Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@Mercury Když se třeba u nás vypěstuje víc obilí, tak ho vyvezou do chudých států? To opravdu ne. Pamatuji si pár let zpátky, když byla veliká nadúroda obilí, tak se s ním topilo v elektrárnách.
Tou situaci, o které jsem psala, jsem samozřejmě myslela u nás v ČR - jasně, že jsou státy, kde je pro lidi jídlo drahé. Ale to, že když se ho u nás nebo v Americe vypěstuje hodně, tak jej zbude dost i pro chudé země, je opravdu nesmysl. Kromě toho, že vyvážet pytle s jídlem je jeden z nejméně funkčních způsobů humanitární pomoci, s výjimkou vyloženě válečných stavů, občanských válek atd.
@klamonožka Nemyslela jsem to tak ze kdyz je nadbytek tak se vyveze do afriky. Spis tak ze kdyz je nadbytek tak celkove cena klesne. Kdyz malo je to drahe. Ze se dovazi zbozi, dle me pravda je. Kdyz se nekde neurodi tak taky ty veci jsou, protoze se dovezou odjinud a proto ceny jsou hodne provazany. Obili jsem myslela spis jako meritko, ale myslim ze tam kde se vypestovat neda v dostatecne mire, se dovazi (kdyz je odkud).
Nebo jinak. Vzdycky bude na svete nekdo kdo umira hlady, nekdo kdo ma presne tolik kolik potrebuje k preziti, nekdo kdo ma dost a nekdo kdo ma nadbytek. Kdyz by bylo celkove min, tak se to posune. Ten kdo mel presne tolik kolik potrebuje bude umirat hlady.
Ale taky nevim co s tim. Jen rikam ze reseni neni tak jednoduche.
@Mercury Heleď, taky to nemám nějak extra nastudované, ale myslím, že to tak úplně nefunguje. Základní potraviny se ve obvykle pěstují v dané oblasti a např. cena vajec v Evropě neovlivňuje jejich cenu třeba v Indii nebo Africe. Rozvojové státy, pokud tam zrovna není vyloženě nějaká krize, se vyznačují právě vysokým podílem obyvatel věnujících se zemědělství oproti vyspělejším státům. To, že když se někde neurodí, tak se to doveze, platí podle mého spíš opravdu pro vyspělé státy, kde si to mohou dovolit zaplatit - peníze prostě hýbou světem a z vyspělejšího státu se do chudšího nebudou vozit potraviny, protože by se to nevyplatilo, neutržilo by se tam za ně tolik, aby se to někomu vyplatilo tam dovážet.
Ale když se nějaká potravina začne hodně vyvážet, tak v dané zemi vzroste cena - třeba jak přišly do módy v Evropě chia semínka, všichni je začali kupovat, tak to bývala potravina chudých v latinské Americe. A teď se jí veliké množství vozí do Evropy, protože je tu poptávka, a tak je v Jižní Americe drahá a je z toho problém.
Ostatně - v Evropě se třetina vypěstovaného jídla vyhazuje. Myslela bych si, že když by nebylo třeba zrovna u nás tak laciné, že by jím lidé plýtvali méně. Ale je to nejspíš naivní myšlenka a stejně by to tak nefungovalo. ![]()
Tak to ja si myslim ze by treba i fungovalo. Ze by se u nas tolik neplytvalo kdyby to bylo drahe. Ale jak to zdrazit jen tam kde si to lidi muzou dovolit? Kdyby vsechno stalo 2× tolik tak taky budu vic premyslet co koupit. Ale co se tyce vylozene plytvani potravin tak si myslim ze to spis delaji restaurace, obchody. Nevim mozna ostatni ziji vyrazne jinak, ale ze by domacnosti tolik vyhazovali si zase nemyslim.
Jednou jsem o tom videla nejaky dokument, jak chytaji ryby na mori, zpracovavaji, vyrabi salaty, bali (vyroba plastovych krabicek), rozvazi po svete. Nakonec to koncilo tim kolik se toho vyhodi, aniz by byla otevrena krabicka (takze do smesi), protoze to nebylo dost cerstve. A jinde maji hlad. Proste je to tezky. Kazdy chce vsechno, nikdo se uskromnit moc nechce a ty zdroje jsou omezene. Proto si i myslim, ze ty opatreni musi diktovat lidem hlavne stat. Je sice pekny ze se spoustu lidi nejak snazi, ale porad to bude jen kapka v mori. Dokud nebude na plasty super dan, vysoke zalohy, sacky budou zdarma atd, lidi si je brat budou. Je to proste pohodlny. My jsme stat kde jde lidem hlavne o penize, nikdo (jen par lidi) nebude chtit kupovat neco drazsiho jen proto, ze je to eko. Me se do toho taky zrovna dvakrat nechce, clovek pocita kazdou korunu. Ale tak snazim se delat aspon to co me nic nestoji, popripade na cem usetrim (tridit, nebrat sacky, prat v mydle, latkove plenky atd.). Treba nakupovat v bezobale je nad moje moznosti (jo a jak tu nekdo psal, taky moc neverim ze to nenu vysypany z normalnich baleni).
Pred nekolika lety jsem byla v nemecku na navsteve u znamych a tam to trideni odpadu bylo tak krasne samozrejmy. Plechovky hazeli dohromady s papirem, petky zalohovane. Akorat si stezovali, ze museli na petky udelat oznaceni ze jsou jejich, protoze cesi jim tam vozili ty nase nezalohovane a chteli za ne zalohu zpatky.
@Mercury ano v Nemecku to funguje dobre, tridime tu plasty, plechovky apod. Do jednoho pytle specialniho a ty pytle se vyvazi kazde tri tydny, den pred odvozem se nosi na urcene misto.
Akorat cely svet uz nevi ani co s tridenym odpadem, je to tezky ![]()
https://eurozpravy.cz/…me-se-v-nem/
Minulý týden byla reportáž v TV, že v řadě měst se zavádějí šedé kontejnery na kov - konzervy, alobal apod. U nás jsem je zatím neviděla, ale myslím, že super, že se zavádějí.
@aiwwa a taky pry je mozne tam kde ten kov chybi hazet sklenice i s vicky do skla. U nas nastesti kov je
@Mercury píše:
@aiwwa a taky pry je mozne tam kde ten kov chybi hazet sklenice i s vicky do skla. U nas nastesti kov je
tak já sklenice nevyhazuju, zavařuju do nich
@aiwwa my taky, ale i tak nam obcas nejake prebyvaji a hlavne vicka casem (po opakovanem pouzivani) prestavaji tesnit
a taky obcas koupim detsky prirm a ty zase pro zmenu nejdou uz opakovane pouzit…
Viděla jsem zrovna, teď nevím v Adost nebo ve zprávách, že by snad časem, se zavedly nějaké sáčky (nevím, jaký materiál), které by se daly používat napořád. Že by je měli mít k prodeji v obchodě (teď nevím v kterém) No bylo by to super, kéž by se to rozšířilo všude ![]()
@Mercury píše:
Tak to ja si myslim ze by treba i fungovalo. Ze by se u nas tolik neplytvalo kdyby to bylo drahe. Ale jak to zdrazit jen tam kde si to lidi muzou dovolit? Kdyby vsechno stalo 2× tolik tak taky budu vic premyslet co koupit. Ale co se tyce vylozene plytvani potravin tak si myslim ze to spis delaji restaurace, obchody. Nevim mozna ostatni ziji vyrazne jinak, ale ze by domacnosti tolik vyhazovali si zase nemyslim.
Jo, taky jsem si vždycky říkala, ale už mi přijde, že je to prostě zas jen moje bublina, ve které jsem byla vychovávaná - že jídla se kupuje akorát a nevyhazuje se. Ale co vídám třeba u kamarádů, kteří bydlí se spolubydlícími - kolikrát mají plné poličky v lednicích prošlých věcí, které prý čas od času proberou a co je po datumu, letí do koše… Jeden kamarád pravidelně chodí do obchodu, má hlad, tak si koupí vlašák a 10 rohlíků, a pak sní 4 a 6 mu zbyde a ztvrdne a vyhazuje je. Nedá si říct, proč si jich nekoupí půlku. Bere to tak, že si ty rohlíky koupil, jsou to jeho rohlíky a tak si s nimi přeci může dělat co chce, třeba je vyhodit a proč ne, když je to tak levné, co kdyby měl zrovna jednou větší hlad a snědl jich všech 10.
Věřím, že jsou úplně klidně domácnosti, kde fakt třetinu vyhodí.
Nebo jsem byla v Anglii, kde je národním jídlem „fish and chips“ - smažená ryba s hranolky, čehož prodávají obří porce. Když nám zbyla a druhý den jsme si ji ohřívali v mikrovlnce, tak na nás místňáci koukali, že to je něco, co by brit NIKDY neudělal, jíst fish and chips druhý den… Takže jsem z toho nabyla dojmu (a byla kolikrát svědkem), že se prostě polovina každé porce fish and chips v Británii vyhazuje (asi to tak úplně nebude, budou existovat lidé, kteří to dokáží sníst celé, nebo podniky, kde toho dávají méně, ale já jsem se s tím tedy moc nepotkala).
Ale u nás to snad tak hrozné není, v domácnostech. ![]()
@Mercury píše:
Jednou jsem o tom videla nejaky dokument, jak chytaji ryby na mori, zpracovavaji, vyrabi salaty, bali (vyroba plastovych krabicek), rozvazi po svete. Nakonec to koncilo tim kolik se toho vyhodi, aniz by byla otevrena krabicka (takze do smesi), protoze to nebylo dost cerstve. A jinde maji hlad. Proste je to tezky. Kazdy chce vsechno, nikdo se uskromnit moc nechce a ty zdroje jsou omezene. Proto si i myslim, ze ty opatreni musi diktovat lidem hlavne stat. Je sice pekny ze se spoustu lidi nejak snazi, ale porad to bude jen kapka v mori. Dokud nebude na plasty super dan, vysoke zalohy, sacky budou zdarma atd, lidi si je brat budou. Je to proste pohodlny. My jsme stat kde jde lidem hlavne o penize, nikdo (jen par lidi) nebude chtit kupovat neco drazsiho jen proto, ze je to eko. Me se do toho taky zrovna dvakrat nechce, clovek pocita kazdou korunu. Ale tak snazim se delat aspon to co me nic nestoji, popripade na cem usetrim (tridit, nebrat sacky, prat v mydle, latkove plenky atd.). Treba nakupovat v bezobale je nad moje moznosti.
Jo, chápu, taky mě štve, že kolikrát je to ekologičtější řešení dražší ani ne tak z principu věci, jako že je na tom prostě „eko-přirážka“, protože to přeci lidi pro dobrý pocit zaplatí.
Snažím se to vždycky nějak posoudit, jestli mi ta konkrétní věc za to stojí, nebo ne. Třeba platit za síťované sáčky bůhví kolik, to fakt ne, když můžu vzít doma starou záclonu a vyrobím si je zadarmo.
Ono by bylo nejlepší, kdyby všichni začali tou nejvíc zero-waste věcí, a to „nekupuju zbytečnosti a věci, které nepotřebuju“, která je zaručeně zadarmo. ![]()
To jsem se rozkecala, omlouvám se… ![]()
Ze stranek recyklator:
Před pár dny jsem dostala tip na dokument Cena riflí (Německo, 2012, na youTube)Viděla jsem už hodně dokumentů, které nám odhalují skutečný stav věcí, ale tenhle mě zatím minul.
Hned v pondělí večer jsme si ho s manželem pustili. Celou dobu jsme mlčeli a po skončení Kuba jen řekl - No, tak rifle už nechci. Jen nevím, co jiného budeme kupovat.
Ano, nejsme už naivní a víme, že pěstování bavlny je náročné na vodu a chemikálie. Jasněže víme, že látky se barví chemicky. Taky víme, že se zneužívají lidé na levnou špinavou práci. I to, že výrobou trpí životní prostředí a celá planeta Země.
A stejně nás to šokovalo. Když vidíte, jak lidé pracují přímo s chemikáliemi tak, že se jich dotýkají, dýchají je a jsou pak vážně nemocní…za pár peněz…
A pak Vám dojde, že ty rifle si pak oblíkáte přímo na kůži, potíte se v nich…nosíte na sobě chemické látky které můžou způsobovat alergie a různé nemoci…
Kdo to chce?
Ale jaké máme jiné alternativy?
Psaly jste mi, že kupujete v sekáčích, měníte nebo dostanete od známých.
To je určitě dobrá možnost, ale říkám si co ta, která je nosila přede mnou…než je vícekrát vyprala…aby byly trochu „čistší“
Tak jsem dnes na netu hledala nějaké etické rifle a to, co jsem našla mě nadchlo.
Značka Kings Of Indigo - uvádějí, že dodržují férové podmínky, používají bio bavlnu a inovativní technologie.
Navíc - recyklují a upcyklují 😍 ♻️️🌏
A na to já slyším 🤗
Cena těchto etických riflí je kolem 2000,– Kč…vzhledem k tomu, že kupuji rifle jednou za 5 let…tak ta cena se mi po všech stránkách vyplatí
Co myslíte? Má to Cenu?
@Káťa19 píše:
Ze stranek recyklator:
Před pár dny jsem dostala tip na dokument Cena riflí (Německo, 2012, na youTube)Viděla jsem už hodně dokumentů, které nám odhalují skutečný stav věcí, ale tenhle mě zatím minul.
Hned v pondělí večer jsme si ho s manželem pustili. Celou dobu jsme mlčeli a po skončení Kuba jen řekl - No, tak rifle už nechci. Jen nevím, co jiného budeme kupovat.
Ano, nejsme už naivní a víme, že pěstování bavlny je náročné na vodu a chemikálie. Jasněže víme, že látky se barví chemicky. Taky víme, že se zneužívají lidé na levnou špinavou práci. I to, že výrobou trpí životní prostředí a celá planeta Země.
A stejně nás to šokovalo. Když vidíte, jak lidé pracují přímo s chemikáliemi tak, že se jich dotýkají, dýchají je a jsou pak vážně nemocní…za pár peněz…
A pak Vám dojde, že ty rifle si pak oblíkáte přímo na kůži, potíte se v nich…nosíte na sobě chemické látky které můžou způsobovat alergie a různé nemoci…
Kdo to chce?
Ale jaké máme jiné alternativy?
Psaly jste mi, že kupujete v sekáčích, měníte nebo dostanete od známých.
To je určitě dobrá možnost, ale říkám si co ta, která je nosila přede mnou…než je vícekrát vyprala…aby byly trochu „čistší“
Tak jsem dnes na netu hledala nějaké etické rifle a to, co jsem našla mě nadchlo.
Značka Kings Of Indigo - uvádějí, že dodržují férové podmínky, používají bio bavlnu a inovativní technologie.
Navíc - recyklují a upcyklují 😍 ♻️️🌏
A na to já slyším 🤗
Cena těchto etických riflí je kolem 2000,– Kč…vzhledem k tomu, že kupuji rifle jednou za 5 let…tak ta cena se mi po všech stránkách vyplatí
Co myslíte? Má to Cenu?
Za mě to cenu určitě má. Já pokud to jde, kupuju v sekáčích, jak popisuješ a nové věci pokud možno biobavlna. Pro děti je např. výborná značka Frugi. Občas koupím Tchibo, i když tam nevím, jak je to s férovou výrobou ![]()
@Káťa19 Jenže nejen rifle se vyrábějí z bavlny. Téměř všechna trička, legíny, tepláky, mikiny… z bavlny.
Zase na druhou stranu je to přírodní materiál a „s.rajdy“ z výroby jsou odstraňovány podle technologie už před nastříháním, enzymaticky, prostě podle technologie zpracování. A ta chemie je tam v podstatě nezbytná, protože bez ní nejsi schopna látku utkat. Spíš si myslím, že problém je v tom, že dnes je zvykem si oblečení vzít 2× na sebe a vyhodit, proto je ta spotřeba nadměrná. Ale tak je to se vším. No a když vynecháš bavlnu, co si chceš oblékat? Syntetiku? Recyklovaný PET na PES? Vlastně dodnes neexistuje označení, která vlákna jsou recy a která ne
. Nicméně zkusíš najít nějaký odkaz na ekologickou stopu vláken z chemické výroby a přírodních vláken? Jako super truper eko tip mě napadá obnovit válečnou tradici výroby kopřivoviny. Ze zkušenosti vím, že tam ta vlákna jsou a jsou fakt pevná, stálá a trvanlivá, dokonce cca po 3 letech v kompostu ty kopřivové natě jsou vidět. ![]()
@Tiger-lily to je jasny, taky vidim nejvetsi problem v nadmerne spotrebe, jen jsem na to vcera narazila u jedne pani na profilu, tak jsem si rikala, ze treba ten dokument bude nekoho zajimat… Taky se chystam si ho pustit.
Proste nejdulezitejsi je nekupovat zbytecne veci, radeji kvalitni, ktere vydrzi dele.