Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@klamonožka Čéče, jsem si myslel, že ty co chtějí šetřit přírodu si strouhanku a těstoviny dělají sami.
Zvláště ta strouhanka mě v tom obchodě zaujala.
@samá práce Nevím, co je víc přírodo-šetřící na tom, si vyrábět těstoviny doma.
Jasně, nejlíp si doma vypěstovat obilí, umlít na kamenném ručním žentouru a vyrobit těstoviny, ale na to nějak nemám čas ani prostor a když mám na výběr těstoviny v sáčku vs ty na váhu, tak si vyberu na váhu do vlastního.
Strouhanku bych si jasně mohla dělat ze zbylého pečiva doma, ale my domů pečivo prakticky nekupujem, manžel nesnídá a já snídám vločky nebo peču buchty, takže nám prostě doma žádné tvrdé pečivo na strouhanku nezbývá. A strouhanku běžně dělají a prodávají z pekáren, kam se jim vrátí ty v ten den neprodané rohlíky. Taky mi na tom nepřijde nic neekologického. ![]()
Ještě bych mohla nakoupit v pekárně rohlíky, nechat je doma ztvrdnout a pak nastrouhat, ale zas v tom nevidím logiku, v čem by to mělo být ekologičtější, nehledě na tu práci navíc. ![]()
Jo a dětskou krupičku, tu jsem zapomněla napsat, o té jsme se kdysi bavily, že je to bezobalově dost nedostupná komodita, tak tu už taky mají. @Evulina
@171Jirka píše: Ještě pijeme vodu z vodovodu - naštěstí se ta naše dá pít.Myslím, že je lepší, když každý bude dělat co může (nebo je ochotný), je to lepší, než kdyby na to všichni kašlali.
U nás není moc dobrá, ale koupili jsme filtrační konvici a rozdíl je velmi znatelný
Jen tedy ty filtry no :/
@chs.jasmin píše:
U nás není moc dobrá, ale koupili jsme filtrační konvici a rozdíl je velmi znatelný![]()
Jen tedy ty filtry no :/
Předpokládám, že to stejně vyjde líp, než pet lahve.
@171Jirka píše:
Předpokládám, že to stejně vyjde líp, než pet lahve.
Sice je uvedeno, že filtr je na 1 měsíc, ale prodlužujeme jeho životnost i na 3 měsíce a ted už druhý měsíc tedy nemáme filtry a jen necháváme odstát vodu a zatím musím uznat, že efekt je více mene stejný. Co se týká chuti. Mě šlo mírně i o tu filtraci, ačkoli vím, že ta voda je nezávadná ![]()
@klamonožka píše:
Jinak bezobalový obchod, do kterého chodím, se překonává, už mají kromě 10 % octa za rozumné peníze, který dlouho bezobalově nebyl, dokonce i smetanu a zakysanou smetanu ve vratných obalech, těstoviny, strouhanku, tofu i listové těsto na váhu, kromě spousty dalších věcí.Už jenom to droždí a rozpustné kafe a pak už nebude snad vůbec nic, co by nešlo bezobalově koupit.
Tý jo, bomba!!! Tu zakysku a obyč. smetanu ke šlehání bych taky brala (nejlépe dobrý zdroj z pastevního chovu). Dojíme kozu, dělám sýry, jogurtové sýry a jogurty, ale smetanu z toho mlíka nestáhnu, kozí není tak tučné.
Listové těsto na váhu je taky už vyšší level. Jsou dobří
![]()
@chs.jasmin píše:
Sice je uvedeno, že filtr je na 1 měsíc, ale prodlužujeme jeho životnost i na 3 měsíce a ted už druhý měsíc tedy nemáme filtry a jen necháváme odstát vodu a zatím musím uznat, že efekt je více mene stejný. Co se týká chuti. Mě šlo mírně i o tu filtraci, ačkoli vím, že ta voda je nezávadná
Mě jde u filtrace hlavně o odstranění hliníku. Ten mi ve vodě dost vadí..
Hlavně, když je tam naprosto zbytečně přidávaný..
@klamonožka píše:
@samá práce Nevím, co je víc přírodo-šetřící na tom, si vyrábět těstoviny doma.Jasně, nejlíp si doma vypěstovat obilí, umlít na kamenném ručním žentouru a vyrobit těstoviny, ale na to nějak nemám čas ani prostor a když mám na výběr těstoviny v sáčku vs ty na váhu, tak si vyberu na váhu do vlastního.Strouhanku bych si jasně mohla dělat ze zbylého pečiva doma, ale my domů pečivo prakticky nekupujem, manžel nesnídá a já snídám vločky nebo peču buchty, takže nám prostě doma žádné tvrdé pečivo na strouhanku nezbývá. A strouhanku běžně dělají a prodávají z pekáren, kam se jim vrátí ty v ten den neprodané rohlíky. Taky mi na tom nepřijde nic neekologického.
Ještě bych mohla nakoupit v pekárně rohlíky, nechat je doma ztvrdnout a pak nastrouhat, ale zas v tom nevidím logiku, v čem by to mělo být ekologičtější, nehledě na tu práci navíc.
Já co se týče šetřícího režimu s těstovinama taky nevím. Ale u domácích je bonus ten, že tam třeba vrazíš domácí vejce z volného chovu a hned to má víc vitaminů a minerálů, než kupované těstoviny, kde není někdy známo, odkud se vzaly ingredience na ně..A taky to prostě někoho víc baví, udělat si je svoje ![]()
Ale já je taky kupuju bezobalově. Teď teda jen pro zbytek rodiny. Já jedu 4. týden low carb, zkouším, co to udělá za čas s mou vysokou kazivostí zubů, jestli se to zlepší.
@Evulina píše:
Já co se týče šetřícího režimu s těstovinama taky nevím. Ale u domácích je bonus ten, že tam třeba vrazíš domácí vejce z volného chovu a hned to má víc vitaminů a minerálů, než kupované těstoviny, kde není někdy známo, odkud se vzaly ingredience na ně..A taky to prostě někoho víc baví, udělat si je svoje
Ale já je taky kupuju bezobalově. Teď teda jen pro zbytek rodiny. Já jedu 4. týden low carb, zkouším, co to udělá za čas s mou vysokou kazivostí zubů, jestli se to zlepší.
Ty těstoviny kupuju většinou bezvaječné, takže tam je jen semolinová mouka.
Vyrábím si doma ledasco, třeba kečupy, zavařené okurky, samozřejmě marmelády, kompoty a tak, z těstovin asi jen nudle do polévky, protože jsou rychlé a jednoduché, taky mě to baví, ale zas kapacitu na výrobu „všeho“ fakt nemám, takže jsem ráda, že je možnost tu spoustu výrobků nakoupit kvalitních a ještě bezobalově.
A taky si říkám, že když budou mít v bezobalových obchodech i takovéhle potraviny pro běžného strávníka, jako listové těsto, čokoládu nebo strouhanku, tak je větší šance tam na nákup zlákat i ne jen nás „ekoteroristy“, kdyby tam prodávali jen klasický zdravý sortiment, bulgur, mungo, chia semínka a podobné věci, u kterých si většina populace řekne, že to ani netuší, co to je, natož aby z toho měla vařit.
Kdežto strouhanku zná každý.
@klamonožka děkuji za odpověď, tak to tak budu dělat ![]()
Také bych u nás uvítala více takového zboží. Je fakt, že jsme tam delší dobu nebyli, tak třeba ledacos zlepšili ![]()
@samá práce Taky teda nemám čas prostory na to, si vše vyrábět sama, to bychom nedělali nic jiného a to rovnou bych mohla otevřít podnikání, což taky není, jen tak ![]()
Také máme filtr. konvici a necháváme déle, než měsíc, asi tak 1,5 - 2,měsíce. přiznám se, že my je vyhazujeme do směsného odpadu
Nevím, jestli ten vnitřek, není jiný, než plastový, tak ani nevím, kam bychom to vytřídili ![]()
Tak jsme byli v Bezobalu, nakonec jsme toho moc nepokoupili, jen něco málo. Byli jsme i v té jejich kavárně. Dala jsem si ledovou kávu a jako nic moc. Hlavně, že i v té kavárně to mají drahé. V kávě plavala zmrzlina, která vypadala a chutnala, jako zmrzlá a zdrclá šlehačka
Aspoň, že ten zákusek (mini Pawlova) byl výborný. Velký jak moje dlaň a za 60 korun, ale aspoň to tomu odpovídalo
I když by to mohlo být levnější ![]()
U nás je teď asi půl roku obchůdek Zaeko a dneska jsem doplnila zásoby mouky, tu tam i melou, javorového syrupu, brambor a do vratné lahve kozí mléko. Fakt jsem nadšená. Vybalila jsem nákup a nikde žádný sáček, nic navíc.
Příště vyzkouším čistící prostředky. Mýdlo mají taky bezobalové rostlinné.
Myslíte, že bezobalová drogerie je automaticky ekologická? třeba prášek na praní, prostředek na nádobí…