Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@_.Emilyyy píše:
U nás mame opačny problem.Dcera je drobna. V 15-ti meri cca. 157 cm a vyroste max , na tech 160 cmAle , tak neni ani zas tak mala , ani zas tak vysoka
To by mě vůůůbec netrápilo
No, tak ja mam 178cm, nas 13lety me uz dorusta, vidim to na pristi rok, ze budu uz k nemu nahoru vzhlizet
MLadsi je neco vyssi nez prumer, je jen par kluku ve tride vyssich. A dcera uz je ted vysoka. Mne se vysoci lide libi, jestli to souvisi s moji vyskou nevim
![]()
Tak ona je výška dětí do jisté míry dáná geneticky. Existuje tzv.genetický růstový potenciál. To je přibližná výška, které dosáhnou děti daných rodičů. Sečtete výšku matky a otce, pro holku odečtete 13cm, u kluka 13cm přičtete a vydělíte dvěma. Je to +-. U mě to třeba vyšlo téměř přesně. Velký vliv má teda i zdravotní stav, výživa, stres…
Ja ten vzorec znam sice jinak, ale ono je to jedno, pro jednotlivce to valneho vyznamu stejne nema…ja jsem jen tak mimochodem vyssi nez oba moji rodicove ![]()
@Lenka_Hal Ja zas zustala skoro 10 cm za svym potencialem. U holek pry taky zalezi, kdy dostanou MS. Neco na tom bude, ja dostala v 11 a fakt jsem od te doby uz skoro nerostla. Segra az v 16, je o 15 cm vyssi nez ja. Rodice mame stejny. ![]()
@Lenka_Hal no ono je to +- 10cm. Aspoň tak nám to říkali na škole. Právě tím že se zlepšují životní podmínky tak je to většinou o něco víc, ale pravidlo to není.
@Hobitka menstruace je vyvolaná hormonálníma změnama a ty hormony zároveň ukončují růst. Takže holka po první ms vyroste už jen minimálně. Měla jsem to stejně, ms v 11letech, pak už jsem vyrostla max. 3cm. Jenže předtím jsem byla skoro nejvyšší ze třídy, a to včetně kluků, tak mi to vůbec nevadilo. ![]()
Ja jsem oba rodice prerostla o hlavu, takze komenty jak jsem zase vyrostla me cekaly kazdou navstevu u pribuznych. Nasim klukum to nikdo moc nerika, a to nas starsi syn uz prerostl. Ale ja sama jsem nedavno podobnou vetu vypustila, kdyz jsem po roce videla neter, protoze ma v 11ti skoro jako ja, prekvapilo me to. Syn ma ted skoro ve 13ti 155cm. Takze sorry svagrova, jestli se te moje poznamka dotkla ![]()
@Hobitka píše:
@Lenka_Hal Ja zas zustala skoro 10 cm za svym potencialem. U holek pry taky zalezi, kdy dostanou MS. Neco na tom bude, ja dostala v 11 a fakt jsem od te doby uz skoro nerostla. Segra az v 16, je o 15 cm vyssi nez ja. Rodice mame stejny.
Dcera dostala menstruaci v 11,5 a pak už vyrostla jen o 3 cm. Teď je jí 15 a do mé výšky ji chybí 8 cm. Ona by byla ráda vyšší, ale já považuji těch jejích 166 za docela idealní
@ivašot. Děvčata dostávají menstruaci čím dál mladší a potom už moc nerostou, právě že mi generace vnuček připadá prostě na výšku malá. V minulé generaci rostla děvčata díky tomu, že dostávala menses později, více.
@pomme tak mě to u holky vychází přesně ale u kluka je to o 14 cm vedle. My s chlapem oba 172 a 173. Syn teď 18 let 192.
Celé dětství byl spíš drobnější
@zuzan tak je to správně, chlap má být vysoký
říkám neplatí to na 100 %, hraje tam roli spousta dalších věcí. Třeba známá dělala v mládí sportovní gymnastiku, je to sport, který hodně zatěžuje pohybový aparát a ta děvčata pak nevyrostou jak by měla. Ona má sotva 160 cm, i když její bratr má 190. Věřím že až bude mít ona děti, tak budou vyšší než by se dalo v jejím případě čekat.
Já někde četla,že děvčata dědí často výšku po otcově matce.Nevím,jestli to může být pravda.To by naše potom byly v budoucnu malé
@Ijen píše:
Ja jsem oba rodice prerostla o hlavu, takze komenty jak jsem zase vyrostla me cekaly kazdou navstevu u pribuznych. Nasim klukum to nikdo moc nerika, a to nas starsi syn uz prerostl. Ale ja sama jsem nedavno podobnou vetu vypustila, kdyz jsem po roce videla neter, protoze ma v 11ti skoro jako ja, prekvapilo me to. Syn ma ted skoro ve 13ti 155cm. Takze sorry svagrova, jestli se te moje poznamka dotkla
To mě pobavilo.Tvá první věta.Co jim máš na tohle říct,že?
Já jsem ze 3 sester největší a na už na základce mi, většinou, starší paní říkaly, že budu čahoun. A taky jsem. Tatínek je tak na stejno se mnou, maminka má o 20 cm méně.
Manžela mám bez pár cm 2 metrového, tak ani děti nemám malé. Dcera 24 let, má 182 cm, já 183 cm, syn 9 let 147 cm a vnuk 6 let 132 cm.
Už teď mi říkají, že klukům je tak o 2-3 roky více. ![]()