Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
18.6.18 00:08
@sharunka03 píše:
Ahoj holky, když píšete o těch plastech,tak mě napadly (nevím proč) jogurty. Tak ty se snažíme kupovat ve skle,jenže to má většinou plechová víčka. Myslíte,že by se daly vyhazovat do kontejneru na kovy? :think: Konkrétně u nás je takový kontejner šedé barvy.

A neuvažovala jsi dělat si jogurty doma? Koupíš jeden jogurt se živou kulturou v krámě a pak mléko, jestli máš zdroj třeba z farmy, nebo z mlékomatu..Pak se mléko zahřeje téměř k bodu varu a pak do ledové vody zchladit na 45 stupňů. Poté v tom mléce rozmíchat ten jogurt (stačí lžíce na litr mléka), pořádně rozkvrdlat a nalít do čistých skleniček. Skleničky dát do jogurtovače anebo v případe nouze do peřin (mě umí jogurt i chytrá domácí pekárna s programem fermentace). Musí se udržet teplota těsně kolem 40 stupňů. A takto se to nechá 6-12 hodin fermentovat (platí, že čím déle se nechá fermentovat, tím je kyselejší, ale taky má lepší konzistenci, pevnější). Pak se skleničky vyndají, chvilku nechají vychladnout v pokojové teplotě a pak se strčí do lednice. Vydrží v lednici neotevřené cca 5 - 7 dní bez problémů (pokud jsou skleničky a nádobí řádně vymyté, já např. vše, co budu potřebovat za nádobí, strčím předem umyté ještě na větší plech a před přípravou to strčím na chvilku do trouby tak na 100 stupňů vydezinfikovat).
A pak už další várku jogurtů děláš tak, že jednu skleničku z várky předešlé použiješ zase jako startér a už nemusíš kupovat na to jogurt kupovaný v krámě (já si třeba dělám vždy tu „startovací“ skleničku tak, že do ní naliju menší množství, stejně stačí 1 lžíce na litr mléka, jak píšu výše, tak nemusí být plná a navíc tak poznám, která sklenička je na startér - anebo samozřejmě stačí mít jednu nějakou jinou a pozná se to taky). Důležité je, aby se sklenička se startérem načala poprvé až právě když se dělá další jogurt. Jakmile by sklenička s jogurtem, který chceme použít jako startér, byla déle načatá, byť znovu zašroubovaná, tak nám pak jogurt nezhoustne - musí se opravdu načít nová nenačatá sklenka.
Doufám, že jsem to nenapsala moc složitě, neumím moc psát heslovitě, jsem odborník na dlouhé slohy a vždy jsem byla, i ve škole, takže je možné, že to takto napsané vypadá zdlouhavě a složitě, ale ono vůbec není. Řekla bych, že jogurt je snad nejjednodušší mléčný výrobek, který si lze doma vyrobit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
18.6.18 10:26

@Evulina jo,já vím, jogurtovač má bráchova přítelkyně,ale já tu doma nemám na to prostory kde to vyrábět,a kam pak ten jogurtovač dát,bydlíme v garsonce,ale to se brzy změní a my budeme pak v baráčku,tak to mám v plánu koupit i odšťavňovač,zmrzlinovač a novýho kuchyňského robota,teď tu ale nemám,kam bych to dala :( tak aspoň kupujeme,když už ty poctivé jogurty a pravda,zas jich taky moc nesníme :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
18.6.18 11:57

Tak teď jsem nakoupila na bezplastovém eshopu pytlíkof, protože tady v okolí nikde bezobalový obchod není. Jsem teda lehce v šoku, že mají věci o dost dražší než na eshopu provity, kde jsem nakupovala dřív. To moc nechápu teda. Nemáte prosím tip na jiný bezplastový e-shop?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.6.18 12:56
@sharunka03 píše:
@Evulina jo,já vím, jogurtovač má bráchova přítelkyně,ale já tu doma nemám na to prostory kde to vyrábět,a kam pak ten jogurtovač dát,bydlíme v garsonce,ale to se brzy změní a my budeme pak v baráčku,tak to mám v plánu koupit i odšťavňovač,zmrzlinovač a novýho kuchyňského robota,teď tu ale nemám,kam bych to dala :( tak aspoň kupujeme,když už ty poctivé jogurty a pravda,zas jich taky moc nesníme :think:

Jé, tak to se máš na co těšit do baráčku, moc vám fandím, ať to brzy dopadne. Já jsem sice z města, ale už si život bez venkova nedovedu představit a jsem šťastná, že žijem na statku.
Jinak na zpracování kvalitních domácích potravin mám nějaký vychytávky a opravdu usnadní práci (a jasně, mít je kam dát je fakt potřeba, takže v garsonce se nedivím, že nevyrábíš jogurty).
Robot mám Kenwood se zabudovanou indukcí, zvládne toho fakt dost. A taky ten jogurtovač, mlýnek na obilí a teď novou infra sušičku Yden. Jsou to pecky, fakt doporučuju. Zmrzlinovač by byl taky moc fajn, ale ten asi až na příští léto, nasyslím na něj..mám už vyhlédnutý :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115703
18.6.18 13:06

Děvčata, já si minulý týden pořídila popelnici na bioodpad, sice máme i kompost, ale i tak jsem ráda, že to u nás zavedli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
18.6.18 13:10

Já si zase objednávám oblečení přes Fler od takové malé firmičky a naposled jsem jim pochválila, že nebalí do plastu, jen do papíru a papírové krabice. Odepsali,, že je těší, že jsem si všimla, že se právě plasty snaží odbourat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115703
18.6.18 13:19
@robínek píše:
Já si zase objednávám oblečení přes Fler od takové malé firmičky a naposled jsem jim pochválila, že nebalí do plastu, jen do papíru a papírové krabice. Odepsali,, že je těší, že jsem si všimla, že se právě plasty snaží odbourat.

to je super. Já zas objednávám kočičí žrádlo ze zoohitu a taky jsem je poprosila a chodí mi to v papírové krabici.
Což mi připomíná, občas kupuju kocourovi kapsičky v takovém tom kovovém obalu. Dá se to nějak vytřídit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
18.6.18 16:43

Holky, asi se začíná něco dit. V našem malem.pekarstvi se najednou vedle mikrotenaku objevily papírové pytlíky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115703
18.6.18 16:53
@robínek píše:
Holky, asi se začíná něco dit. V našem malem.pekarstvi se najednou vedle mikrotenaku objevily papírové pytlíky.

Skvělý :potlesk: ja kupovala na netu ponožky a také mi přišly zabalené bezplastově. Potěší to. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
18.6.18 20:38

@Evulina jojo, už se moc těšíme,ji ještě sušičku na ovoce bych chtěla :D
tak máš šikovné pomocníky do domácnosti. Pak dej vědět, pro jaký zmrzlinovač si se rozhodla. My určitě chceme ten co se sám zchlazuje :)

@aiwwa No,to my měli taky a poctivě jsme třídili i bio odpad,pak to zrušili (byl to jen pilotní program,či co,jen na zkoušku) a my to zas musíme házet do směsného :roll:
To mamka kupuje kočičákům taky kapsičky,až moc se mi zdá :think: ale ta bohužel nějaké třídění těchto obalů neřeší,ale já mít kočky doma,tak by mě to taky zajímalo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
18.6.18 20:39

@robínek super,tak to je paráda a to na základě čeho,jen tak nebo si dala podnět? Každopádně to je dobrý krok kupředu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
18.6.18 20:59
@sharunka03 píše:
@robínek super,tak to je paráda a to na základě čeho,jen tak nebo si dala podnět? Každopádně to je dobrý krok kupředu :palec:

Ne, vůbec. Já tam většinou kupuju jen holkám nějaký koláček nebo rohlík rovnou do ruky, bez pytlíku. Minulý týden tam byly jen mikroteňáky, dnes najednou papírové pytlíky. A lidi si brali spíš ty papírové. Akorát jsou malé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
18.6.18 21:18

@robínek tak to je super,že samo ;) My taky,kde mají i ty papírové,tak radši sáhneme po papírových :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.6.18 21:50
@robínek píše:

Tý jo, tak to je dobrý!! :palec:
Akorát teda by se mělo myslet i na to, aby ten papír byl recyklovaný nebo z „udržitelných lesů“ nebo jak se tomu říká, když je na papírovém obalu nakreslený takový ten obrys stromku a nápis FSC

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.6.18 21:52
@sharunka03 píše:
@Evulina jojo, už se moc těšíme,ji ještě sušičku na ovoce bych chtěla :D
tak máš šikovné pomocníky do domácnosti. Pak dej vědět, pro jaký zmrzlinovač si se rozhodla. My určitě chceme ten co se sám zchlazuje :)@aiwwa No,to my měli taky a poctivě jsme třídili i bio odpad,pak to zrušili (byl to jen pilotní program,či co,jen na zkoušku) a my to zas musíme házet do směsného :roll:
To mamka kupuje kočičákům taky kapsičky,až moc se mi zdá :think: ale ta bohužel nějaké třídění těchto obalů neřeší,ale já mít kočky doma,tak by mě to taky zajímalo :think:

Mám v plánu tento: https://www.slehame.cz/…ini-2-l.html
Drahý, ale nasyslím do příštího roku peníze..už nekupuju šunty..ráda bych, aby pokud možno ty stroje vydržely dlouhá léta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.