Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sophinka1 píše:
@sedanka já neřvuno je právě otázka koho pošlou víš. ono vychovat prcky jak píšeš a poradit si s puberťákem je rozdíl. Už to mám teda vyzkoušené a starší mě opravdu nikam neposílají
tak si je vychovala a nikam te neposlali… super jde o to jaky ten pubertak je - a troufam si rict ze je to dedicne a zavisi to na vychove, kazdy pubertak neni drzy, neodmlouva apod. ![]()
@sedanka píše:
tak si je vychovala a nikam te neposlali… super jde o to jaky ten pubertak je - a troufam si rict ze je to dedicne a zavisi to na vychve, kzdy pubertak neni drzy, neodmlouva apod.
momentálně mám v pubertě tři a troufám si říct, že i když na to nemám školy, děti vychávám dobře a slušně ![]()
@sophinka1 píše:
momentálně mám v pubertě tři a troufám si říct, že i když na to nemám školy, děti vychávám dobře a slušně
nevim co jsi basnicky chtela rict slovem vychoavam - asi vychvavam, nevim,,,ale o tom ja prave mluvim mozna si je vychovala ale ne kazdy se v zivote zachova, tak jak byl vychovan a tot vse
@sedanka no myslela jsem tím totéž co ty u překlepu
vychovávám. A pokud to mě nevyjde s mírně přísnou výchovou, je riziko i u té tvé výchovy, na kterou máš školy ne?
![]()
@sophinka1 píše:
@sedanka no myslela jsem tím totéž co ty u překlepuvychovávám. A pokud to mě nevyjde s mírně přísnou výchovou, je riziko i u té tvé výchovy, na kterou máš školy ne?
![]()
![]()
ano, vsimla jsem si omlouvam se za preklep, jee o tom ze jiste riziko je a nerikam, ze me se to stat nemuze, ale na detech je jak se ve svem zivote zachovaji my je vychovali a co bude dal si urci samy. nenadelam nic ale na to maj moje detulatka casu dost
tak krasny vecer a jestli jsem nejak urazila tak se moc omlouvam- jsem hold takova ze vsecnho reknu na plnou hubu- s prominutim
a jak ty to mas mas holciny nebo kluky - jak to mate kde je to lehci vychovat - my mame kluky jedno nemluvne a jednoho ukecance a Tadik (starsi) je strasne palicak takze kdyz se mu necop nelibi ja s tim nic nezmuzu ale zas je to maminky mazlik
@sedanka tak až tvému mazlíkovi bude tak 18 můžeme se bavit o tom, že máš zkušenosti s výchovou. syn skoro 19,syn 15,dcera 12 a půl, dcera 10,dcera 7,dcera 5
@sophinka1 píše:
@sedanka tak až tvému mazlíkovi bude tak 18 můžeme se bavit o tom, že máš zkušenosti s výchovou. syn skoro 19,syn 15,dcera 12 a půl, dcera 10,dcera 7,dcera píše: Více
kdys se moje mamka lecila, vychovavala jsem bratra - takze mam nejakou t zkusenost a u nas praci jse deti vychovala dost, mas teda dost deti tak at jste zdravi ahoj
Zakladatelko na diskusi jsem narazila až dnes, tak by mně zajímalo jak to dopadlo? Chodíte do kurzu nebo jste zkusily něco jiného?
Já ze své zkušenosti musím říct, že se pojetí montessori pedagogiky diametrálně liší a já jsem třeba se synem chodila do dvou kurzu a rozdíl byl značný.
@Mišela1 můžeš prosím popsat v čem se lišil a jak jednotlivé kurzy probíhaly? Dík
@suricata - pomůcky, v obou kurzech stejné nebo podobné. Rozdíl byl hlavně v uspořádání prostředí ( kde opravdu velkou roli hraje i velikost místnosti a finance), přístup učitele k dětem, dospělým, náplň kurzu. Prostě v tom jednom kurzu byla veliká místnost, kde bylo jedno kde dítě sedí a pracuje na koberečku, protože když si jiné dítě šlo pro pomůcku krásné ho obešlo. V tom druhém to bylo blízko sebe - police s pomůckami tak opravdu bylo těžké uhlídat dítě aby rovně neslo tácek a nešláplo dalšímu dítěti na krk:-). Dále učitel - což je samozřejmě nejdůležitější. V jednom kurzu učitelka, která za celou dobu ani nezvýšila hlas, přitom ta vnitřní " autorita" tam byla, dělala věci pomalu, ale důsledně což vyžadovala i od nás a od dětí. V druhém kurzu pomalu donucení dítěte, udělat co chci ale přišlo mi to takové násilné. Jasně, že dítě ze začátku nějaké věci nechápe, vzdoruje, ale to je taky potřeba zvládnout. A pak samotné vedení kurzu - kde rozdíli byli propastné - hlavně u společných aktivit, kde v jedném kurzu opravdu náplň montessori principů, ve druhém zpívání s maminkami a dětmi, což je fajn, ale jaksi tam něco chybí
.