Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
19874
12.6.18 17:32

A kde se ještě lepi váha na pytlíčky? U nas je jen Lidl a Penny a tam uz se to vazi na pokladně. @Mercury

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
12.6.18 17:51

Já většinou nakupuju v tržnici nebo u menších prodejců, tam se taky cedulka nelepí, prostě jen naházím věci do pytlíčku a postavím jim na váhu, oni si to spočítají a řeknou cenu. ;) Ale klidně bych na ně nalepila i ten papírový štítek, ze záclonového půjde dolů snadno (z mikroteňáku teda ne, tak tam je to blbý, ten už by se asi znovu použít nedal).

Vlastně si uvědomuju, že v pražském bezobalu se na nádoby lepí takové štítky, když si na začátku odvažuješ, kolik tvoje nádoby váží (pak je naplníš a u pokladny ti hmotnost nádoby pomocí toho štítku odečtou), takže tyhle štítky na ty pytlíčky klasicky lepím.

Ono se píše, že to, že někdo nesnese tampony, neznamená, že by neměl snášet kalíšek - že ten nevysušuje sliznice, jako tampon. Ale taky jsem se k němu tedy ještě neodhodlala… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
12.6.18 18:38
@klamonožka píše:
Já většinou nakupuju v tržnici nebo u menších prodejců, tam se taky cedulka nelepí, prostě jen naházím věci do pytlíčku a postavím jim na váhu, oni si to spočítají a řeknou cenu. ;) Ale klidně bych na ně nalepila i ten papírový štítek, ze záclonového půjde dolů snadno (z mikroteňáku teda ne, tak tam je to blbý, ten už by se asi znovu použít nedal).

Vlastně si uvědomuju, že v pražském bezobalu se na nádoby lepí takové štítky, když si na začátku odvažuješ, kolik tvoje nádoby váží (pak je naplníš a u pokladny ti hmotnost nádoby pomocí toho štítku odečtou), takže tyhle štítky na ty pytlíčky klasicky lepím.

Ono se píše, že to, že někdo nesnese tampony, neznamená, že by neměl snášet kalíšek - že ten nevysušuje sliznice, jako tampon. Ale taky jsem se k němu tedy ještě neodhodlala… :think:

Mám tu bohužel kalíšek a válí se mi tady, nevyhovoval mi :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
12.6.18 18:43
@Mercury píše:
Ahoj, chtela bych se tady zeptat jak presne to delate s opakovanym pouzitim u mikrotenovych sacku (nebo spis pouzitim vlastnich latkovych) v obchode. To na ten latkovy nalepite tu etiketu z vahy? Nejak si to nedovedu predstavit ;)
Plastove obaly od potravin jsou jediny odpad co doma mame (2 dospeli a 6timesicni mimino). Tak bych na nich chtela zapracovat protoze je jich hodne. Nejvic me stvou obaly ktere nejdou roztridit. Co treba delate s obalem od masla/tvarohu?
Jak se divate na umyvani kelimku od jogurtu? Neni to skoda vody?

Jestli půjdeš někam, kde se ještě třeba zelenina váží na place a ne u pokladny, tak klidně štítek nalep na ten látkový pytlík..a pokud máš opakovaně použitý mikroten, tak přes etiketu z minula nalep novou..a příště opět přes tu starou nalep další..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
15.6.18 10:17

Tak jsem včera byla v té Bazalce, a opravdu tam měli ty mléčné výrobky. Mají to teda mezi těmi sojovými, tak se to musí probrat. Nakonec jsem vzala nějaký zákys brusinkový, ve skle jogurty jablko-hruška a švestka-skořice od toho Bermaga? a Demetera, pak v kelímku jahodový od Sokola a v kelímku jahodový od nějakého německého výrobce. Plus další věci a nechala jsem tam přes 3 stovky :mrgreen: ale spokojená :dance: tak snad nám bude chutnat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
436
15.6.18 21:40

@robínek treba v bille nebo v kauflandu (tam chodim nejradsi pro zeleninu a ovoce). Myslim ze i v globusu se to lepi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
15.6.18 23:18

Dneska jsme byli i v Bezobalu a taky jsem tam nechala přes 3 stovky,ale to se mi zdá,že jsme si toho donesli o dost víc,mám velkou radost,že jsme tam zase zavítali :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
15.6.18 23:48
@sharunka03 píše:
Dneska jsme byli i v Bezobalu a taky jsem tam nechala přes 3 stovky,ale to se mi zdá,že jsme si toho donesli o dost víc,mám velkou radost,že jsme tam zase zavítali :D

Já byla pro Bemagro včera a dneska cestou z brigády v bezobalu..jsem zvědavá, kdy na sebe narazíme (akorát nebudem vědět, že to jsme my :P ), anebo už se tak i třeba stalo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
16.6.18 00:00

A myslíš to baleni do papíru, ze je fakt papír? Mne se zda, ze je to poplastovany papír. @aiwwa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
16.6.18 08:24

@Evulina hele,to je docela možný,že jsme se viděly,jen o sobě nevíme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115674
16.6.18 11:13
@ZuzanaT píše:
A myslíš to baleni do papíru, ze je fakt papír? Mne se zda, ze je to poplastovany papír. @aiwwa

Je to fakt papír. Žádná plastová vrstva, trochu to připomíná balící. Je to ten samý, do kterého se bavilo dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.6.18 00:34
@Taciras píše: Já si nemyslím, že vytřídit plast by přírodě nějak extra pomohlo. A je to i dost nebezpečné uvažování, protože lidi si pak říkají, že třídí, tudíž žádná škoda. Vytřídit plast je ekonomické, za směsný odpad se platí a ne úplně málo, plasty sice taky někdo zaplatí, ale ne domácnosti. Co dělám za všech okolností s kelímky od jogurtu, je, že když jich mám víc, tak je stohuji. Jinak nějaké schovávám, pěstuju v tom z jara sazeničky. Pokud už je jich nastřádáno dost, tak vyhazuju - dávám je do myčky, trochu se umyjí (ty kelímky se většinou otočí, takže žádný zázrak, ale aby to nesmrdělo v koši na plasty to stačí). Pokud bych si měla vybrat mezi vhozením do komunálního odpadu nebo umytím ručně, tak pokud je to zaschlé a myla bych to déle, je to škoda vody, myslím, že bonus, který přinese vytřízení (a že není moc velký) je zase vyvážen jinde, takže vyhazuju do komunálního odpadu. Pokud je právě sněden, lehce vypláchnu a vytřídím.

Naprosto přesně..já pořád kolem sebe slyším „ale vždyť já třídím“ a dál už ti lidé neuvažují..Ono se ale není čemu divit, začít nakupovat bezplastově vyžaduje někdy značnou dávku energie, vynalézavosti, ochoty věnovat tomu čas a něco si třeba i doma vyrobit, když to jde a jinak než v plastu to v krámě sehnat nejde..a tak se mnoho lidí podle mě i podvědomě brání o nějaké takové změně začít vůbec uvažovat - a ukolébávají se myšlenkou, že když třídí, tak je to vlastně ok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
17.6.18 08:31

Ahoj holky, když píšete o těch plastech,tak mě napadly (nevím proč) jogurty. Tak ty se snažíme kupovat ve skle,jenže to má většinou plechová víčka. Myslíte,že by se daly vyhazovat do kontejneru na kovy? :think: Konkrétně u nás je takový kontejner šedé barvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1199
17.6.18 08:42

@sharunka03
Vicka muzes vhazovat i se sklem do toho kontajneru na sklo, ted jde na to iv televizi reklama. Rika se tam vhazujte sklo a ani vicka nevadi. Nevim zda to zpracuji se sklem nebo vytridi, ale postaraji se a nam ulehci praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
17.6.18 19:54

Článek k tématu'
https://echo24.cz/…sou-plastici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...