Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@tereza0123 daji tabletu hned rano a pak na pokoj a ceka se prvni dcera nastup v pondeli rano tableta pak na pojoji odpo monitor a tableta, v utery tableta rano vecer praskla voda a mala se narodila ve stredu rano. Druha dcera rano tableta, odpo asi hamilton a deset vecer byla na svete.
Kazdopadne me tam manzel dopravil pockal na zavedeni pak ale jel domu a cekal az zavolam. Ono na ty gynde jsňu nastevy povolene, ale zase na co bx tam byl kdyz se nic nedeje. Volala jsem mu vzdy az jsem sla na porodni sal.
Dobrý den,
snad mi někdo odpoví, oživuji tím diskuzi…
Nejedná se mi ani tak o vyvolávaný porod, ale celkově o porod. vezmou mě v Hořovicích automatucky, když se tam neregistruje předem?
Jak se tváří na porodní plán?
Přioží miminko k matce ihned, nebo je potřeba se o tom v plánu zmínit.
Chápejte, nechci ho psát, vím, že to neprofesionálové mohou brát jako prudění a je fakt, že mě samotné jde hlavně o to, aby se miminko narodilo rychle, bylo zdravé, bylo o něj postaráno, nechci si nic vymýšlet.. Ale zase chci být informovaná…
@Verůůů7 V Horovicich berou bez registrace. Doporucuji pred tim nez vyrazis zavolat a overit si, jestli nahodou nemaji plno. Ale to se jim stava tak 2× do roka.
Miminko, pokud je v poradku, nikam neodnasi, nekoupou ho, jen ho otrou, prohlidnou a behem par minut ti ho prilozi. Pokud budes mit nehoho u porodu, nechaji vas po porodu 2 hodiny samotne na sale a miminko budes moct mit u sebe. Pokud bys byla u porodu sama, nechaji miminko ve vyhrivanem luzku vedle tebe.
Rodila jsem v Horovicich 2×, porodni plan jsem nemela napsany ani jednou. V jedom pripade doktorku vubec nezajimalo, jak si porod predstavuju a delala si to po svym. V druhem se se doktorka sama od sebe ptala, jak bych si to predstavovala a pak se mi dokonce omlouvala, ze mi nemohla na 100% vyhovet. Takze je to o lidech, zalezi na koho tam natrefis.
ani nevíš, jak moc Ti děkuju za Tvoje slova, trošku jsi mě uklidnila. Je na to asi brzy pomýšlet (jsem v 16tt), ale prostě mě tyhle myšlenky napadají teď docela často.
Já jsem během všech předešlých kontrol (chodím do Hořovic i do ambulance) zažila už snad všechny doktorky a dva doktory a je fakt, že ve většině jsou to příjemní lidé, ale u některých vyloženě cítíš, že by mohl být problém… Ale to stejně neovlivním.
Nevím, zda si jde vyžádat konkrétní doktorku u porodu…
S tím bezprostředním přiložením miminka jsi mě uklidnila jsem ráda, že to tak je. A co odstřižení šńůry, nechávají doznít ty odezvy? Nevíš?
nezlob se za moje dotazy, ale jsem prvorodička a nechci být vystresovaná, ale spíš zklidněná a připravená…
Co epidural? ptají se Tě? Nemáš zkušenost s rajským plynem? Co jednolůžkový pokoj? To je asi bez šance, viď?
@Verůůů7 V Horovicich poradaji besedy pro maminky (a tatinky). Vysvetli, jak to u nich chodi, co potrebujes do porodnice a pak je prostor pro dotazy. Ja tam byla pred ctyrmi roky a vedl to Sevit a vrchni sestra. Nejlip, kdyz se zeptas tam.
Ja mam zkusenost jen s epiduralem. Pokud o nem uvazujes, tak jim to rekni hned pri prijmu, udelaji ti rozbor krve. A behem porodu se pak muzes rozhodnout jestli epidural chces nebo ne, podle toho, jak to bude probihat. Na ten rozbor krve totiz potrebuji dost casu, takze kdyz si rodicka „vzpomene“ uprostred porodu, ze chce epidural, muze se stat, ze se to potom nestihne. Takhle to radil Sevit na te besede, tak jsem to u prvniho porodu vyuzila. U druheho to slo samo ![]()
Pokoj jen pro tebe maji jen na nadstandardu. Ja byla na dvojluzkovem a vzdycky se mnou byly slusne maminky, tak mi to nevadilo, aspon jsem si mela s kym povidat. Ale maji tam i jeden triluzkovy a tam uz clovek moc soukromi nema.
@Verůůů7 JÁ RODILA V HOŘOVICÍCH 4 KRÁT, všechno záleží na doktorovi a domluvě… třeba o dotepání pupečníku se ševít anbesedě vyjadřoval dost nelibě, jenže od té doby je xy stidií a prospěšnosti, tak třeba už se něco změnilo. z mojí zkušenosti někdo dává miminko hned na břicho mámě, někdo rovnou podává pediatrovi.. ale nebála bych se ozvat a donluvit předem, o plánu bych domlouvala přímo v ambulanci..
děkuji ![]()
Nejprve jsem besedu zavrhla, ale když říkáte, půjdu tam… přeci jen se alespoň pozeptám, co a jak…
myslíte, že je normální, že na to takto myslím?
@Verůůů7 Kazda to ma jinak, ja jsem lenoch a flegmatik, takze jsem to az tak neresila. Ty patris mezi „normalni“ tehotne, neboj
Staci si tady projit par diskuzi a budes zasnout, co vsechno jsou nekteri lide schopni „resit“.
Příspěvek upraven 07.12.15 v 14:59
@Verůůů7 no jasně
já rodila poslední dítko doma, takže zrovna já mám na svůj porod docela vysoký požadavky ![]()
Ahoj, rodila jsem v Hořo 7/2013 a 4/2015. A bylo to úplně o něčem jiném. Poprvé děs běs, měli frmol, vůbec se se mnou nebavili (ani pořádně neodpovídali na dotazy), manipulovali se mnou, abych si nechala porod uspíšit. Po porodu mi syna nechtěli dát. Plán jsem neměla, myslela, že si všechno vykomunikuju za běhu.
Podruhé super, šla jsem s plánem a ještě že tak. Moc mi pomohl. Fakt se ho snažili dodržet, když chtěli něco jinak, tak čekali na můj souhlas. Chtěla jsem nechat dotepat pupečník a syna hned na břicho - oboje najednou je pro ně problém, věří tomu, že dítě musí byt při tom pod úrovní placenty
tak jsme udělali kompromis, 30 vteřin ho dr držela pode mnou, pak šmikli a hned na mě. Po chvíli ho vzali vedle mne na otření a zvážení, tak dvě minutky a byl zpátky u mne.
Epidurál mi u prvního dá se říct nutili, opakovaně jsem odmítala. U druhého jsem zkusila rajský plyn a za mě dobrý, měla jsem ho na dvě kontrakce, kdy jsem se otevřela zhruba o 3,5 cm a šla jsem tlačit. Ale asi bude dost individuální. Kdybys chtěla podrobnosti, jak působil na mě, tak napiš.
Jo a jednolůžák, poprvé tvrdili, že maj plno a vzápětí na něj šla pani, co porodila chvíli po mně. Tentokrát jsem měla štěstí a dostala jsem se na něj.
@Verůůů7 Ne, triple testy jsem nikdy podstupovala. Vzdy jsme sla na geneticky screening, ktery je presnejsi.
moc díky za Tvou odpověď…
Nechci se tím stresovat a jako prvorodička vlastně ani neví, co bych do plánu uvedla. Chtěla jsem miminko hned přiložit k sobě nebo manželovi, chtěla bych, aby nechali dotepat pupečník, než odstřihnou šňůru, ale to je tak vše. Co se epiduralu týče - k čemu vlastně je? Zmírní bolesti při kontrakcích? Ucítí pak ta žena ty kontrakce?
Já ho asi odmítnu kvůli migrénám, trpím na ně a po něm by to bylo asi maso…
nechci do toho doktorům moc mluvit, jde mi o to, aby dítě někde neměli dvacet minut, než ho dají ke mě… ![]()
Jsem ráda, že máš zkušenosti s rajským plynem, jak ses po něm cítila. Díky němu ses otevřela? měla jsi větší sílu, nebyla jsi omámená?
@Verůůů7 K rajskému plynu ti sem nakopíruju výňatek mého popisu porodu, který jsem si psala pár týdnů po…
PA mě ještě rychle vyšetřuje, jsem na 7 (po 11 hod bolestí), což je na plyn prý ideální. PA mě připojí na monitor a začne vysvětlovat Entonox. Ani ji moc neposlouchám, jen doufám, že stihne zafungovat dřív, než přijde kontrakce. Vnímám jen, že ho musím dýchat aspoň tři minuty, aby zafungoval a pak si už jen dodýchávat při dalších kontrakcích. Rychle ho začínám dýchat. Nejdřív se nic neděje, postupně začínám pociťovat motání hlavy a začínám být lehce mimo a pociťuji mírnou nevolnost. Hlavou mi projede, že do stavu, kdy budu mimo jsem se přesně nechtěla dostat (u minulého porodu tohoto efektu dosáhli vnucenou chemií) a chci plyn zahodit. PA mě nenechá, navíc začíná kontrakce a tak dýchám dál. Postupně mi to začne být jedno a cítím, jak se mi odpojuje mozek od těla. Tělo skoro necítím, jen lehounké mravenčení, bolest zeslábne a cítím ji jakoby mimo sebe. Vzápětí jakoby zpovzdálí slyším PA, jak mi říká, že kdybych už měla pocit na tlačení, ta hlavně at ještě netlačím, že nejsem dost otevřená a potrhala bych se zevnitř. V tom okamžiku se tento pocit dostaví! Snažím se netlačit, ale nevím jak, když mě tělo absolutně neposlouchá a dělá si co chce. Postupně se rychle probírám z plynového opojení a říkám to PA. Vzápětí jde další kontrakce, rychle se snažím dodýchat plyn. Velmi rychle jsem opět mimo, ale slyším PA, že už nesmím, že na tlačení už se nepoužívá. Mám hroznou paniku z toho, že ještě nesmím tlačit, když cítím, jak tělo tlačí samo a jak prcek jede dolů. Zběsile vrtím hlavou a nechci jí ho dát, nakonec mi ho nějak uzme a uklidńuje mě, že už tlačit můžu, že už je to tady, že miminko už jde fakt ven. Otáčím se při tom na její povel z boku na záda (tady je ten moment, když zpětně lituji, že jsem s ní nepořešila možnost tlačení na boku, kdybych se nikam neobracela a nechala tomu volný průběh, tak věřím, že by prcek vylítl na další kontrakci ven, ale v tu chvíli jsem byla bohužel ještě zfetlá tak, že mě to ani nenapadlo). Na záda mi musí pomoct, ještě nedostatečně ovládám tělo. Rychle mi štelují postel do pro mne přijatelné polohy a PA volá doktorku a dětský. Čekáme chviličku na kontrakci a už můžu vědomě tlačit, opojení vyprchalo a já plně vnímám…
Jestli chceš, pošlu ti moje porodní přání do SZ pro inspiraci, můžeš upravit podle sebe. V několika věcech jsem jim nakonec ustoupila, ale opravdu čekali na můj souhlas. Něčeho lituji (píchnutí plodovky), něčeho ne (nevadil mi oxytocin na placentu).
Epidurál myslím, že na každého působí jinak (ohledně bolesti a cítění kontrakcí a možných nežádoucích účinků), kdyžtak pohledej diskuzi přímo na něj.
A ještě k tomu plánu - já ho fakt doporučuju…sice jsem měla pokaždé jinou doktorku, tak těžko říct, jestli by to u prvního něco změnilo, ale tentokrát mi pomohl hodně. Bylo vidět, že se mnou jednají jinak, když vím co chci a bylo to černé na bílém.
Ahojky, nevíte někdo aktuální cenu epidurálu v Hořovicích?
díky
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.