit do plastu.
Holky, poraďte, z jaké látky ušít odličovací tampony? A fakt se to vypere, když odličuju krémem.
Tak drogerii jako pro úklid seženeš v bezobalových prodejnách..a u nás v Hradci nyní mají nově i tekuté šampony a zubní pastu..ale já si teď zas začla mít vlasy „no poo“ a zatím úspěch s kombinací 1 vaječný žloutek + 1 celé vejce. Vyklepnu do misky, namočím vlasy a vmasíruju do vlasů rovnoměrně ty vejce. Nechám 3 minuty působit a pak opláchnu.
Na tělo smíchám sezamový olej s pár kapkama éteráku a dávám do dávkovače na mýdlo (ale pozor, sehnat takový, který se dá dobře pak vymývat horkou mýdlovou vodou). Na pleť používám malinový nebo šípkový olejík..Takže jsem moc ráda, že drogerii a kosmetiku už jsem vyřešila..resp. teda dekorativku mám Alverde a tam trocha plastu je, ale zas mi vydrží fakt dlouho. Skladuju jí v brašničce v lednici, protože ta přírodní kosmetika rychleji podléhá zkáze a lednice to zachrání ![]()
Jinak odličuju se vždy utrženým kouskem recyklovanýho toaleťáku - nemám nervy a čas předepírat dopředu, než dám do pračky, ty látkové odličováky. A to bych dělat musela, když odličuju olejem - olej + líčidla = vražedná kombinace na té látce.
@klamonožka píše:
Já taky chodím do masny s vlastními krabičkami a není to vůbec problém, taky už mi řekli, že nejsem jediná, tak mám radost.![]()
Odličováky mám koupené z Fleru, z jedné strany je to asi nějaké bavlněné plátno (to je ta „hezká“ vrstva, z barevné látky), druhá strana, kterou se odličuju, mi připadá jako jemné froté. Možná i bambusová látka by byla moc příjemná, ale zas nevím, jestli by to vydrželo a brzy se nezničilo.
Kytky na sázení kupuju u nás v tržnici, kde jsou drobnější pěstitelé a rostlinky mají jenom v těch plastových květináčcích, ne v nějakém ceelofánu apod., a navíc jsou rádi, když jim ty květináčky přinesu zpátky, takže je vracím k dalšímu použití. Hlínu mám z žížalího kompostu a míchám s hrabankou z lesa, rašelinu nekupuju, kromě toho, že se ohromě rychle vyčerpá z živin, je její těžba taky dost problematická.
Peru je teď tak, že je namočím do kyblíčku s vodou a před praním opucuju žlučovým mýdlem, peru je v záclonovém sáčku, aby je nesežrala pračka, a vyperou se úplně krásně (peru je většinou na 40°C, spolu s barevným prádlem).Ale je mi jasné, že to zas žere čas navíc.
Jéé, díky moc, to mi vůbec nedošlo, že bych těm trhovcům mohla ty květináčky vracet - že mě to netrklo!! To budu dělat. Každoročně sice něco vypěstuju si doma sama, ale něco i kupuju na trhu a květináčky se mi hromadí - nevyhazuju je, ale mám jich tady už za léta spoustu..
@Evulina píše:
Jéé, díky moc, to mi vůbec nedošlo, že bych těm trhovcům mohla ty květináčky vracet - že mě to netrklo!! To budu dělat. Každoročně sice něco vypěstuju si doma sama, ale něco i kupuju na trhu a květináčky se mi hromadí - nevyhazuju je, ale mám jich tady už za léta spoustu..
Tak já je třeba v tom zahradnictví zpátky nabízela, ale nechtěli.
@Evulina já mám bezobal daleko. Když už jedu do prahy, tak vlakem, takže ta drogerie by se teda pronesla. Ale na dost věcí používám ocet. Mýdlo kupuju klasickou kostku. Aviváž nepoužívám a prací prášek mi vozí kamarádka v kartónu. Rezervy ještě jsou. Holky a co třeba dámské hygienické potřeby, jak to řešíte? Jo a objevila jsem konečně toaletní papír balený jen do papíru. Sice nějaký „no name“, ale to neva. A nepoužívám kuchyňské papírové utěrky ani papírové kapesníky (jen při chřipce, rýmě).
@aiwwa píše:
@Evulina já mám bezobal daleko. Když už jedu do prahy, tak vlakem, takže ta drogerie by se teda pronesla. Ale na dost věcí používám ocet. Mýdlo kupuju klasickou kostku. Aviváž nepoužívám a prací prášek mi vozí kamarádka v kartónu. Rezervy ještě jsou. Holky a co třeba dámské hygienické potřeby, jak to řešíte? Jo a objevila jsem konečně toaletní papír balený jen do papíru. Sice nějaký „no name“, ale to neva. A nepoužívám kuchyňské papírové utěrky ani papírové kapesníky (jen při chřipce, rýmě).
Já taky kuch. utěrky nepoužívám, mám ve stojánku danou roličku recykl. toaleťáku a klíďo píďo se dá použít místo utěrek.
Jinak dámské hyg. potřeby - kombinace bio-eko dámských vložek plus vložek látkových. Nesnesu kalíšek, natož tampon.
@aiwwa píše:
Já používám látkové vložky a jsem úplně spokojená, ačkoliv klasické vložky mi vůbec nevyhovovaly, cítila jsem se v nich zapařená a měla jsem z nich všeobecně divný pocit, tak ty látkové jsou hrozně příjemné. Už hodnou dobu se chystám vyzkoušet i ten kalíšek, ale pořád jsem se neodhodlala, přeci jenom je celkem drahý a nemusí mi sednout (z tamponů jsem mívala zdravotní problémy
).
@robínek Není, ten žížalí je taky dost hutný, ale třeba na rajčata mi úplně vyhovuje. Když máš možnost klasického kompostu, tak bych se se žížalím nezatěžovala, to už je celkem zbytečné. Já bydlím v paneláku, takže je ten žížalí jediná možnost.
@klamonožka
Dají se ty látkové vložky vyprat dočista? Já si teď objednala látkové intimky, protože bez intimek být nemůžu a z těch drogerkových mám problémy.
@robínek píše:
@klamonožka
Dají se ty látkové vložky vyprat dočista? Já si teď objednala látkové intimky, protože bez intimek být nemůžu a z těch drogerkových mám problémy.
Jakože, ani jedny nemám čistě bílé, ty by se možná časem zapraly stejně, jako každé bílé prádlo, mám různě barevné (růžové, červené, fialové…) a ani na těch světlejších fleky nejsou, ale chce to přeci jen trochu péče - nejjednodušší je je házet normálně do špíny a než je pak budeš prát, tak je večer namočit do vlažné vody (dávám s trochou prací sody) a druhý den je ještě operu žlučovým mýdlem a hodím do pračky. To žlučové mýdlo používám teprve posledních pár měsíců, předtím jsem je jen tak decentně přejela klasickým Jelenem a taky to bylo v pohodě.
Druhá možnost (pokud pereš často) je, že je rovnou po použití dáš namočit a pak rovnou do pračky (ale samozřejmě v té vodě nesmí stát dlouho).
Když budeš používat jen intimky, takže z nich nebudeš potřebovat dostat krev, tak to bude úplně v pohodě a žádné patlání se s mýdlem ani nebude potřeba, si myslím.
Ahoj, chtela bych se tady zeptat jak presne to delate s opakovanym pouzitim u mikrotenovych sacku (nebo spis pouzitim vlastnich latkovych) v obchode. To na ten latkovy nalepite tu etiketu z vahy? Nejak si to nedovedu predstavit ![]()
Plastove obaly od potravin jsou jediny odpad co doma mame (2 dospeli a 6timesicni mimino). Tak bych na nich chtela zapracovat protoze je jich hodne. Nejvic me stvou obaly ktere nejdou roztridit. Co treba delate s obalem od masla/tvarohu?
Jak se divate na umyvani kelimku od jogurtu? Neni to skoda vody?
Dík za vyčerpávající popis
@klamonožka ja začnu téma intimkama a uvidím. Proznam se, ze latkove vlhky se mi lehce ekluji, ale nevím. moc alternativu. Nesnasim tampony, kalíšek si tudíž neumím vůbec představit.