Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@olinek píše:
Jo jo přesně tak toho se bojím, ale zas co se týká vědomostí, tak ji tato škola skvěle připraví na maturitu, přijímačky atd.
To verim, otazkou je jestli ji to bude stacit ![]()
@olinek píše:
Můžu se zeptat co je PORG? I ta umělecká škola to zní fajn, ale zas tam bude si myslím možnost i dál pokračovat spíš uměleckým směrem.
PORG je původně První obnovené reálné gymnázium, v Praze mají dvě pobočky, v Ove jednu…plus teď už jedou i školku a zakladku do páté třídy, jedou nejen podle českého vzdělávání, ale i podle britského, děti mají skvělou úroveň angličtiny, úžasné výsledky v českých i mezinárodních maturitach, makaji, ale to prostředí tam…to je jak z jiného světa…
( Jen je to soukromé, platí se školné, ale mají velmi dobrý systém stipendií, bez toho bychom se taky buď šli klouzat nebo žili o chlebu a vodě )
Umelka je…jiný svět, syn je na fotce, pak tam jsou grafici, animátoři a tak, ty " děti" jsou neskutečně šikovné…a já na tom systému miluju to, že tu jejich jinakost, to nadání nesežere systém…že se naučí postavit se za svou práci, naučí se sebereflexi a tak…
@olinek Je to marný, je to marný, je to marný. Máš naprostou pravdu, nenaděláš nic. Není až taková tragédie, jaké blbosti, které nikdy nepoužijí, se učí, ale to množství velmi potřebných věcí, které se nenaučí. V mém okoli to řeší téměř všichni. Je pár škol, které jsou svělé (mají výborné vedení), ale tam se nedá dostat. A ten zbytek je tristní. Ještě na prvním stupni můžeš mít kliku na supr učitelku i na nic moc škole, ale na druhém už to štěstí nezachrání. Možná na vesnicích je to víc promíchané, ale ve velkých městech jsou ty rozdíly mezi školami znát rok od roku víc. Co tak pozoruju, tak rodiče dětí, co se na „vysněné“ zš nedostaly, se je buď snaží upíchnout na soukromou (tam se často nedostanou taky), nebo se rozhodnou školu suplovat s větším či menším outsourcingem, nebo dítě připravují jak šílení na přijímačky na víceletý gympl (a platí jako mourovatí), kde následně zjistí, že místo kýženého navýšení kvality, došlo jenom k růstu kvantity… Najít kvalitní státní střední je ještě těžší, než dobrou zš. A vš, to už snad ani zmiňovat nebudu.
@Mysticlipstick píše:
Toto je dlouhodobý problém naší země, zaostalý školský systém. Nikdo to zásadně neřeší neb se do toho nikomu moc nechce a není to asi tak populární jako rozdat dávky. Bohužel se nám toto jednou vrátí, protože už včera bylo pozdě. Co s tím? Vůbec netuším. Změnit školu? Zkusit jí dát na nějaký kroužek kde by dostala ty vědomosti po kterých prahne? Ale jaký? Ona bude zřejmě ten typ kterého tento systém úplně udupe a pokud nebude mít štěstí na osvícené kantory, tak možná i ublíží a těch osvícených kantorů je jak šafránu, bohužel.
Tak ti, co to řešit chtěli, tam moc dlouho nevydrželi. Pokud nějaký ministr se změnou přijde, tak se proti němu učitelé vzbouří. Jejich životnost podle toho taky vypadá.
@Kakachna píše:
Tak ti, co to řešit chtěli, tam moc dlouho nevydrželi. Pokud nějaký ministr se změnou přijde, tak se proti němu učitelé vzbouří. Jejich životnost podle toho taky vypadá.
Pročetla jsem si diskusi. Na rozdíl od většiny diskutujících nevidim problém jen v učitelích, ale to ke asi pochopitelné.
Ovšem bohužel souhlasím s tím, že školství jde do hajzlu, byť příčiny vidím jinde než ostatní. Z posledních let si nevybavuji jediného schopného ministra školství. ![]()
@SAJ já si třeba nemyslím, že problém je primárně v učitelích…on je ten systém takový celý nějaký pokřivený…
![]()
@Kakachna píše:
Bohužel
jenže změna je prostě potřeba a to hodně rychle a pokud tohle nedokážou pochopit ani kantoři, tak je to celé špatně. Někde jsem viděla zajímavý rozhovor kde mluvil nějaký odborník, přesně si už nepamatuji kdo, ale řekl to správně že ten tlak musí přijít hlavně ze stran kantorů, od koho asi jiného taky. Bohužel tady se nesystémově řeší jen platy a ani ty není schopna vláda vyřešit. Říkám si kam toto dojde.
@SAJ píše:
Pročetla jsem si diskusi. Na rozdíl od většiny diskutujících nevidim problém jen v učitelích, ale to ke asi pochopitelné.Ovšem bohužel souhlasím s tím, že školství jde do hajzlu, byť příčiny vidím jinde než ostatní. Z posledních let si nevybavuji jediného schopného ministra školství.
Problém je v systému, kterého jsou učitelé také součástí.
Jakože za častou výměnu ministrů školství můžou učitelé? Nebo že by učitelé dosáhli odvolání ministra?
Ministerstvo školství a SPORTU je outsider, pinpongový míček, který si lehce mezi sebou přehazují vládní strany. Školství máme, jaké si zasloužíme. Věnujeme mu jedno z nejnižších částek DPH, na změny nejsou prachy, bo ty kolikrát nejsou ani na základní potřeby. Z hovna bič neupleteš.
@matkabagristy píše:
Jakože za častou výměnu ministrů školství můžou učitelé? Nebo že by učitelé dosáhli odvolání ministra?
Ministerstvo školství a SPORTU je outsider, pinpongový míček, který si lehce mezi sebou přehazují vládní strany. Školství máme, jaké si zasloužíme. Věnujeme mu jedno z nejnižších částek DPH, na změny nejsou prachy, bo ty kolikrát nejsou ani na základní potřeby. Z hovna bič neupleteš.
Jenže ty změny nejsou o penězích. Je to o systému učení, kdy se z nás pořád učí drilem a stejně jako před 30 lety. Na to, aby se učilo líp, nejsou potřeba peníze.
@lucenka píše:
Jenže ty změny nejsou o penězích. Je to o systému učení, kdy se z nás pořád učí drilem a stejně jako před 30 lety. Na to, aby se učilo líp, nejsou potřeba peníze.
Ve zkratce, školství je zastaralé, jako mnoho oblastí u nás. Zatímco za 30 let se toho změnilo spousta, tak školství není schopné se tomu přizpůsobit. Změny nepřichází víceméně odnikud, jak z vlády, tak ze stran učitelů. Děti, potažmo jejich rodiče jsou rukojmí a pokusný králíci, kteří nemají většinou moc na výběr. Ale jak říkám, ono se nám to jednou vrátí, to už bude pozdě.
@lucenka kdyby ses drilem nebo alternativně naučila základům matematiky a čtenářské gramotnosti, zjistila bys, v čem tkví „zázrak“ třeba finského školství, o kterém tu byla řeč.
@Zuziky píše:
@SAJ já si třeba nemyslím, že problém je primárně v učitelích…on je ten systém takový celý nějaký pokřivený…![]()
Ryba smrdí od hlavy.
a kdo se jen trochu vyzná v našem systému školství, tak by občas zaplakal.
Hodně se v diskusích o školství odkazuje za severské školství, sle už si rodiče neuvědomují, že oni sami by byli první, komu by se to nelíbilo. Role rodičů je potlacena, systém vede - a ten systém neni zdaleka tak úžasný, jak si laici myslí. Já bych ho třeba pro své děti až tak moc nechtěla.
My měli školství velmi dobré, pravda, chtělo to nasměrovat víc ke schopnosti využít získané dovednosti. Jenže to se sakra nepovedlo. V současnosti do toho pindá každý blb s jedinou snahou - vytlačit sám sebe někam výš. Do toho dvě sorty rodičů - ti, co neví, co vlastně chcou, ale nedají pokoj, dokud to nedostanou, a pak ti, kterým jsou jejich děti totální šumák. Školy nemají peníze, kantory nenávidí většina veřejnosti (protože nic neumí a mají prázdniny, že), takže schopní kantoři buď odcházejí, nebo na. raní zůstávají, že to už doklepou. A většina mladých reflektuje stav školství - buď podivně experimentují (jenže bez znalosti řemesla) nebo jsou neschopní a je jim to šumák. Čest výjimkám.
Hele, bude hůř, bude hůř, bude hůř.
PS: S klasickou školou svých dětí jsem víceméně spokojená. Ale já na alternativy moc nejsem, protože bych chtěla děti vést technickým nebo jinak odborným smerem směrem. Okecávačky nechť si nechají ostatní.
@SAJ píše:
Hodně se v diskusích o školství odkazuje za severské školství, sle už si rodiče neuvědomují, že oni sami by byli první, komu by se to nelíbilo. Role rodičů je potlacena, systém vede - a ten systém neni zdaleka tak úžasný, jak si laici myslí. Já bych ho třeba pro své děti až tak moc nechtěla.My měli školství velmi dobré, pravda, chtělo to nasměrovat víc ke schopnosti využít získané dovednosti. Jenže to se sakra nepovedlo. V současnosti do toho pindá každý blb s jedinou snahou - vytlačit sám sebe někam výš. Do toho dvě sorty rodičů - ti, co neví, co vlastně chcou, ale nedají pokoj, dokud to nedostanou, a pak ti, kterým jsou jejich děti totální šumák. Školy nemají peníze, kantory nenávidí většina veřejnosti (protože nic neumí a mají prázdniny, že), takže schopní kantoři buď odcházejí, nebo na. raní zůstávají, že to už doklepou. A většina mladých reflektuje stav školství - buď podivně experimentují (jenže bez znalosti řemesla) nebo jsou neschopní a je jim to šumák. Čest výjimkám.
Hele, bude hůř, bude hůř, bude hůř.
PS: S klasickou školou svých dětí jsem víceméně spokojená. Ale já na alternativy moc nejsem, protože bych chtěla děti vést technickým nebo jinak odborným smerem směrem. Okecávačky nechť si nechají ostatní.
Kdyby se rodičům dobře vysvětlilo, že je normální, aby se děti učily jen ve škole, tak by to rodiče pochopili.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.