Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6439
24.7.19 08:36

@klamonožka Čéče, jsem si myslel, že ty co chtějí šetřit přírodu si strouhanku a těstoviny dělají sami. ;) Zvláště ta strouhanka mě v tom obchodě zaujala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
24.7.19 08:42

@samá práce Nevím, co je víc přírodo-šetřící na tom, si vyrábět těstoviny doma. :nevim: Jasně, nejlíp si doma vypěstovat obilí, umlít na kamenném ručním žentouru a vyrobit těstoviny, ale na to nějak nemám čas ani prostor a když mám na výběr těstoviny v sáčku vs ty na váhu, tak si vyberu na váhu do vlastního.

Strouhanku bych si jasně mohla dělat ze zbylého pečiva doma, ale my domů pečivo prakticky nekupujem, manžel nesnídá a já snídám vločky nebo peču buchty, takže nám prostě doma žádné tvrdé pečivo na strouhanku nezbývá. A strouhanku běžně dělají a prodávají z pekáren, kam se jim vrátí ty v ten den neprodané rohlíky. Taky mi na tom nepřijde nic neekologického. :nevim:
Ještě bych mohla nakoupit v pekárně rohlíky, nechat je doma ztvrdnout a pak nastrouhat, ale zas v tom nevidím logiku, v čem by to mělo být ekologičtější, nehledě na tu práci navíc. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
24.7.19 08:51

Jo a dětskou krupičku, tu jsem zapomněla napsat, o té jsme se kdysi bavily, že je to bezobalově dost nedostupná komodita, tak tu už taky mají. @Evulina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16928
24.7.19 09:52
@171Jirka píše: Ještě pijeme vodu z vodovodu - naštěstí se ta naše dá pít.Myslím, že je lepší, když každý bude dělat co může (nebo je ochotný), je to lepší, než kdyby na to všichni kašlali.

U nás není moc dobrá, ale koupili jsme filtrační konvici a rozdíl je velmi znatelný :-) :palec: Jen tedy ty filtry no :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
24.7.19 23:54
@chs.jasmin píše:
U nás není moc dobrá, ale koupili jsme filtrační konvici a rozdíl je velmi znatelný :-) :palec: Jen tedy ty filtry no :/

Předpokládám, že to stejně vyjde líp, než pet lahve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16928
25.7.19 08:14
@171Jirka píše:
Předpokládám, že to stejně vyjde líp, než pet lahve.

Sice je uvedeno, že filtr je na 1 měsíc, ale prodlužujeme jeho životnost i na 3 měsíce a ted už druhý měsíc tedy nemáme filtry a jen necháváme odstát vodu a zatím musím uznat, že efekt je více mene stejný. Co se týká chuti. Mě šlo mírně i o tu filtraci, ačkoli vím, že ta voda je nezávadná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.7.19 23:19
@klamonožka píše:
Jinak bezobalový obchod, do kterého chodím, se překonává, už mají kromě 10 % octa za rozumné peníze, který dlouho bezobalově nebyl, dokonce i smetanu a zakysanou smetanu ve vratných obalech, těstoviny, strouhanku, tofu i listové těsto na váhu, kromě spousty dalších věcí. :dance:Už jenom to droždí a rozpustné kafe a pak už nebude snad vůbec nic, co by nešlo bezobalově koupit.

Tý jo, bomba!!! Tu zakysku a obyč. smetanu ke šlehání bych taky brala (nejlépe dobrý zdroj z pastevního chovu). Dojíme kozu, dělám sýry, jogurtové sýry a jogurty, ale smetanu z toho mlíka nestáhnu, kozí není tak tučné.
Listové těsto na váhu je taky už vyšší level. Jsou dobří :pankac: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.7.19 23:20
@chs.jasmin píše:
Sice je uvedeno, že filtr je na 1 měsíc, ale prodlužujeme jeho životnost i na 3 měsíce a ted už druhý měsíc tedy nemáme filtry a jen necháváme odstát vodu a zatím musím uznat, že efekt je více mene stejný. Co se týká chuti. Mě šlo mírně i o tu filtraci, ačkoli vím, že ta voda je nezávadná :mrgreen:

Mě jde u filtrace hlavně o odstranění hliníku. Ten mi ve vodě dost vadí.. :think: Hlavně, když je tam naprosto zbytečně přidávaný..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.7.19 23:23
@klamonožka píše:
@samá práce Nevím, co je víc přírodo-šetřící na tom, si vyrábět těstoviny doma. :nevim: Jasně, nejlíp si doma vypěstovat obilí, umlít na kamenném ručním žentouru a vyrobit těstoviny, ale na to nějak nemám čas ani prostor a když mám na výběr těstoviny v sáčku vs ty na váhu, tak si vyberu na váhu do vlastního.Strouhanku bych si jasně mohla dělat ze zbylého pečiva doma, ale my domů pečivo prakticky nekupujem, manžel nesnídá a já snídám vločky nebo peču buchty, takže nám prostě doma žádné tvrdé pečivo na strouhanku nezbývá. A strouhanku běžně dělají a prodávají z pekáren, kam se jim vrátí ty v ten den neprodané rohlíky. Taky mi na tom nepřijde nic neekologického. :nevim:
Ještě bych mohla nakoupit v pekárně rohlíky, nechat je doma ztvrdnout a pak nastrouhat, ale zas v tom nevidím logiku, v čem by to mělo být ekologičtější, nehledě na tu práci navíc. :think:

Já co se týče šetřícího režimu s těstovinama taky nevím. Ale u domácích je bonus ten, že tam třeba vrazíš domácí vejce z volného chovu a hned to má víc vitaminů a minerálů, než kupované těstoviny, kde není někdy známo, odkud se vzaly ingredience na ně..A taky to prostě někoho víc baví, udělat si je svoje :P
Ale já je taky kupuju bezobalově. Teď teda jen pro zbytek rodiny. Já jedu 4. týden low carb, zkouším, co to udělá za čas s mou vysokou kazivostí zubů, jestli se to zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
26.7.19 10:06
@Evulina píše:
Já co se týče šetřícího režimu s těstovinama taky nevím. Ale u domácích je bonus ten, že tam třeba vrazíš domácí vejce z volného chovu a hned to má víc vitaminů a minerálů, než kupované těstoviny, kde není někdy známo, odkud se vzaly ingredience na ně..A taky to prostě někoho víc baví, udělat si je svoje :P
Ale já je taky kupuju bezobalově. Teď teda jen pro zbytek rodiny. Já jedu 4. týden low carb, zkouším, co to udělá za čas s mou vysokou kazivostí zubů, jestli se to zlepší.

Ty těstoviny kupuju většinou bezvaječné, takže tam je jen semolinová mouka.
Vyrábím si doma ledasco, třeba kečupy, zavařené okurky, samozřejmě marmelády, kompoty a tak, z těstovin asi jen nudle do polévky, protože jsou rychlé a jednoduché, taky mě to baví, ale zas kapacitu na výrobu „všeho“ fakt nemám, takže jsem ráda, že je možnost tu spoustu výrobků nakoupit kvalitních a ještě bezobalově.

A taky si říkám, že když budou mít v bezobalových obchodech i takovéhle potraviny pro běžného strávníka, jako listové těsto, čokoládu nebo strouhanku, tak je větší šance tam na nákup zlákat i ne jen nás „ekoteroristy“, kdyby tam prodávali jen klasický zdravý sortiment, bulgur, mungo, chia semínka a podobné věci, u kterých si většina populace řekne, že to ani netuší, co to je, natož aby z toho měla vařit. :D Kdežto strouhanku zná každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16928
26.7.19 11:22

@Evulina A jak pak recykluješ filtry? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
20.8.19 12:32

@klamonožka děkuji za odpověď, tak to tak budu dělat :)
Také bych u nás uvítala více takového zboží. Je fakt, že jsme tam delší dobu nebyli, tak třeba ledacos zlepšili :)

@samá práce Taky teda nemám čas prostory na to, si vše vyrábět sama, to bychom nedělali nic jiného a to rovnou bych mohla otevřít podnikání, což taky není, jen tak :)

Také máme filtr. konvici a necháváme déle, než měsíc, asi tak 1,5 - 2,měsíce. přiznám se, že my je vyhazujeme do směsného odpadu :oops: Nevím, jestli ten vnitřek, není jiný, než plastový, tak ani nevím, kam bychom to vytřídili :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22816
11.9.19 21:31

Tak jsme byli v Bezobalu, nakonec jsme toho moc nepokoupili, jen něco málo. Byli jsme i v té jejich kavárně. Dala jsem si ledovou kávu a jako nic moc. Hlavně, že i v té kavárně to mají drahé. V kávě plavala zmrzlina, která vypadala a chutnala, jako zmrzlá a zdrclá šlehačka :roll: Aspoň, že ten zákusek (mini Pawlova) byl výborný. Velký jak moje dlaň a za 60 korun, ale aspoň to tomu odpovídalo ;) I když by to mohlo být levnější :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
11.9.19 22:45

U nás je teď asi půl roku obchůdek Zaeko a dneska jsem doplnila zásoby mouky, tu tam i melou, javorového syrupu, brambor a do vratné lahve kozí mléko. Fakt jsem nadšená. Vybalila jsem nákup a nikde žádný sáček, nic navíc. :D Příště vyzkouším čistící prostředky. Mýdlo mají taky bezobalové rostlinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
13.9.19 16:22

Myslíte, že bezobalová drogerie je automaticky ekologická? třeba prášek na praní, prostředek na nádobí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.