Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka Já tedy nevím, ale mé děti se učily nebo se učí neustále. Nejen ve škole. ![]()
@divine woman píše:
@lucenka Já tedy nevím, ale mé děti se učily nebo se učí neustále. Nejen ve škole.
Tam by měla být taky určitá míra. Pokud se bavíme o domácích úkolech a ne o nasávání vědomostí ze svého přirozeného prostředí. Mám kamarádku, ta má kluka v 6 třídě. Kluk přijde ze školy a 3 hodiny smaží úkoly co se v hodině nestihlo, protože to učitelé jednoduše nestíhají. A já se ptám proč? Ano, taky jsme měli domácí úkoly, víceméně každý den, ale stačila nám na to půl hodinka. Vždy to bylo jen o tom si procvičit ještě to co se bralo v hodině. Ale to je tamhle pokus z chemie kdy si kamarádka na to musí domu pomalu koupit ještě laboratoř, takže z práce maže shánět nějaký nádoby aby kluk nedostal za 5. Úkol z matematiky, který paní učitelka nestihla ani pořádně vysvětlit, takže si nad tím láme hlavu celá rodina, ve finále to počítal můj manžel vysokoškolsky vzdělanej člověk v matematice. Pak pár doplňovaček z češtiny, pár opakujících cvičení a jste na 3 ne-li více hodinách dělání domácích úkolů a takhle to má defakto pořád
Psycho pro děti i rodiče a dítěti to nedá vlastně vůbec nic, jen to že je pořád ve stresu, protože paní učitelka je ve stresu, protože nestíhá, tak to přehazuje na rodiče.
@divine woman píše:
@lucenka Já tedy nevím, ale mé děti se učily nebo se učí neustále. Nejen ve škole.
Je rozdíl učit se něco doma ve svém času dobrovolně a nebo proto, že to učitel nezvládl v hodinách ![]()
@lucenka píše:
Kdyby se rodičům dobře vysvětlilo, že je normální, aby se děti učily jen ve škole, tak by to rodiče pochopili.
Promiň, ale s tebou si diskusi odpustím. ![]()
@SAJ moc se mi líbilo tvé názory
rozepisu se víc, až budu mít mmnt ![]()
@SAJ píše:
Promiň, ale s tebou si diskusi odpustím.
To jsem ráda, protože s učitelkou jako jsi ty nemá cenu stejně diskutovat. Ty jsi totiž taková ta krásná ukázka zastaralého systému, kdy jediný, kdo má pravdu, je učitel, nikdo jiný nesmí projevit svůj názor a jediný správný systém výuky je dril a učení se zpaměti.
@lucenka píše:
To jsem ráda, protože s učitelkou jako jsi ty nemá cenu stejně diskutovat. Ty jsi totiž taková ta krásná ukázka zastaralého systému, kdy jediný, kdo má pravdu, je učitel, nikdo jiný nesmí projevit svůj názor a jediný správný systém výuky je dril a učení se zpaměti.
Na druhou stranu - čím to, že zastaralým systémem se naučilo více dětí? ![]()
@Zumpa píše:
Na druhou stranu - čím to, že zastaralým systémem se naučilo více dětí?
A opravdu se ti lidi něco naučili? Naučili se možná věci zpaměti, ale ne souvislosti. Takže to stejně v praxi neumí použít nebo si to do dnešní doby nepamatují.
@SAJ píše:
Hodně se v diskusích o školství odkazuje za severské školství, sle už si rodiče neuvědomují, že oni sami by byli první, komu by se to nelíbilo. Role rodičů je potlacena, systém vede - a ten systém neni zdaleka tak úžasný, jak si laici myslí. Já bych ho třeba pro své děti až tak moc nechtěla.My měli školství velmi dobré, pravda, chtělo to nasměrovat víc ke schopnosti využít získané dovednosti. Jenže to se sakra nepovedlo. V současnosti do toho pindá každý blb s jedinou snahou - vytlačit sám sebe někam výš. Do toho dvě sorty rodičů - ti, co neví, co vlastně chcou, ale nedají pokoj, dokud to nedostanou, a pak ti, kterým jsou jejich děti totální šumák. Školy nemají peníze, kantory nenávidí většina veřejnosti (protože nic neumí a mají prázdniny, že), takže schopní kantoři buď odcházejí, nebo na. raní zůstávají, že to už doklepou. A většina mladých reflektuje stav školství - buď podivně experimentují (jenže bez znalosti řemesla) nebo jsou neschopní a je jim to šumák. Čest výjimkám.
Hele, bude hůř, bude hůř, bude hůř.
PS: S klasickou školou svých dětí jsem víceméně spokojená. Ale já na alternativy moc nejsem, protože bych chtěla děti vést technickým nebo jinak odborným smerem směrem. Okecávačky nechť si nechají ostatní.
Jestli chceš své děti vést technickým směrem, tak je tvůj postoj ke změnám ve školství medvědí služba na druhou.
Jen tak mimochodem, nejsou tvé děti už dost velké, aby se směřovaly samy?
@Mysticlipstick píše:
Ve zkratce, školství je zastaralé, jako mnoho oblastí u nás. Zatímco za 30 let se toho změnilo spousta, tak školství není schopné se tomu přizpůsobit. Změny nepřichází víceméně odnikud, jak z vlády, tak ze stran učitelů. Děti, potažmo jejich rodiče jsou rukojmí a pokusný králíci, kteří nemají většinou moc na výběr. Ale jak říkám, ono se nám to jednou vrátí, to už bude pozdě.
Tak ono se tohou u nás za těch 30 let změnilo hodně, ale ten státní sektor pokulhává a školství je na chvostu i toho státního sektoru. A ono nebude pozdě. Ono už pozdě je. Pro velkou část zaměstnavatelů je to, jakou školu student vystudoval, jenom ukazatel toho, že je schopen se něco naučit. Vyškolit si je musí komplet sami, bez toho jsou pro ně absolventi úplně nepoužitelní. Jenomže to je drahé a zdlouhavé. A tak levní, aby se to zaměstnavatelům vyplatilo i tak, už zase nejsme. Ještě poslední, co nás zachraňuje je, že máme pro západní svět pochopitelnější mentalitu, jinak už by si rovnou všechno mohli nechat dělat v Asii.
@Zuziky píše:
@SAJ moc se mi líbilo tvé názoryrozepisu se víc, až budu mít mmnt
Taky se nestíhám moc vypisovat.
Jsem ve Finsku na treku. ![]()
@Zumpa píše:
Na druhou stranu - čím to, že zastaralým systémem se naučilo více dětí?
A to je někde dokázáno? Krom toho nelze srovnávat dobu nyní a dobu třeba před 40-50 lety. To že děti dneska nic neumí a dřívější generace toho uměla více a bla bla, to jsou kecy, které se opakují neustále, ale ještě to nikdo nikdy nedokázal. Je to akorát nějaký subjektivní pocit „Jaruny z prasečáku“. Možná umí něco jiného a umí to jinak, ale doba si to žádá. Biflování datumů ještě nikoho chytřejší neudělalo.
@AnnieTRoj píše:
@welovefashion, první stupeň jsem absolvovala na vsi. Klasickou křídovou tabulí jsem poznala až na druhém stupni v okresním městě, měli jsme pouze keramické na fix. Od druhé třídy jsme měli interaktivní tabuli. Měli jsme každou novou vymoženost. Byla to dvoutřídka, takže to šlo snáz než ve velké škole. Do první třídy jsem šla v září 2004.
nojo já v roce 2004 maturovala
jasně že to nebude všude na vesnici, ale prostě ve větším městě (krajském) si tu školu fakt můžeš vybrat, třeba z deseti… ![]()
@Mysticlipstick tohle vůbec nechápu! Přece není možné, když je dítě ve škole 6 hodin, 5 dní v týdnu, aby se to nestihlo ve škole! Osobně mi úkoly strašně vadí, jako mi vadilo nosit si práci domů. Myslím, že to není zdravé pro psychiku, hlava potřebuje vyvětrat, aby byla ráno zase připravená fungovat. Už jenom to věčné vysedávání za stolem! Dcera má ještě pár let čas, naštěstí…
@Mysticlipstick píše: . Biflování datumů ještě nikoho chytřejší neudělalo.
to sice ne, ale např nevědět rozdíl mezi Čečenskem a Českem, nebo zařadit událost z dějin aspoň do století nebo období…mě se líbí, když se děti něco naučí a pak třeba pomocí skupinových projektů k danému tématu něco vytvoří, tím se to vlastně naučí pochopit…
nebo mě třeba bavila chemie, protože učitelka s námi dělala často pokusy…
ale s těma datama jsi mi připoměla, my jsme měli na dějepis hrozně starou učitelku a na začátku každé hodiny zkoušela z letopočtů ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.