Vyvolaný porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
951
24.1.21 11:59

Zakladatelko, klid ;) Já jsem byla v podobné situaci jako ty a udělala jsem tu chybu, že jsem se do vyvolávání nechala natlačit. Porod katastrofa, tělo nepřipravené, já i malý jsme to málem nedali. Pokud máš doma opravdu tlak ok a v nemocnici nepřišli na nic, co by nasvědčovalo třeba preeklampsii, tak bych se rozhodla stejně. Vsadím se, že o rizicích umělého vyvolání porodu a o všem, co u něho hrozí, se ti nikdo nezmínil…Bude to dobré, neboj, klidně se můžeš za pár hodin rozrodit sama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
24.1.21 13:26
@Anonymní píše:
Prosím jsem zoufalá :? Celé těhotenství procházím docela v pohodě, až na vyšší tlak u doktorů, doma ho mám v pohodě. Jsem 40+1tt. Ve středu mě poslali na vyvolání porodu skrz vysoký tlak. V pátek jsem nastoupila, otevřená na dva prsty, tableta zavedena, nic se nedělo, tak další, opět se nic nedělo. Byla jsem z toho špatná a litovala jsem, že jsem vůbec na vyvolání šla. Tlak i odezvy krásné. AP říkala že jsem klidně ještě mohla počkat. Celou noc jsem přemýšlela, AP chodila a diskutovali jsme o tom, že ráno můžu jít domů a dát tomu šanci. Byla jsem z toho zmatená. Ráno jiná AP opět, tlak i odezvy krásné a taky mi pořád říkala, že by šla domů, že nevidí důvod, že by týden třeba počkala. Měla jsem se rozhodnout(30m) vůbec jsem nevěděla. A jen brečela, jak se mám rozhodnout. Přišel doktor, otevřena na jeden prst a hlavička nahoře. A taky říkal že by mi klidně dál čas. Ale že kolegové z nějakého důvodu mi vyvolání doporučily. Že se s tím ještě nesetkal aby někoho poslal domu po prvním nevydařenem vyvolání. Ale z hlediska člověka mě chápe a dál by miminku čas. Měla jsem 15m na rozhodnutí. Já opravdu nevěděla co dělat, jako laik jako prvorodička, jak mám vědět co je nejlepší. Nikdo si neumí představit jak jsem psychicky byla na dně a nevěděla. Nakonec po konzultaci s AP jsem se rozhodla jít domů. Takže jsem podepsala revers a šla domů. Napsali hroznou zprávu, jak jsem odmítla pokračovat ve vyvolání, že můžu ohrozit miminko a sebe. Byla jsem z toho na dně. Ale Miminko cítím a tlak v pohodě doma. Jenže teď si čtu na internetu odmítnutí vyvolání a samé špatné recenze, jsem úplně v háji a mám strach. Co mám dělat ať se uklidnim, že jsem snad neudělala chybu. A poslechla tělo a snad miminko ví kdy je čas přijít na svět. Prosím nestalo se to někomu?? :( :,( Dnes mám kontrolu. Mám strach.

Neblbni, netrap se a nepřemýšlel o tom, co jsi měla udělat. Poslechla jsi své tělo a to bylo, že se miminku ještě nechce.
Co konkrétně tak strašného bylo v té zprávě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.21 14:14

Všem strašně mooc dekuji :srdce: jste zlaté, a strašně jste me uklidnily, děkuji :srdce: kontrola teď ráno v nemocnici, tlak u nich 137/90, 147/99, 130/91 a 145/93. Doma tlak pod 90. Miminko odezvy ukázkové, ultrazvuk taky, pohyby pořád cítím. Otevřená nejsem. Ale za to dobře vystresovana. Doktor mi nadal, že nechápe jak jsem se mohla rozhodnout jít domu, že když se něco začne mělo by se to ukončit. Já mu říkala, že jít domů nebylo z mojí hlavy, že jsem měla štěstí a narazila jsem na lidskou AP, která jen řekla, že je vse v pořádku a že ona by dala miminku čas, tím mě samozřejmě dala brouka do hlavy a já nad tím celou noc přemýšlela a ráno po konzultaci s jinou AP i doktorem jsem se rozhodla jít domů. Tenhle doktor to nepochopil, zepry na co čekám, miminko je vyvinuté a donesené a že jsem uz miminko mohla mít u sebe. Že nechápe na co čekám. Chtělo se mi brečet :,( zítra kontrola a že mě určitě zítra už nepustí domu, že budou pro indukci, ať dojdu už s taškami. :,( Ale ze samozřejmě můžu podepsat revers. Takže opět stres a zase přemýšlení :,( nedávám to psychicky fakticky ne.. :,( co mě drží nad vodou je, že vím že miminko je v pořádku :srdce: tohle oni vůbec nevidí, vidí jen ten pitomý tlak u nich v ordinaci :,( ráno jsem si četla příspěvky od vás a nakoplo mě to, a byla jsem v pohodě a šťastná :srdce: a teď?:( Opět v háji, skrz zítřek:( :,( ja bych mu chtěla dát třeba týden, a ten týden nic neřešit a být šťastná, a ne takhle každý den kontrola a každý den slyšet indukce:( nemám vůbec náladu, jsem psychicky úplně na dně:(

• Citovat
  • Upravit
2613
24.1.21 14:19

Nestalo, ale skrz tlak mi porod vyvolavali az 41+3. Byl to druhy porod a probehl dobre, zadna tragedie se nestala, miminko zdrave a v poradku, ja bez poraneni. Neni to vzdy tak ze vyvolavany porod=hruza a sekce. Je to vse i v hlave, snaz se uklidnit a udelat siradost, myslet na miminko, zvladnete to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
24.1.21 14:29

Odmítla jsem vyvolání při posledním porodu (42.tt). Doktor taky nesmyslně strašil, že placenta už skoro nefunguje, dítě má málo plodové vody… nakonec na moje přání zkontroloval průtoky placenou a ty byly zcela ukázkové. Napsal mi do průkazky i do zprávy neskutečný elaborát, navíc že odmítám vnitřní vyšetření a že chci rodit doma, zatímco on doporučuje okamžitý nástup do porodnice a indukci porodu. Jenže já měla zkontrolováno, že je všechno ok, cítila jsem se dobře (nenechala jsem se vyplašeným doktorem vystresovat), tak jsem k vyvolání zatím neviděla důvod a v klidu odjela domů. Ten den odpoledne mi praskla voda a mimčo se zcela v pořádku narodilo druhý den ráno.
Ale psychika je obrovsky mocná, potřebuješ být v klidu, abys mohla dobře porodit. Takže jestli se doma stresuješ, těžko říct, co je pro tebe lepší :nevim: Každopádně časté kontroly jsou v tomto stavu vhodné, jen se obrnit proti tomu nátlaku, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
24.1.21 14:45

Zatim jsem se teda setkala, ze prenaset nechavaji do 41+3, takze pokud chteji vyvolavat 40+1, asi maji duvod. Sla jsem na vyvolani 40+3 a hned se resil duvod, proc tak brzo.

• Citovat
  • Upravit
6942
24.1.21 14:50

@Yorkmut Jenže přenášení je až od 42+0, takže nenechávají přenášet nikoho, kdo se nechá dotlačit do vyvolání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
24.1.21 18:02
@Anonymní píše:
Všem strašně mooc dekuji :srdce: jste zlaté, a strašně jste me uklidnily, děkuji :srdce: kontrola teď ráno v nemocnici, tlak u nich 137/90, 147/99, 130/91 a 145/93. Doma tlak pod 90. Miminko odezvy ukázkové, ultrazvuk taky, pohyby pořád cítím. Otevřená nejsem. Ale za to dobře vystresovana. Doktor mi nadal, že nechápe jak jsem se mohla rozhodnout jít domu, že když se něco začne mělo by se to ukončit. Já mu říkala, že jít domů nebylo z mojí hlavy, že jsem měla štěstí a narazila jsem na lidskou AP, která jen řekla, že je vse v pořádku a že ona by dala miminku čas, tím mě samozřejmě dala brouka do hlavy a já nad tím celou noc přemýšlela a ráno po konzultaci s jinou AP i doktorem jsem se rozhodla jít domů. Tenhle doktor to nepochopil, zepry na co čekám, miminko je vyvinuté a donesené a že jsem uz miminko mohla mít u sebe. Že nechápe na co čekám. Chtělo se mi brečet :,( zítra kontrola a že mě určitě zítra už nepustí domu, že budou pro indukci, ať dojdu už s taškami. :,( Ale ze samozřejmě můžu podepsat revers. Takže opět stres a zase přemýšlení :,( nedávám to psychicky fakticky ne.. :,( co mě drží nad vodou je, že vím že miminko je v pořádku :srdce: tohle oni vůbec nevidí, vidí jen ten pitomý tlak u nich v ordinaci :,( ráno jsem si četla příspěvky od vás a nakoplo mě to, a byla jsem v pohodě a šťastná :srdce: a teď?:( Opět v háji, skrz zítřek:( :,( ja bych mu chtěla dát třeba týden, a ten týden nic neřešit a být šťastná, a ne takhle každý den kontrola a každý den slyšet indukce:( nemám vůbec náladu, jsem psychicky úplně na dně:(

Zkus se hodit do pohody. A na zítra se připravit ve stylu prosím můžu to konzultovat s někým dalším. A odmítnutí asertivně v duchu: Respektuji váš názor, ale protože se miminku daří dobře, pak jsem se rozhodla ještě týden počkat. Klidně si s sebou vem manžela, ať tě podpoří.

Ono je fajn, že bys to měla za sebou, ale pokud k tomu není důvod, pak.je to vcelku zbytečné. A když budeš ve stresu rodit, protože jsi to tak nechtěla, pak to není řešení.

Jinak ještě přemýšlej, jestli jsi třeba neměla posunutou ovulaci a není možné, že by miminko bylo o maličko mladší.

Jinak to mám podobně jako ty, tak klidně napiš do SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
24.1.21 19:53

Já bych asi v tomhle věřila doktorům. Jde o zdraví miminka. Domluv se zítra na KO, že bys znala ráda názor víc doktorů a pokud se shodnou na vyvolání, šla bych do toho. Taky mi vyvolávali porod přesně v 40.tt, ale já jim byla vděčná, od 38.tt jsem měla takové bolesti stydké kosti, že jsem skoro nemohla chodit, spát, cokoliv, takže pro mě byl porod vysvobození. Musím říct ale, že bolel o dost víc, než první porod, který byl spontánní. Hlavně se nestresuj a těš se na miminko, ať už s pomocí lékařů, nebo bez. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
24.1.21 20:07

@Lychee13 Ono ale nejde tak o zdraví miminka jako spíš o nesmyslnou rutinu, u nás ovšem zcela běžnou. Nechat se zkontrolovat a zhodnotit stav, ok. Ale vyvolávat jen pokud bude skutečný důvod a „potermínová gravidita“ fakt žádný důvod k vyvolání není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
24.1.21 20:23

@fenny Ale vysoký tlak ano. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
24.1.21 20:36

@Lychee13 Měla ho vyšší jen na kontrolách, doma ani v porodnici ne a určitě jí ho zítra zase změří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
24.1.21 21:14

Zakladatelko, chápu že se chcete poptat na zkusenosti maminek, ale teda rozhodovat se v takových důležitých a závažných věcech na základě názorů no name žen (nic proti nikomu tady nemam), to mi nepřijde rozumne. Ja bych neriskovala, lékaři mají zkušenosti a důvody, proč to tak chtějí udělat. Rozhodně bych tyhle věci řešila s lékaři a řídila se jejich doporučeními. Vsechno to zvládnete. Klidne můžu říct zvládneme, jsem v obdobne komplikované situaci a když reknou vyvolat, jdu do toho. Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
25.1.21 10:03

@Laureatka Bohužel jsou často ty zkušenosti lékařů založené pouze na postupu „protože to tady tak děláme a hotovo“ a relevantní důvod k tomu není. Nikdo jí neradí, ať se vybodne na kontroly a čeká na porod doma, ale naopak ať pod kontrolou je a nechá si vysvětlit důvody a rizika doporučovaného postupu. Jenže často jsou ženy do vyvolání tlačené, ač jsou důvody nesmyslné, rizika vůbec nikdo ani slůvkem nemíní a už vůbec nikdo nenabízí jiný postup a tváří se, že to, co navrhují, žena podstoupit musí, což je samozřejmě blbost. Bohužel to často podají takovým způsobem, kdy neváhají manipulovat a vyhrožovat smrtí miminka (opět nesmyslně a „preventivně“, nemluvím teď o případech, kdy něco není v pořádku a tudíž důvod k vyvolání opravdu je) a logicky málokterá žena nepodlehne nátlaku. Ale zkušenosti jsou holt nepřenosné, já osobně bych třeba do vyvolání už nikdy nešla (čímž to samozřejmě nikomu neradím) a buď lze porodit normálně a počkat a nebo je tak skutečně reálné riziko z nějakého důvodu a volila bych plánovaný císař. A mezitím možná ještě hospitalizaci s dohledem, ale vyvolávat jen tak protože už je po termínu, to je jen zaběhlá běžná rutina českých porodnic a relevantní důvod tam fakt chybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
25.1.21 10:47

V prvním těhotenství jsem to měla podobně. Doma tlak naprosto v pořádku. V porodnici klidně 140/100, dostala jsem Dopegyt na tlak (i když doma vždy tlak normální) a i přesto jsem měla tlak na kontrole vždy vysoký (z nervozity, studu.. už když jsem viděla tlakoměr tak mi začalo být zle..). Nakonec mi den před 40+0 chtěli porod vyvolat ale nejdříve udělali Hamilton a šla jsem ještě na noc domů. V noci se rozjel porod, ale voda sama nepraska. Ráno jsme jeli do porodnice a když jsem byla na 5cm tak přišla PA s tím, že zkusí píchnout vodu a porod urychlit. Už bych si nikdy nenechala píchnout vodu takto brzy a jen tak pro,,urychlení" bez vážného důvodu! Největší a naprosto zbytečná chyba… Po píchnutí vody šílené a nesnesitelné bolesti, potom začaly miminku i padat ozvy a rychlý přesun na akutní císař… :( Miminko naštěstí úplně v pořádku :srdce:
Ve druhém těhotenství opět na kontrolách vysoký tlak 140/90… Doma pod 110/70. Pan doktor mi předepsal beta-blokátory na tlak (mohou mít vliv i na miminko, co jsem se tak dočetla)… Ty jsem tedy už odmítla brát, jelikož doma tlak ukázkový. Na kontrolách se jim to také moc nelíbilo, že je neberu, ale do ničeho mě nenutili. Miminko se narodilo také v pořádku. :kytka:
Pokud máš doma tlak v pořádku, nemáš příznaky preeklampsie, tak se nestresuj! Vysoký tlak můžeš mít klidně jen z doktorů. Nic neobvyklého. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí