Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Na druhou stranu mi zase opravar doporucil pridavat do machani kyselinu citronovou misto octa nebo k.ochrane pracky misto Calgonu. Ja teda peru v Batoleti, to vyhovuje nasim.domacim ekzematikum, nebo ve Formilu. @Pety2
@robínek
jojo, taky dávám 30% roztok kyseliny citronové, ocet právě vůbec a množství prášku se krásně omezí přídáváním perkarbonátu, který se plně rozkládá ![]()
@Pety2 píše:
@robínek
jojo, taky dávám 30% roztok kyseliny citronové, ocet právě vůbec a množství prášku se krásně omezí přídáváním perkarbonátu, který se plně rozkládá
A tak jakou máš přesně smesku do jednoho prani prosím? Perkarbonat se muze dat i na barevné? Nebeli to ?
No nevím… V mýdlovém slizu už peru nějaký ten pátek a prádlo mi tedy opravdu nesmrdí. Ani nevím, jak by mohlo smrdět, vždyť je to jen mýdlo (ve kterém se právalo odjakživa) a soda na změkčení vody. Není to nějakou špatnou technikou sušení, že to prádlo třeba přitom zatuchne? Jinak si to nedovedu představit. ![]()
A prádlo vypadá pořád stejně. Máme hodně černých triček a když to srovnám s tím, jak si je pral muž když ještě bydlel sám (v klasickém prášku), tak šednou daleko pomaleji…
Pračku jsme měli onehdá rozebranou a po mýdlovém slizu ani stopy, naopak, v některých místech jsou ještě po minulých nájemnících „napečené“ zbytky klasického prášku. Celé to zanášení pračky záleží zejména na tvrdosti vody, alespoň co mi říkal známý, který se sem tam v nějaké té pračce vrtá. Že prostě lidi v nějaké oblasti mají ty pračky zanesené, ať perou, v čem chtějí, a jinde je mají zase všichni OK - prostě podle toho, jakou tam mají vodu…
@robínek
aha, no to je bělidlo, takže na barevné ne
Jinak dávám tak jednu až dvě polévkové lžíce pokud peru na 60 (dětské pleny) a pokud na 40, tak je potřeba ještě dát aktivátor TAED, toho tak 1-2 čajové lžičky. Každopádně jsem si v Brně Lachemě toho koupila několik kilo a mám to doma 2.5 roku a jsem tak v půlce ![]()
@Taciras Jo tak, už to chápu (tedy že ti tu zatuchlost sliz nezvládl vyprat), já myslela, že ti zatuchlo od toho slizu.
Já ze slizem taky nebyla spokojená. Mužovi špinavé věci z práce (je dělník) nezvládl..
Naopak se stáčeným pracím gelem z Bezobalu spokojená jsem. Je fakt, že flíčky od mrkve, borůvek, kečupu apod. na dětských tričkách nevypere pořádně, ale to žádnej prášek, zkoušela jsem schválně jednou i Ariel, když mi muž říkal, že je to kvůli tomu, že používám ty ekoprostředky. Ale já jsem lenoch líná to ihned z dítěte svléknout a přeprat ručně a pak bledé flíčky i po vyprání vidět bohužel na tričkách jsou.
Já teď všechno peru v tom gelu, dám jen gel a peru většinou na 60 stupňů a pak dám do sušičky.
@Taciras píše:
Co se triček týče, tak nejlepší prevence je kupovat jim oblíbené motivy. Mám vyzkoušeno, že na těch, co si sami vyberou jako zázrakem žádné fleky nejsou. Ale pokud na tričku není zrovna spiderman, tak s těma špagetama může být taky docela legrace, že…
Pche, u nás je to jedno..krásný dvě trička, který si holka sama vybrala..a stejně pokecaný ![]()
Přidávám typy na no poo bezobalovou péči o vlasy:
http://www.rehabilitace.info/…maci-sampon/
http://www.rehabilitace.info/…ich-postupu/
http://www.rehabilitace.info/…-masku-doma/
http://www.rehabilitace.info/…ere-to-jsou/
Používám uz týden latkove intimky a uz nikdy nechci nic jiného! To je taková pohoda, s papirovyma jsem mela porad nějaké problémy, bez nich to nešlo. Latkove odličovací tampony taky bezva, došlo mi, ze kosmeticka tak používá na odličování latkove zinky. Docela uvazuju o laťkových vlozkach na MS, po tech drogerkovych mam taky problémy. Ale jak to skladovat pred pranim? Namočit do kýble se studenou vodou a nějakým praskem? Na 2 dny třeba? Denne bych to nemela s čím vyprat na 60.
JA SE OMLOUVAM ZE REAGUJI PO DELSI DOBE
@Taciras ja si nemuzu pomoct ale tak jako tak se nam doma ty sklenice hromadi a musime je vyhazovat.
@Evulina Ted jsme prave zkusila poprve udelat domaci jogurt a uplne super. Zvladli jsme to bez jogurtovace. Je to ve sklenickach od presnidavek a mleko mame tady z druzstva takze take do vlastnich nadob. No jsem nadsena
A i cenove to vyjde vice nez prijatelne.
Takze mi z odpadu zbyvaji obaly od tvarohu a masla, tetrapaky od drusu, menstruacni vlozky, separacky z plenek a tu a tam papirova plenka. K vyrobe tvarohu a masla se asi nedostanu a na latkove ms vlozky zatim nemam odvahu. Ale bojujeme a zdokonalujeme se
@Mercury píše:
JA SE OMLOUVAM ZE REAGUJI PO DELSI DOBE
@Taciras ja si nemuzu pomoct ale tak jako tak se nam doma ty sklenice hromadi a musime je vyhazovat.
@Evulina Ted jsme prave zkusila poprve udelat domaci jogurt a uplne super. Zvladli jsme to bez jogurtovace. Je to ve sklenickach od presnidavek a mleko mame tady z druzstva takze take do vlastnich nadob. No jsem nadsenaA i cenove to vyjde vice nez prijatelne.Takze mi z odpadu zbyvaji obaly od tvarohu a masla, tetrapaky od drusu, menstruacni vlozky, separacky z plenek a tu a tam papirova plenka. K vyrobe tvarohu a masla se asi nedostanu a na latkove ms vlozky zatim nemam odvahu. Ale bojujeme a zdokonalujeme se
A co ten džus? Pořídit odšťavňovač?
@Evulina Nevim no, prijde mi to jako velka investice a dalsi kram doma. Za prve toho dzusu nevypijeme moc, malymu to reidm s vodou 1:5 protoze mi vodu nepije a jeden dzus ma teda na 3 dny, pak ho dopiju protoze uz mu ho nechci davat. Nebo ho po otevreni dam zmrazit do formicek na led a pak mu to kazdy den rozmrazim (vypije asi 100ml denne). Ale ne vzdy je na takove blbosti misto v mrazaku.
Je pravda ze vlastni dzus by byl asi kvalitnejsi, ale spis mam v planu naucit postupne malyho na vodu a caj. Ja to taky piju a nic jineho nepotrebuju…
@Evulina Mozna by bylo nejjednodussi a nejlevejsi koupit mu tech pa dzusu ve skle ![]()
Sice to sem asi nepatri ale ted jsme se zamerili i na plytvani jidlem v nasem okoli. Dali jsme na plot ceduli ze prijmeme jakekoliv zbytky jidla pro zvirata a k tomu kbelik a denne tam lidi ze sousedstvi nahazi spoustu peciva, ktere by se jinak vyhodilo. Tak mam radost.
@Mercury píše:
@Evulina Mozna by bylo nejjednodussi a nejlevejsi koupit mu tech pa dzusu ve skleSice to sem asi nepatri ale ted jsme se zamerili i na plytvani jidlem v nasem okoli. Dali jsme na plot ceduli ze prijmeme jakekoliv zbytky jidla pro zvirata a k tomu kbelik a denne tam lidi ze sousedstvi nahazi spoustu peciva, ktere by se jinak vyhodilo. Tak mam radost.
To je super,
taky sušíme pečivo pro ovečky a slepice.