Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má 9let a měří 144cm. Pokud se nepletu, v liché roky jsou preventivky u pediatra, který si určitě dělá růstový graf, tak to konzultujte.
Můj syn má 140cm a tedy 10 let a 3 měsíce, ale není ani nejvyšší ani nejmenší ve třídě, každý roste jinak rychle, třeba teď „staví“ a pak to půjde o dvě velikosti během chvilky
.
Syn 6 let má 140cm, to je zas opačný extrém. Pokud si nejsi jistá, zda je růst v pořádku, konzultuj to s pediatrem.
Zrovna dneska byl na prevenci a měří 140cm. Oproti 9-10 roku vyrostl mezi 10-11 méně, ale vyrostl. Dětský říkal, že roste a to je hlavní a že je to, jako všechno, individuální a ti, kteří byli nejmenší ze třídy, jsou najednou nejvyšší.
@Anonymní píše:
Dobrý den, můžete mi prosím napsat kolik měří vaši chlapci v tomto věku? Syn má téměř 11 a měří 144 cm. Za poslední rok snad vůbec nevyrostl.
Měřím a vážím děti každé 3 měsíce, takže i když byly nejdřív spíš menší, vždy jsem se utěšovala, že pořád rostou, akorát pomaleji. A to je právě důležité, aby se růst nezastavil.
Takže, nejstarší měl v 11 letech 138 cm - teď mu je 16 a má 173cm (stále roste)
Druhorozený měl v 11 letech 139 cm - teď mu je 14,5 a má 169 cm.
Dceři je 11 teď, a na 11. narozeniny měrila dokonce jenom 136 cm.
Takže buď v klidu, ten pubertální růstový spurt u nás nastal až tak kolem 13 let.
Koukni na růstové grafy, tam budeš mít mnohem lepší satistický vzorek než pár ženských ma miminu, které zrovna zaujme diskuze ( obvykle zareagujou holky s extrémy- excht velký děti, echt prťata - nic ti to neřekne)
Myslím, že vše vyřeší jedenáctiletá prohlídka, tam se hlídá výška dítěte a srovnává se dle výšky rodičů.
@Anonymní píše:
Dobrý den, můžete mi prosím napsat kolik měří vaši chlapci v tomto věku? Syn má téměř 11 a měří 144 cm. Za poslední rok snad vůbec nevyrostl.
Můj měl 168 cm.. Ve 14 má 183 cm.. Otázka je, jak roste průběžně.. Kluci ukoncuji růst až tak v 18.. ![]()
@Lama Lama píše:
Koukni na růstové grafy, tam budeš mít mnohem lepší satistický vzorek než pár ženských ma miminu, které zrovna zaujme diskuze ( obvykle zareagujou holky s extrémy- excht velký děti, echt prťata - nic ti to neřekne)
Taky si myslím.. Většinou se ty extrémy líp pamatuji, než průměrné dítko
@Jahru píše:
11 let, 136,6 cm a 28 kg
@lleennttiillkkaa píše:
Zrovna dneska byl na prevenci a měří 140cm. Oproti 9-10 roku vyrostl mezi 10-11 méně, ale vyrostl. Dětský říkal, že roste a to je hlavní a že je to, jako všechno, individuální a ti, kteří byli nejmenší ze třídy, jsou najednou nejvyšší.
Nás pediatr to říká stejně. Ve skoro 12 letech měří 140. Měřím doma dvakrát ročně a jde vidět, že to skáče tak po pěti centacich. Tak doufám, že to v puberte poskočí víc, je nejmenší ve třídě (ale skoro nejstarší) a celkem tím trpí.