Vyrovnávání se s potratem

Anonymní
2.12.18 20:45

Vyrovnávání se s potratem

Zdravím, prodělala jsem spontánní potrat v sedmém týdnu, otěhotnění bylo neplánované, ale byla to pro nás radostná zpráva. Dítě chci už dlouho, ale nějak jsme na to netlačili, ani se vyloženě nesnažili. Velice rychle jsem se na ten pocit „někdo ve mně“ je zvykla i když vím, že do konce třetího měsíce se to nemá brát moc vážně. Změnila jsem životní styl a pomalu se začínala těšit. Jednou jsem začala špinit až lehce krvácet, když jsem volala ke svému gynekologovi, co mám dělat a jestli to je v pohodě, odbyl mě s tím, že jestli potrácím, tak s tím stejně nikdo nic neudělá a mám přijít na plánovanou kontrolu (cca za týden). Nakonec jsem to nevydržela a šla na gynekologickou ambulanci, kde mi dělali UZ a vše vypadalo naprosto v pořádku až na malinký hematomek, pro jistotu mi nasadila progesteron, jakože jsme teda udělali vše, co se dalo. Druhý den v noci jsem začala silně krvácet a mít šílené křeče v břiše. Řekla jsem si, že počkám do rána a zajdu ke svému OG, ale přes den jsem neměla vůbec žádné bolesti jen krvácela, tak jsem myslela, že je to tím hematomem, na večer jsem měla zase šílené bolesti a tak se rozhodla jít opět na gyn. ambulanci, kde mi řekli, že potrácím. Pár týdnů mi trvalo, než jsem se s tím srovnala.
Teď mě opět bolelo děsně břicho na levé straně, byla jsem u gynekologa, který mi řekl, že mám zánět vaječníku, nasadil ATB - bez efektu. Tyto problémy mám už pět let (cca 2× za rok), většinou mě léčil jen PN, klidem a změnou jídelníčku. Teď už mi to přišlo divné, tak jsem byla u jiného gynekologa, který je postupy mého OG naprosto zděšen. Udělal mi tedy stěry, který muj OG neudělal a výsledek je pozitivita některých bakterií, které mohly způsobit potrat ( navíc má podezření na endometriozu). Jasně řekl, že můj OG pochybil a ne jednou. Teď se musím znovu vyrovnávat s tím, že jsem potratila, ale je to snad ještě horší, protože najednou vím, že se to možná nemuselo stát, kdyby můj OG dělal co má.
Jsem z toho teď celkem zoufalá, je to opravdu jako kdybych ten potrat prožívala znova a zvažuji i pomoc profesionála.
Jen by mě zajímalo, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, nebo radu, jak se co nejlépe vyrovnat s potratem (vzhledem k obtížím, které teď mám, snaha o nové dítě nepřipadá v úvahu). Předem díky za každou odpověď, každý nápad… :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4615
2.12.18 20:49

Jen čas ,jiná rada není…taky jsem takto měla problém s gyndarkou ,tak jsem odešla a byla jsem překvapená co všechno jde dělat i jinak a lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42775
2.12.18 21:07

Ahoj, je mi to líto, ale chce to čas, změnu gynekologa a ono se zadaří a docčkáš se miminka. Bojuj, stojí to za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1692
2.12.18 21:13

Popravdě, bez lékařských zpráv to asi nikdo moc neposoudí. Nejsou ty bakterie ureoplasma? Ty má asi 60 % populace a jejich vliv na potratovost není úplně potvrzen ani vyvrácen. Obecně se neřeší, léčí se tak nějak pro jistotu, až když někdo bojuje s neplodností. Ale třeba myslíš něco jiného.
Jak se s tím vyrovnat? Můžeš zkusit psychologa nebo třeba různé meditace, reiki ..Ale pomůže opravdu hlavně čas a přečíst si tu příběhy těch, kterým se záhy po potratu znovu zadařilo. Když zkusíš na toto téma zabrousit v okolí, obvykle takové najdeš i mezi přáteli, protože potrat v 1 trimestru je bohužel vážně častý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
2.12.18 21:49

Chce to čas. Změn doktora když je tak laxní. Jinak ja letos potratila 2× na příčinu se nepřišlo, trvalo mi dlouho se s tím vyrovnat, pořádně sem na to přestala myslet až když jsem otěhotněla znovu, doufám že už to bude s dobrým koncem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42775
2.12.18 21:55

@Kriss Tina omlouvám se za OT, ale řešila jsi imunologii atd? Potratila jsem celkem 5×, ale naštěstí máme jedno dítě, tak jen jestli tě někdo nějak léčil. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
2.12.18 22:07

@Ginuš ne, měla jsem už předtím jedno těhotenství v pohodě bez komplikací, po druhém potratu mi dr nabízela genetické vyšetření, ale nakonec sem to odmítla že to zkusíme ještě jednou a napotřetí to vypadá že to vyšlo jsem 15tt, miminko je zatím úplně učebnicové :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4841
2.12.18 22:25

Jediná rada je opravdu čas a čas… U nás to bylo letos v srpnu ZT v 11tt když na druhém ultrazvuku nebilo miminku srdíčko, tak jsem se zhroutila, nejhorší bylo, že jsem neměla naprosto jediné podezření, že je něco spatně. Pak hledala útěchu i tady a to moc pomohlo. Prostě se z toho vypsat, vědět, že v tom člověk není sám, že se bohužel takové věci dějí, ale neznamená to, že se budou opakovat. Mrzí mě, že máš taky komplikace, to prostě k tomu všemu nepřidá :( Hlavně se teď dej pěkně zdravotně do pořádku a přeju, aby si k Vám miminko znovu co nejdříve našlo cestu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981
3.12.18 02:26

Endometriozu ze steru zjistit nemohl. A rada? Čas. Nic jineho nepomůže. A fakt je, že ten začátek je buď a nebo. Doporučuji přečíst tento článek. Mně to pomohlo hodně. http://m.bartak-alexandr.webnode.cz/…i-potraceji/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.18 22:25
@lachtanice86 píše:
Endometriozu ze steru zjistit nemohl. A rada? Čas. Nic jineho nepomůže. A fakt je, že ten začátek je buď a nebo. Doporučuji přečíst tento článek. Mně to pomohlo hodně. http://m.bartak-alexandr.webnode.cz/…i-potraceji/

Ze steru ne, podle UZ to tak vypadá, mám docházet na další kontrolní a uvidíme. Jde jen o to, že mě zanedbal. Za článek dekuji.

• Citovat
  • Upravit
19981
4.12.18 08:32
@Anonymní píše:
Ze steru ne, podle UZ to tak vypadá, mám docházet na další kontrolní a uvidíme. Jde jen o to, že mě zanedbal. Za článek dekuji.

To že to zanedbal jsou silná slova. Endometrioza se jedině 100% pozná z laparoskopie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty