Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Znám ženy, které by ti řekly, že to sobecké je. Ty to bohužel nemají v hlavě v pořádku. Miminko nech klidně v postýlce a vezmi si chůvičku nebo cvič v jeho pokoji, pokud neuděláš moc hluku, aby sis ho vzbudila a musela cvičení přerušit. Je to v pořádku. Jen se připrav na to, že ne vždy ti ta hodina vyjde.
@Leniccccka Půlroční miminko si pozornost spolehlivě zařídí
, takže pokud tě nechá cvičit a bude na tebe v klidu koukat nebo bude spát, tak se přece neděje nic špatného ![]()
Pokud v té době bude miminko spát, tak mi to sobecký nepřijde. Pokud bude vzhůru, tak by mi to přišlo divný.
Mne to prijde naprosto normalni. A zeny co maji nedejboze vic nez jedno dite, tal se venuji imrvere miminku a starsi jsou vzduch? A jidlo jim vari kdy? Ja mam dve deti a cvicim od konce sestinedeli, malemu jsem dala na deku hracky a cvicila jsem vedle nej. A ne, ani jinak jsem se mu nevenovala 24 hodon denne, ze bych vedle nej sedela a delala tutu nunu, starsi dcera ma jaksi taky pravo na svuj dil mamincine pozornoisti a na dece s miminkem ji to proste nebavilo. Navic taky jsem musela varit, starat se o domacnost a byla jsem vdecna kdyz mi usnul venku, kdyz jme sly s dcerou na hriste, doma mi skoro nespal, abych si to udelala behem toho…takze za me uuuplne v klidu, urcite ma nejake hracky, nech ho objevovat svet.
Jake nevenovat? Bude na tebe cucet a ty mu delat divadlo. Ovsem moje deti by to daly pouze behem spanku nebo prvni minuty po probuzeni. Pokud tve dite dokaze bez revu obirat hracky/krupku hodinu, neni co resit. Urcite lepsi, nez matka, co nevezme dite na bazen, protoze se nechce svlect.
Nie, nie je to sobecke. Je to uplne normalne a ziaduce, ze chces robit aj nieco pre seba.
Příspěvek upraven 01.09.19 v 07:24
Taky mi na tom nepřijde nic divného. Mám 3 meisicni a taky ho položím na podložku a cvičím vedle něj a on na mě kouká. Jakej je jako rozdíl v tom jestli leží a kouká a já vedle něj budu sedět, nebo jestli leží a kouká a já vedle něj cvičím?
malej na me musí vidět a je spokojený, akorát nevím jestli by vydržel celou hodinu v kuse ![]()
A jak by ses mu chtěla věnovat, číst klasickou literaturu? Stačí že je s tebou. Co u toho děláš je jedno.
Není to sobecké, ty ženské, co dítě 24 hodin denně zabavují, jsouopičí matky.
Duvod je tento…Dítě je v šestém měsíci méně bojácné: vezme-li si do ruky pískací hračku, která vydává zvuky, už se tolik nevystraší, protože očekává, co se stane. Je to tedy doba, kdy dítě v praxi nabírá nové zkušenosti. Je zvídavé, všemu chce přijít na kloub, všechno chce pochopit a porozumět tomu. Sice budete mít doma nepořádek, ale radši nad ním přivřete oči - tohle všechno se vám i dítěti jednou stokrát vrátí!
@Leniccccka a to si to dítě nemůže vzít do ruky pískací kachnicku samo? Ono umí objevovat i když mu matka nesedí 24h v kuse za zadkem, naopak se zas bude učit trochu samostatnosti, když si na něco přijde samo. ![]()
Kolem půl roku dětí jsem cvičila 30 - 40 minut denně. Děti buď spaly nebo si „hraly“ na decce. Chodila jsem i běhat a nechávala je doma s manželem. Čas pro sebe potřebuje každá maminka. Nebylo to vždy jednoduché a byly dny, kdy jsem neodcvicila celé video, protože dětí plakaly apod. Nebo jsem je v průběhu cvičení byla znovu uspávat, kojila jsem je apod. Je dobré se připravit na tyhle komplikace a že ti pravděpodobně nedá hodinu v kuse na cvičení. Budeš různě odbíhat, podávat hračky a tak.
Asi zde budu ukamenována, ale je mi líto všech dětí, které mají matku za zadkem 24/7. I to půlroční dítě potřebuje být chvilinku samo i jen kvůli tomu, aby se postupně ucilo samostatnosti a vlastně i kreativite, tím že si sami vezme hračku a zkouší s ní samo dělat věci, které se povedou jemu. Žádná matka nedokáže udržet 100% pozornost a ještě správně motivovat a rozvíjet dítě 24/7.
Jo, a uklizetvse taky nemuze?
Z těch matek, co mají psychicky problém nechat mimino, batole chvíli bez oblejzani, mám osypky.
Pokud je dítě urvane, i tak jsem odkládal, aspoň na chvíli. Ono s dalším dítětem to ani nejd.
Mně bylo výčtem i kombi studium a návštěvy kadeřnice. Dovra máma se přeci věnuje jen dítěti!
Takže klid.