Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@sharunka03 píše:
@aiwwa My teda si děláme klasicky ve varné konvici, ale naši mají ten kávovar s mlýnkem, a to je jiná liga, než ta naše „zalejvačka“
Ta moka konvice ti udělá prekapavanou, je výborná a nemusím mít na lince žádný kávovar, nevešel by se, máme malou kuchyň.
U nás v bezobalu nově mléčné výrobky z biofarmy Bělečko, vč. bezobalové zauzené pařenice!
Jinak my zamražujem býka. Mám asi 2 metráky hovězího pozabalovaného do kompostovatelných sáčků. Jako asi takhle - k zamražování jsou lepší fakt klasické zamrazovací sáčky, ale dá se to i s těmihle. Když je toho tolik, tak by bylo s klasikou fakt halda plastů.
@Evulina Ale ty s tím zipem by se daly používat dokola, ne?
K těm okurkům v plastu. Brigádničila jsem v Prostějovském Tescu a v časáku pro zaměstnance mají článek, že do budoucna budou mít okurky bez plastu, už na tom pracují.
Anonym, kvůli vynášení informací. I když si myslím, že na tom nic tajného není.
@aiwwa píše:
Já vařím kafe v moka konvičce, normálně na sporáku.
Já mám taky ráda překapko. Mám plastový nástavec na hrnek/konvici, do něj dám papírový filtr, násypu kafe a prekapu. Filtry házím do kompostu a žížaly jsou tlustý jako malíček. ![]()
Plus sem si na něj naučila všechny návštěvy a hrozně se vždycky těší na kafe. Není tak hořký jako presso a přitom ten kofein tam je. Kupuji 100% arabiku.
Jinak není to sice úplně k tématu, ale nedávno jsem tuším na streamu viděla video ke třídění, konkrétně s moderátorem mluvil majitel zpracovatelské firmy na plasty.
A říkal, že třeba obaly z drogerie jsou v pohodě, protože se většinou jedná o kvalitní plasty. To samý PET lahve, v pohodě recyklovatelné. Nevadí ani tuba se zbytkem zubní pasty. Co je ale třeba, dobře vyplachovat obaly od masa (já proleju octem a nesmrdí). Špatné jsou prý mikrotenové sáčky. Ty jsou takřka nevyužitelné a leží jim tam a hromadí se. Takže na otázku moderátora, co s nima, rozmyslet si, jestli ho opravdu potřebuji a když to lze ( od ovoce atd.), používat opakovaně.
Já mám na ty účely doma krabici od tahacích kapesníků a tam se jich vejde. Dobře se z ní i tahají.
@inkakřivák píše:
@Evulina Ale ty s tím zipem by se daly používat dokola, ne?
To nevím no..s tím zipem jsou docela drahé, musela bych koupit hromadu balení..ono já mám v mrazáku dobré 2 metráky masa a kostí. Kdo jede normálně v malém, moc si to nedovede někdy představit ![]()
@MartinaIrena píše:
Jinak není to sice úplně k tématu, ale nedávno jsem tuším na streamu viděla video ke třídění, konkrétně s moderátorem mluvil majitel zpracovatelské firmy na plasty.
A říkal, že třeba obaly z drogerie jsou v pohodě, protože se většinou jedná o kvalitní plasty. To samý PET lahve, v pohodě recyklovatelné. Nevadí ani tuba se zbytkem zubní pasty. Co je ale třeba, dobře vyplachovat obaly od masa (já proleju octem a nesmrdí). Špatné jsou prý mikrotenové sáčky. Ty jsou takřka nevyužitelné a leží jim tam a hromadí se. Takže na otázku moderátora, co s nima, rozmyslet si, jestli ho opravdu potřebuji a když to lze ( od ovoce atd.), používat opakovaně.
Já mám na ty účely doma krabici od tahacích kapesníků a tam se jich vejde. Dobře se z ní i tahají.
Jenže tohle je právě nejhorší. Protože právě mikroten. sáčky lidi zatím skoro neřeší a spotřebují se jich miliony denně, každý v košíku každý prd v sáčku. Je hezké od řetězců, že se snaží mít okurky bez obalu, přestávají prodávat plast. tašky a nabízejí látkové atd., ale tohle by rozhodně mělo být do budoucna velké téma k řešení.
@Evulina Naprostý souhlas. Na mě vždycky koukají prodavačky divně, když nemám trs banánů v igeliťáku. To samý jeden kus grapefruitu apod. Bych to těm lidem dala zaplatit. 1 ks mikroteňáku = 1 kč a hned by si to rozmysleli.
@MartinaIrena píše:
@Evulina Naprostý souhlas. Na mě vždycky koukají prodavačky divně, když nemám trs banánů v igeliťáku. To samý jeden kus grapefruitu apod. Bych to těm lidem dala zaplatit. 1 ks mikroteňáku = 1 kč a hned by si to rozmysleli.
@MartinaIrena Lepím, cenovky na ten trs, a nikdo se zatím nedivil. Ani na mne nekoukají divně. Možná spíš manžel. Toho ty mikrotenové košilky nemohu odnaučit.
Také lepim cenovky přímo na ovoce,kde to jen trochu jde a teď se chystám nasit ty látkové sáčky. Chlap se teda tváří skepticky, ale snad si na ně zvykne
@inkakřivák píše:
@MartinaIrena Lepím, cenovky na ten trs, a nikdo se zatím nedivil. Ani na mne nekoukají divně. Možná spíš manžel. Toho ty mikrotenové košilky nemohu odnaučit.
@aiwwa píše:
Tak u nás v masně ti dají maso i uzeninu do přinesených obalů a pokud chceš, klidně jen do papíru. Co mi přijde maximálně neekologické jsou kapsle do kávovaru - plast, hliník. Jedno kafe denně a za rok pytel odpadu.já teď nedávno objednávala knížky a ponožky a obojí zabaleno jen v papíru a kartónu.
To přesne kritizoval můj muž, že u nich v praci mají ty kapsle. On pije radši turka. A je to daný špatnou legislativou. Kdyby měli výrobci povinnost dělat ty kapsle z papíru, tak by neměli jinou možnost.