Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud vám to vyhovuje oběma, tak není co řešit… Já svoji mámu miluju, rozumíme si, ale mít ji doma 4hodiny dene, tak mě klepne ![]()
Neboj nevyužíváš. Mám tchyni (sice teda ještě ne v důchodu), ale jinak totéž - rozvedená, sama, bydlí 500m od nás a vnoučata (taky má jen ty dvě naše, manžel je jedináček) jsou její největší „koníček“, takže ochotně hlídá, v podstatě kdykoliv když není v práce. Měla jsem s ní na tohle téma rozhovor a řekla mi, že ona naopak, když děti 2 dny nevidí, tak se ji stýská.
Takže s mamkou si pro jistotu promluv, ujisti ji že ji ráda vidíš, ale nechceš ji nějak zneužívat, ať k vám chodí protože chce a ne protože si myslí, že „musí“. A dělejte to dál tak, jak vám to vyhovuje.
@Bubla Bůčková píše:
To ji zves, nebo chodí sama? Původně jsem si myslela, že se chceš zeptat, jak se jí zbavitmně by hráblo
Taky taky. ![]()
Pokud to tak oběma stranám vyhovuje, není co řešit, ale proboha - máma nemá svůj vlastní život??
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych znát váš názor, podařilo se mi pořádně se vypsychovat poté, co jsem si přečetla „vztahový článek“ na internetu. Mám syna, rok a půl, druhé mimimo čekám. Máma bydlí cca 15 minut od nás, je v důchodu, rozvedená, jiné vnouče nemá. Je u nás každý všední den ( asi na 3-4 hodiny dopoledne a kousek odpoledne, než se manžel vrátí z práce), nikdy nedělá nic v domácnosti (úklid, žehlení, praní apod), přijde a chce si pohrát s malým, ve vaření se střídáme, jeden den já, druhý ona, nechci, aby malému kupovala žádné věci (krom ovoce, třeba donese čtyři banány), peníze máme… Pokud nemám třeba doktora, není s malým sama… Připadá vám to jako využívání? Samozřejmě mi pomáhá, díky ní se malý naučil spoustu nových věcí… Dneska jsem si četla o uhoněné babičce, která je vyčerpaná z hlídání, protože neumí říct ne, tak mě to dost vykolejilo… Možná píšu jako magor, prostě mě to zasáhlo a uvažuju, jestli nejsem svině… Díky za názory
A v cem ji presne vyuzivas?
Chodi sama? Chodi.
se ji zeptej. Proc to resis na netu? ![]()
@TopSecret píše:
A v cem ji presne vyuzivas?
Chodi sama? Chodi.se ji zeptej. Proc to resis na netu?
Ja ti odpovim, proc si myslim, ze to resi na netu i kdyz to bude vuci zakladatelce asi tvde. Protoze jsou lidi, co sami nedokazou ani prdnout a potrebuji mit nekoho za zadkem, aby jim potvrdil jejich rozhodnuti, rekl jim nazor, protoze samotnym jim to moc nejde
.Za normalnich okolnosti by to probrala s maminkou, jenomze to by bylo divny, ze.
Jinak ja jsem velmi naklonena hezkym vztahum v rodine, mam je, ale svou domacnost ma sdilet kazdy den partner a deti, ne rodice a kamaradky, co pak propojuji sve nazory do chodi domacnosti a ziti s partnerem. A tak to proste vzdycky je.
@wildcherry píše:
Ja ti odpovim, proc si myslim, ze to resi na netu i kdyz to bude vuci zakladatelce asi tvde. Protoze jsou lidi, co sami nedokazou ani prdnout a potrebuji mit nekoho za zadkem, aby jim potvrdil jejich rozhodnuti, rekl jim nazor, protoze samotnym jim to moc nejde.Za normalnich okolnosti by to probrala s maminkou, jenomze to by bylo divny, ze.
Jinak ja jsem velmi naklonena hezkym vztahum v rodine, mam je, ale svou domacnost ma sdilet kazdy den partner a deti, ne rodice a kamaradky, co pak propojuji sve nazory do chodi domacnosti a ziti s partnerem. A tak to proste vzdycky je.
Ja mam pro dost veci pochopeni. Dokazu se vzit do cizi situace.
Ale toto? Zdravy selsky rozum se pomalu vsem asi vytraci…
A todle ja nepochopim. Clovek si musi poradit za kazde situace.
@TopSecret píše:
Ja mam pro dost veci pochopeni. Dokazu se vzit do cizi situace.
Ale toto? Zdravy selsky rozum se pomalu vsem asi vytraci…
A todle ja nepochopim. Clovek si musi poradit za kazde situace.
Mam to stejne.
@wildcherry píše:
Ja ti odpovim, proc si myslim, ze to resi na netu i kdyz to bude vuci zakladatelce asi tvde. Protoze jsou lidi, co sami nedokazou ani prdnout a potrebuji mit nekoho za zadkem, aby jim potvrdil jejich rozhodnuti, rekl jim nazor, protoze samotnym jim to moc nejde.Za normalnich okolnosti by to probrala s maminkou, jenomze to by bylo divny, ze.
Taky to nechápu ale budiž jim to přáno. Moje švagrová to podobně měla s tchyní i když extrémněji a ta teda tu pomoc fakt potřebovala a tchyně z toho měla radost ale mě to nešlo pochopit
má dvojčata a tchyně jí tam běhala pomáhat dopoledne dvě hodiny, odpoledne dvě hodiny, večer běžela aby pomohla koupat, uspat a nakrmit a občas tam i přespala. Když šla švagrová k dr tchyně šla s ní aby jí tam pomohla
ale moje švagrová je trochu jiná
nedávno jsem jí potkala a ona mi říká že přesně takhle si mateřskou představovala dětem jsou už 4 roky tak teď už to tak není ale do školky děti šly ve třech letech a ona měla rodicak do 4 let a líčila mi že jak nastoupili do školky udělala si mateřskou snů… Jednou týdně ze školky vyzvedava tchyně a pak má do večera děti u sebe, jednou týdně vyzvedava její máma a má děti do večera no a o víkend přijede domů švagr a stará se on a plus v týdnu ve dny kdy děti nikdo nemá tchyně běhá pomáhat
ale tam je to teda extrém a nejlepší je když se chlubí jak ty dvojčata skvěle zvládla vypiplat přitom všichni okolo vědí že bez tchyně by se ani neuprdla. Já si tyhle modely nedovedu představit protože mám ráda svoje soukromí a děsí mě že by u nás kdokoliv strávil většinu dne.ani jsem nebyla nadšená když jsem jezdila dávat krev a tam bylo nutný aby mi máma dítě hlídala u nás protože jsem odcházela z domova v 6:15 a kdybych k ní na hlídání vezla musela bych holku budit v pět ráno. A nakonec ani moje máma teda neměla radost že se u nás musí chovat jako doma
máme to prostě asi jinak no ![]()
Příspěvek upraven 03.09.19 v 14:03
@Ravedd při dvojčatech mě vůbec nepřijde divné, že maminka nebo tchyně přijdou pomáhat, přece jenom jsou děti dvě naráz a má možnost, tak proč ne? a s tím doktorem, to stejné
@mojmira ona je pomoc a pomoc, tchyně tam byla skoro nastěhovaná navíc na ní bylo vidět že sice ráda pomůže ale z toho běhání sem a tam je unavená (je jí 65 a už má zdravotní problémy) jenže to švagrová vidět nechtěla
plno ženských dvojčata zvládá samo a pak jsou ženský co nezvládnou bez mega pomoci ani jedno a to si troufám říct že vím o čem mluvím starala jsem se sice ne o dvojčata ale o děti s věkovým rozdílem míň jak půl roku a k tomu chodila do práce a opravdu nejsem žádná super žena ano je to náročný ale že by jako tchyně musela s ní dělat úplně všechno
v mezičasech kdy zrovna nepomáhala doma jezdila s kočárkem a od tří měsíců děti dostávala na noc i k sobě domů
mě to teda moc přijde a už mi to přijde i jako využívání ale švagrová je opravdu člověk co potřebuje pomoc úplně na všechno. Hloupý je že když pak někdo na oplátku potřebuje pomoc od ní tak nemůže. Dokonce když ta tchyně která jí skákala okolo dětí zkolabovala tak jí nejen neodnesla věci ale ani za ní nedošla do nemocnice a nezeptala se jak jí je ![]()