Zero waste (bez odpadu)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
33315
13.9.19 16:55
@Pudloslava píše:
Myslíte, že bezobalová drogerie je automaticky ekologická? třeba prášek na praní, prostředek na nádobí…

Jasně, že ne. Ale většinou nad tím už v bezobalovém obchodě myslí taky. U nás mají myslím na bázi mýdlových ořechů. Ale ještě dobírám, co mám od Frosche.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
13.9.19 18:08

@Pudloslava @Tinuvien
Souhlasím, ono je to otázka obchodni strategie a typ klientely, na ktere bezobalove obchody cili a logicky jsou to predevsim ekologicky uvedomeli lide, kteri se snazi dle svych moznosti jet co to jde zero waste a je tedy jasne, ze temto zakaznikum se budou nejlepe prodavat prave eko vyrobky. Lide, kterym je eko vyroba sumak, k cemu by jim bylo si hledat cestu do zero waste obchodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
13.9.19 22:09
@Pety2 píše:
@Pudloslava @Tinuvien
Souhlasím, ono je to otázka obchodni strategie a typ klientely, na ktere bezobalove obchody cili a logicky jsou to predevsim ekologicky uvedomeli lide, kteri se snazi dle svych moznosti jet co to jde zero waste a je tedy jasne, ze temto zakaznikum se budou nejlepe prodavat prave eko vyrobky. Lide, kterym je eko vyroba sumak, k cemu by jim bylo si hledat cestu do zero waste obchodu…

U nás je to jak co. Drogerii mají eko, mléčné výrobky a vejce bio, ale třeba mouky mají nějaké jen bio, nějaké obě varianty (bio i nebio) a u něčeho jen nebio. Prý podle poptávky. Viděla jsem tam někdy lidi ve frontě, které bych nikdy netypla, že půjdou do bezobalu, třeba různé staré důchodce atd..
Ale dá se říct, že převážná většina sortimentu je v eko nebo biokvalitě a personál k tomuto 100% tíhne také.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22818
25.11.19 22:16

@Tinuvien U nás v Bezobalu jsem viděla naposledy, taky měli zubní pastu na váhu, asi 3 druhy tam byly a ještě něco :) Taky ale drahý, jako čert :? Zkusit bych ji ale někdy chtěla :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
26.11.19 11:10
@sharunka03 píše:
@Tinuvien U nás v Bezobalu jsem viděla naposledy, taky měli zubní pastu na váhu, asi 3 druhy tam byly a ještě něco :) Taky ale drahý, jako čert :? Zkusit bych ji ale někdy chtěla :D

Já tam teď beru ml. výrobky z Bělečka dost - koza nám nedojí a krávu momentálně nemáme. Konečně smetana na šlehání bez plastu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79814
26.11.19 12:51

To není ve věku. Také jsem v Bezobalu byla, záleží mi na přírodě, ale bio eko neřeším. To se přiznávám klidně. Ale na druhou stranu fakt nechápu, proč mouka na váhu, úplně obyčejná, je jednou tak drahá než balená? Jen proto, že je zerowaste módní a populární?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22818
26.11.19 19:31

@Evulina tak to se hodí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
26.11.19 20:15
@inkakřivák píše:
To není ve věku. Také jsem v Bezobalu byla, záleží mi na přírodě, ale bio eko neřeším. To se přiznávám klidně. Ale na druhou stranu fakt nechápu, proč mouka na váhu, úplně obyčejná, je jednou tak drahá než balená? Jen proto, že je zerowaste módní a populární?

Záleží bezobalový obchod od obchodu - v některém mají obecně věci dražší a to mě taky štve. V některém mají celou řadu surovin opravdu za nižší ceny, než běžně v supermarketu, u nás třeba mandle, v sezóně mák, různé druhy oříšků, kuskus, kokos, různá semínka… popřípadě prakticky všechno, co není úplně běžné zboží a v supermarketu to vedou maximálně jako nějakou specialitu v „aternativním“ regálu (jáhly, bulgur…) ale třeba olej nebo mouku mají prostě vždycky o fous dražší.

Je to o celkové politice supermarketů a o tom, že některé zboží prodávají za co nejmenší možnou cenu a to i tak, že na něm vůbec nevydělají, často je dávají do akcí a podobně - protože vědí, že třeba pro levnou mouku, olej nebo banány jsou lidé ochotní do obchodu zajít, ale současně nakoupí i jiné věci, na kterých už obchod vydělá. Ale bez akce na mouku za 10 korun by tam vůbec nešli a zvolili konkurenci. Další aspekt je ten, že toto jsou přesně potraviny, přes které tlačí na dodavatele a nutí je jim je dodávat třeba i pod cenou, s tím, že když k tomu nebudou ochotní, nevezmou od nich ani jiné výrobky. To je zejména markantní u privátních značek, kde jednoho výrobce snadno nahradí druhým. A třetí faktor je ten, že jsou to potraviny, které se prodávají a nakupují v obřích objemech, což zlevňuje. A malý obchod (jakýkoliv, nejen bezobalový) má prostě mouky daleko menší obrat, než supermarket.
Další důvody už jsou minoritnější, jako třeba že zrovna mouka má ten obal hodně laciný a netvoří větší část ceny výrobku, na rozdíl třeba od skla nebo kovu.

Takže mouka nikdy nebude moci být v bezobalu levnější, než v supermarketu, na rozdíl od třeba jiných výrobků. Či to, že bezobal se snaží chovat férově vůči svým dodavatelům a platí jim solidněji, než supermarket s dominantním postavením na trhu, které mu dává velké možnosti nátlaku na hlavně menší dodavatele.

Trochu jsem do toho zabředla, za to se omlouvám. Ono většinou je to spotřebiteli jedno - řekne si „pro mě je prostě důležité, že je to levnější, tečka“. Což chápu, jen jsem nějak cítila potřebu vysvětlení, co to všechno například způsobuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
27.11.19 06:34

@klamonožka
Moc pekne a pravdive shrnutí :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79814
27.11.19 07:21

@klamonožka Jistě v tom bude i něco takového, ale - měli jsme tu podobný obchůdek. Pytle mouky, fazolí, kuskusu, spousta jiného. Ceny na všem plus minus jako třeba v COOPu. Pak odešli, a objevil se krásný luxusně vybavený bezobalu. Ceny v podstatě dvojnasobek. I když mám dojem, že už trošku šli dolů. Ten první obchod se mi líbil stokrát vic. Pytle, bedynky. Žádný chrom a sklo, milá usměvavá paní a pán. Papírové pytlíky, prostě koloniál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
27.11.19 08:11

@inkakřivák Jo, určitě jsou bezobalové obchody, které mají nastavené vyšší marže, protože vědí, že u nich lidi budou nakupovat kvůli tomu konceptu a jsou ochotní si připlatit. To mě taky štve, protože pak jsou odsouzení k tomu, že zůstanou navždy obchodem jenom pro velmi ekologicky smýšlející lidi (kteří by se pravděpodobně chovali šetrně, i kdyby nakupovali jen v supermarketu - nakupovali jen to, co spotřebují, důsedně třídili…), zato když budou mít ty ceny rozumné a některé věci i levnější, mají šanci oslovit daleko širší spektrum lidí, kteří by se jinak o nějaké obaly a odpady nestaraly.

Já mám v okolí jeden bezobalový obchod, kde mají právě celou spoustu věcí bio i nebio a to nebio je za dost rozumný peníz, do dalšího bezobalového obchodu, kde vím, že mají ten úplně stejný výrobek třeba i 10-15 % dražší, jedu jen když potřebuju něco fakt speciálního, co nikde jinde nemůžu pořádně sehnat, jinak mě taky těmi cenami štvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
20.2.20 12:58

Bezobalový obchod

Ahoj! Rozhodla jsem se u nás v Sušici založit bezobalový obchod. Rozjela jsem kampaň na Hithitu a chtěla bych vás moc poprosit o podporu:) https://www.hithit.com/…-si-v-susici
Klidně se ptejte na cokoliv a budu moc ráda, když to někam třeba nasdílíte :) Díky! Markéta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22818
21.2.20 11:44

@makrketab ok, paráda :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
24.2.20 13:24

Moc fandim! Nasdilim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16928
25.2.20 10:51
@makrketab píše:
Ahoj! Rozhodla jsem se u nás v Sušici založit bezobalový obchod. Rozjela jsem kampaň na Hithitu a chtěla bych vás moc poprosit o podporu:) https://www.hithit.com/…-si-v-susici
Klidně se ptejte na cokoliv a budu moc ráda, když to někam třeba nasdílíte :) Díky! Markéta

To je super, fandím :-) U nás taky jeden je :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.