Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6663
10.1.19 17:28

A jasně, že v zemích třetího světa by jim tyhle naše starosti přišly úsměvné, ale zas je faktem, že každý Evropan svým životním stylem zanechává mnohokrát vyšší stopu, než obyvatel rozvojové země. Kromě toho má na rozdíl od něj tu možnost volby.

A některé starosti - například ty s tím odpadem - nejsou jen výmyslem západní civilizace, která neví coby, naopak třeba ty Africké země, kterých se ten problém ve velkém osobně dotýká (mají plné pláže plastu a pořád jim tam připlouvá nový), zavádějí daleko přísnější zákony, než jsou třeba u nás (viz Keňa a úplný zákaz igelitek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115690
10.1.19 17:33

S těma plastama, lidi by se chovali jinak, kdyby měli za barákem moře plné plastu. Takhle si ti spousta neumí představit.. Mikroplasty ve vodě? Už jsem slyšela dost lidí s názorem. „to není pravda…“ včera říkali v tv, že se možná začnou zálohovat pet láhve. Já teda nekupuju nic v pet lahvi a myslím, že kdyby se úplně přestaly prodávat všechny limonády, tak žádná škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6663
10.1.19 17:46

@aiwwa Jo, přesně, to je u nás úplně typické. Když na to někde ve společnosti přijde řeč, tak se skoro vždycky najde alespoň někdo, kdo pronese „ale vždyť my nemáme moře, já jsem to tam nenaházel, proč bych se měl snažit toho plastu produkovat míň“. :think:

Jinak, to zas bude keců, až ty zálohové PETky zavedou, jaká je to hrozná šikana, už to vidím. My taky domů už žádné nekupujeme, ale myslím, že to je spíš výjimka. Třeba to mléko v plastu kupuje skoro každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115690
10.1.19 18:00
@klamonožka píše:
@aiwwa Jo, přesně, to je u nás úplně typické. Když na to někde ve společnosti přijde řeč, tak se skoro vždycky najde alespoň někdo, kdo pronese „ale vždyť my nemáme moře, já jsem to tam nenaházel, proč bych se měl snažit toho plastu produkovat míň“. :think:Jinak, to zas bude keců, až ty zálohové PETky zavedou, jaká je to hrozná šikana, už to vidím. My taky domů už žádné nekupujeme, ale myslím, že to je spíš výjimka. Třeba to mléko v plastu kupuje skoro každý.

Máš recht, když není krabicové, tak mléko v plastu kupuju a řepkový olej a ocet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
10.1.19 18:36
@aiwwa píše:
@inkakřivák převozy zvířat mě neskutečně štvou a klecový chov slepic na vajíčka. :cert: když vidím jak se mají slepice u sousedů, celý den si běhají, tak si ani nechci představit, co ty chudinky v těch klecích. Jinak tedy @Evulina jak vy zabíjíte třeba býka? přijede řezník k vám? podrobnosti prosím vynech, já jsem citlivka. A vlastně bych se ani nedokázala na žádný dokument z jatek podívat.

Jo, řezník přijede k nám. S jateční pistolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
10.1.19 18:38
@klamonožka píše:
@Evulina Jo, souhlasím. Úplně bez masa být nechci, chybělo by mi to (asi spíš psychicky, měla bych na něj chuť), o manželovi nemluvě, ale snažím se celkově jeho spotřebu omezovat. Třeba kuřecí už nekupuju a nejím vůbec, protože mi ty chovy přijdou strašné. Vajíčka máme od sousedů z chaty domácí, když dojdou a musím koupit, kupuju už jen „jedničky“, tj. z volného chovu. Ano, stojí 8 korun jedno, ale nepotřebuju jich každý den 10, aby mě to nějak zruinovalo. Králíky máme od známých (doma chované i zabíjené), jen to vepřové a hovězí zatím nemám pořešené, nenašla jsem ve svém okolí nějakou alternativu.

Takže teď to mám doma tak, že vařím a jím maso jen o víkendu, manžel neprotestuje, bezmasé večeře mu nevadí, což jsem ráda. ;)

Argument „kdyby to tak dělali všichni…“ nemám moc ráda, protože to prostě nikdy všichni dělat nebudou - a jestli jo, tak se tomu během let postupně zemědělství a ekonomika přizpůsobí. Jídlo je dnes u nás tak levné, že i kdyby stálo vajíčko 10 korun a mléko 50, tak kvůli tomu nikdo hlady umírat nebude. Když vidím, kolik někteří lidi utratí za elektroniku, za nové oblečení a podobně, a pak musí kupovat vejce trojky z Polska, protože jiné jsou přeci moc drahé, tak mi připadá, že fakt není něco v pořádku. :think:

Příspěvek upraven 10.01.19 v 17:29

Souhlas. A co kdyby jen za nové oblečení a elektroniku…za chlast a cigára často.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
10.1.19 18:42
@inkakřivák píše:
Jo, jenže na druhou stranu lidé chtějí levně jíst. Tedy 99% lidí v Evropě dejme tomu. Ten zbytek chce prostě jíst. A spoustě lidí by naše starosti přišly úsměvné. Já to chápu, my se máme dobře, ovšemkdyby se měly třeba i ty slepice chovat všechny tkto, tak cena vajec vyletí třeba na deset korun, i víc, protože by se jich muselo chovat mnohem méně. Totéž jatečná zvířata. To je bohužel zase realita. Stejně jako se už těžko vrátíme k malým políčkům, kde si budeme pěstovat obilí a brambory. Nejsem zlá si myslím, jenom bohužel realista.

No tak by ty ceny vyletěly no..aspoň by se lidi přestali přežírat..vždyť to je hrozné, kolik je obézních lidí a počet pořád roste. Jídlo je všude dostupné, všechny druhy po celý rok a v neomezeném množství. To v životě nikdy nebylo.
Lidi by si jídla aspoň víc vážili..(to jsem naivka co 8) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115690
10.1.19 18:52
@Evulina píše:
No tak by ty ceny vyletěly no..aspoň by se lidi přestali přežírat..vždyť to je hrozné, kolik je obézních lidí a počet pořád roste. Jídlo je všude dostupné, všechny druhy po celý rok a v neomezeném množství. To v životě nikdy nebylo.
Lidi by si jídla aspoň víc vážili..(to jsem naivka co 8) )

Přesně tak, kdyby se poraželo u supermarketu tak by se třeba i ten masný průmysl omezil a byl víc humánní. Já teda nejsem vegetarián, ale i tak si za maso ráda připlatím. Když vím, jak vypadá ten chov, tak úplně ideální. Ale je mi jasné, že lidu preferují nízkou cenu místo kvality.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1199
10.1.19 19:27
@Lidym píše:
Já jsem v prosinci pracovala na pokladně a nestačila jsem se divit. Jedna důchodkyně měla všechny věci ve 2 sáčcích. Tzn. instantní kafe ve skleničce ve 2 mikrotenových sáčcích, mouku ve 2 sáčcích, prostě úplně všechno 8o
Na ovoce a zeleninu, pokud to jde, taky nepoužívám ty pytlíky. Bohužel na rohlíky je beru a nejsem schopná si je brát z domu, jako jsme to dělali v dětství. Ale používám je doma na všechno co potřebuji i do mrazáku.

Moje mama je take duchodkyne take si bere sacky, tak mozna pomohu vysvetlit nac je potrebuji, tak moje mama na hovinka po psovy a kazdy den v nich vyhazuje odpadky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115690
10.1.19 19:35
@Taciras píše:
Ta krabice je mnohem horší, s tou neudělají nic, petek je sice nadbytek na to, aby se všechny zpracovaly, ale pořád z nich jde něco udělat, třeba flís je z petek. Nejraději koupím mléko ve skle, ani nestojí nějak víc, než jiná, někde k korunu, dvě, porovnávám tedy s jinými plnotučnými. Pak ten plast. Bohužel teda moc pravidelně čerstvé mléko nespotřebujeme a na tu příležitostnou spotřebu tu trvanlivá v krabici mám taky.

Kde kupuješ mléko ve skle? U nás nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
10.1.19 19:39
@Taciras píše:
Ta krabice je mnohem horší, s tou neudělají nic, petek je sice nadbytek na to, aby se všechny zpracovaly, ale pořád z nich jde něco udělat, třeba flís je z petek. Nejraději koupím mléko ve skle, ani nestojí nějak víc, než jiná, někde k korunu, dvě, porovnávám tedy s jinými plnotučnými. Pak ten plast. Bohužel teda moc pravidelně čerstvé mléko nespotřebujeme a na tu příležitostnou spotřebu tu trvanlivá v krabici mám taky.

Tak si udělej jogurt :palec:
Jednoduché - mléko zahřeješ na skoro bod varu, necháš zchladit na 45 stupňů, rozmíchám v něm lžíci koupeného jogurtu, naliješ do skleniček a dáš při cca 40 stupních zrát 6-8 hodin. A krásně k tomu poslouží i pečlivé zabalení do peřin. No a příště už nemusíš ten jogurt kupovat, startovací lžíci jogurtu budeš mít z minulé várky! :palec:
A když nespotřebujete ani jogurt, tak z jogurtového těsta lze udělat koláč, bábovku, lívance..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
10.1.19 19:41
@pionyrka píše:
Moje mama je take duchodkyne take si bere sacky, tak mozna pomohu vysvetlit nac je potrebuji, tak moje mama na hovinka po psovy a kazdy den v nich vyhazuje odpadky

Je to velmi zvláštní fenomén, protože právě dnešní důchodci měli dobře zažitu dobu bez plastových pytlíků a obalů. A najednou bez nich nemohou žít. No, ale asi je to tím, jak jsou zvyklí šetřit, tak když někde dostanou něco zdarma, tak po tom holt sáhnou no..
Zpoplatnit každý mikroten. sáček korunou, jak tu zaznělo, by myslím mohlo být řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
10.1.19 19:52
@inkakřivák píše:
Stejně , nezdá se vám divné, že třeba se zakážou normální žárovky, ale třeba sjezdovky se osvětlují a zasněžují a nikdo nepočítá, co to sežere elektřiny a vody. Anebo toaleták - proč musí být bělený, potištěný barevnými obrázky a ještě s vylisovaným dekorem a navoněný? proč? Když by stačil normální šedý a nemuselo by se to takhle nákladně krášlit. Jsme normální? nejsme.
:think: Třeba zrovna ohledně sjezdovek byly vydány přinejmenším místní vyhlášky, že z důvodu nízkého průtoku je zasněžování zakázáno. Což se vyřešilo jak? Vypnuly se webkamery. :mrgreen:
Toaleťák vybělěný s vůněmi a obrázky je mám takový dojem zejména pro chlapy, ženy to nepotřebují. :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115690
10.1.19 21:32

@Taciras to já si dávám mlíko do kafe, do Cara, někdy do čaje a klidně jen tak samotný. Takže tak tři týdně padnou, docela by se mi líbilo kupovat čerstvé ve skle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
11.1.19 07:13
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat