Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ten anonymní příspěvek z 6.června je taky můj.
Pro orientaci..
Lakee
Mila Lakee,
Nemysli si, vsechno to, co pises prozivam taky. Nejhorsi je, ze mam strasnej vztek na vsechny kolem sebe, kteri jsou normalne tehotni a radujou se ze svejch miminek… A taky vztek na to, ze prece jsem se nezacala pozde se snazit, jak se vsude pise, ze je to chyba veku atd. a stejne nic. Vsichni v rodine navic normalne otehotneli, vsichni maji deti, jenom my ne. S tema genama a podobnosti ditete, jsem vychovana v podobe rodie. my se vzdycky se segrou pomerovai, co mame ktera po tatovi a ktera po mame…
myslim, ze mne nejvic nahani strach jakoby zavazek celozivotniho lhani, pokud to nikde nereknu, ze to dite je z darovaneho vajicka. Ze si to ponesu jako ohromnou tihu sama v sobe, ktera se mi bude porad vyjevovat presne pri tech recech typu, kdo ma co po kom. Bojim se toho, zda to celozivotne unesu, byt sama s vedomim, ze neco tak duleziteho je zatajeno. I vlaste tvari v tvar tomu diteti. Ale pochazim z prostredi, kde si nejsem jista, jak by to lide prijali, obzvlast kdyz kolem mne nikdo s neplodnosti nema zkusenost. Na druhou stranu si rikam, ze mozna nez zit s celozivotni zatajenou pravdou, je mozna lepsi se vykaslat na soudy ostatnich a zit si otevrene, svobodne v zakladim vztahu k diteti a v rodine, i kdyz mozna castecene odsouzena okolim, ze jsem pristoupila na takovou variantu. Manzel mi rika, ze nas nemuze pochopot nikdo, kdo si takovou situaci neprozil a asi ma pravdu. Soudit se da vzdycky lehko.
Myslim, ze nejtezsi je pro mne proste prijmout ten fakt, ze se s tim jakoze fakticky neda vubec nic delat a ze se to v zivote nezmeni, ze proste vlastni deti mit nebudu. Vlastne si porad myslim, ze nejsem schopna to uplne prijmout, porad doufam, ze se to musi nejak obratit, nejak zmenit, ze se prece neco musi stat, aby to nebyla pravda…
V tomhle ohledu si rikam, ze adoptovat miminko je jednodussi. Oba s manzelem k nemu budeme ve stejnem vztahu, mimco bude vedet, ze ma jinou mamaminku, ale ta ho vychovat nemohla, vztahy k nam si bude vytvaret taky stejne a cela situace bude jakoby prirozenejsi, svobodnejsi v tom, ze bude cela zalozena na pravde atd.
Nedavno taky manzel uvazoval o tom, ze kdyz uz zijeme spolecne osm let bez deti, tak bychom tak mohli zit i dal. Oba se venovat praci, cestovani a tak. Zarazilo mne to, ale taky to zvazuji, zda to neni cesta.
Priznam se, ze taky hodne uvazuju o darovanem embryu. Beru ho totiz jako takovou „adopci rovnou do briska“. Embryjko nekomu zbylo a nez aby ho znicil splachutim do zachodu, dal mu sanci se narodit nekomu, kdo si ho vezme. Zaroven jsme k nemu s manzelem ve stejnem postaveni a oproti adopci je ta vyhoda, ze si ho clovek vypipla od pocatku sam. Taky asi dost iracionalne mam pocit, ze bych lip rekla svemu okoli, ze jsme si vzali neci embryjko…
Na druhou stranu, ale manzel je fajn a ma dobrou rodinu a mit jistotu, ze prijate miminko je zpulky z jeho rodiny, je vyhodou.
Je to proste strasne tezky. Mila Lakee, myslenky na ukonceni trapeni mivam taky. Mam vztek, ze mne nikdo nepripravil na takovou zivotni ranu, ze mi nikdo nepomuze, jak se s tim vyrovam, ze vubec nevim, jak na to a pritom cas bezi dal. Byla jsme zvykla vsechno si planovat a ted mi najednou vsechny plany vybouchly a ja se musim odevzdat osudu a svemu rozhodnuti, ktere stejne nikdo nepotvrdi, zda bylo dobre nebo spatne. Muzu se pak stokrat rozhodnout pro darovane vajicko a ono to stejne nevyjde, protoze se treba neuchyti.
Nekdy mi ta situace prijde, jako by prede me nekdo postavil zed a ja do ni mlatim hlavou a nehnu s ni. Proste neni sance. Bud si tu hlavu rozmlatim a nebo tu zed obejdu.
Mila Lakee, mne na takove deprese ejlepe pomaha jit cvicit, ale poradne cvicit tak, az se uplne vycerpam. Dam do toho celej ten vztek az se celej vydovadi… Nepropadej smutku, muzes se preci rozhodnout i tak, ze darovane vajicko proste neni pro tebe. Mam spoluzacku a ty meli na vyber darovanou spermii a nebo nic a nakonec do toho nesli. Pozadali o adopci.
Ja jdu v patek se dozvedet, jak dopadlo me nove mereni FSH. Porad doufam, ze treba zazrakem kleslo na svou spravou hodnotu. Je to takova trochu vira ve vetrne mlyny.
Holky, jsem rada, ze jsem vas tu nasla, protoze jinak bych mela pocit ukrutnyho osameni. Tak boji zdar!!!!
Tak si davam taky prezdivku misto „prazske anonymky“ budu
Kilin(-:
Milá Kilin!
Máš pravdu, nejtěžší není samotné rozhodnutí pro darované vajíčko, ale mnohem těžší je unést tu tíhu, která tě provází celý život, z toho, že v sobě ukrýváš jedno velké tajemství.
Nemusíš to zatajit, můžeš to sdělit okolí, ale pak naopak můžeš žít po celý život ve strachu, že jednou nějaký „dobrák“ řekne něco nehezkého tvému dítěti.
Ani jedna varianta není snadná.
Všeobecně si myslím, že lidé obdivují páry, co se rozhodly pro adopci, stejně tak by tomu bylo v případě darování zárodečných buněk. Ale ..v naší společnosti není lehké se čímkoliv odlišovat! A proto bych chtěla zajistit svému dítěti stejný start, jako mají ostatní děti. Proč by měl být předmětem nějaké „senzace“?!! Má stejné právo být milováno a proto bych své dítě nechtěla znevýhodnit hned od začátku. Raději tedy přistoupím na variantu mlčení a ponesu si své tajemství sama v sobě.
Je možné, že to jednou svému dítěti sdělím, ať ví, jak moc jsme si jej přáli a na co jsme byli ochotni nakonec přistoupit, jen abychom ho měli.
Kilin, přeji ti, ať ti lékaři v pátek sdělí jen radostné zprávy!!!!!! A pokud ne, nevěšej hlavu, budem bojovat. ![]()
Lakee
Ahoj, tak jen píšu, že mi v ten pátek zase nic neřekli, neboť v tom mym CARu je ted nejakej chaos a nemeli moji kartu. Nu, takže další termín s verdiktem bude za čtnáct dní. Už jsem z toho čekání a nejistoty unavená…a lékaři mají evidentně na všechno čas
…
Nu ale prý i kdyby mi vysla vysoká ta hodnota FSH, prej by mi stejne zkusili, zda náhodou nezareuguju a treba ze mne nejake vajicko nevypadne. Lakee ty jsi psala, ze uz mas nekolik pokusu IVF za sebou…to uz se ti jako stalo, ze te stimulovali a zadny vajicko se neobjevilo?
Ach jo. Tohle mezidobi mne stve, nic nevim a s nicim nemuzu pocitat. To mne do nejakyho seznamu na cekani na vajicko kdyztak zapisou az nekdy na podzim, takze se na radu dostanu jeste pozdeji, nez za rok. Zrejme bude nejlepsi, tomu nic nepodrizovat a delat normalni plany jako na zivot bez mimca. Puvodne jsme si mysleli, ze na leto nikam nepojedem, abychom byli vsemu k dispozici, ale uz jsem pochopila, ze to neni dobrej pristup…
Jinak Lakee s tim tajenim darovanyho vajicka mas asi docela pravdu, ze das vlastne diteti moznost stejneho startu jako ostatnim detem. Muj manzel to chce pripadne taky tajit. Ja si ale porad nejsem jista, zda jsem schopna bejt dobrou matkou s vedomim, ze neco takovyho pred ditetem tajim. ALe je pravda, ze je asi vzdycky cas si to rozmyslet a vyjit s tim ven, ale nikdy uz se neda vratit to, ze se to reklo. Nu nevim. Jdu si teda naplanovat nejakou dovolenou, protoze jak mi pan doktor rekl, pokus zda treba reauguju aspon trosku nebo ne se stejne neuskutecni driv nez na prelomu srpna a zari. Je to koukam vsechno beh na dlouhou trasu…
Vite co je ale zvlastni? ze od ty doby co jsme to tak nejak s manzelem vstrebali, ze normalne mimco nepocneme, se mame spolu hrozne fajn. Jako by z nas neco spadlo- asi ten stres z toho permanentniho snazeni a neustalyho zklamani…ted jsme to pustili a je to vsechno lepsi
Tak jo. Moc zdravim a preji hodne sil v cekani a rozhodovani a Sasulo, ty se ozvi, jak jsi na tom.
Ahoj, Kilin
Ahoj Kilin,
to je divné, že v CARu nemají výsledky.. No snad ti brzy řeknou, jak na tom vlastně jsi. Já jsem FSH měla vždy zvýšené, ale i přesto mně stimulovali a většinou jsem měla přibližně 6 vajíček, z toho se ujaly většinou 2-4 (ICSI). Při posledním IVF jsem měla tři krásná embyjka, ale neujaly se. Takže u mně zatím ještě nikdy nedošlo k tomu, že by vajíčka vůbec nebyly. Ale ty hodnoty FSH se zvyšují, což znamená, že to může podle lékařů brzy nastat. Celkově je u mně problém v kvalitě vajíček, vyšla mi špatně genetika, asi 5% nějaká gonozomální vada. Má to prý hodně žen po třicítce, ani o tom neví. Nechce se mi věřit, že bych měla nekvalitní vajíčka, 5% se mi nezdá zas tak moc. Já mám ještě navíc imunitní reakci na zárodek, ale ty hodnoty můžou být v normě nebo se časem zase ukáží. Takže v mém případě může hrát roli více faktorů, které vedou k neúspěchu. Uvažuji, že ještě zkusíme jeden pokus s mými vajíčky a pokud to nevyjde, tak budeme uvažovat o dárkyni. Já už prý podle lékařů nemám moc času, je mi 33 let, tak by bylo dobré to neodkládat, po 35 letech prudce klesá schopnost otěhotnění. Vlastně ani s darovaným vajíčkem není záruka, že se to povede, že se uchytí. Já se teda nijak stará zatím necítím, vlastně vůbec ne! Ale je třeba nepodcenit radu lékařů. Navíc jsem zjistila, že pokud bychom uvažovali i o adopci, tak máme nejvyšší čas, začít to vyřizovat. Tuším, že hranice pro věk ženy je 32-33 let, aby měla možnost dostat malé miminko, pak už se svěřují jen větší děti. Někde jsem si to přečetla, nechtěla bych šířit dezinformaci, ale taky se s podáním žádosti nemá příliš otálet a neodkládat to až když páru táhne na čtyřicítku. . teda pokud chtějí malé mimčo, aby si mohli vychutnat ty úplné začátky, pár týdnů, měsíců po narození.
Já se s tím chci ještě jednou poprat! Chci mít ještě jednu možnost mít dítě ze svého vajíčka. Objednala jsem se na klasickou homeopatii. Zkusím ještě tohle. Na podzim bychom do toho šli znovu! Teď musíme nabrat opět síly a vzpamatovat se ze zklamání po tom našem neúspěchu. Tentokrát jsem to nesla dost těžce. Vlastně jsem to celou dobu brala velice optimisticky, říkala jsem si, jednou to musí vyjít, času dost do čtyřicítky.. Jenže teď mi naznačili, že by bylo dobré, kdyby se to povedlo do dvou let. Proto to doporučení, ať zvážíme ten darovaný oocyt, čekací lhůta je půl roku. Kdyby to šlo a nestálo to tolik peněz, tak bych to podstupovala třeba každou chvíli a věřila, že to vyjde. Ale bohužel tlačí nás čas a finance.
Pokud máte možnost, tak si určitě zajeďte na dovolenou, to vám pomůže se uvolnit a na chvilku zapomenout.
Lakee
Ahoj Sasulo,
znovu jsem si četla tvůj příběh a vidím, že ty už jsi o krok napřed. Máš za sebou fázi rozhodování a smíření a teď už jen čekáš na vhodnou dárkyni. Ono nám stejně nic jiného nezbyde, když už není jiná možnost, než jít do toho. Co jiného má člověk dělat, když si s ním osud tak škaredě zahrál? Ale pořád je to lepší než adopce, protože to dítě se narodí tobě a zažiješ s ním krásné okamžiky úplně od počátku. Úplně chápu, co teď asi prožíváš a že budeš velmi šťastná, až ti zavolají, že pro tebe konečně mají dárkyni. Přeji ti, ať je to velice brzy! A pak samozřejmně, ať se to podaří a ať se z tebe stane ťěhulka se vším všudy
a maminka!
Díky za ten odkaz na baby-cafe, mrknu se tam.
Lakee
Mila Lakee,
teda jsem rada, ze jsem Te tu potkala. Jsem ale koukam o proti Tvym zkusenostem uplnej zacatecnik…docela Te obdivuju, ze neses na svejch bedrech takovy mnozstvi uz zklamanejch nadeji z nevydarenejch pokusu. jsi pekne statecna, to ti reknu! Mas pravdu ze pet procent neni zas tolik a na tvym miste bych to asi jeste zkusila. Muzes si prece rict, ze je to naposledy a pak jit do toho darovaneho vajicka. Myslim, ze ale ve 33 letech zas tak stara nejsi, to spis asi ze kdyz uz vam to tolikrat nevyslo, tak te vedou k necemu, co uz ma vyssi pravdepodobnost. Prej u tech darovanejch je az 55 procent uspesnost. Jinak jsi koukam v nejakym dobrym CARu, ze se ceka jenom pul roku. V tom mym se prej ceka tak rok.
No k tomu ze mi nerekli ty vysledky, oni ted maji v cervnci rekonstrukci a zavreno, tak si mne ten doktor pozval do svy normalni gyn ordinace, ale oni mu tam nestihli preposlat tu moji kartu, tak rikal, ze si pro ni sjede sam. ma ted tyden dovolenou a pak si nas pry pozve s manzelem spolu. Manzel mel totiz trosku horsi spermiogram, tak mu ho taky delali znovu. No jo, jsme uplne na zacatku, takze mne hned vsechno vydesi. Ja sem hroznej pesimista, takze pokud mne nekdo takhle znejisti, jsme hned presvedcena, ze tedy nikdy mit zadne mimco nebudu. Tys mne ale utesila, ze nejaka vajicka jsi mela, tak treba mi taky nejaky vyrasi(-:. Mne ale zadny testy na imunitni reakci ani genetiku nedelali, zatim.
Na homeopatii ja verim, vlastne na vsechnu altrnativni medicinu, uz jendou mi nejaka „sarlatanka“ snizila tlak jenom pohybem rukou, kdyz jsme byla mensi(-:
Proto se chystam taky k jednomu leciteli, kterej kamaradce pomohl s neplodnosti, ackoli ona mela zcela jinej problem. Leci nejakou procistovaci metodou tela, ze se prochlachujes nejakema cajema, tak jsem na to zvedava. Ale mam za to, ze i kdyby to nezabralo na neplodnost, procistit si telo bylinkama od necistot je vzdycky dobry… Taky jsme cetla, ze kdyz se cvici ta Mojzisovka, ze zvysuje kvalitu na udzeni embrya, ale podle te me rehabilitacni pani se to musi pak cvicit poradne a aspon dva roky, aby se mohlo mluvit o nejaky skutecny naprave panevniho dna atd. Ja mam zada v neporadku, takze je to dobry taky hned nadvakrat.
Jinak s adopci. kamaradka mi rikala, ze se ted zmenil nejak zakon a ze te do cekatelu nezapisou hned jakmile zazadas, ale az po te, co absolvujes cele kolecko pohovoru a skoleni. teprve pak se pocita ta doba, v praze je pry kolem tri let. Ja uz jsme se rozhodla, ze do toho pujdu. Pracovala jsme jeden cas v decaku a vzdycky jsem po tom tak po ocku pokukovala, ale normalne bych asi spis nenasla odvahu. Ted kdyz mne do toho nuti i okolnosti, je to vlastne prilezitost se tomu strachu vzeprit a zaroven je tu jistota, ze do nejakejch svejch triceti aspon jedno mimco mit budu.A pokud k tomu pribydou dve dalsi trebas z darovanejch vajicek, splni se mi jedine sen o trech detech(-:
Jenom nevim, kam presne pro ty formulare jit, ale myslim, ze je tu na internetu taky nejaky forum, tak se planuju podivat tam.
Ja totiz bych nedokazala dyl uz cekat. Jsem totiz v takovym hloupym rozpolozeni, ze si rikam, skolu mam, byt jsme dodelali a ted je prede mnou jako by prazdno, kdybych nemohla doufat aspon v jedno mimco.
No jo. Dovolena se uz rysuje, zatim jenom cykloputak s mmanzelem ,ale mozna zkusim i nejaky last minit k mori (pokud ho presvedcim, aby jel, nebot na to on neni a ja mam strach, ze u more budou samy rodinky s detma a to ja porad nemam silu videt) Jojo, to je hrozny, porad se vyhybam kamaradkam s detma, porad na tom nejsem dobre. Nevim, jak se s tim porvat, abych se dokazala radovatt z jejich stesti a pritom neprozivala muka zavisti, pocitu nespravedlnosti a nenavisti vuci osudu.
Ale pomaha mi se takhle vypsat, ackoli jsem si vedoma, ze pisu romany(-:
Snad to nikomu nevadi cist.Takze tak. Moc zdravim, preji hodne odvahy k dalsimu pokusu. Ja myslim, ze za co jinyho uz by se mely penize utracet, nez za tohle, ne?(-:
Kilin
ahojky holky, já se omlouvám, byla jsem týden na dovolené, tak jsem nemohla přispívat, teď jsem jen na skok na počítači, mám v práci pol. přestávku, nestačila jsem tedy přečíst poslední příspěvky..
tak tedy ve stručnosti, protože fakt pospíchám, ale nedalo mi to a musím alespoň ve zkratce… ostatní zítra dočtu a budu pak reagovat…
Milá Lakee, ani nevíš, o čem píšeš. Myslím to ve správném duchu, tak, že píšeš přesně to, co já prožívala ještě v březnu a dubnu letošního roku! Ale úplně všechny pocity, i v partnerství… Napíšu to ve zkratce, ale nemusí se mnou nikdo souhlasit…musíš si to sama ujasnit. Ač v mém okolí ví strašně moc lidí o tom, že nám to nejde, že jsme kontaktovali CAR a dokonce se tam i léčili a jaké jsme měli potíže. Od letošního roku, kdy nám bylo již na 100 % sděleno, že zkrátka já vajíčko mít nebudu, vyhlásili jsme si oba dva informační embargo…zkrátka jsem si já ve své makovici musela probrat pro a proti, jestli je pro ostatní v okolí vůbec dobré znát pravdu a k čemu jim to bude…takže jsem dospěla k názoru, že nejlepším řešením je neříct úplnou pravdu, ale zkreslenou. Zkrátka v současné době se ví, že tedy asi někam jezdíme opět, že se opět snažíme, ale nikdo neví, že půjdu do dárcovství a svému dítěti to nikdy neřeknu. Protože jsem to ani nikomu okolo neřekla. Ano, budou vědět - z dohadů, že jsme podstoupili umělé oplodnění, ale 99 % lidí vůbec netuší, že nějaké dárcovství existuje, že existuje nějaké předčasné selhání vaječníků, ani plno lékařů o tom neví…takže asi tak. Já se totiž zalykala těmi pochybnosti o sobě samé, o tom, že jsem zklamala, že mě mé tělo podrazilo, že jsem vlastně neschopná, že nejsem vlastně ženou, když nemám to hlavní co ženu ženou dělá a to vajíčka…vyřešila jsem to takto. A že ti dítě nebude podobné? Promiň, ale to je hovadina, i dítě, kteér je adoptované svým adoptovaným rodičům je podobné, vždy se něco najde a ten kdo to neví - nepozná. Pokud ovšem nejsi černoška a neměla bys albínka a nebo tak něco podobného
, ale to se nestane, v CAR to hlídají, já si dala jediný požadavek, aby dárkyně měla stejnou krevní skupinu. Mluvila jsem s genetiky, s více lékaři a všichni mi potvrdili, že pokud bude mít dárkyně stejnou krevní skupinu, není v budoucnu téměř vůbec možné zjistitit to, že dítě není geneticky tvoje, to by se musely udělat velmi podrobné krevní testy a ty se prý jen tak nikdy nedělají. Takže je minimální možnost toho, že by se na to přišlo. Víš až po tomto, kdy jsem si tohle ujasnila a takto vyřešila, až v této chvíli jsem byla schopná říct, jdu do toho, zvládnu to i po psychické stránce a musím říct, že jsem s tím na 100 % smířená až poslední 2 měsíce…no a co se týče partnerství, to bych mohla povídat, my se kvůli tomu i rozvedli, takže no comment - jen kvůli neplodnosti, byli jsme spolu stejně jako vy dva. Je to psychikou, stačilo být od sebe pár týdnů a všechno jsme si uvědomili a vrátili se k sobě, teď se budeme opět brát. Když lidé, jako my dva se 7 let marně snaží o miminko, zanechá to následky, i v intimním životě, už se nechodíš milovat pro to, že toho druhého miluješ, ale je to bojový úkol, myslíš jen na mimino, děláš stojky a podobné kraviny, celý den na to jen myslíš, obviňuješ sebe, obviňuješ pomalu i toho druhého, že není schopný,l že děláme chyby, hledáš chyby všude, mluvíš už jen o dítěti a do toho každoměsíční zklamání…no nemusím vyprávět dál…Takže hlavu vzhůru, zvládnete to a ať si to brzy v hlavince urovnáš! Držím palečky!!!
Ahoj holky, tak se ozyvam po delší přestávce,čekala jsem na ty nové výsledky. Tak si to představte, že mi to FSH kleslo z minulých 21 (kdy mi rekli, ze v takovy hodnote se nesda stimulovat) na 5,5- coz je prej hodnota skvela (?). Doktor rikal, ze nevi, co to bylo, ze bud laboratorni chyba nebo nejakej vykyv, ale ze by teda rovnou nas poslal na to IVF. Maj ted prazdniny, takze by to bylo az nekdy po zari, kdy se to pripravuje, ci co-vubec tomu nerozumim,jsem na to zvedava. Holky, tak mi prosim, drzte palce, at mi nejaky teda vajicka vylezou a at to neni zapocinajici ovarialni selhani, ale jenom opravdu vykyv. Kazdopadne jestli se to podari a ja jednou budu mit mimco a bude vse ok, stane se ze mne darkyne, potoze uz vim, co to je. Kazdopadne uz mam stejne doma papiry na adopci a asi si je stejne vyplnim, protoze clovek nikdy nevi, ne?
Sasulo napis pak, jstlise Ti IVF podarilo a ja si jdu nekam nacitat, co to teda vlastne to IVF je a jak to probiha. Nevite vlastne, kolik to tak zabere casu? to se tam chodi celej mesic, nebo min?
Moc vam obema drzim palce a jsme rada, ze jsme se tu sesly,
Takze tak, Ahoj, Kilin
Milá Kilin, strašně moc blahopřeji, jestli ti však můžu doporučit, jděte do toho opravdu hned! Já to měla podobné, ale pak se to zas vrátilo do starých kolejí a pak už opravdu nevratně. Ještě jsem jednou ovulaci měla a dokonce jsme stihli nativní IUI, bezvýsledně, manžel měl a má špatné spermio, ale tenkrát to bylo tak narychlo, že jsme byli rádi, že se stihlo alespoň to udělat. Kdybych to bývala věděla, šla bych do IVF okamžitě, ale tenkrát nechtěli, rovnou nás rvali do dárcovství, což jsme nechtěli…
Každopádně, strašně moc držím palečky, aby to vyšlo, s tím IVF to je těžké radit jak to probíhá a trvá dlouho, záleží na centru, na vašem zdravotním stavu, délce protokolu, je toho dost a také, na tvé reakce na léky a objednacích lhůtách v CARu. Každopádně budu ráda, když se ozveš, jak jste na tom, já se samozřejmě ozvu také až budu vědět cokoli nového, tuto diskusi sleduji, i když třeba nepřispívám, ale tam, kde jsem přispěla svým příspěvkem vždy napíši, jak to dopadlo, já se o druhé také zajímám, jsem zvědavá, jak se komu zadařilo…Takže držím palečky, tichá gratulace a brzy pořádné // tlusťošky!!!
ahoj holky, jsem tu nova. dr. mi zjistila vyssi FSH - 11,1, ale zatim jsem byla jen na jednom vysetreni a uz me posilaji na 1. IUI. o prvni mimco se snazime 2 roky ale teprve letos v dubnu jsme prisli do pronatalu (manzelovi jeste zjistili varikokelu, ale da se to operovat). jsem trochu v depce kdyz tu tak procitam vasi diskuzi… je mi uz 35 let ale v zivote me nenapadlo, ze bych mohla mit nejaky problem… a ted tohle. na:,–(ili mi menopur a picham si injekce do bricha kazde rano a v patek jdu na ultrazvuk - poprve. jake jsou normalni hodnoty hormonu FSH? doktorka mi jen sdelila ze mam FSH vyssi ale vubec se nezminila ze by to mel byt problem a ze se to bude casem jeste zhorsovat, takze jsme uprimne z vasi diskuze dost vydesena… napiste jak to u vas pokracuje, pomalu se smiruju s tim ze jedna IUI nestaci, co me dal ceka na to radsi ani nechci myslet…
Ahoj,
Sasulo díky za zprávu, na domluvu o IVF jsme domluveni v centru na konec srpna, kdy uz nebude zavreno, tak snad se bude vse vyvijet OK. Jsem z tech svejch vysledku stejne tak podivne rozpacita, nevim, cemu mam verit a docela bych ocenila, kdyby mi to vse zmerili jeste jednou.
Monko co já sem se docetla, správné hodnoty jsou do deseti, pak pry snad jeste pod dvacet to s tebou zkousej a pak nad dvacet je to uz problem a nikdo s tebou nic nedela. Souvisi to ale s vekem, do nejakejch 30 maji bejt snad hodnoty okolo peti, pote se zvysuji, prave podle zasoby vajicek. Pry taky svedci o jejich kvalite.
Takze si mylsim, ze to to tvoje zvyseni je jen malinke a proto z toho asi ani tvoje dr, nedělala závěry. Drzim palce!!!!
Jinak ja sem se vydala k leciteli a piju ted sileny drijaky a dutiny si proplachuju preslickou coz siiiiiiiilene pali, ale dvoum mejm kamaradkam to po roce pomohlo k prirozenemu tehu, tak ja to beru jako pripravu na IVF. Aby se podarilo, nejaky vajicko ze mne vylezlo a pak se taky udrzelo.
Mejte se, a preju vsem hodne stesti, Kilin
Zdravím všechny,
rozhodně v tom nejste samy. Je mi 27 a také jsem se před 2 měsíci dozvěděla, že mám hodně vysoké FSH (při prvním testu přes 50). Chodila jsem do Pronatalu a tam mi bylo řečeno, že mám vajíčníky ženské v přechodu a jestli náhodou nemívám návaly a zvýšenou únavu. No, když jsem to slyšela, rozbrečela jsem se rovnou v ordinaci přímo před doktorem. Na výběr jsem dostala pouze dárcovská vajíčka, na což jsem tedy v prvním okamžiku nebyla vůbec schopná reagovat, protože jsem byla v takovém šoku, že si vůbec nepamatuji, jak jsem se dostala domů. Vzhledem k neskutečně dlouhým objednacím lhůtám a nemožnosti se dovolání do Pronatalu jsem se rozhodla pro změnu a přešla jsem do CAR Apolinář. Tam bohužel výsledky dopadly stejně (FSH 40). Takže naděje, které jsem vložial do špatně načasovaných odběrů rychle odpadly. Nicméně jsem nelenila a probrala to s několika kamarádkami a příbuznými a velmi mile mně překvapilo, kolik z nich reagovalo pozitivně a nabídly se k dárcovství vajíček, aby se z 1,5 roku až 2 let staly max. 3 měsíce. Proto se prosím nebojte o tom bavit mezi blízkými lidmi, protože i když vás někteří nemile překvapí a pro jistotu se s vámi přestanou bavit, jiní, od kterých byste to ani nečekali vám rádi pomocnou ruku podají. Zpět k mé kamarádce, momentálně má před sebou genetické testy, takže doufám, že vše půjde dobře a já se v září/ říjnu dočkám darovaných vajíček. Držím vám všem moc palce a děkuji za krásné příspěvky, které jsem na této stránce našla!!!! Lenka
Ahoj holky,
také se mě týka problem předčasným selháním vaječníků. Prohledala jsem zahraniční prameny a našla jsem naději v akupunktuře.
Jestli vás to zajímá tak posílám odkaz na knihu a některé články na toto téma. Naší literatury moc není.
Diagnoza je to POF a je nás cca 1 ze 100 žen a je přibližně 5-10% šance na samovolné obnovení funkce vaječníků.
Západní medicína si s touto diagnouzou pradit neumí, ale východní problém vnímá jinak…jako nedodstatek energie ve vaječnících.
http://www.amazon.com/…ref=pd_bbs_2?…
http://www.acuforconception.com/…Medicine.htm
http://www.google.cz/search?…
Mám už domluveného lékaře co praktikuje akupunkturu.
Držím palečky
Helia
Jsem moc ráda, že se někdo ozval a že se můžu podělit o své pocity!
Snad to zmírní bolest, kterou prožívám, ale je to čerstvé, jsem ve stadiu, kdy se s tím nedokážu smířit, zatím ještě neumím přijmout fakt, že by dítě nebylo geneticky moje. Ano bylo by moje, cítila bych ho v sobě, porodila a kojila, dívala se, jak roste. Ale… stále se mi vkrádají myšlenky, co až to třeba zjistí, bude mně mít rádo? Nebude víc milovat svého otce? Nebude mně nenávidět za svou neschopnost, za to, že vlastně ani neví, od které mámy nosí krásné oči, úsměv, nebude o sobě pochybovat, když uvidí, že nejsou vidět žádné společné rysy? Vidím to všude kolem sebe a začínám být na ty řeči alergická..sotva se dítě narodí, už se seběhne půlka rodiny a začnou porovnávat po kom to dítě vlastně je. Chci si užít ten pocit, že někdo řekne, ano to je celá maminka! Já vím, asi vám teď bude můj názor připadat velice omezený, ale vyrůstala jsem v tom celou dobu..velice často jsem slyšela.. jsi podobná tomu.. a tuto vlastnost máš po tom .. a koukala na fotky a vzpomínala a srovnávala. Nemůžu nikomu zazlívat, že srovnává podobu miminka s rodiči, co taky jiného se dá vést za konverzaci, než o tom, jak to děťátko krásně vypadá. Ono se to samo o sobě nabízí, srovnávat. Bylo to pro mně velice důležité, vědět, kdo byl můj pradědeček, prababička, babička…jak žili, jací byli. Rodiče to v nás vždy pěstovali, vědět kdo jsem a odkud pocházím. A teď je to všchno pryč! Musím se od toho oprostit a smířit se s tím, že takovéto zakládání si na vlastní identitě vlastně není pro rspokojený rodinný život vůbec podstatné a že dám život jedinci, který bude originál, i když že mně nebude mít vůbec nic. Ale teď se nabízí otázka: A které dítě není originál? Nejvíc mám strach, že mně moje dítě nebude milovat. Nevím, kde se ty myšlenky vynořují, ale je to tak. Manžel se mnou celou situaci několikrát probíral a podpořil mně a řekl, že rodič je ten, kdo dítě vychovává. Já nevím proč mu nechci věřit, možná si říkám, že by mluvil jinak a zdráhal by se, pokud by šlo o jeho spermie,pokud by měl přistoupit na darované. Má pravdu, ano rodič je ten kdo se stará, miluje a vychovává. Ale stejně, cítím se ochuzena, cítím ztrátu. Cítím zradu svého těla! Jsem naštvaná na všechny předchozí generace, které mi předaly nemožnost mít dítě.. ovariální selhání je genetická záležitost. Ale mám je proto nenávidět?? Oni za to stejně nemohou, tak jako já. Jsou prostě věci, které člověk neovlivní. Zdraví je to nejcennější a pokud neprospívá dobře, tak je člověk bezmocný. Mám pocit, že má situace je bezvýchodná a navíc mám obavy, zda to všechno zvládnu. Někdy bych to chtěla všchno vzdát, i když mám podporu v partnerovi, stále pociťuji, že náš vztah tím velmi trpí.
Pochybuji o něm. Je to normální? Máte taky takové zkušenosti a nebo jste v tomto směru stabilní? Chyba je vě mně, manžel žádné pochybnosti nemá. Má mně rád a říká, že to zvládneme. Jsme spolu už 10 let. Někdy mám pocit, že ho nepotřebuju. Já vím, zní to hrozně! On je moc hodný a ohleduplný, ale stějně… cítím se tak nějak sama. Myslíte, že to má souvislost s tím, co nás postihlo, že se nám nedaří počít dítě? Doufám, že to celé překonáme. Ale jsou dny, kdy bych to celé chtěla vzdát.. myslím, na všechno zapomenout, na všechny ty problémy spojené s reprodukcí. Prostě to neřešit.
Lakee