Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Já jsem v prosinci pracovala na pokladně a nestačila jsem se divit. Jedna důchodkyně měla všechny věci ve 2 sáčcích. Tzn. instantní kafe ve skleničce ve 2 mikrotenových sáčcích, mouku ve 2 sáčcích, prostě úplně všechno ![]()
Na ovoce a zeleninu, pokud to jde, taky nepoužívám ty pytlíky. Bohužel na rohlíky je beru a nejsem schopná si je brát z domu, jako jsme to dělali v dětství. Ale používám je doma na všechno co potřebuji i do mrazáku.
@Lidym třeba ty sáčky na něco potřebuje
ale je to děs, vzpomínám, že v dětství jsem chodila nakoupit a vždy jsem si vzala na rohlíky pytlík z domova, který jsme pak jen vypláchli a používali znova…a taky jsem si vzpomněla na vážené kvasnice balené do papíru.
![]()
@aiwwa Jo kdyby se daly sehnat, to by byla věc. Kupovali jsme je na pomazánky, tak těch dvacet deka nebo víc.
@aiwwa @inkakřivák U nás v COOPu ty vážené kvasnice vloni jeden čas měli. A ty sáčky byli pevnější, něco vydrželi. Obě babičky je pokaždé vymývaly. Já jsem ještě nikdy sáčky nekupovala, používám ty od pečiva. Ale taky nemyju.
@inkakřivák píše:
@aiwwa Jo kdyby se daly sehnat, to by byla věc. Kupovali jsme je na pomazánky, tak těch dvacet deka nebo víc.
Já vážený kvasnice viděla, ve vesnickém obchůdku, ale měli to rozvážené do plastové strečové folie, takže snaha o bezobalovost, příp. papír, stejně vyšla v vniveč. Požádala jsem je, jestli by mi mohli odvážit, pokud ještě mají pod pultem někde celou hroudu kvasnic, co mého sáčku nebo do papíru. Řekli, že mohou, ale že stejně jim ty velké celé hroudy kvasnic chodí zabalené v hromadě streč. folie. Takže akorát člověk nevidí do zákulisí.. ![]()
@Evulina Jé, z Bělečka, tak to je dobrý. To jsem na to zvědavá ![]()
Taky na mě nikdo nekoukal, když jsem přišla na pokladnu s 4 pomeranči bez sáčku ![]()
@Pety2 To stači odtrhnout trs sáčků a je to a nemusela baba do toho cpát všechno možné
takhle to dělá můj táta,když přijede do oddělení ovoce/zelenina. Tak odškubne trs sáčků a pak to postupně do toho láduje
Já tu rodinu moji na to asi nenaučím ![]()
Holky zjistila jsem, že je vše třeba brát ze všech úhlů pohledu (nejen ekologického, ale i lidského) a hodně přemýšlet v souvislostech. Včera jsem si uvědomila jednu věc - že největší problém je s bezobalovým masem a uzeninami. A to tak, aby byly nejen bezobalové, ale i „etické“ a zdravé. Měla jsem možnost shlédnout film z konvenčních jatek a je to strašné. Zvířata jsou vežena natěsnaná s cizími zvířaty ve voze, už to je vystresuje, pak cizí prostředí, cizí lidi.. vystresovaná, jsou tam jako zboží, ne jako živí tvorové, jede to tam jak na běžícím páse, fronta zvířat slyší a vnímá, co se těm před nimi děje. Ne, tak toto podporovat nebudu.
Je více možností:
Klasické masny a řeznictví už nejsou pro mě. A jsem strašně moc vděčná, že můžeme mít hodně i svého masa.
U vajec, mléka a ml. výrobků se dají bezobalově z ekofarem pořídit produkty proti masu a masným produktům mnohem více jednoduše.
@Evulina Vlastní jatka na farmách jsou dost scifi. Protože předpisy jsou děsné, takže i z těch farem se to na jatka vozí. A já bych to brala dost jinak. Ano, zvíře někam vezou, což se mi taky nelíbí, ale bohužel. Na těch jatkách - ta zvířata sice slyší třeba bučení, ale ona fakt netuší, co se děje. A třeba takové prase, to je prostě hysterka. Prasata, stačilo, když se vezlo krmení a byl řev, jako by je mučili. Prostě řvou. A byla jsem přímo a osobně na porážkové lince kuřat - a jo, smrdělo to, to si pamatuji doted, ale kuřata jím běžně. Prostě jsem si zvolila to, že zvíře je tu na naši potřebu, a tím to pro mne hasne. N tech jatkách to zabijí hned,není tonějaké týrání, a co se děje pak, je už tomu zvířeti fakt jedno. Samozřejmě moci si to pěstovat doma by byla krása, ale kdo může? A kdo to umí? umíš třeba ty zabít drůbež nebo králíka? O větších zvířatech ani nemluvím. Takže já bych zůstala řešit spíš ty odpadky.
@inkakřivák píše:
@Evulina Vlastní jatka na farmách jsou dost scifi. Protože předpisy jsou děsné, takže i z těch farem se to na jatka vozí. A já bych to brala dost jinak. Ano, zvíře někam vezou, což se mi taky nelíbí, ale bohužel. Na těch jatkách - ta zvířata sice slyší třeba bučení, ale ona fakt netuší, co se děje. A třeba takové prase, to je prostě hysterka. Prasata, stačilo, když se vezlo krmení a byl řev, jako by je mučili. Prostě řvou. A byla jsem přímo a osobně na porážkové lince kuřat - a jo, smrdělo to, to si pamatuji doted, ale kuřata jím běžně. Prostě jsem si zvolila to, že zvíře je tu na naši potřebu, a tím to pro mne hasne. N tech jatkách to zabijí hned,není tonějaké týrání, a co se děje pak, je už tomu zvířeti fakt jedno. Samozřejmě moci si to pěstovat doma by byla krása, ale kdo může? A kdo to umí? umíš třeba ty zabít drůbež nebo králíka? O větších zvířatech ani nemluvím. Takže já bych zůstala řešit spíš ty odpadky.
Tak vlastní jatka mají třeba zde: https://biofarma.cz/cz/o-biofarme
Beru od nich, když mi doma něco dojde, nějaké maso z vlastní produkce.
Ale přemýšlím teď hodně o uzeninách - já je nemusím, ale muž bohužel jo. Zaměřím se víc na kvalitu.
A jinak u nás kuřata zabíjí manžel. Jde vždy do kurníku pro jednotlivého ptáka, chytne ho za nohy, malou chviličku (pár vteřin) s ním zatočí ve vzduchu a pak ihned usekne jedním sekem hlavu. Pak horká voda, škubačka. Pak já a tchýně doškubáváme a kucháme.
Prase a býky a králíky nám zabíjí kamarád řezník. Když nemůže, tak králíky zvládá i manžel.
A rozhodně si nemyslím, že klasická jatka a převoz tam a to všechno kolem toho zvířata nestresuje jako blázen..to mě holt nepřesvědčíš..
Jistě stresuje, ale na druhou stranu jak říkám, málokterá farma má vlastní jatka. Opravdu vím, o čem mluvím. Takže i ti drobnější chovatelé jsou na ně odkázaní. To je tvrdá realita.
A já to mám tak, že prostě to zvíře je chované na maso, zabít se musí a co už nadělám. Kvůli jatkám ze mne vegetarián nebude. A navíc - já tedy zabít umím jak drůbež, tak králíka, i vykuchat i králíka stáhnout. To je prostě normální. Když chci jíst maso, musí halt to zvíře být zabito. fakt jatka neřeším. Nemyslím si, že tam pracují sadisti, ktří ta zvířata trápí, ale lidi, kteří tu práci prostě udělat musí a hotovo. Ale neberu ti tvůj pohled na věc. Spíš mne dožírají převozy živých zvířat přes půl Evropy - a jsem ráda, že třeba Poláci už nesmí takto vozit koně do Itálie a Francie.
@inkakřivák převozy zvířat mě neskutečně štvou a klecový chov slepic na vajíčka.
když vidím jak se mají slepice u sousedů, celý den si běhají, tak si ani nechci představit, co ty chudinky v těch klecích. Jinak tedy @Evulina jak vy zabíjíte třeba býka? přijede řezník k vám? podrobnosti prosím vynech, já jsem citlivka. A vlastně bych se ani nedokázala na žádný dokument z jatek podívat.
Jo, jenže na druhou stranu lidé chtějí levně jíst. Tedy 99% lidí v Evropě dejme tomu. Ten zbytek chce prostě jíst. A spoustě lidí by naše starosti přišly úsměvné. Já to chápu, my se máme dobře, ovšemkdyby se měly třeba i ty slepice chovat všechny tkto, tak cena vajec vyletí třeba na deset korun, i víc, protože by se jich muselo chovat mnohem méně. Totéž jatečná zvířata. To je bohužel zase realita. Stejně jako se už těžko vrátíme k malým políčkům, kde si budeme pěstovat obilí a brambory. Nejsem zlá si myslím, jenom bohužel realista.
@Evulina Jo, souhlasím. Úplně bez masa být nechci, chybělo by mi to (asi spíš psychicky, měla bych na něj chuť), o manželovi nemluvě, ale snažím se celkově jeho spotřebu omezovat. Třeba kuřecí už nekupuju a nejím vůbec, protože mi ty chovy přijdou strašné. Vajíčka máme od sousedů z chaty domácí, když dojdou a musím koupit, kupuju už jen „jedničky“, tj. z volného chovu. Ano, stojí 8 korun jedno, ale nepotřebuju jich každý den 10, aby mě to nějak zruinovalo. Králíky máme od známých (doma chované i zabíjené), jen to vepřové a hovězí zatím nemám pořešené, nenašla jsem ve svém okolí nějakou alternativu.
Takže teď to mám doma tak, že vařím a jím maso jen o víkendu, manžel neprotestuje, bezmasé večeře mu nevadí, což jsem ráda. ![]()
Argument „kdyby to tak dělali všichni…“ nemám moc ráda, protože to prostě nikdy všichni dělat nebudou - a jestli jo, tak se tomu během let postupně zemědělství a ekonomika přizpůsobí. Jídlo je dnes u nás tak levné, že i kdyby stálo vajíčko 10 korun a mléko 50, tak kvůli tomu nikdo hlady umírat nebude. Když vidím, kolik někteří lidi utratí za elektroniku, za nové oblečení a podobně, a pak musí kupovat vejce trojky z Polska, protože jiné jsou přeci moc drahé, tak mi připadá, že fakt není něco v pořádku. ![]()
Příspěvek upraven 10.01.19 v 17:29