Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22818
18.6.19 20:31
@Evulina píše:
Tak já letničky a umělé sadbovače nekupuju, na kytky moc nejsem a zeleninu kupuju biosemínka a polovinu produkce mám z vlastních semen z minulého roku. S dopravou máš pravdu, ale ono ruku na srdce, většina populace jede tím šestiválcem, nakoupí v hyper-super s tunou pytlíků a kelímků a pak tento nákup dá vedle nákupu letniček v umělých sadbovačích. Čili u mě to není hop nebo trop, nedokážu to omezit všechno a úplně, ale snažím se aspoň něco.

PŘESNĚ! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22818
18.6.19 20:32

@samá práce Jako, všechno spasit nemůžeme, ale snahu máme ;) A co ty? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
18.6.19 21:01

My se snažíme využít všechno do posledního drobečku.

• Každý týden děláme nákup potravin a jídelníček. Nechceme vyhazovat jídlo, takže například na namazání máme krom másla (to máme vždycky) jen jedno další mazání - žervé, lučinu, ricottu, nebo mazací sýr. Vždy vařím na večeři a oběd. Pokud porce zbude, zamrazím. To samé buchta. Ve dvou celý plech nesníme - půlka jde do mrazáku.
  • Oříšky a sušené ovoce nakupujeme ve zdravé výživě. Dávají se do papírových pytlíků, do kterých si potom balíme svačinu do práce.
  • Pokud je oblečení vytahané, nebo se už nedá nosit na veřejnosti, donosíme ho doma, pokud už je hodně jeté, jde na hadry na uklízení
  • Snažíme se nekupovat potraviny balené v plastu
  • Pokud nám z ovoce a zeleniny zbude funkční sáček, používáme ho dokud slouží.
  • Když nám z něčeho zbyde funkční krabička a najde využití, tak si jí necháváme a nekupujeme zbytečně jinou.
  • Snažíme se nekupovat nic zbytečného. Třeba oblečení máme celkem málo, ale unosíme všechno.
  • Nekupujeme zbytečné mycí prostředky, používáme vodu s trochou octa.
  • Používáme většinou látkové kapesníky.

Samozřejmě třídíme odpad, mohli bychom konečně koupit ten spešl koš :think:. Auto nemáme, protože ho nepotřebujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
19.6.19 13:12
@sharunka03 píše:
@samá práce Jako, všechno spasit nemůžeme, ale snahu máme ;) A co ty? ;)

Co já, třídím odpad na hořlavý a nehořlavý a jinak se tomu směju. EU zakazuje auta s většími emisemi, igelitový pytlíky, žárovky a vysavače s velkým příkonem a na druhou stranu se v zimě rozmrazují trávníky na fotbal a v létě jedou několika desítek KW agregáty na údržbu lední plochy kvůli hokeji. Jedna loď z čajna z cetkami, co hned vyhodíte, vyprodukuje tolik emisí co všechny auta z Evropy a na silvestra se spálí tolik chemie v rachejtlích na oslavu příchodu nového roku, že těch pár mikrotenových pytliků na housky, co si beru je naprostý prd. Aby to nestačilo tak se dělá ještě MS v ohňostrojích. Jo, snažím se nezalejvat pitnou vodou. Kdo z vás to má ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
19.6.19 15:27
@171Jirka píše:
My se snažíme využít všechno do posledního drobečku.
  • Každý týden děláme nákup potravin a jídelníček. Nechceme vyhazovat jídlo, takže například na namazání máme krom másla (to máme vždycky) jen jedno další mazání - žervé, lučinu, ricottu, nebo mazací sýr. Vždy vařím na večeři a oběd. Pokud porce zbude, zamrazím. To samé buchta. Ve dvou celý plech nesníme - půlka jde do mrazáku.
  • Oříšky a sušené ovoce nakupujeme ve zdravé výživě. Dávají se do papírových pytlíků, do kterých si potom balíme svačinu do práce.
  • Pokud je oblečení vytahané, nebo se už nedá nosit na veřejnosti, donosíme ho doma, pokud už je hodně jeté, jde na hadry na uklízení
  • Snažíme se nekupovat potraviny balené v plastu
  • Pokud nám z ovoce a zeleniny zbude funkční sáček, používáme ho dokud slouží.
  • Když nám z něčeho zbyde funkční krabička a najde využití, tak si jí necháváme a nekupujeme zbytečně jinou.
  • Snažíme se nekupovat nic zbytečného. Třeba oblečení máme celkem málo, ale unosíme všechno.
  • Nekupujeme zbytečné mycí prostředky, používáme vodu s trochou octa.
  • Používáme většinou látkové kapesníky.
Samozřejmě třídíme odpad, mohli bychom konečně koupit ten spešl koš :think:. Auto nemáme, protože ho nepotřebujeme.

Tak to je super!!
My jsme ostudy ohledně toho auta. Mám to v hlavě k řešení, určitě využijeme víc vlak. A teď, když je pěkně, už jsme to snížili na polovinu a sedáme víc na kolo. U nás to je hodně i o čase - jet na nákup 10 km na kole zabere nějaký čas, než když tam člověk sfoukne autem a hrc prc je zase za chvíli doma. To je ale můj problém, že jsem si toho na sebe tolik nabalila, to je jasný. :roll: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15766
19.6.19 15:31
@samá práce píše:
Co já, třídím odpad na hořlavý a nehořlavý a jinak se tomu směju. EU zakazuje auta s většími emisemi, igelitový pytlíky, žárovky a vysavače s velkým příkonem a na druhou stranu se v zimě rozmrazují trávníky na fotbal a v létě jedou několika desítek KW agregáty na údržbu lední plochy kvůli hokeji. Jedna loď z čajna z cetkami, co hned vyhodíte, vyprodukuje tolik emisí co všechny auta z Evropy a na silvestra se spálí tolik chemie v rachejtlích na oslavu příchodu nového roku, že těch pár mikrotenových pytliků na housky, co si beru je naprostý prd. Aby to nestačilo tak se dělá ještě MS v ohňostrojích. Jo, snažím se nezalejvat pitnou vodou. Kdo z vás to má ;)

A co jako děláte s tím hořlavým odpadem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
19.6.19 15:32
@samá práce píše:
Co já, třídím odpad na hořlavý a nehořlavý a jinak se tomu směju. EU zakazuje auta s většími emisemi, igelitový pytlíky, žárovky a vysavače s velkým příkonem a na druhou stranu se v zimě rozmrazují trávníky na fotbal a v létě jedou několika desítek KW agregáty na údržbu lední plochy kvůli hokeji. Jedna loď z čajna z cetkami, co hned vyhodíte, vyprodukuje tolik emisí co všechny auta z Evropy a na silvestra se spálí tolik chemie v rachejtlích na oslavu příchodu nového roku, že těch pár mikrotenových pytliků na housky, co si beru je naprostý prd. Aby to nestačilo tak se dělá ještě MS v ohňostrojích. Jo, snažím se nezalejvat pitnou vodou. Kdo z vás to má ;)

Já zalejvám taky dešťovkou..a pak máme nepitnou vodu ve studni taky.
Máš se vším pravdu, ale každý chápeme asi jinak, co a jak dělat dál. Ty to chápeš tak, že když už se dějou takový prasárny, tak ty to igeliťákem nespasíš, já to chápu tak, že se dál budu hodně snažit u sebe + k tomu hlasitě upozorňovat na ty prasárny, který popisuješ. Upozorňovat nahlas právě i na ten rozpor, co píšeš, jak se redukujou pytlíky a žárovky, ale golfový hřiště, fotbalový hřiště, led na hokej, ohňostroje, lodě z Číny - nad tím že by se mělo hodně přemýšlet. Nevím, proč bych kvůli tomu, co se děje, měla zase kupovat housky v plastu, tím tomu nepomůžu, naopak. To radši sesmolím nějaký dopis na vládu, do Bruselu, podepíšu nějakou petici, než abych si řekla, že to stejně nemá cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
19.6.19 16:14
@Evulina píše:
Tak to je super!!
My jsme ostudy ohledně toho auta. Mám to v hlavě k řešení, určitě využijeme víc vlak. A teď, když je pěkně, už jsme to snížili na polovinu a sedáme víc na kolo. U nás to je hodně i o čase - jet na nákup 10 km na kole zabere nějaký čas, než když tam člověk sfoukne autem a hrc prc je zase za chvíli doma. To je ale můj problém, že jsem si toho na sebe tolik nabalila, to je jasný. :roll: :oops:

Když je auto třeba, tak je to jasný. My máme všechno u ruky, takže se většinou pohybujeme pěšky. Zbytek jistí MHD nebo vlak. Ale každá snaha o odvrácení zkázy přírody se počítá :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
19.6.19 16:16
@Evulina píše:
Já zalejvám taky dešťovkou..a pak máme nepitnou vodu ve studni taky.
Máš se vším pravdu, ale každý chápeme asi jinak, co a jak dělat dál. Ty to chápeš tak, že když už se dějou takový prasárny, tak ty to igeliťákem nespasíš, já to chápu tak, že se dál budu hodně snažit u sebe + k tomu hlasitě upozorňovat na ty prasárny, který popisuješ. Upozorňovat nahlas právě i na ten rozpor, co píšeš, jak se redukujou pytlíky a žárovky, ale golfový hřiště, fotbalový hřiště, led na hokej, ohňostroje, lodě z Číny - nad tím že by se mělo hodně přemýšlet. Nevím, proč bych kvůli tomu, co se děje, měla zase kupovat housky v plastu, tím tomu nepomůžu, naopak. To radši sesmolím nějaký dopis na vládu, do Bruselu, podepíšu nějakou petici, než abych si řekla, že to stejně nemá cenu.
:pankac: :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
19.6.19 16:21

Ještě pijeme vodu z vodovodu - naštěstí se ta naše dá pít.
Myslím, že je lepší, když každý bude dělat co může (nebo je ochotný), je to lepší, než kdyby na to všichni kašlali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22818
27.6.19 22:02

@samá práce No, dobrý :) A Proč si myslíte, že ostatní zalévají pitnou vodou? Nějak nechápu, to jako fakt myslíte, že jste jediná? Naši mají barák a zahradu a zalévá se užitkovou vodou resp. ze studně. Snad je váš příspěvek, jen vtip :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22818
23.7.19 22:18

Ahoj holky, chci se zeptat, kdo používáte ty látkové tampónky, používáte to i třeba na drobné rány z kterých teče krev? Pak by se to dalo vyprat na vyvářku nebo radši krev tím neodsávat? :think: Mám ty velké a tam píšou max. na 60 °C :think: a malé jsou na 40°C :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
23.7.19 22:24

@sharunka03 Jo, používám a pak opucuju žlučovým mýdlem a peru na 60°C. Ne tedy nějak prvoplánově, ale zrovna nedávno jsem potřebovala očistit rozbité koleno a měla jsem je po ruce, tak jsem je na to použila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15766
24.7.19 07:52

Na drobné krvácející ranky nepoužívám nic, jsem 100% zero waste kompatible.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
24.7.19 08:20

Jinak bezobalový obchod, do kterého chodím, se překonává, už mají kromě 10 % octa za rozumné peníze, který dlouho bezobalově nebyl, dokonce i smetanu a zakysanou smetanu ve vratných obalech, těstoviny, strouhanku, tofu i listové těsto na váhu, kromě spousty dalších věcí. :dance:

Už jenom to droždí a rozpustné kafe a pak už nebude snad vůbec nic, co by nešlo bezobalově koupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.