Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem po letech objevila tuto diskusi. Dceri je ted 10 ( v lednu bude 11) a meri cca 154 cm a vazi tak 35. Ji dost a vse, ale ma citlivy zaludek. Vysetrena v nemocnici v CR i tady v Holandsku bez nalezu.
Syn ve 13 letech 160 cm, tak asi bude mit rustovy spurt pozdeji. Za posledni rok vyrostl cca 3-4 cm. Hraje basket v kategorii do 14 let a rozdily jsou obrovske. Nekteri maji kolem 180 cm i vice.
Jinak k te menstruaci, tak u mne to tak nebylo. Menstruaci jsem mela relativne pozde (cca v 15 letech) a od te doby jeste tak 8 cm vyrostla.
@Anonymní píše:
Já mám 187 cm, přítel 196. Jsem z extrémně vysoké rodiny - mamka 182, taťka 193, což na tu dobu bylo hodně. Musím říct, že mě ta výška v dospívání dost štvala, i když dnes je mi to už dávno jedno.Syn má ve třech měsících 67 cm a je na 100 percentilu. U kluka je jo jen pozitivum, u holky bych se trochu bála, aby neměla třeba hodně přes 190, tím, že jsem se kvůli tomu sama trápívala. I když chápu, že je to v podstatě „rouhání“, protože dokud je člověk zdravej, neměl by se „ofrňovat“ nad tím, jak ho příroda vytvořila.
Tak podobnou vysku maji nasi sousedi. Maji 3 syny. Nejstarsi ma pres 2 m., prostredni (cca 20 let) tak 188 a nejmladsi (15 let) meri uz ted nad 190 cm.. Nejmladsi syn hraje basketbal v kategorii do 20 let a je tam jeden z vetsich.
Jak tady nekdo psal, ze dcery dedi vysku po otcove matce? Tak to u nas mozna sedi. Tchyne meri cca 180 cm a dcera tam asi taky smeruje, mozna o neco min. Ja merim 174 a moje babicka (tatova matka) merila tak 172 cm.
To jsem taky slyšela. Mate zkušenosti někdo, že vaše dcera má stejnou výšku jako matka vašeho muže?
@GabinkaCh U nás to určitě nefungovalo. Babička byla maličká, já mám 165. A u nás počítám s tím jak dcera rychle roste, že bude větší než její babička.
@GabinkaCh píše:
To jsem taky slyšela. Mate zkušenosti někdo, že vaše dcera má stejnou výšku jako matka vašeho muže?
Ne, tchyne je z nas nejmensi, ma i nejmensi nohu. Starsi dcera je o vic jak 15 cm vetsi nez ona a nohu ma o ctyri cisla vetsi.
@GabinkaCh píše:
Tak to fakt nee. Babi měla 140cm, já skoro 180… ![]()
@GabinkaCh píše:
Ne, dcera je o dost vyšší než tchýně.
@GabinkaCh
Tak to u nás nefunguje vůbec. Když si vezmu tátovu mamku a moji sestru, tak tam je rozdíl skoro 20cm
Nekde jsem ale četla, že výška dítěte se dá odhadnout tak, že vezmeš výšky rodičů např. Matka 160, Otec 180. To sectes, tedy 340, vydelis dvěma =170. U holky odečteš 13cm, u kluka naopak 13 cm přidáš
To u nás celkem funguje ![]()
@GabinkaCh píše:
Tak u mne to souhlasi. Babicka mela pres 170 cm cca 173, ja asi o 1-2 cm vic. U me dcery to pravdepodobne take bude souhlasit. Tchyne cca 180 cm, dceri vychazi konecna vyska podobne. Postavu ma dcera podobnou jako manzel a tchyne (vysoci a hodne stihli) a ja typ postavy po babicce. Muze to byt samozrejme nahoda.
@GabinkaCh Tak u mě to nesouhlasí, babi byla o hlavu menší, já o něco větší než táta.
@GabinkaCh píše:
Dnes jsou děti daleko vyšší než dřív. Tchýně 160 cm, holky mají jedna 176 a druhá 175.
@boball U nás po tři generace jsou ženy čím dál menší. Já nejvyšší, dcera menší, vnučka ještě menší…my se nějak vymykáme:)
@mamoch Tak většinou to bývá spíš obráceně, ale výjimka zase asi taky tolik nebudete.
Já mám 187 cm, přítel 196. Jsem z extrémně vysoké rodiny - mamka 182, taťka 193, což na tu dobu bylo hodně. Musím říct, že mě ta výška v dospívání dost štvala, i když dnes je mi to už dávno jedno.
Syn má ve třech měsících 67 cm a je na 100 percentilu. U kluka je jo jen pozitivum, u holky bych se trochu bála, aby neměla třeba hodně přes 190, tím, že jsem se kvůli tomu sama trápívala. I když chápu, že je to v podstatě „rouhání“, protože dokud je člověk zdravej, neměl by se „ofrňovat“ nad tím, jak ho příroda vytvořila.