Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Aglája75 píše:
Vysírací nemáš děi, vysírací jsi ty:-). Nejlepší na tom je, že v 99% tihle hrozně akční lidé jsou ve skutečnos nejlínější a nejsobečtější…nechce se ti starat se o děti, domácnost, rodinu, dům, zahradu a proto musíš pořád něco, abys vlastně nemusela nic dělat…je to podobné jako když otec po rozvodu pořád vozí děti k babičce a ke kamarádům, kteří mají děti a argumentuje tím, že chce, a by měly děti zážitky…ve skutečnosti jen nechce, aby se sám musel dětem orpavdu " věnovat" a hrát si s nima…to přece zajistí babička nebo děti kamrádů:-). Nechápu proč si lidé jako ty pořízují 3 děti, když je v podstatě ty děti obtěžují od jejich „aktivit“. Navíc tak malé děti prostě přehlcuješ, dokážu si to představi „honem honem teĎ musíme tam, tam nám zavřou…jezte, abysme po obědě stihly atd atd“a když nechtějí tak je častuješ, že jsou liné a nasírací a v podstatě je urážíš za to, že nemají v zadeli vrtuli jako ty…Děti potřebují pohodu, klid…radši by s tebou třeba dělaly často oběd nebo ležely u pohádky a tulily se míst 3 aktivit za sobotu:-). Tyhle rádoby „aktivity“ jsou jedním z moru dnešní doby…a nejhorší je, když o tom každé pondělí ještě děti vyslýchají učitelky ve škole jako by to určovalo hondotu člověka a kvalitu jeho vztahů, rodiny a života…prostě móda pro líné…co vlastně nemají co na práci:-).
To jsou hrozně extrémní názory. Jsou rodiče kteří nikam děti nevezmou a doma jen sedí s cigárem, vše je obtěžuje, včetně domácích prací a věčně jsou unavení. Pak třeba ti, co je baví hlavně pečovat o domov. Znám i akčňáky, co často něco podnikají i makají doma. Nebo ti rozlítaní no. Nejhorší model je sedící kouřící čučící do mobilu - to si může rodič namlouvat jak chce, jak se dítě rozvíjí nudou, ale ve skutečnosti dítě tohle bude pak brát jako normální náplň času.
@lilith1 píše:
Tak nedovedu si predstavit co by mi rekli rodice na dovolene kdybyvh rekla nuda asi by me propleskli at se nenudim..tak snad delaji co chcete vy, ne
To je řešení, proplesknout dítě když má jiný názor než rodič ![]()
@mamadvou to neni extremni nazor, ale snaha kopnout si do toho, co ma jiny nazor, abych se zdala byt lepsi nez on ![]()
Podle toho by byli mi rodice znacka ideal, ti by se u tv tulili porad - ale smula, meli me a ne tady prispevatelku, co by to ocenila - a nenudila se k smrti jako ja ![]()
@Aglája75 píše:
Vysírací nemáš děi, vysírací jsi ty:-). Nejlepší na tom je, že v 99% tihle hrozně akční lidé jsou ve skutečnos nejlínější a nejsobečtější…nechce se ti starat se o děti, domácnost, rodinu, dům, zahradu a proto musíš pořád něco, abys vlastně nemusela nic dělat…je to podobné jako když otec po rozvodu pořád vozí děti k babičce a ke kamarádům, kteří mají děti a argumentuje tím, že chce, a by měly děti zážitky…ve skutečnosti jen nechce, aby se sám musel dětem orpavdu " věnovat" a hrát si s nima…to přece zajistí babička nebo děti kamrádů:-). Nechápu proč si lidé jako ty pořízují 3 děti, když je v podstatě ty děti obtěžují od jejich „aktivit“. Navíc tak malé děti prostě přehlcuješ, dokážu si to představi „honem honem teĎ musíme tam, tam nám zavřou…jezte, abysme po obědě stihly atd atd“a když nechtějí tak je častuješ, že jsou liné a nasírací a v podstatě je urážíš za to, že nemají v zadeli vrtuli jako ty…Děti potřebují pohodu, klid…radši by s tebou třeba dělaly často oběd nebo ležely u pohádky a tulily se míst 3 aktivit za sobotu:-). Tyhle rádoby „aktivity“ jsou jedním z moru dnešní doby…a nejhorší je, když o tom každé pondělí ještě děti vyslýchají učitelky ve škole jako by to určovalo hondotu člověka a kvalitu jeho vztahů, rodiny a života…prostě móda pro líné…co vlastně nemají co na práci:-).
A na výletě se o to dítě nemusíš starat?
To najednou nepotřebuje žádnou péči, na výletě si rodina spolu nepovídá? ![]()
@mamadvou píše:
To jsou hrozně extrémní názory. Jsou rodiče kteří nikam děti nevezmou a doma jen sedí s cigárem, vše je obtěžuje, včetně domácích prací a věčně jsou unavení. Pak třeba ti, co je baví hlavně pečovat o domov. Znám i akčňáky, co často něco podnikají i makají doma. Nebo ti rozlítaní no. Nejhorší model je sedící kouřící čučící do mobilu - to si může rodič namlouvat jak chce, jak se dítě rozvíjí nudou, ale ve skutečnosti dítě tohle bude pak brát jako normální náplň času.
Mozna extremni, ale jeste jsem nepoznala nikoho s nazorem jako zakladatelka = nemuze bez „altivit“ zit, aby to enbyl presne ten typ, co ma ty „aktivity“ vlastne proto, ze jinak nic nedela, ale vzhledem k mode se mu hodi delat z nouze cnost:).
V kazdem pripade, takhke malym detme tim ocividne do zivota neprinasi to co potrebuji…
a ano rodice sedici v hospode a humici jednu za druhou nebo mistni inventar, co pise do kazde diskuze a vsude jiny nazor, ale prudi vsude… jsou druhy extrem…Znam hodne deti, ktere si ve sklle vymysli, kvuli tem vyslechum vylety do aquaparkku a podobne pritom treba byly s rodici opekat burty a naucily se behem toho vic nez na te radoby aktivite, vic si s rodicema popovidaly atd atd, ale stydi se za to…:(, prijde mi to nejen smutne, ale i trochu chorobne jak spolocnost nastavuje hodnoty:( a to uz ve skole:(.
Příspěvek upraven 04.06.23 v 16:36
@Pitaya1 píše:
A na výletě se o to dítě nemusíš starat?To najednou nepotřebuje žádnou péči, na výletě si rodina spolu nepovídá?
Samozrejme, ze peci potrebuje… povidat si nijak extra nemusi, kor, kdyz jede na vylet dalsi rodina s detmi, jidlo v hospode… hernicky, toho opravdu spolecneho casu je tam casto ve vysledku mene… kor, kdyz to maminka dela hlavne pro sebe…Ale mluvim o druhu zakladatelky, tedy lidech, kteri bez 5 aktivit za vikend umiraji
ne o beznych lidech, co obcas s detmi nekam vyrazi, ale take je nechaji zit nebo s nima vari, upravuji zahradu, pomahaji babicce…
@Aglája75 píše:
Mozna extremni, ale jeste jsem nepoznala nikoho s nazorem jako zakladatelka = nemuze bez „altivit“ zit, aby to enbyl presne ten typ, co ma ty „aktivity“ vlastne proto, ze jinak nic nedela, ale vzhledem k mode se mu hodi delat z nouze cnost:).
V kazdem pripade, takhke malym detme tim ocividne do zivota neprinasi to co potrebuji…
a ano rodice sedici v hospode a humici jednu za druhou nebo mistni inventar, co pise do kazde diskuze a vsude jiny nazor, ale prudi vsude… jsou druhy extrem…
Možná z toho nemám nic tvé dítě, protože ho na výlet nevezmes nebo se mu tam dostatečně nevenuješ. Ale má svém vidím, že ty aktivity, co jsme dělali v jehonskolkovem věku si pamatuje i ve školním věku a dokáže z nich poznatky využít i ve škole
@Aglája75 píše:
Samozrejme, ze peci potrebuje… povidat si nijak extra nemusi, kor, kdyz jede na vylet dalsi rodina s detmi, jidlo v hospode… hernicky, toho opravdu spolecneho casu je tam casto ve vysledku mene… kor, kdyz to maminka dela hlavne pro sebe…Ale mluvim o druhu zakladatelky, tedy lidech, kteri bez 5 aktivit za vikend umirajine o beznych lidech, co obcas s detmi nekam vyrazi, ale take je nechaji zit nebo s nima vari, upravuji zahradu, pomahaji babicce…
No já jsem asi jako zakladatelka, bez aktivitniho víkendu umiram a přijdu si mnohem víc unavená. Ale teda za aktivní náplň víkendu jsem nikdy nepovažovala hernicku apod ![]()
@Pitaya1 píše:
No já jsem asi jako zakladatelka, bez aktivitniho víkendu umiram a přijdu si mnohem víc unavená. Ale teda za aktivní náplň víkendu jsem nikdy nepovažovala hernicku apod
Ano tvoje vec:) nikdo ti to nebere… jen deti mohou byt jine… ne na tom proste vadi, ze tihle lide se povazuji za pracovite… ve skutecne praci vsak zvladnou vetsinou mene:). V podstate vlastni zabavu predkladaji jako praci…Nikdy jsem nechapa proc… Ale byla tady i diskuze jak pak omlouvaji deti ve skole, protoze nestihnou za vikend napsat 1 ukol a oodavani stiznosti, ze domaci ukoly jsou nezakonne… to je jedna z presnych ukazek:) nastaveni hodnot, oni cely vikend „drou“ nemohou se prece s detmi ucit, proboha
. Ale je to kazdeho vec… Zakldatelka urazi sve celekm male deti, ktere dle me jsou ne „obeti“ jeji zabavy, o kterou nestoji a je pro ne stresujici ![]()
@Aglája75 píše:
Ano tvoje vec:) nikdo ti to nebere… jen deti mohou byt jine… ne na tom proste vadi, ze tihle lide se povazuji za pracovite… ve skutecne praci vsak zvladnou vetsinou mene:). V podstate vlastni zabavu predkladaji jako praci…Nikdy jsem nechapa proc… Ale byla tady i diskuze jak pak omlouvaji deti ve skole, protoze nestihnou za vikend napsat 1 ukol a oodavani stiznosti, ze domaci ukoly jsou nezakonne… to je jedna z presnych ukazek:) nastaveni hodnot, oni cely vikend „drou“ nemohou se prece s detmi ucit, proboha.
Tak úkoly mi přijdou jako přežitek a přijde mi důležitější zajimavy zážitek než to, aby dítě strávili x hodin ze svého volného času nad úkolem
@Aglája75 píše:
Ano tvoje vec:) nikdo ti to nebere… jen deti mohou byt jine… ne na tom proste vadi, ze tihle lide se povazuji za pracovite… ve skutecne praci vsak zvladnou vetsinou mene:). V podstate vlastni zabavu predkladaji jako praci…Nikdy jsem nechapa proc… Ale byla tady i diskuze jak pak omlouvaji deti ve skole, protoze nestihnou za vikend napsat 1 ukol a oodavani stiznosti, ze domaci ukoly jsou nezakonne… to je jedna z presnych ukazek:) nastaveni hodnot, oni cely vikend „drou“ nemohou se prece s detmi ucit, proboha.
No pokud budu chtít být hnusná, tak mě zas mohou přijit neskutečně omezeni, líní a neschopní vytáhnout nos ze své komfortní bubliny a cokoliv zorganizovat a podniknout, Ti, co dřepi u baráku a pyšní se vypiglovanou a vydekorovanou domácnosti, napecinem a vlastními výpěstky. ![]()
@Alušáček píše:
To je řešení, proplesknout dítě když má jiný názor než rodič
Neni nic horsiho nez zpruzene, rozcapene deti, ktery vysiraji cely vylet..jasne vymyslet to tak aby se to libilo i jim, kompromisy ale pak uz nemaji co vysirat. Ale jasne jsem Husakovo dite a to se demokraticka vychova moc nerazila. Pro ste rodice zaveleli, jede se na vylet a jelo..
@lilith1 píše:
Neni nic horsiho nez zpruzene, rozcapene deti, ktery vysiraji cely vylet..jasne vymyslet to tak aby se to libilo i jim, kompromisy ale pak uz nemaji co vysirat. Ale jasne jsem Husakovo dite a to se demokraticka vychova moc nerazila. Pro ste rodice zaveleli, jede se na vylet a jelo..
Ja jsem asi těsně po Husákovo dítě, nevim přesně ty roky které se do toho započítávají, ale facky jsem teda nedostávala. Myslím, ze tenkrát se zas tolik na výlety nejezdilo, rozhodne ne každý viken, to spis na chatu, nebo děti litaly samy po venku s klíčem na krku. Naše rodina byla trochu jiná, mamka byla asi 10let v domacnosti, dost se nám dětem věnovala a byly jsme díky tomu spis za exoty.
@Aglája75 píše:
No ty kokso, teď jsi mi to nandala.
Si představ, že jsme s manželem a s dětmi postavili svépomocí barák, denně vařím a starám se o dům a zahradu. A MIMO jiné si tedy dovolím i mít ráda výlety. Protože představ si, nechci, aby jediné vzpomínky na tuto část života byly „malta a zlaté písky“. Ale klidně si dal jeď svou. Já se víc k diskuzi vyjadřovat nepotřebuju. ![]()
Tak zakladatelko, jak to je? Umíráš bez pěti aktivit za víkend? Jsi líná jak veš a musíš být pořád v trapu aby ses nemusela věnovat dětem? Pořídila sis děti a týráš je neustalými výlety? Kdys vlastně byla naposledy o víkendu doma?
Zkus nám to popsat ještě jednou - tvůj problém s odstupem osmi stran… výraz VYSÍRAT nepoužívej, mám dojem že tento popis prudící ratolesti vyvolává v některých diskutérkách zbytečně ochranitelský pud.
Je fakt, že ty co se s podobně nastaveným dítětem ci dětmi setkaly tak radikální nejsou a nekopou do tebe.
Za mě popisuješ normální sourozenecké trio v náročném věku. Prostě zlobí. A je jim fuk že zlobí na výletě, doma, venku, na dovolené… přejde to. Fandím ti ![]()