Vysírací děti, jak na ně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Pitaya1
4.6.23 00:04
@Limi123 píše:
No, ale to přeci není 8 h. Ráno, než vypravis a dovedeš děti do školy/školky je to hodina a půl. Pak půl hodiny do práce. 8 hodin práce. Půl hodiny domů. To je už 10 a půl hodiny. Vaření večeře, večeře a ukládání dětí tak hodina a půl. To už jsi na 12 hodinách. 8 hodin spánku. Jsi na 20 hodinách. Takže na nějaké činnosti včetně vlastního mytí vlasů, ukoly, úklidu bytu etc. a volný čas ti zbývají všehovšudy 4 hodiny denně.

Jako podle mě by aktivní život s fulltime zaměstnáním prostě slučitelný nebyl.

Příspěvek upraven 04.06.23 v 00:01

A otec dítěte se do ničeho z těch aktivit nezapojuje? Na některé máš zbytečně moc času, ne každý dojíždí do práce hodinu, vypravuje děti 1.5 hod atd.

• Citovat
  • Upravit
486
4.6.23 00:06
@Anonymní píše:
A já se zas divím, jak tohle může někdo dopustit. Tohle jsem totiž v dětství zažila já. Matka byla samoživitelka, znala jsem jen „počkej, jsem unavená nebo je to drahý“. I na blbém hřišti 3 minuty chůze od bytu jsem byla asi 2× v životě. Takže nevidím důvod, proč by se po 8 hodinách práce nedalo vyrazit na procházku, na brusle, s kamarády na hřiště nebo něco podobného. :nevim: jsou lidi, co dokážou tohle skloubit i s 12 směnami, to už je na obdiv. 8 hodin přece je třetina dne, to není na smrtelnou únavu. 8o

Snad ti elán vydrží i poté, co nastoupíš do práce a krásně to vše budeš zvládat se 3 dětmi. :) Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
4.6.23 00:10
@Hibou píše:
Jestli jsou děti protivné všude, tak bych s nimi trávila čas někde, kde se aspoň mně líbí. Zcela tě chápu, také jsem ráda akční a čas doma mě spíše deprimuje. Naštěstí naše děti pro mě asi mají pochopení a na výlety a dovolené se těší. Nejstarší dítě mělo také brblavé období, když nad tím tak přemýšlím, tak asi pomohlo to až tak neřešit. Možná si to přenastav v hlavě, ber to tak, že ty výlety neděláš pro děti, tedy od nich neočekávej nadšení a vděk, ale děláš to hlavně pro sebe. Užívej si to a snaž se nenechat se protivnými dětmi rozhodit. A třeba časem děti to nadšení projeví.

Jo, k tomuhle jsem dospěla taky. Ve chváli, kdy dítě prská nad čímkoliv, co se děje, ofrňuje se nad čímkoliv, co uvařím (navzdory tomu, že aktivitu či jídlo ho nechám vybrat sama, popřípadě předestřu pět možností a všecky jsou blbě), tak mi názor dítěte začíná být tak nějak jedno. Jako jestli mám poslouchat řeči při aktivitě, co si samo vybralo a já do n šla jen se sebezapřením, nebo má stejné řeči při aktivitě, co mě baví… no tak aspoň volím aktivity dle svého. A dítku časem dochází, že musí s tou věčnou nespokojeností mírnit nebo ji aspoň odstupňovat. A že matce už je to vlastně fuk. A po čase se hodí do přátelštějšího módu a třikrát zváží, co si vlastně přeje.
Na zítřek zatoužilo jet malé dítě na hrad, velké se poflakovat doma (což teda v podstatě dost dělalo i dnes) a k obědu mít řízek a rodiče chtějí být v hezkém počasí venku. Takže dojedeme kus od hradu, uděláme si k němu párkilometrový výlet a někde v lese na pařezu si sníme řízky. Cestou zpět se stavíme na lesním hřišti a na zmrzku pod hradem a já jsem zvědavá, co se zas komu nebude líbit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.23 00:13
@Pitaya1 píše:
A otec dítěte se do ničeho z těch aktivit nezapojuje? Na některé máš zbytečně moc času, ne každý dojíždí do práce hodinu, vypravuje děti 1.5 hod atd.

Ten se zapojuje do hraní :-)) a vodí mladšího, já pracuji z domova a nakupuje a dělá pro nás jiné věci. Tj. já to až tak časově náročné nemám.

Ten časový harmonogram byl, pokud bych pracovala z kanceláře a vodila oba dva (paní psala, že její maminka byla fulltime, samozivitelka, tedy toto musela dělat ona, manžel nepomáhal).

To ráno je třeba takto: 50 minut od probuzení do chvíle, kdy opouštíme byt, pak 10 minut do školy, 10 minut zpátky, 10 minut do školky, 10 minut zpátky.

Ty časy se budou lišit podle situace. Ale podle mě dělat přes týden nějaký zajímavý program, pokud člověk pracuje fulltime a chce spát víc, než 4 hodiny, prostě není moc reálné.

A to píšu jako celkem akční človek (a proto taky ten fulltime nemám).

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
4.6.23 00:20
@Limi123 píše:
Ten se zapojuje do hraní :-)) a vodí mladšího, já pracuji z domova a nakupuje a dělá pro nás jiné věci. Tj. já to až tak časově náročné nemám.

Ten časový harmonogram byl, pokud bych pracovala z kanceláře a vodila oba dva (paní psala, že její maminka byla fulltime, samozivitelka, tedy toto musela dělat ona, manžel nepomáhal).

To ráno je třeba takto: 50 minut od probuzení do chvíle, kdy opouštíme byt, pak 10 minut do školy, 10 minut zpátky, 10 minut do školky, 10 minut zpátky.

Ty časy se budou lišit podle situace. Ale podle mě dělat přes týden nějaký zajímavý program, pokud člověk pracuje fulltime a chce spát víc, než 4 hodiny, prostě není moc reálné.

A to píšu jako superakční človek (a proto taky ten fulltime nemám).

Mám tedy 1 dítě, ale už ve skolkovem věku mu stačilo 30 minut od probuzení do odchodu do školky, 10 minut do školky pak rovnou do práce, do školy chodi samo. Večeře vytáhnout pár věcí z ledničky - 5 minut :think: Takže v pohodě večer najdeme hodinku, kdy se můžeme jít projit, zajít si do kočičí kavárny,…

• Citovat
  • Upravit
2561
4.6.23 00:24
@Pitaya1 píše:
Mám tedy 1 dítě, ale už ve skolkovem věku mu stačilo 30 minut od probuzení do odchodu do školky, 10 minut do školky pak rovnou do práce, do školy chodi samo. Večeře vytáhnout pár věcí z ledničky - 5 minut :think: Takže v pohodě večer najdeme hodinku, kdy se můžeme jít projit, zajít si do kočičí kavárny,…

Ale tak my to taky zvládnem za 30 minut, akorát nemáme vyčištěný zuby, snídaně v autě a každá ponožka jiná, ale v nouzi dáme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.23 00:27
@Pitaya1 píše:

Jj, hodinka na procházku, to souhlasím… Ale to je právě to trajdání po okolí… To se určitě i při fulltime zvládnout dá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.6.23 00:29
@inzenyrka85 píše:
Ale tak my to taky zvládnem za 30 minut, akorát nemáme vyčištěný zuby, snídaně v autě a každá ponožka jiná, ale v nouzi dáme :mrgreen:

My bychom to taky v nouzi dali. Ale jinak standard je těch 45-50, aby to bylo v klidu.

• Citovat
  • Upravit
69126
4.6.23 00:35

@Limi123 problém je, že těch věcí, které se dají z domova zvládnout za hodinku obě cesty vč. aktivity, je celkem omezené množství. To jsme si vyzkoušeli za covidu, a že je u nás dost kam chodit, tak hodinový limit v podstatě omezuje na tři lokality a v každé z nich do té hodiny uděláš tak dva různé okruhy. A když to pak člověk páchá denně, dost se to ochodí, já už jsem na některá místa byla dost vysazená a dětem trvalo dost dlouho, než jsem je zas přesvědčila. A to jsou tam i zajímavosti typu lesní hřiště, v červnu třešňový sad, potůček na stavění hrází a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.23 00:40
@ugluk píše:
@Limi123 problém je, že těch věcí, které se dají z domova zvládnout za hodinku obě cesty vč. aktivity, je celkem omezené množství. To jsme si vyzkoušeli za covidu, a že je u nás dost kam chodit, tak hodinový limit v podstatě omezuje na tři lokality a v každé z nich do té hodiny uděláš tak dva různé okruhy. A když to pak člověk páchá denně, dost se to ochodí, já už jsem na některá místa byla dost vysazená a dětem trvalo dost dlouho, než jsem je zas přesvědčila. A to jsou tam i zajímavosti typu lesní hřiště, v červnu třešňový sad, potůček na stavění hrází a tak.

Jj přesně. A přesně, jak píšeš s tím Covidem. To byla moje původní myšlenka. Jedno mé dítě obecně dost prudí, když ten program není po jeho (třeba proto, že jeho brácha chce něco jiného, nebo že ho to tam nudí etc.). Snažím se tedy dost dělat program, aby ho to bavilo. Ale někdy to nejde, třeba dnes jsem chtěla JÁ jet ke známým, tak on MUSEL také.

A jak píšu, za Covidu byl šťastný za cokoliv. To pruzení je prostě dané tím, že jindy je ten program tak zajímavý, že proste ten „obyčejný“ program ho pak nebaví. Přitom za Covidu mu fakt stačil ten les na celý den (když to nebylo každý den).

Druhý syn takhle nastavený není, ten může mít „nudný“ program a zabaví se i tak. Každé dítě je jiné.

• Citovat
  • Upravit
69126
4.6.23 00:41

Jinak k ranním výpravám - velké dítě už se v podstatě vypravuje samo, i svačiny si dělá, ale radši aspoň po očku dozoruji, moc rádo na některé činnosti zapomíná. Malé dítě ještě furt potřebuje dost asistenci i s oblékáním, přípravou snídaně a tak. Já se často ráno sprchuju, potřebuju se nalíčit, taky si nachystat snídani a sníst ji (bez ní fakt vyrazit nemůžu). Takže mně to ráno zabere hodinu, 10 minut do školky, 5 minut předávka, 10 minut na bus, půlhodina do práce (což je na Prahu celkem nic)… no suma sumárum od okamžiku, kdy se probudím, do okamžiku, kdy zapínám počítač, mi to zabere dvě hodiny. Z práce cesta domů vč. vyzvednutí dítěte ve školce a jeho dopravení domů hodina a půl, pokud nepotřebuju něco cestou nakoupit. Takže 3, klidně i 4 hodiy zaberou jenom tyhle provozní věci. A to se fakt velké dítě do a ze školy i na kroužky a z nich dopraví samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
4.6.23 00:47

@Limi123 jo, to je asi ta nejpodstatnější věc, že je každé dítě jiné. Zatímco jedno je akčňák a potřebuje všecko vidět a prozkoumat, miluje nová místa, tak druhé objevilo kouzlo mobilu a vlastně nic víc by k životu nepotřebovalo. Dneska se fakt zhádaly kvůli zítřejšímu hradu - jedno děsně chce, druhé strašně moc ne :mrgreen: Ale tak ony si tam něco najdou obě. Minulý víkend jsme je vzali pod stan a jak nejdřív protesty, tak když se pak hodinu jen tak honily v ponožkách po louce a večer se dělal u stanu oheň, tak si troufnu říct, že jsme měli dvě mimořádně spokojené děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
4.6.23 06:46
@Anonymní píše:
U naší bytovky hraje skupina dětí se špinavým míčem basket a fotbal. Jsou tu cele dny. Nemyslím si, že by byly chudinky. Pravdou je, že tam moc dospělých nechodí. Krom maminek s batolaty která se starším dětem pletou pod nohy. Vzhledem k tomu že je denně slyšet míč co narazí do pleti a mám za to, že je to baví a obohacuje. Bylo by strašně smutný kdyby bylo hřiště bez povšimnutí, ne?

No, přesně…. U nás doma se neprudí a z výletů jsou děti nadšené, protože vždycky po škole jdou s kamarády ven s tím špinavým míčem. Buď na hřiště nebo do bungru nebo lézt po stromech do lesa. A hrají si tak, jak děti mají. Bez programu, bez připomínek dospělých. A když přijdou, jsou vylítané, odpočinuté. Pak je to s nimi jednoduché. Každý program od rodičů ocení. Když jedeme třeba na dovolenou a každý den je naplánovaná akce, i přesně na míru pro děti, tak začnou brzy brblat. Takže i tam, jak se začne nálada kazit, vyfasují děti míč, knížky, pár autíček a lopatky, rodiče lehnou a kvůli dětem se ani nehnou :-). Nebo si sedneme u lesa a zabavte se sami, bez hraček. Vždycky rozehrají nějakou úžasnou hru… ale samozřejmě, jsou to naše děti. Jiné třeba fungují jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.6.23 06:49
@Limi123 píše:
No, ale to přeci není 8 h. Ráno, než vypravis a dovedeš děti do školy/školky je to hodina a půl. Pak půl hodiny do práce. 8 hodin práce. Půl hodiny domů. To je už 10 a půl hodiny. Vaření večeře, večeře a ukládání dětí tak hodina a půl. To už jsi na 12 hodinách. 8 hodin spánku. Jsi na 20 hodinách. Takže na nějaké činnosti včetně vlastního mytí vlasů, ukoly, úklidu bytu etc. a volný čas ti zbývají všehovšudy 4 hodiny denně.

Jako podle mě by aktivní život s fulltime zaměstnáním prostě slučitelný nebyl.

Hele, pracují na full a v práci to mám poměrně dost náročné, pracují hlavou a fakt jedu povětšinou osm hodin jak fretka.
Ale děti mají dva rodiče, takže domácnost, provozní věci okolo děti není na mě.
A prostě občas si holt ohřejeme k večeři ten parek, bychom mohli dělat něco jiného, než se točit v kolotoči práce, domácnost, provozní ve i kolem děti
Já si prostě tu hlavu potřebuju vyčistit.

A jak píše @Capretta, je to o to o vnitřním nastaveni a najíti nějakého balancu, aby si každý v té rodině přišel na své. My si třeba poslední rok děti dělíme, protože páreček a kluk nemá zájem jít na motýly a holka nechce do leteckého muzea. Zase je to za cenu, že s mužem strávíme míň času a neabsolvujeme vše (protože já bych ráda jak na ty motyly, tak na ty letadla).

Příspěvek upraven 04.06.23 v 07:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
4.6.23 07:09
@Anonymní píše:
Máme 3 děti ve věku 7, 4 a 1. Jsme poměrně akční, já s dětmi stále něco podnikám, na větší dovolené se přidává i manžel. Přiznám se, že to dělám asi z velké části kvůli sobě. O domácnost se starám, ale nedokážu si představit trávit 3/4 života jenom u plotny a na zahradě. Prostě potřebuju návštěvovat nová místa, chodit na různé akce, cestovat, sportovat atd. Tak nějak žiju v domnění, že to dá mnohem víc i dětem, než jen sedět doma, vyhnat je na zahradu nebo se stejným kámošem to stejné furt dokola. Vlastně je to pro mě jeden z hlavních cílů výchovy, ukázat jim svět, učit je chovat se v různých situacích a místech. A ne jen škola, domov, babička. Problém je v tom, že starší dva kousky se prostě narodily jako vysírací typy. Kdykoliv kamkoliv jdeme, je jedno jestli do školy nebo k moři, prostě do zblbnutí chtějí co nemají a dokážou tim otrávit celý den - pořád dokolečka hlad, žízeň, horko, zima, nuudaa, chtějí jinam. Místo aby našli cokoliv na zábavu nebo byli rádi, že jsou tam kde jsou, jenom prudí. :zed: Po letošní dovolené (byli jsme už v květnu) jsem prohlásila, že to bylo poslední cestování a už se s nimi nehnu z vesnice. Úplně mě to dorazilo, jak jsou otravní. :zed: Přitom se jim člověk celodenně věnuje, zábav mají plno, ale holt nejde všechno, co si zamanou. :nevim: Já ale nechci léto proválet doma! Nevím, jak s nimi vyjít, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Řešíte někdo podobné situace? :think:

A není to o tom, že čeho je moc, tak toho je příliš? :think: Napadá mě, zda toho organizovaného, vyletniho času není příliš a pak to má opačný efekt. Máme to doma podobne, hodně s ditkem cestuji, podnikame různé akce, ale umíme být i doma a najít si tu zábavu tady. Myslím, že i to dítě potřebuje být „v klidu ve svem“. A nebo to střídat, třeba se to tím zlepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí