Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To ja mam vysokej tlak hodne, uz x let na to dlabu prasky, pricina nikdy nezjistena a po praskach porad stejny…
Zdravím holky, chci poradit s problémem… téměř celý život jsem měla nádherný tlak 120/80 a cítila jsem se skvěle, v těhotenství se to změnilo, tlak vyskočil až na 150/100 a držel se dokud jsem neporodila, poté jsem měla několik měsíců tlak úplně nízký, kolem 100/60 i níž. Pak mi začaly problémy a tlaky v hlavě, divným viděním, pískáním v jednom uchu, zatím se na nic nepřišlo, byla jsem na kardiu a echo srdce je v pořádku, dostala jsem holter ekg i tlakový a na ten tlakový jsem se vždy podívala jak mě měřil…byla jsem strašně nervózní, protože mě to vždy moc vyděsilo, jak se ta manžeta nafukovala, až jsem myslela, že mi upadne ruka. Měla jsem tam hodnoty okolo 130/85 i 140/90, dokonce když už jsem byla tak vynervovaný, že už jsem se hrůzou klepala, měla jsem i 160/100, ale když jsem se lehla k televizi a dala se do klidu bylo tam 110/70, ale co jsem vstala a začala se starat třeba o dítě, vařit a tak, už to vyskákalo na 140/90. V noci během spánku jsem měla 90/50. Doma, když se necítím dobře, změřím si tlak digitálním tlakoměrem a hodnoy jsou okolo 120/80 mnohdy i nižší nebo max. 130/80…je tohle to kolísavý tlak a mohou tyto hodnoty způsobovat ty problémy které mám a hlavně je normální, že se při pohybu zvyšuje tlak? Děkuji moc jsem z toho už zmatená
Nejsem doktor, ale tyto hodnoty jsou naprosto normální. (lékaře je samozřejmě dobré zeptat) Ale tohle není ani na léčbu, každému se během dne mění tlak, špatný to je, když to je vysoký denně a pořád. Já vstávám s nízkým tlakem, motám se, nemůžu třeba ani jít rychle. Cca 95/70 i méně, někdy malinko víc. Odpoledne mívám okolo 120/80, ale i 110/70. Stačí, když mám den blb, jsem uhnaná, plno práce a odpoledne naměřím i 140/90, pak to zase spadne dolů. Jsem navíc ukázkový případ člověka trpícího syndromem bílého pláště, u lékaře mám nad 140/90, musela jsem si koupit tlakoměr a dlouhodobě se měříma tlak mám v pořádku. Málem jsem začala jíst prášky.
Na vysoký krevní tlak pije můj manžel 39 let hloh ve vodce. 5 kapek do 1dcl vody každý den. Vyrábí si ho sám. K tomu ještě olejový (řepka) bylinný doplněk stravy s bylinkami jako je hořec žlutý, lékořice lysá, máta… už je to rok.
Dnes má tlak v normě a neužívá žádné prášky. Popravdě ani je neužíval, protože do sebe nechtěl cpát chemii.
To je přesně můj případ, nemohla jsem uvěřit, že mám vysoký krevní tlak, protože občas jsem se měřila u kamarádky a vždy v pohodě. A u doktorky vyšší. Tak jsem jsem oddalovala, až přišly prášky. Který jsem samozřejmě nejedla, koupila jsem si tlakoměr a denně nádherný tlak, zrovna zítra jdu k doktorce, tak jsem zvědavá kolik budu mít. Jsem odpůrce chemie, ale je mi jasný, že někdy to přijde.
Děvčata je možné zjistit hodnotu tlaku jinak než bez tlakoměru nějaké bybské rady a tak…tlakoměr nemám a áni možnost si ho pujčit tak me to jen tak zajímá…
Pokud je tlak nízký, mohou se příznaky odvíjet od snížené perfuze mozku a CNS, tedy závratěmi, mdlobami, pocením, tachykardií (zrychlení srdeční činnosti), bledostí, malátností. Se vzrůstajícím tepenným tlakem symptomy hypotenze mizí a navíc se dlouho nic neděje. Hypertenze (STK > 140 torr; DTK > 90 torr) se dlouho nemusí projevit, jediným (a někdy i posledním) projevem může být nečekaná hypertenzní krize (STK často okolo 240 torr a DTK nad 100 torr), jejímž největším rizikem je subarachnoideální krvácení z mikroaneurysmat mozkových tepen.
@Doctus tomu rozumím ale zajímá mě jestli jde hypertenze zjistit nebo nejak vydedukovat bez tlakoměru v dnešní době je tlakoměr ale dřív přece nic takového nebylo jak to zjistit…?
Hlásím se o radu lečím se s hypertenzí beru léky ráno amlozek poslední pulrok jsem byla dost ve stresu a vždycky mi vylítl tlak tak jsem si pujčila od našich tlakoměr a měřila jsem se preventivně prostě kdykoliv když jsem chtěla ale naši ho chtěly vrátit a já jsem ztracená každý večer jsem byla zvyklá se přeměřit a byla jsem klidnější že tlak je v normě ale ted nemám možnost se změřit a jsem vystresovaná z toho…asi jsem idiot…ten pocit že nemám jak se změřit…
Tak se hlásím do klubu. Já která měla vždy tlak ukázkový, spíš nižší. Po doktorech nechodím, ale teď mi párkrát měřili tlak na gyndě a u praktika a vždy se po chvíli přeměřovalo že je vysoký. O kousek to pak vždy kleslo. Tak si ho měřím doma a jsem z toho ještě víc k. o. protože horní mám i v klidu okolo 150 a spodní téměř pravidelně skoro 100 nebo nad.. Jsem štíhlá, nekouřím, sportuji. Přehnaně určitě nekořením. Tak jsem z toho trochu přepadlá. Praktická Dr. mi řekla „zasloužilo by si to nějakou malou tabletku“ a já to zatím určitě nechci - znm ty jejich malé tabletky které pak člověk baští do smrti. Zkouším olivový olej, rybí olej (tablety), koupila jsem si bylinný čaj na vysoký tlak. Máte ještě někdo zkušenosti a nebo tipy? Je fakt že mám dlouhodobě trochu nervy, ale s tím nedokážu moc udělat ![]()
@Proto02 píše:
Tak se hlásím do klubu. Já která měla vždy tlak ukázkový, spíš nižší. Po doktorech nechodím, ale teď mi párkrát měřili tlak na gyndě a u praktika a vždy se po chvíli přeměřovalo že je vysoký. O kousek to pak vždy kleslo. Tak si ho měřím doma a jsem z toho ještě víc k. o. protože horní mám i v klidu okolo 150 a spodní téměř pravidelně skoro 100 nebo nad.. Jsem štíhlá, nekouřím, sportuji. Přehnaně určitě nekořením. Tak jsem z toho trochu přepadlá. Praktická Dr. mi řekla „zasloužilo by si to nějakou malou tabletku“ a já to zatím určitě nechci - znm ty jejich malé tabletky které pak člověk baští do smrti. Zkouším olivový olej, rybí olej (tablety), koupila jsem si bylinný čaj na vysoký tlak. Máte ještě někdo zkušenosti a nebo tipy? Je fakt že mám dlouhodobě trochu nervy, ale s tím nedokážu moc udělat
dlouhé procházky, jíst česnek, pokud dobře snášíš, jinak jsi štíhlá, takže jinou radu nemám
@Frantiskaaa píše:
dlouhé procházky, jíst česnek, pokud dobře snášíš, jinak jsi štíhlá, takže jinou radu nemám
To fakt mám obojí - dost sportu, česnek pěstujeme a milujeme ![]()
Vysoký tlak může způsobovat spoustu věcí. Moje paní měla zničeho nic 150 na 190,doktor to ani nechtěl napsat do karty, prý už by ani neměla žít. Nicméně ji dal prášky na tlak, které vůbc nepomohli, no bylo vážně zle. Naštěstí jsme dostali doporučení na jednoho šikovněho léčite, který ji udělal diagnostiku pomocí techniky SU-JOK a zjistil, že má úplně rozhozený chod celého organismu, že nefungují informace mezi jednotlivími orgány, které fungují zcela zmateně. Pomocí su-joku upravil chod energetických drah a sebou domů dal nějaké bylinky.Do týdne byl tlak v pořádku a do dnes je. Tehdy nám vysvětlil, že tlak může rozhodit cokoliv a je třeba zjistit co, následně pak léčit přesně cílenou léčbou. Prášky na tlak jen ředí krev a nic neléčí, navic se jejich složení nápadně podobá jedu na potkány, jen méně koncentrované.
Hezky den. Mám problémy se srdcem. Je mi 23let. Za rok se mi zvětšilo srdce o 0,5cm a mám vysoký tlak. Kafe nepiji a dnes naměřen tlak 158/119 puls 78. Myslite si že je to ok? Taťka ma aritmii a problémy se srdcem a babička z taťkovi strany taky na to trpěla. Je pravděpodobnost dědičnosti jelikož já mivám aritmii taky 1-2× deně se mi stane že jsem vklidu v posteli ležím a srdce mi začne z ničeho nic rychle bít jak kdybych běžela. A dělami to i v sedě i za chůze… Je to otravné. Teď co mam zápal plic tak srdicko citim vic boli mě na hrudi. Nemám teplotu! K dr. Na plicní mě dohnala šilena bolest plic a v krku. Co si o tom myslite? Děkuji