Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
24.10.18 09:33
@inkakřivák píše:
Stejně , nezdá se vám divné, že třeba se zakážou normální žárovky, ale třeba sjezdovky se osvětlují a zasněžují a nikdo nepočítá, co to sežere elektřiny a vody. Anebo toaleták - proč musí být bělený, potištěný barevnými obrázky a ještě s vylisovaným dekorem a navoněný? proč? Když by stačil normální šedý a nemuselo by se to takhle nákladně krášlit. Jsme normální? nejsme.

Na takovýhle paradoxy narážím denně, v různých oblastech života. Většinou je to tak, velmi zjednodušeně řečeno, že věci týkající se jednotlivých lidí se korigují, ale jakmile jde o velké společnosti generující velké zisky, mhouří se oko a regulace pro ně neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
24.10.18 09:36
@aiwwa píše:
Je to tak, ale i tak by měl každý začít u sebe, prostě aspoň něco dělat nebo naopak nedělat. Co mě štve, že spousta lidí netřídí sklo. A vůbec kompoty, okurky, sklenice by měly být na zálohu a určitě i firmy ušetřili a třeba by i zlevnili. Včera jsem zašívala hromadu ponožek, na doma budou dobrý. Co jsem se tak ptala kamarádek, žádná to nedělá…

Já zas třeba v našem konťáku na papír nacházím vždy jen velké kartony atd. Nikdo tam, krom mě, nesype i drobné papírové obaly, Kde asi jinak končí, že..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
24.10.18 09:37
@inkakřivák píše:
@modravlocka Jo, a přesto zašívám, protože mi přijde šílené takto plýtvat. To je stejné, jako když se někdo rozhodne, že nutně musí mít nějaké trendy doplnky a ty staré vyháže, protože letos přece letí jiná barva. Hnus.
A třeba mne vyšokovala jedna reklama včera, na kostým čarodějnice z Kaufu za 140!!! korun. Umí si vůbec někdo představit, v jakých podmínkách to někdo vyrábí? Kdybych ho měla šít doma, tak mi to nestačí ani na materiál, a kde je práce? A to je ono - tady se řeší každý pytlík od mouky, taky fajn, a pak se ty ženy seberou a koupí toto. Kdo to šije, kde, jak? Že děti někde v Indii? Ale co, hlavně že naši miláčci to mají na jeden večer, že?

Jo, takhle vidím draky přes dvě stovky. Drahý a bůhví, jak vyrobený. Není nad zážitek vyrobit s dětmi draka doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
24.10.18 09:41

Jinak jsem se zeptala vedení místního Tesca, zda by nešlo objednávat okurky bez plastových obalů. Bylo mi řečeno, ŽE TO NEJDE ( :roll: ) kvůli tomu, že to objednává počítač z centrálního skladu.
Takže, jak bylo v A DOST o tom, jak hypermarkety slibovaly postupně mít okurky bez obalů, tak možná to jednou bude, ale asi si ještě počkáme, protože (ironicky myšleno), změnit zadání centrálnímu skladu je asi velká a dlouhodobá fuška :roll: 8)
Tady naše Jednota, páč jede v malém, může zadat do objednávky jaké okurky chce, balené či nebalené, v tom jsou svobodnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
24.10.18 09:42

Jinak mě napadl slogan vhodný do obchodů na okurky: „Více sexy pro přírodu jsou okurky bez kondomu“ 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79805
24.10.18 09:54

@Evulina O těch balenýc okurkách se už myslím jedná. Jenže to je taky prd. Když vezmu, jak je všechno balené stylem plastový pytlík a pak ještě obrkrabice děs. A bezobalu tady není, bohužel. No tak se snažím aspon ty uzeniny brát u řezníka, kde to jde. A sýry u pultu. Jenže to je stejně plast a papír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
24.10.18 10:47

@Evulina
Ono to ale zatím opravdu nejde, opakují to pořád dokola - mají na několik let podepsané smlouvy s dodavateli, pokud nsmlouvaný dodavatel odmítá dodat okurku bez obalu, tak ten obchod prostě nemůže jen tak nakoupit zboží jinde, kde mu to umožní, takhle jednoduše to prostě nefunguje. Oni slibují, že jak budou končit smlouvy, tak se pokusí zajistit (pokud stále bude tlak veřejnosti a poptávka) dodavatele, který to umožní…Zas v těchto věcech je potřebovat se dívat na širší souvislosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
24.10.18 10:58

Holky, já hlásím za Tesco v Prostějově, že včera jsem tam poprvé koupila okurku bez obalu. Měli je hned vedle obalenych, za stejnou cenu. Takže aspoň tady posun. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
24.10.18 20:50

Tak dámy pozor!!!
Ve výše jmenovaném Tescu (konkrétně Tesco Březhrad blízko Hradce Králové), v kterém mi před pár dny řekli, že TO NEJDE, dnes měli na výběr z obalových i bezobalových hadovek!!!
:palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
24.10.18 21:16

@Evulina Heleď, tuhle mi holčina vyprávěla, jak na brigádě v Tescu vybalovali vzadu ve skladu okurky z „kondomů“, protože je poptávka po nezabalených…

Já se snažím vyhýbat supermarketům pokud možno úplně (mám jen asi 2 nebo 3 komodity, které jinde nemám k sehnání), ale chápu, že ne všude je ta možnost a čas. Docela zajímavé jsou na toto téma články Tomáše Hajzlera, jestli znáte, kromě toho jsem jednou měla možnost nahlédnout i do toho systému řetězec - výrobce potravin a není to nic, co bych chtěla podporovat (pokud to jde). :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
28.10.18 15:03
@klamonožka píše:
@Evulina Heleď, tuhle mi holčina vyprávěla, jak na brigádě v Tescu vybalovali vzadu ve skladu okurky z „kondomů“, protože je poptávka po nezabalených…Já se snažím vyhýbat supermarketům pokud možno úplně (mám jen asi 2 nebo 3 komodity, které jinde nemám k sehnání), ale chápu, že ne všude je ta možnost a čas. Docela zajímavé jsou na toto téma články Tomáše Hajzlera, jestli znáte, kromě toho jsem jednou měla možnost nahlédnout i do toho systému řetězec - výrobce potravin a není to nic, co bych chtěla podporovat (pokud to jde). :roll:

No jo, jenže když mi dítě ze zeleniny jí jenom okurky, tak mu holt někdy kupuju no :oops:
S tím, že vzadu vybalujou z kondomů okurky, je to ale klidně možný, je fakt, že si o Tescu iluze zas až takový nedělám no :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
28.10.18 21:07
@Evulina píše:
Já všechno spodní prádlo, ručníky i látkové vložky z biobavlny peru na vyvářku. Prevence mykóz, které mne před lety opravdu hodně trápily. Hodně žen se léčí, léčí, mykózu má furt, ale neinformuje se o tom, že je nutno intimní součásti prádla vyvařovat, jinak se mykóza z prádla nedostane a pořád se to přenáší dál a dál. Ani šedesátka na to nestačí, až ta devadesátka je jistota. Vložky drží, už leta. Mám Imse Vimse biobavlněné (přírodní barva biobavlny, lemováno barevnými nitěmi na overlocku).

Aha, tak díky za radu. Je pravda,že na té jedné je napsaná 60ka, tak myslíš,že to můžu porušit a risknout 90ku? :) je fakt, že musím zaklepat,že nějak na záněty netrpím, ale párkrát jsem to zažila a není to nic příjemného, takže, zase riskovat to, že bych mohla chytit nějaký zánět z ne dobře vypraných vložek, tak to fakt nechci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
28.10.18 21:11
@Evulina píše:
No jo, jenže když mi dítě ze zeleniny jí jenom okurky, tak mu holt někdy kupuju no :oops:
S tím, že vzadu vybalujou z kondomů okurky, je to ale klidně možný, je fakt, že si o Tescu iluze zas až takový nedělám no :think:

To je jasný, když není na výběr. :nevim:

Jinak, mám hroznou radost - zrovna jsem zjistila, že jeden z pražských bezobaláčů, který doteď prodával jenom drogerii, začíná i s potravinami, a spoustu věcí, které mají jinak bezbalově jinde strašně drahé, tak tam mají za normální ceny. Třeba rýži nebo cukr jsem v BO vůbec nekupovala, protože stály prostě strašně moc. Navíc to mám pěkně po ruce. Juch, mám radost, že se tyhle obchůdky šíří, je vidět, že je o to zájem. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22812
28.10.18 21:23

@inkakřivák Ještě, jak jsi psala o zasněžování sjezdovek,tak mě napadlo o to, kde berou pořád vodu do bazénů na koupalištích, to se taky spotřebuje něco vody :think: A jestli budou ta sucha pokračovat, tak to nevím, kam to přijdeme? :nevim:

@Evulina Jo s těmi draky, to u nás bohužel se už moc nevidí,že by je někdo pouštěl,škoda, tyhle pěkné zážitky,co my dělali běžně, když jsme byly děti,tak to postupně upadá. A když už, letí drak,tak většinou takový ten kupovaný, který je nějaký z igelitu s nějakým podivným obrázkem, který je samozřejmě natisknutý. :roll:
JOjo, jak říkali v Adostu,že je to hrozně složité ten systém předělat, na to,aby se prodávaly okurky bez ochrany, ale já si to teda nemyslím. Jak známe, jen kolem nás samé výmluvy,jak to nejde, ale hledat způsoby, jak by to šlo,to ne. To asi bolí :roll:
A slogan super :lol:
J0, tak to mám radost, to už je jiná,to máme fakt nedaleko od baráku. Je fakt,že do tohoto Tesca zavítáme,tak 1×-2× ročně, ale pak někdy bychom mohli a pak i tu okurku tam vzít :palec:

@klamonožka Hm ,to mě už taky napadlo, dá se všechno obejít,ach jo :cert:

@ngauruhoe Kdybych měla Prostějov za rohem,nakupuji tam hned. Taky bych se zkusila zeptat v našem oblíbeném obchodě (u nás je to Lidl :mrgreen: ) jestli by nešlo okurky nechat bez obalu? :) My je však ale teď moc kupovat nebudeme, v zimě na to ani nemáme chuť. Pro nás je to letní zelenina a dovezená nás teda neláká :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
29.10.18 15:25

Nedalo mi to a napsala jsem do Tesca dopis..uvidíme, co odpoví ;)
Jsem takový šťoura no..
Napsala jsem, že jsem byla šťastná za to, že jsem najednou nalezla v našem Tescu bezobalové okurky, ale že jsem se pak dozvěděla, že se prý údajně ty bezobalové rozbalují v „zákulisí“. A že pevně věřím, že tomu tak není a pokud ano, tak Tesco nepochopilo, oč nám, „bezobalovým“ zákazníkům, jde.
Jinak můj muž je ještě víc nedůvěřivý. Říká, že si myslí, že i v bezobalových prodejnách se to s těmi obaly „šidí“. Resp. ne tam, ale dodavatelé, kteří do bezobalů dodávají, že prý to klidně vysypou z obalu do nějaké vratné nádoby kvůli tomu, aby měli kšeft a bezobal od nich dál bral. Na druhou stranu, i kdyby, ušetří se aspoň malé pytlíčky, do kterých to pak nemusí jít zákazníkovi, že.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.