Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@inkakřivák píše:
@Tiger-lily Ono to dělá i hodně lidí přímo z venkova. Nechápu, ale je to tak. Přiznávám se, že jako zvědavá baba koukám po zahradách, když jdu z autobusu nebo vlaku. A bohužel hodně často mají lidi rozptylovou loučku.
Nechtějí se s tím „piplat“. Ale spíš je to móda řekla bych..že jako to působí „čistěji“.
Ve vedlejší vesnici už to dospělo tak daleko, že si chodí někteří tihle fajnšmekři stěžovat starostovi, že sousedovi kokrhá kohout a je to ruší. Tak ať táhnou do měst!!!!
@aiwwa píše:
U nás taky kromě nás a ještě jedněch sousedů. Každý má povinnou sestavu - bazén, trávník, túje, pergolu a nesmí chybět trampolína.
My pěstujeme dost druhů zeleniny a že bych v těch záhonech nějak otročila mi nepřijde. Loni jsme hlavně zalevali, jak bylo sucho, nebyli ani slimáci ani plevel.
Moje máma má ve vesnici, kde má chlapu, taky takovou zkušenost. Má plno stromů, zákoutí, keřů atd..no a takovouhle zahradu abys tam pohledala. Nemá ji tam snad nikdo krom ní. A mámě to tudíž na zahradě žije, protože se jí tam slétá ptactvo z celého okolí, má tam divoké včely no a další zvířátka..
@aiwwa píše:
U nás taky kromě nás a ještě jedněch sousedů. Každý má povinnou sestavu - bazén, trávník, túje, pergolu a nesmí chybět trampolína.
My pěstujeme dost druhů zeleniny a že bych v těch záhonech nějak otročila mi nepřijde. Loni jsme hlavně zalevali, jak bylo sucho, nebyli ani slimáci ani plevel.
Túje mě nebetyčně sejří. Kvůli nim totiž chcípají hrušně
A když náhodou nechcípne sám strom, tak 100% ale nemá žádné hrušky. Hrušně se s thújemi nesnesou.
@Evulina píše:
Moje máma má ve vesnici, kde má chlapu, taky takovou zkušenost. Má plno stromů, zákoutí, keřů atd..no a takovouhle zahradu abys tam pohledala. Nemá ji tam snad nikdo krom ní. A mámě to tudíž na zahradě žije, protože se jí tam slétá ptactvo z celého okolí, má tam divoké včely no a další zvířátka..
Přesně, my máme na zahradě ptáky, čmeláky, ježky, brouky a souseda jsem loni viděla jak lítal u pergoly s biolitem s řevem „pomoooc, vosa!“ ![]()
@Evulina píše:
Túje mě nebetyčně sejří. Kvůli nim totiž chcípají hrušněA když náhodou nechcípne sám strom, tak 100% ale nemá žádné hrušky. Hrušně se s thújemi nesnesou.
Přesně a prý to má vliv i několik stovek metrů, přitom já tak miluju hrušky. Holt smůla, tady mají túje všichni okolo.
@aiwwa píše:
Přesně a prý to má vliv i několik stovek metrů, přitom já tak miluju hrušky. Holt smůla, tady mají túje všichni okolo.
Několik kilometrů! Bohužel.
@Evulina píše:
Nechtějí se s tím „piplat“. Ale spíš je to móda řekla bych..že jako to působí „čistěji“.
Ve vedlejší vesnici už to dospělo tak daleko, že si chodí někteří tihle fajnšmekři stěžovat starostovi, že sousedovi kokrhá kohout a je to ruší. Tak ať táhnou do měst!!!!
Týýjo, to už je fakt smutné
Jak ten případ s poníkem, co nedávno běžel medii, z tohohle je mi fakt smutno.
Jo lidi chtějí bydlet na venkově, ale pak nadávají, že tam štěká pes, po zahradě chodí cizí kočky, někomu kokrhá kohout, taky jsem narazila na stížnost, že jim po zahradě se.ou ptáci, a ještě navrch debilní soused po příjezdu z práce řeže drevo. Jojo, každej tak na zahrádku gril, skluzavku, pískoviště a bazén a dost.
Právě jsme dorazili od dcery, myslela jsem kdovíco, a chtěla se pochlubit, jakou vypěstovala krásnou zahradní zeminu. Chystá si záhonky.
@Lidym píše:
@inkakřivák Já už na to přišla taky při zakládání trávníku. Zlatý brambory. To bylo práce. Já si to ještě ručně kopala a hrabala, srovnávala. My máme jenom zahradu odhadem asi 900 metrů.
No, já teda přiznávám, že trávník tady máme na kousíčku taky a je to pro mě oddychovka oproti 12 dlouhým řádkům brambor, kde ručně okopávám a sbírám dvakrát týdně haldy mandelinky, abych nemusela stříkat..Plus zahrada se zeleninou, kde se pořád drží takovej opravdu prevít plevel, nevím co to je, ale dorůstá to až do metru až metru a půl, má to tuhej stonek a hrozně odolný kořeny, je to nějaká hvězdicovitá potvora a nejde a nejde se toho pořád zbavit. Takže pro mě jaksi zahrada a brambory galeje docela jsou, nicméně pořád to není pro mě důvod, abych měla všude golfáč. Miluju stromy, keře, zákoutí..
No taky mám v záhonec prima plevel - je to nějaký druh zvonku, čím hlouběji jde, tím má mohutnější a křehký oddenek. A samozřejmě těsně pod povrchem je kořínek jako nitka,takže bj je dost marný. Už jsem se uchýlila i k herbicidu, protože jsem likvidovala záhon jahod. Prosím nezabte mne, kdo to zažil, ten ví, co to je.
Trávník máme taky, malý, ale před založením jsem musela celou zahradu dvakrát přerýt, poprvé na dva rýče. Kameny, odpadky a plevel, hrůza. A pak jsem vyráběla ještě zahradní zeminu na místo původních chlívků a odpadu. Byla to hromda, myslela jsem, že kompost, a při vyklízení jsme odtud vyhrabali pět pneumatik, stavební sut a kusy automobilové karoserie. děs. Platové lahve ani nepočítám. Měla jsem tam brambory, maliny, a stromky, ted už budou jen stromky, maliny a podsadba cibulovin a lem růží. Mám ráda rozkvetlou zahradu.
@inkakřivák píše:Á nazdar, nebydlíš u nás?? To samé hele..pan domácí leta letoucí si s tímhle hlavu nedělal, co mu kde od ruky odpadlo, to někde nechal, takže toho odpadu, co už jsme vyvezli a stále na něco narážíme..
No taky mám v záhonec prima plevel - je to nějaký druh zvonku, čím hlouběji jde, tím má mohutnější a křehký oddenek. A samozřejmě těsně pod povrchem je kořínek jako nitka,takže bj je dost marný. Už jsem se uchýlila i k herbicidu, protože jsem likvidovala záhon jahod. Prosím nezabte mne, kdo to zažil, ten ví, co to je. Trávník máme taky, malý, ale před založením jsem musela celou zahradu dvakrát přerýt, poprvé na dva rýče. Kameny, odpadky a plevel, hrůza. A pak jsem vyráběla ještě zahradní zeminu na místo původních chlívků a odpadu. Byla to hromda, myslela jsem, že kompost, a při vyklízení jsme odtud vyhrabali pět pneumatik, stavební sut a kusy automobilové karoserie. děs. Platové lahve ani nepočítám. Měla jsem tam brambory, maliny, a stromky, ted už budou jen stromky, maliny a podsadba cibulovin a lem růží. Mám ráda rozkvetlou zahradu.
No u nás ty kameny, ona to byla dlažba, pravděpodobně byl původně celý pozemek zadlážděný štětovou dlažbou. Takový malý kamenolom t byl. Ale ted už je to dobré, zeminu vylepšuju hnojem každý rok, jen ten trávník je dost bída, navzdory tomu hnojení. A letošní sucho mu dodalo. Naštěstí jak říkám je malý . 100-120 metrů? No stačí.
Normálně po roundupu nesáhnu, i dlažbu před domem raději pleju, ale tohle asi jinak nepůjde.
@Mercury @Lidym já tedy občas uvařím z Albert časopisu a zase mi nepřijde,že by tam byly recepty jen z drahých surovin, jsou tam i levná jídla ![]()
Jinak hlásím, že v HK v Bezobalu už mají lednici
Zrovna jsem koupila čerstvý sýr ve skleničce, tak se na něj těším. Mají: jogurty, kefíry, sýr, tvaroh a mléko. Akorát že, když jsem se ptala na to mléko, zdali mají i jako, že si budu moci nechat nalít do sklenice své, tak to nemají, to mě trošku vadí. Prý leda, koupit v té jejich a pak bude záloha na lahev 10 korun a nebo, že mi to přelijí do té mé lahve, což mi přijde zbytečné, ale zase, když bych chtěla ušetřit obal, že? ještě o tom popřemýšlím na příště
![]()
@sharunka03 píše:
Jinak hlásím, že v HK v Bezobalu už mají ledniciZrovna jsem koupila čerstvý sýr ve skleničce, tak se na něj těším. Mají: jogurty, kefíry, sýr, tvaroh a mléko. Akorát že, když jsem se ptala na to mléko, zdali mají i jako, že si budu moci nechat nalít do sklenice své, tak to nemají, to mě trošku vadí. Prý leda, koupit v té jejich a pak bude záloha na lahev 10 korun a nebo, že mi to přelijí do té mé lahve, což mi přijde zbytečné, ale zase, když bych chtěla ušetřit obal, že? ještě o tom popřemýšlím na příště
![]()
Tak když ty sklenice vrací zase zpátky panu Holmanovi do Bělečka, tak to přeci neva ne - zas je vydezinfikují a použijí znova. Jediné, co ekologické moc není, je znovutisknutí nových etiket na ty láhve. Já jezdím přímo k p. Holmanovi pro syrové mléko..ale teď bojuje, neb kravky některé odstavil a telátko se má nějaké narodit až na jaře..shání mléko od jiných biofarmářů - tzn. může chutnat trochu jinak, než od jeho Jerseyek..nicméně biokvalitu dodržet musí.
Sýry - čerstvé si dělám sama, tak jsem ještě neměla..ale ty pařenice, ty si teda kupuju a na tom ujíždíme celá rodina!!! Nově krom uzené mají i neuzenou, tu my radši ![]()
Jinak mléko přímo do tvé nádoby si můžeš dojet do Božetic u Borohrádku k panu Podstavkovi - je to sice z ruky, ale my tam občas zajedem vyloženě na pokec, on i jeho žena jsou lidé srdce na dlani, jsou úžasní oba dva. Zrovna v neděli jsme tam byli na čaj celá rodina a prokecali dvě hodiny
![]()
Měli jsme od nich před dvěma lety býčka k nám na statek.