Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@sharunka03 píše:
Ahoj holky, když píšete o těch plastech,tak mě napadly (nevím proč) jogurty. Tak ty se snažíme kupovat ve skle,jenže to má většinou plechová víčka. Myslíte,že by se daly vyhazovat do kontejneru na kovy?Konkrétně u nás je takový kontejner šedé barvy.
A neuvažovala jsi dělat si jogurty doma? Koupíš jeden jogurt se živou kulturou v krámě a pak mléko, jestli máš zdroj třeba z farmy, nebo z mlékomatu..Pak se mléko zahřeje téměř k bodu varu a pak do ledové vody zchladit na 45 stupňů. Poté v tom mléce rozmíchat ten jogurt (stačí lžíce na litr mléka), pořádně rozkvrdlat a nalít do čistých skleniček. Skleničky dát do jogurtovače anebo v případe nouze do peřin (mě umí jogurt i chytrá domácí pekárna s programem fermentace). Musí se udržet teplota těsně kolem 40 stupňů. A takto se to nechá 6-12 hodin fermentovat (platí, že čím déle se nechá fermentovat, tím je kyselejší, ale taky má lepší konzistenci, pevnější). Pak se skleničky vyndají, chvilku nechají vychladnout v pokojové teplotě a pak se strčí do lednice. Vydrží v lednici neotevřené cca 5 - 7 dní bez problémů (pokud jsou skleničky a nádobí řádně vymyté, já např. vše, co budu potřebovat za nádobí, strčím předem umyté ještě na větší plech a před přípravou to strčím na chvilku do trouby tak na 100 stupňů vydezinfikovat).
A pak už další várku jogurtů děláš tak, že jednu skleničku z várky předešlé použiješ zase jako startér a už nemusíš kupovat na to jogurt kupovaný v krámě (já si třeba dělám vždy tu „startovací“ skleničku tak, že do ní naliju menší množství, stejně stačí 1 lžíce na litr mléka, jak píšu výše, tak nemusí být plná a navíc tak poznám, která sklenička je na startér - anebo samozřejmě stačí mít jednu nějakou jinou a pozná se to taky). Důležité je, aby se sklenička se startérem načala poprvé až právě když se dělá další jogurt. Jakmile by sklenička s jogurtem, který chceme použít jako startér, byla déle načatá, byť znovu zašroubovaná, tak nám pak jogurt nezhoustne - musí se opravdu načít nová nenačatá sklenka.
Doufám, že jsem to nenapsala moc složitě, neumím moc psát heslovitě, jsem odborník na dlouhé slohy a vždy jsem byla, i ve škole, takže je možné, že to takto napsané vypadá zdlouhavě a složitě, ale ono vůbec není. Řekla bych, že jogurt je snad nejjednodušší mléčný výrobek, který si lze doma vyrobit..
@Evulina jo,já vím, jogurtovač má bráchova přítelkyně,ale já tu doma nemám na to prostory kde to vyrábět,a kam pak ten jogurtovač dát,bydlíme v garsonce,ale to se brzy změní a my budeme pak v baráčku,tak to mám v plánu koupit i odšťavňovač,zmrzlinovač a novýho kuchyňského robota,teď tu ale nemám,kam bych to dala
tak aspoň kupujeme,když už ty poctivé jogurty a pravda,zas jich taky moc nesníme ![]()
Tak teď jsem nakoupila na bezplastovém eshopu pytlíkof, protože tady v okolí nikde bezobalový obchod není. Jsem teda lehce v šoku, že mají věci o dost dražší než na eshopu provity, kde jsem nakupovala dřív. To moc nechápu teda. Nemáte prosím tip na jiný bezplastový e-shop?
@sharunka03 píše:
@Evulina jo,já vím, jogurtovač má bráchova přítelkyně,ale já tu doma nemám na to prostory kde to vyrábět,a kam pak ten jogurtovač dát,bydlíme v garsonce,ale to se brzy změní a my budeme pak v baráčku,tak to mám v plánu koupit i odšťavňovač,zmrzlinovač a novýho kuchyňského robota,teď tu ale nemám,kam bych to dalatak aspoň kupujeme,když už ty poctivé jogurty a pravda,zas jich taky moc nesníme
Jé, tak to se máš na co těšit do baráčku, moc vám fandím, ať to brzy dopadne. Já jsem sice z města, ale už si život bez venkova nedovedu představit a jsem šťastná, že žijem na statku.
Jinak na zpracování kvalitních domácích potravin mám nějaký vychytávky a opravdu usnadní práci (a jasně, mít je kam dát je fakt potřeba, takže v garsonce se nedivím, že nevyrábíš jogurty).
Robot mám Kenwood se zabudovanou indukcí, zvládne toho fakt dost. A taky ten jogurtovač, mlýnek na obilí a teď novou infra sušičku Yden. Jsou to pecky, fakt doporučuju. Zmrzlinovač by byl taky moc fajn, ale ten asi až na příští léto, nasyslím na něj..mám už vyhlédnutý ![]()
Děvčata, já si minulý týden pořídila popelnici na bioodpad, sice máme i kompost, ale i tak jsem ráda, že to u nás zavedli.
Já si zase objednávám oblečení přes Fler od takové malé firmičky a naposled jsem jim pochválila, že nebalí do plastu, jen do papíru a papírové krabice. Odepsali,, že je těší, že jsem si všimla, že se právě plasty snaží odbourat.
@robínek píše:
Já si zase objednávám oblečení přes Fler od takové malé firmičky a naposled jsem jim pochválila, že nebalí do plastu, jen do papíru a papírové krabice. Odepsali,, že je těší, že jsem si všimla, že se právě plasty snaží odbourat.
to je super. Já zas objednávám kočičí žrádlo ze zoohitu a taky jsem je poprosila a chodí mi to v papírové krabici.
Což mi připomíná, občas kupuju kocourovi kapsičky v takovém tom kovovém obalu. Dá se to nějak vytřídit?
Holky, asi se začíná něco dit. V našem malem.pekarstvi se najednou vedle mikrotenaku objevily papírové pytlíky.
@robínek píše:
Holky, asi se začíná něco dit. V našem malem.pekarstvi se najednou vedle mikrotenaku objevily papírové pytlíky.
Skvělý
ja kupovala na netu ponožky a také mi přišly zabalené bezplastově. Potěší to. ![]()
@Evulina jojo, už se moc těšíme,ji ještě sušičku na ovoce bych chtěla ![]()
tak máš šikovné pomocníky do domácnosti. Pak dej vědět, pro jaký zmrzlinovač si se rozhodla. My určitě chceme ten co se sám zchlazuje ![]()
@aiwwa No,to my měli taky a poctivě jsme třídili i bio odpad,pak to zrušili (byl to jen pilotní program,či co,jen na zkoušku) a my to zas musíme házet do směsného ![]()
To mamka kupuje kočičákům taky kapsičky,až moc se mi zdá
ale ta bohužel nějaké třídění těchto obalů neřeší,ale já mít kočky doma,tak by mě to taky zajímalo ![]()
@robínek super,tak to je paráda a to na základě čeho,jen tak nebo si dala podnět? Každopádně to je dobrý krok kupředu ![]()
@sharunka03 píše:
@robínek super,tak to je paráda a to na základě čeho,jen tak nebo si dala podnět? Každopádně to je dobrý krok kupředu
Ne, vůbec. Já tam většinou kupuju jen holkám nějaký koláček nebo rohlík rovnou do ruky, bez pytlíku. Minulý týden tam byly jen mikroteňáky, dnes najednou papírové pytlíky. A lidi si brali spíš ty papírové. Akorát jsou malé.
@robínek tak to je super,že samo
My taky,kde mají i ty papírové,tak radši sáhneme po papírových ![]()
@robínek píše:
Tý jo, tak to je dobrý!! ![]()
Akorát teda by se mělo myslet i na to, aby ten papír byl recyklovaný nebo z „udržitelných lesů“ nebo jak se tomu říká, když je na papírovém obalu nakreslený takový ten obrys stromku a nápis FSC
@sharunka03 píše:
@Evulina jojo, už se moc těšíme,ji ještě sušičku na ovoce bych chtěla
tak máš šikovné pomocníky do domácnosti. Pak dej vědět, pro jaký zmrzlinovač si se rozhodla. My určitě chceme ten co se sám zchlazuje@aiwwa No,to my měli taky a poctivě jsme třídili i bio odpad,pak to zrušili (byl to jen pilotní program,či co,jen na zkoušku) a my to zas musíme házet do směsného
To mamka kupuje kočičákům taky kapsičky,až moc se mi zdáale ta bohužel nějaké třídění těchto obalů neřeší,ale já mít kočky doma,tak by mě to taky zajímalo
Mám v plánu tento: https://www.slehame.cz/…ini-2-l.html
Drahý, ale nasyslím do příštího roku peníze..už nekupuju šunty..ráda bych, aby pokud možno ty stroje vydržely dlouhá léta.