Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lenka4723 píše:
Vy nepracujete? Kde berete tolik času na skvělé zážitky a akce? Závidím (v dobrém)
Tak ono se dá udělat i třeba jen z blbe podvečerní procházky po praci super zážitek, když třeba na podzim rostou houby. Nebo když děti vezmeš v rámci města na pumptrack nebo do kočičí kavárny. ![]()
Nemusíš vymetat akva a zábavní parky…
A pak je to o prioritách. Někdo o víkendech suruje domácnost nebo zahradníci, jiný si raději tu zeleninu koupi a domácnost až tak nerěeší a vyrazí raději na výlet. ![]()
Tady je to videt, cast uzivatelek predstava akcniho vikendu skoro az desi ci odpuzuje, cast si zase nedokaze predstavit pasivni odpocinek. Podle me mame tohle nastaveni uz v zakladni vybave a pracovat se s tim da jen castecne.
Ja mela stesti hned dvakrat a narodily se mi dve tryskomysi, co by neco podnikaly porad a ze vseho jsou nadseny a rozzareny. Tatinka o vikendu aspon jeden den nechavame doma, aby se dobil po svem, ten je z nas nekdy unaveny, jen to planovani posloucha ![]()
Urcite bych neprestavala v tom, ukazovat jim moznosti a pomahat jim najit neco, co je bude tesit. Na stridacku s tim, ze bych je nechala doma a vyrazila s nekym, koho bavi to, co me. Protoze si to taky zaslouzis, odpocinout si po svem. No a preju, at je to jen obdobi, co prejde. Jako, co bych ja za to jako mala holka dala!! Nasim se casto nechtelo vubec nic a muj volny cas byla zahrada nebo hriste. Co jsme podnikli za cele me detstvi, je par mesicu zivota mych deti ![]()
@lenka4723 píše:
Vy nepracujete? Kde berete tolik času na skvělé zážitky a akce? Závidím (v dobrém)
Pracuji na půl úvazku, tj. děti mám vyzvednuté mezi 13:00 a 13:30. Kroužky máme 3× týdně, po kroužcích je ještě do večera čas, tak jsme venku, pokud má čas nějaký kamarád, tak s kamarády, pokud ne, tak něco jiného - většinou jen hřiště nebo nějaká kratší aktivita, co se dá stihnout (ale tento týden třeba i bazén po kroužku). 2 dny v týdnu máme celé odpoledne volné a děti si můžou vybrat, co chtějí dělat - bazén, kino, minigolf, všelijaká hřiště, výlet na Petřín lanovkou, teď jsme byli třeba na Žižkovskem vysílači, dopravní hřiště, jízda na kole, různá hřiště s vodními prvky, když je ošklivě, tak muzeum, nějaké akvárium, Medúzárium, planetárium a tak, nebo i hernička… ale tohle samozrejmě ne každý den, ale tak 1×-2× v týdnu nějakou větší aktivitu máme - teď převážně tedy venku. V létě častěji. Když je hezky, musí to být většinou venku. Žijeme v Praze, tady se dá skoro každý den dělat něco jiného. Pokud může někdo z kamarádů, jdeme raději jen normálně na hřiště s kamarády, ale ti mají také kroužky, tak ne vždy se časově s někým vůbec sejdeme.
A ne, nemyslím si, že se moje děti mají lépe než ty, které hrají ten fotbal na plácku. Fotbal na plácku s kamarády je podle mě ten nejlepší program pro dítě. Ale co má člověk dělat, když ti kamarádi jsou celý den někde na kroužcích, nebo v družině (kde tedy syn být nechce)… Tak holt vymyslíme vlastní program.
@Svistice píše:
Tak ono se dá udělat i třeba jen z blbe podvečerní procházky po praci super zážitek, když třeba na podzim rostou houby. Nebo když děti vezmeš v rámci města na pumptrack nebo do kočičí kavárny.
A pak je to o prioritách. Někdo o víkendech suruje domácnost nebo zahradníci, jiný si raději tu zeleninu koupi a domácnost až tak nerěeší a vyrazí raději na výlet.
Mě se to už vůbec netýká, protože mám děti velké.
Jen se divím, kde lidi berou tolik energie mít každý den po 8 hodinách práce zajímavý a nestereotypní život.
@Svistice píše:
Tak ono se dá udělat i třeba jen z blbe podvečerní procházky po praci super zážitek, když třeba na podzim rostou houby. Nebo když děti vezmeš v rámci města na pumptrack nebo do kočičí kavárny.
A pak je to o prioritách. Někdo o víkendech suruje domácnost nebo zahradníci, jiný si raději tu zeleninu koupi a domácnost až tak nerěeší a vyrazí raději na výlet.
Jj, třeba jdeme i na ty houby, nebo ten pumptrack, to jsi mi připomněla, tam už se zase dlouho chystáme, takže mám program na zítra, super! Díky!
A kočičí kavárna? Wtf? To jsem vůbec netušila, že existuje, píšu si na seznam (vedu si seznam, mám tam už asi 100 věcí, co bych ráda navštívila v okolí
)
Nemáš ještě nějaký tip? ![]()
@Svistice ty jo, a ta Kočičí kavárna je jen 4 minuty chůze od Orloje, kam chci kluky taky vzít
tak díky!!!
@lenka4723 píše:
Jen se divím, kde lidi berou tolik energie mít každý den po 8 hodinách práce zajímavý a nestereotypní život.
Taky se bojim, že chcípnu, až nastoupim do práce.. fakt doufam, že si to sedne všechno.
@lenka4723 píše:
Nejsem v práci 8 hodin. Když jsem měla fulltime, byla jsem ráda, že žiju a že se o víkendu trochu zregeneruji.
@Anonymní píše:
Máme 3 děti ve věku 7, 4 a 1. Jsme poměrně akční, já s dětmi stále něco podnikám, na větší dovolené se přidává i manžel. Přiznám se, že to dělám asi z velké části kvůli sobě. O domácnost se starám, ale nedokážu si představit trávit 3/4 života jenom u plotny a na zahradě. Prostě potřebuju návštěvovat nová místa, chodit na různé akce, cestovat, sportovat atd. Tak nějak žiju v domnění, že to dá mnohem víc i dětem, než jen sedět doma, vyhnat je na zahradu nebo se stejným kámošem to stejné furt dokola. Vlastně je to pro mě jeden z hlavních cílů výchovy, ukázat jim svět, učit je chovat se v různých situacích a místech. A ne jen škola, domov, babička. Problém je v tom, že starší dva kousky se prostě narodily jako vysírací typy. Kdykoliv kamkoliv jdeme, je jedno jestli do školy nebo k moři, prostě do zblbnutí chtějí co nemají a dokážou tim otrávit celý den - pořád dokolečka hlad, žízeň, horko, zima, nuudaa, chtějí jinam. Místo aby našli cokoliv na zábavu nebo byli rádi, že jsou tam kde jsou, jenom prudí.Po letošní dovolené (byli jsme už v květnu) jsem prohlásila, že to bylo poslední cestování a už se s nimi nehnu z vesnice. Úplně mě to dorazilo, jak jsou otravní.
Přitom se jim člověk celodenně věnuje, zábav mají plno, ale holt nejde všechno, co si zamanou.
Já ale nechci léto proválet doma! Nevím, jak s nimi vyjít, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Řešíte někdo podobné situace?
A deti mas dve starsi holky, kluky, nebo parecek? Ono taky jestli jsou jineho pohlavi, tak vymyslet jim program, aby se zabavili oba je tezke. Kluci jsou spis na sport a pocitace, holky zase na ruzne tvoreni, vyrabeni… maji treba nejake krouzky? Tam se muzou vyradit a ty budes mit volno na prcka a i pro sebe. Mas to asi narocny se tremi detmi a byt jen doma bych taky nedokazala. ![]()
@lenka4723 píše:
kazdy nema stejny nastaveni, nekdo prave kvuli beznemu stereotypu tu zmenu a akci potrebuje, aby se nezblaznil. nekdo jiny si zase potrebuje odpocinout s knizkou nebo u televize - hlavni vyzva je to sladeni se s blizkymi
@lenka4723 píše:
A já se zas divím, jak tohle může někdo dopustit. Tohle jsem totiž v dětství zažila já. Matka byla samoživitelka, znala jsem jen „počkej, jsem unavená nebo je to drahý“. I na blbém hřišti 3 minuty chůze od bytu jsem byla asi 2× v životě. Takže nevidím důvod, proč by se po 8 hodinách práce nedalo vyrazit na procházku, na brusle, s kamarády na hřiště nebo něco podobného.
jsou lidi, co dokážou tohle skloubit i s 12 směnami, to už je na obdiv. 8 hodin přece je třetina dne, to není na smrtelnou únavu. ![]()
Jela bych někam sama, jsou dost velké aby je tatínek například na víkend zvládl.
@Anonymní píše:
A já se zas divím, jak tohle může někdo dopustit. Tohle jsem totiž v dětství zažila já. Matka byla samoživitelka, znala jsem jen „počkej, jsem unavená nebo je to drahý“. I na blbém hřišti 3 minuty chůze od bytu jsem byla asi 2× v životě. Takže nevidím důvod, proč by se po 8 hodinách práce nedalo vyrazit na procházku, na brusle, s kamarády na hřiště nebo něco podobného.jsou lidi, co dokážou tohle skloubit i s 12 směnami, to už je na obdiv. 8 hodin přece je třetina dne, to není na smrtelnou únavu.
No, ale to přeci není 8 h. Ráno, než vypravis a dovedeš děti do školy/školky je to hodina a půl. Pak půl hodiny do práce. 8 hodin práce. Půl hodiny domů. To je už 10 a půl hodiny. Vaření večeře, večeře a ukládání dětí tak hodina a půl. To už jsi na 12 hodinách. 8 hodin spánku. Jsi na 20 hodinách. Takže na nějaké činnosti včetně vlastního mytí vlasů, ukoly, úklidu bytu etc. a volný čas ti zbývají všehovšudy 4 hodiny denně.
Jako podle mě by aktivní život s fulltime zaměstnáním prostě slučitelný nebyl.
Příspěvek upraven 04.06.23 v 00:01
Ja jsem odmala nesnasela vylety a mam to do ted. Takze ditkam se nedivim. ![]()
Nemůže být problém i v tom, že jak jsou 2, tak se v tom otráveném módu doplňují a předhánějí? Co někdy vytáhnout ven jen jednoho a druhého nechat s nejmladším dítětem a tatínkem? ![]()
Jinak tě chápu, taky bych doma nevydržel. Naštěstí kluk je povahou po mně a užívá si to.