Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@Mercury píše:
@Evulina Mozna by bylo nejjednodussi a nejlevejsi koupit mu tech pa dzusu ve skleSice to sem asi nepatri ale ted jsme se zamerili i na plytvani jidlem v nasem okoli. Dali jsme na plot ceduli ze prijmeme jakekoliv zbytky jidla pro zvirata a k tomu kbelik a denne tam lidi ze sousedstvi nahazi spoustu peciva, ktere by se jinak vyhodilo. Tak mam radost.
Geniální nápad. To zavedu! Díky ![]()
Jinak jestli nemáte těch džusů větší spotřebu, tak asi fakt bych koupila pár ve skle..
Já mám šnekový odšťavňovač, ale odšťavňuju na něm všechno možný ze zahrádky, i zeleninu jako červenou řepu, mrkev atd., plus i byliny, zelené natě atd..po smíchání vznikne vitaminová bomba ![]()
@Evulina Me prijde lepsi a zdravejsi jist vse jak je. Tedy misto odstavnovani mrkve si dat treba strouhanou, jablko pomeranc snist jak je. Akorat bude trvat nez to naucim i dite. Zatim ani nemame zuby.
Ale chapu ze u deti je vetsi zajem o stavu nez o chroupani repy:)
Tak jsem byla opět v tom bezobalu a chtěla dělat lasagne,tak ty tam neměli
Taky tam nemají moučkový cukr,krupicový. Potěšili mě,že mají obyč. sůl. Zkusili jsme i ty jejich sušenky a nejvíc nám chutnají ty kokosky
Už by ale mohli zlevnit,fakt to je dražší i ta obyč. sůl,která v krámě stojí 1 kilo pár korun,tu kilo stálo 18 korun
a to nebyla položka tato ta nejdražší ![]()
@sharunka03 Nas teda testovniny vyjdou nejlevneji domaci (je teda pravda, ze mame vlastni vejce, ale i s kupovanych to nevyjde draho). Jen smichas vajicko s moukou a vyvalis. Nudle rozkrajet, na lasane si usetris praci s krajenim .)
@Mercury no, dělala jsem takhle nudle a aby to bylo na tenko,tak je to docela fuška to vyválet a ten váleček na kličku nemáme ![]()
@sharunka03 My valecek na klicku taky nemame (ani nevim co to je). Mame normalni dreveny. Mas pravdu, chce to trochu sily. Ale zase nemam zadnou super fyzicku a ziju i kdyz to ted delam denne (je hodne vajec tak susime na zimu).
Dnes mam spatne svedomi ze jsem nakoupila malymu takovy ty krupky pro deti z pohanky. Vse balene v plastu (i kdyz pujde dobre pouzit opakovatelne, ale stejne).
@Mercury no,nevím jak se to jmenuje,prostě takový strojek,kam vložíš těsto a ono se ti to postupně vyválí na tloušťku jakou požaduješ ![]()
já vím,tak to dřív dělávaly o naše babičky a taky to zvládly ![]()
tak pokud si nesehnala jiné,tak si z toho nic nedělej,pořád jde o to,že jsi mu koupila něco,co není závadné a není to nic špatného ![]()
@Mercury píše:
@sharunka03 Nas teda testovniny vyjdou nejlevneji domaci (je teda pravda, ze mame vlastni vejce, ale i s kupovanych to nevyjde draho). Jen smichas vajicko s moukou a vyvalis. Nudle rozkrajet, na lasane si usetris praci s krajenim .)
Ahojky, domácí těstoviny, na ty se chystám..a když mi půjdou nudle růčo fůčo, tak přikoupím ještě k robotu výrobník i jiných tvarů těstovin.
Prosím tě akorát nějak nepobírám to sušení - aby to nebylo málo, ale ani moc.. jak dlouho asi sušíš ty placky těsta? A dousouší se pak asi ještě i ty hotové nudle, už rozkrájené, když je chceš uskladnit?
@sharunka03 píše:
Tak jsem byla opět v tom bezobalu a chtěla dělat lasagne,tak ty tam neměliTaky tam nemají moučkový cukr,krupicový. Potěšili mě,že mají obyč. sůl. Zkusili jsme i ty jejich sušenky a nejvíc nám chutnají ty kokosky
Už by ale mohli zlevnit,fakt to je dražší i ta obyč. sůl,která v krámě stojí 1 kilo pár korun,tu kilo stálo 18 korun
a to nebyla položka tato ta nejdražší
Víš, ona ta obyčejná sůl je ale hroznej sajrajt. Je rafinovaná, přidávají do ní chemii. Nedávala bych jí do jídla, ani kdyby mi jí dávali zadarmo popravdě. Kupuju (bohužel teda v plastu, jinak to nemají) od Dudmanových z „vyživující tradice“ bretaňskou keltskou mořskou sůl, je nerafinovaná a plná minerálů (a taky je slanější, než obyč. sůl, stačí jí mnohem míň a kupuju to obří balení a ten pytel je takovej pevnej, ještě ho vždy vymyju a používám, vydrží hodně) + občas koupím růžovou himalájskou v bezobalu.
Jinak cukr - takovej fígl - když chci moučkovej, tak vezmu krupici nebo krystal a proženu ho tříštivým el. mlýnkem na kafe a mám moučku hned..dělám si moučkovej třtinovej, ten stejně není k sehnání ani v obalových krámech většinou..a navíc ho máš doma bez protispékavých látek, které jinak do moučky přidávají..
@Taciras píše:
Tak já objednala na netu výbavičku pro prvňáčka, ještě jsem koukala, ať to není zbytečně v plastu. Tu větičku, co tu někdo radil, jsem tam napsat zapomněla. Otevřu krabici, vystláno papírem, tak si říkám super, dám ho pryč a tam fakt každej jednotlivej kousek zabalenej ve fólii, to snad není možný, i zvýrazňovače, co jsou v plastový krabičce byly ve fólii a ne tý tenký potravinářský, ale tý tlustší, co používaj stěhováci.To fakt někdo nezapojil mozek
. Příště si fakt dám bacha, ať to tam napíšu.
Jo, něco podobnýho se mi taky stalo - obilí, prý mi ho zabalí do papírového pytle na přání. Tak mi přišly plastový pytlíky zabalený ještě navrch do papíru ![]()
Ale jinak mívám spíš dobrý zkušenosti..
Výbavičku do školy ale nejde úplně celou sehnat bezplastově, to už jsem zkoušela a taky pohořela. Ale je fakt, že část jo, ale člověk musí spíš oběhnout nějaká papírnictví, supermarkety atd. a tam kupovat kusovky..
@Mercury píše:
@Evulina Me prijde lepsi a zdravejsi jist vse jak je. Tedy misto odstavnovani mrkve si dat treba strouhanou, jablko pomeranc snist jak je. Akorat bude trvat nez to naucim i dite. Zatim ani nemame zuby.
Ale chapu ze u deti je vetsi zajem o stavu nez o chroupani repy:)
No já právě hlavně kvůli dětem. Třeba červenou řepu nedostanu do starší dcery ani heverem, ale když jí odšťavním společně s jablkem například, pak přidám banán a rozmixuju, tak jí to jede. Taky různé natě a plané byliny a jedlé plevele přidávám k těm šťávám, normálně by mi to nasekané ani jedna z holek nesnědly, bohužel většinou ani v pomazánce atd..v pomazánce tolerujou max. pažitku ![]()
Ale nebyli jsme asi jiní jako malí. Příklad mají dcerky doma dobrý, jíme všechno, tak si snad z toho do budoucna něco vezmou..a když ne, tak holt ne, snaha byla ![]()
@Evulina aha,tak děkuji za informaci,a tak myslíš,že by to šlo prohnat ponorákem? Zas,abych neměla pak všude kolem z toho nepořádek?
Tak ale za pokus to stojí
Chtěla jsem zkusit tu himalájskou tak příště udělám test,koupím jen trochu a pokud budu spokojená,tak ji koupím příště víc ![]()
Mám teď nově doma arganový olej,můžu to použít do podpaží po oholení? Aspoň bych měla náhradu přírodní za ten dětský olej,který dodělám,tak jsem chtěla nějakou přírodní variantu ![]()
@sharunka03 píše:
@Evulina aha,tak děkuji za informaci,a tak myslíš,že by to šlo prohnat ponorákem? Zas,abych neměla pak všude kolem z toho nepořádek?Tak ale za pokus to stojí
Chtěla jsem zkusit tu himalájskou tak příště udělám test,koupím jen trochu a pokud budu spokojená,tak ji koupím příště víc
Holka ponorňákem bych to radši nedělala, budeš mít prášek všude. Já to nasypu do toho mlýnku, zaklopím, umelu a pak ještě chviličku počkám, než opadne ten prach, pak teprve otevírám a i tak jemňoučce se z toho ještě zapráší. Ještěže je tam to víčko.
@sharunka03 píše:
Mám teď nově doma arganový olej,můžu to použít do podpaží po oholení? Aspoň bych měla náhradu přírodní za ten dětský olej,který dodělám,tak jsem chtěla nějakou přírodní variantu
Já bych to prubla..