Vývar z kostí bez zakalení?

461
6.1.15 10:34

Vývar z kostí bez zakalení?

Zdravím maminky, můžete mi prosím poradit jak na vývar? Pokaždé, když vařím ať už kuřecí vývar, či z jakýchkoliv kostí (dnes z morky), tak se mi voda zakalí a není tak čirá, jak v restauraci. Před varem odebírám nahromaděnou pěnu, i tak není vývar čirý. Máte na to nějaký fígl? Děkuji moc za rady. Marta :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
524
6.1.15 10:36

Moje maminka vývar při vaření vbec nepřikrývá poklicí, prý proto ho má čirý… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
6.1.15 10:37

Dolít studenou vodou( myslím) a tu pěnu sbírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
6.1.15 10:39

Nakonec přecedit přes hrubou utěrku (nezkoušela jsem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
6.1.15 10:42

Prý se má vařit pomalu, téměř nebublat, několik hodin, hovězí i celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877
6.1.15 10:43

Tak ja vyvar neprikryvam, sbiram penu v prubehu vareni a nakonec cedim pres sito, kvuli koreni, jelikoz jsem heate nebyla schopna koupit na to sitko na caj a vyvar je nezakalenej. Mizna - nevaris ho moc zprudka? Nemel by hodne vrit, spus jen mirne, jemne probublavat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
6.1.15 10:45

Během vaření sbírat pěnu, po vychladnutí vmíchat do polévky sníh ušlehaný z vaječných bílků (bílkoviny se navzájem naváží), pak sebrat, vývar bude top…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
6.1.15 10:46

Jak už tu některé psaly - nesmí vřít - jen zlehka probublávat… Taky se mi jednou „nevyvedl“, když jsem zapomněla zmírnit plamen a skoro celou dobu vřel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
6.1.15 10:48

Maso zacit varit ve studene a osolene vode, od zacatku varit na mirnem plameni, musi jit ode dna jen malinkate bublinky, varit klidne i nekolik hodin a ve finale precedit pres platno nebo hodne huste sytko a nejlepe nechat vychladnout a sesbirat tuk… potom bude luxusni… jo a sbirat penu. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
6.1.15 10:51

Já třeba pěnu z masa nesbírám vůbec - i v ní jsou nějaké ty zdravé látky - jen potom hotový vývar jako takový sleju přes husté síto, aby byl na jídlo čistý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
6.1.15 10:52

Já ho teda na konci vždycky cedím, hlavně kvůli koření a případným kousíčkům kostí, co občas z flákoty odpadnou. A ta „čirost“ je příjemný bonus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
6.1.15 10:56

Nejdřív omýt maso a kosti proudem vody, aby už v začátku odešel všechen možný binec, vařit velmi pomalu, v nezakrytém hrnci a sbírat pěnu a na závěr přecedit přes čistou utěrku nebo kapesník, jenom sítko nestačí. A máš nádherně čistý vývar. Když ty kosti před vložením do hrnce ještě opečeš v troubě, tak i krásně zlatý (ale někdy jsem líná a stačí mi opéct cibuli).

Příspěvek upraven 06.01.15 v 10:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.1.15 10:58

Vývar vařím pomalu, pozvolna, několik hodin, dávám cibuli se slupkou, kousek rajčete (babská rada, že zabrání zakalení), odebírám ten šum a neměla by se tam nalít studená voda z kohoutku, musí se převařit, aby se nezakalil, cedím přes sítko.
Když nepomůže tak si ušlehej bílky a dej je nakonec do vývaru, trošku to stáhne a pak je vyber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
6.1.15 11:02

Vařím vždy den předem…maso a kosti do studené vody, mírný plamen, sbírat pěnu, bez pokličky, vařím několik hodin, v půlce vaření ještě dám kořenovou zeleninu. Pak nechám vychladnout, dám do lednice, druhý den seberu tuk, nakrájím vše, dám sůl pepř, polévkové koření a až nakonec nudle/kapání/atd. Dělám jen hovězí vývar, kuřecí mi prostě nejde…nevím proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
6.1.15 11:04

@sromulenka
Prosím tě, jen mi vysvětli k čemu to vlastně je? Proč musí být vývar čirý? Nikdy jsem to nepochopila…
Jinak už tu asi vše padlo, jen probublávat, sbírat pěnu, nudle nebo knedlíčky vařit mimo a pak teprve do polévky přidat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Užitečné odkazy

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport