Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako Montessori na jednu stranu jo, ale na druhou stranu do toho člověk nesmí moc zabřednout, aby to nepřešlo ve fanatismus:-) Ty pomůcky se mi hrozně líbí, přístup do určité míry taky.
@sophinka1 píše:
sory za OT, já teda školy nemám a dětem klidně rozkazuju![]()
promiń nemohla jsem si pomoci
taky se bavi o ucitelkach a ne diktatorech
![]()
@1.zizi píše:
taky se bavi o ucitelkach a ne diktatorech![]()
@sophinka1 píše:však jo
naší mlaďasce říkají ve školce Stellino
Ani netušila, že její jméno má takovou podobu, než přišla do školky
no vsak jo..musi se naucit, ze zivot je tvrdy ![]()
to az se budou ptat te nasi, jak se jmenuje, tak rekne…,,ja nevim doma mi rikaji TY CUDLO POCKEJ AZ TECH CHYTIM, JA TI NATRISKAM ZADEK"… ![]()
@1.zizi píše:
no vsak jo..musi se naucit, ze zivot je tvrdy
to az se budou ptat te nasi, jak se jmenuje, tak rekne…,,ja nevim doma mi rikaji TY CUDLO POCKEJ AZ TECH CHYTIM, JA TI NATRISKAM ZADEK"…
@sophinka1 píše:smrade už běž spát
![]()
ja bych sla, ale ten malej smrad jeste nechce ![]()
@1.zizi píše:
ja bych sla, ale ten malej smrad jeste nechce
hm jedna naše smradice tady nechce ![]()
@sophinka1 píše:
hm jedna naše smradice tady nechce
skoda, ze nebydlis bliz bych si ji vzala k nam, aby si hraly treba do rana a sla spat ![]()
Montessori je především o rozvíjení schopností dětí a kultivaci jejich přirozené potřeby učit se a objevovat. V podstatě co nejrychleji se osamostatnit a postarat se o sebe sám. Dnes toto jen menšina rodičů považuje za ctnost, většina se bojí samoty (že „o své děťátko tak rychle přijde“ tj. že nad ním ztratí svůj dominantní vliv) a tak se takovým konceptům brání výmluvami a citovými výlevy.
Já své děti chválím za to, že se něco mimořádně povede nebo že zvládly vše podle svých představ (rozhodni se a udělej to podle toho, dokonči to), žádám je o plnění běžných samoobslužných úkolů (obleč se, najdi svoje věci, ukliď si, přijď na trénink včas atd.), prosím o laskavosti (můžeš mi prosím nalít čaj apod.).
@petulatko Vyzkousela bych jiny kurz, dost velky rozdil udela i jiny pedagog.
Montessori neni o rozkazovani, ale jisty rad to ma, dite se chvali, ale ne tim klasickym stylem.
Jde o podporu samostatnosti, sebevedomi, ale i respektu k sobe a okoli.
A hlavne - metoda se v domacim prostredi nemusi slepe nasledovat, staci si vzit veci, co jsou rodine blizke a od toho se odrazit ![]()
@BaraF to ja se bojim taky, aby mi brzy neutekla z hnizda
Ale proste kdyz clovek vidi, co zvlada, kdyz dostane moznost, tak mi prijde sobecke ji to nedoprat, i kdyz to je proti memu zvyku ![]()
Ja teda co ale nemam moc rada, je pretezovani malych deti, jsem zastancem toho, ze dite si ma hrat, ne se stale nevo ucit. Ale na druhou stranu mi prislo, ze dceru to proste naplnuje.
@petulatko píše:
Ja teda co ale nemam moc rada, je pretezovani malych deti, jsem zastancem toho, ze dite si ma hrat, ne se stale nevo ucit. Ale na druhou stranu mi prislo, ze dceru to proste naplnuje.
Na rozdíl od nás děti vnímají hru jako učení (je to pro ně totéž) a obvykle je to nepřetěžuje. Pro hru/učení potřebují jednoduché instrukce, složité zdvořilostní fráze je matou.
Pokud to dceru baví tak ji podporuj, odměnou za „krácení dětství“ ti bude rozvoj jejích schopností a perspektiva sebevědomé ženy a skvěle vychovaných vnoučat.
@sophinka1 píše:
tak aby ti to vydrželo
to ma byt urazka? neboj se me to vydrzi ja umim beze kriku prcky vychovat- to je ale potreba naucit se nervat
a pockaj az te pak az budou starsi poslou… nechci byt sprosta,,,
@sedanka já neřvu
no je právě otázka koho pošlou víš. ono vychovat prcky jak píšeš a poradit si s puberťákem je rozdíl. Už to mám teda vyzkoušené a starší mě opravdu nikam neposílají ![]()