Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
Asi bude záležet na jaké škole a v jakém kolektivu se dítě pohybuje.
Kdyz to teda mam napsag tak zazila jsem u starsi na jedne zakldce ( kde si deti vymyskely vylety, protoze se jich kazde oondeli ucitelka ptala) i u mladsi na druhe…jsme v Prazr… u te mladsi se me na to ptala i maminka jedne holcicky, jestli by nemohla rict, ze s nama byla v aquaparku, ze ji ucitelka rekla, ze nikam nikdy nejezdi, ze kvuli tomu mala brecela doma, protoze se ji pak deti posmivaly:(. a byla to prave ta co s rodice jde do lesa, vylet vlakem…Za me je to proste u deti v druhe tride otresne…
@Aglája75 píše:
Kdyz to teda mam napsag tak zazila jsem u starsi na jedne zakldce ( kde si deti vymyskely vylety, protoze se jich kazde oondeli ucitelka ptala) i u mladsi na druhe…jsme v Prazr… u te mladsi se me na to ptala i maminka jedne holcicky, jestli by nemohla rict, ze s nama byla v aquaparku, ze ji ucitelka rekla, ze nikam nikdy nejezdi, ze kvuli tomu mala brecela doma, protoze se ji pak deti posmivaly:(. a byla to prave ta co s rodice jde do lesa, vylet vlakem…Za me je to proste u deti v druhe tride otresne…
Tak ale to je chyba učitelky a popravdě asi bych si to s ní šla vyříkat.
@Aglája75 píše:
V tomhle směru si myslím, ze je učitele úplný 💩 do toho, co dělají děti o víkendu nebo prázdninách.
Asi vám to tady rozbořím… ale vzpomínám na své dítě kolem těch sedmi let, jinak to byl celkem spořádan potomek. A mělo dva kamarády, taktéž celekm spořádané potomky ze spořádaných rodin mých kamarádek. Ty děti se taky kamarádily. Krom toho, že jsme spolu chodili na hřiště, do lesa… tak jednou dvakrát za rok na prodloužený víkend s vidinou, že si to děti užijí. A v jisté době jsme s tím sekly. Protože ty děti se vzájemně vyhecovaly - jedno přišlo s nějakou kravinou, kterou by matka bez problémů utla v začátku a převedla pozornost jinam. Jenomže tam bylo druhé dítě, co se toho hned chytlo, pak třetí… a během celkem krátké chvíle se vyhecovaly ve hře „kdo ty mámy víc nase. e“. Měly v tom věku už dost rozumu na to, aby věděly, co už je dost přes čáru. Kupodivu omezit kontakt a plánovat čas s rodiči bylo výrazně pohodovější.
A mně ty povídání - co jsme dělali o víkendu - vždycky přišly spíš jako projekt - naučím se mluvit v souvislých větách tak, aby to dávalo smysl, nebudu se bát vyprávět před kamarády… Já se někdy smála, protože víkend plný zážitků, stanování nebo ZOO nebo grilovačka u babičky… a dítě z toho vždycky vypíchlo ten nejnepodstatnější detail
Ale učitelka byla spokojená. Pamatuju po jarňáku na horách, sáňkování, sněhulák, zvířátka… a na dotaz, co děti dělaly o prázdninách, to mé prohlásilo - koukali jsme na televizi
Ano, v neděli ráno jsme si tam pustili Objektiv, ale jinak jsme povětšinou zcela zapomněli i na večerníčka ![]()
@Aglája75 píše:
No tak to nebude asi tim, ze travi cas jen na sve zahradce, prekrucujes a prehanis…zlomeninu na z toho, ze je na zahrade, navic jsem nepsala nikde, ze deti maji delat jen to, ale ani jeden extrem
Je to pro to, že nemá kloudný pohyb, tak je pak méně šikovný.
@Pidulka1991 píše:
V tomhle směru si myslím, ze je učitele úplný 💩 do toho, co dělají děti o víkendu nebo prázdninách.
Já myslím, ze ucitelce to je jedno, spis se tak děti učí vyprávět. Není podstatne jestli o víkendu byly na výletě, nebo s mámou na nákupu a s kamarády na hřišti. Podstatne je umět o tom neco říct. U dcery ve druhé třídě každé pondělí někdo vypráví co dělal o víkendu, střídají se.
@Alušáček píše:
Já myslím, ze ucitelce to je jedno, spis se tak děti učí vyprávět. Není podstatne jestli o víkendu byly na výletě, nebo s mámou na nákupu a s kamarády na hřišti. Podstatne je umět o tom neco říct. U dcery ve druhé třídě každé pondělí někdo vypráví co dělal o víkendu, střídají se.
Jenže chápu, ze pro některé děti to muže být stres. Nezapadají, protože aktivity s rodiči nejsou tal zajímavé a můžou být akorát pro smích
…
@Pidulka1991 píše:
Jenže chápu, ze pro některé děti to muže být stres. Nezapadají, protože aktivity s rodiči nejsou tal zajímavé a můžou být akorát pro smích…
Je to možné, ale třeba naše dcera si většinou nepamatuje co kdo vyprávěl, je ji to celkem jedno. Rozdíly mezi dětmi jsou nejen v zážitcích, ale i dalších věcech, to by se s nima ucitelka nemohla bavit skoro o ničem.
@Aglája75 píše:
ale prosímtě, nevymýšlej si, hraješ na city a píšeš nesmysly,
v dnešní době inkludovaných dětí, cizinců, dětí z vyloučených lokalit - tak to fakt nefunguje, směšné
@Alušáček píše:
Je to možné, ale třeba naše dcera si většinou nepamatuje co kdo vyprávěl, je ji to celkem jedno. Rozdíly mezi dětmi jsou nejen v zážitcích, ale i dalších věcech, to by se s nima ucitelka nemohla bavit skoro o ničem.
přesně tak, nemohly by se bavit o rodině - každé dítě nemá rodinu, každé dítě nemá tatínka, některé mají tatínky dva nebo dvě maminky, někoho vychovává babička a tak dále a tak dále
@Sylvania 333 píše:
My jsme v sobotu jezdili pracovat na zahradu a v neděli k babičce, v létě občas výlety na hrad, na přehradu, na koupaliště. Tak nějak jsem vyrostla sama s klíčem na krku, kolem paneláku byla dvě hřiště, věčně jsme někam lezli, jezdili na kole…
Nedostávala jsem, byla jsem tak nějak spořádané dítě od přírody.
Naši na mě neměli moc čas. Otec ležel na gauči a máma ve volném čase šila a zavářela.
Bordel jsem v pokoji neměla, moc jsem se tam nevyskytovala.
A chtěla bys to takhle i pro svoje dítě? ![]()
@ugluk píše:
A mně ty povídání - co jsme dělali o víkendu - vždycky přišly spíš jako projekt - naučím se mluvit v souvislých větách tak, aby to dávalo smysl, nebudu se bát vyprávět před kamarády… Já se někdy smála, protože víkend plný zážitků, stanování nebo ZOO nebo grilovačka u babičky… a dítě z toho vždycky vypíchlo ten nejnepodstatnější detailAle učitelka byla spokojená. Pamatuju po jarňáku na horách, sáňkování, sněhulák, zvířátka… a na dotaz, co děti dělaly o prázdninách, to mé prohlásilo - koukali jsme na televizi
Ano, v neděli ráno jsme si tam pustili Objektiv, ale jinak jsme povětšinou zcela zapomněli i na večerníčka
Ano, ale to se da udelat jinak nez, aby se deti baly co maji rict, aby se stydely atd… Za me jsou to proste „vyslechy " deti…povidat prece muze o tom, co delaji na krouzku, povidat si mohou o divadle na kterem byly o knizce atd atd a ne kazde pondeli kazde dite vyslychat "tak kde jste byly o vikendu“…
Je to proste moda, ltera neprinasi nic dobreho… jen to, ze deti uci, ze radoby komercni aktivity jsou neco lepsiho… Neni jen moje zkusenost, vim to i od znamych atd, dela to vetsina ucitelek u tech malych deti… U dceru navic stylem, ze je jeste pred vsema na tri doby sprdne, ze nevi kde presne byly a jak se tam vse jmenovalo… takze kdyz jsme byly na dnu otevrenych dveri Ceske televize, tak jedine co dcera resila, aby si zapamatovala, ze je to na Kavcich horach a je to Praha 4 nebo z ni pani ucitelka bude pred detma „delat deb.i.la“ ( presna citace dcery…). K cemu to proboha u deti druhe tridy je?
@Liberalissima píše:
A chtěla bys to takhle i pro svoje dítě?
A ty ne? Krome tohi taty na gauci? Nas nikdy nikde nelezel… Ty deti mely mnohem hezci detstvi nez neustale rodice za zadkem a rizene aktivity, lde je celou dobu nekdo buzeruje a pak o nich jeste vyklada, ze jsou nevdecne a vysisraci
.
Za me proste neco mezi ani jeden extrem, je nejlepsi volba… proste nirmalne zit a k tomu sem tam neco rizeneho, komercniho…ale ne za kazdou cenu…a hrouceni se, ze jsem jeden rok nelyzovala:)
@Aglája75 píše:
Ano, ale to se da udelat jinak nez, aby se deti baly co maji rict, aby se stydely atd… Za me jsou to proste „vyslechy " deti…povidat prece muze o tom, co delaji na krouzku, povidat si mohou o divadle na kterem byly o knizce atd atd a ne kazde pondeli kazde dite vyslychat "tak kde jste byly o vikendu“…
Je to proste moda, ltera neprinasi nic dobreho… jen to, ze deti uci, ze radoby komercni aktivity jsou neco lepsiho… Neni jen moje zkusenost, vim to i od znamych atd, dela to vetsina ucitelek u tech malych deti… U dceru navic stylem, ze je jeste pred vsema na tri doby sprdne, ze nevi kde presne byly a jak se tam vse jmenovalo… takze kdyz jsme byly na dnu otevrenych dveri Ceske televize, tak jedine co dcera resila, aby si zapamatovala, ze je to na Kavcich horach a je to Praha 4 nebo z ni pani ucitelka bude pred detma „delat deb.i.la“ ( presna citace dcery…). K cemu to proboha u deti druhe tridy je?
Ale to je chyba učitelky a ne toho, kam rodiče berou děti. Kdyby byla učitelka rozumná, tak řekne něco ve stylu: Aničko to je skvělé, že jste byli na výletě v lese, když se teď učíme poznávat stromy.